Kolovoz 12, 2025, 08:45:17 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: sump.. da ili ne  (Posjeta: 9195 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: sump.. da ili ne
« Odgovori #50 u: Listopad 12, 2012, 10:58:57 prijepodne »
ma mislio sam, umjesto da vucem zrak kroz cijevcicu koja je u gornjem dijelu obrnutog U (probuseno, zaljepljeno), da fizicki gurnem cijev do tog prostora, ali kad sam rijesio problem s vucenjem zraka kroz spoj koji nije bio dobro zaljepljen, i ovaj montirani sistem je proradio, tako da sad funkcionira bez greske.

jos samo moram pregradu u sump postaviti, ipak sam odlucio tako regulirati visinu vode u istom, za svaki slucaj.

Offline H3m3roid

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #51 u: Listopad 12, 2012, 15:06:45 poslijepodne »
jos samo moram pregradu u sump postaviti, ipak sam odlucio tako regulirati visinu vode u istom, za svaki slucaj.

ja isto kemijam kako ću složiti novi slatkovodni sa sumpom
akvarij cca 450-500 lit a sump oko 80-120 lit - biti će amazona

i mislim na pregrade u sumpu ići jer tako mislim natjerat protok u smjeru kojem ja želim preko filtera
i da smanjim visinu vodenog stupca u zadnjoj komori di će biti povratna pumpa ....

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #52 u: Listopad 12, 2012, 15:28:24 poslijepodne »
e to je i mene mucilo, ako nema pregrade kod pumpe, onda nikako ne mogu odrediti sigurnosnu granicu, da izbjegnem mogucnost da pumpa vrati u akvarij vise vode nego sto on moze primiti.

eventualno postavljanjem pumpe na odredjenu visinu (umjesto pregrade), ali, s pregradom imam i stalni nivo vode u ostatku sumpa, a to mi treba.

Offline H3m3roid

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Listopad 12, 2012, 15:49:45 poslijepodne »
e to je i mene mucilo, ako nema pregrade kod pumpe, onda nikako ne mogu odrediti sigurnosnu granicu, da izbjegnem mogucnost da pumpa vrati u akvarij vise vode nego sto on moze primiti.

eventualno postavljanjem pumpe na odredjenu visinu (umjesto pregrade), ali, s pregradom imam i stalni nivo vode u ostatku sumpa, a to mi treba.

da točno , plus meni je bitno da voda ide određenim smjerom (gore-dolje kao sinusoida)
kako bi prelazila preko filter medija kako ja želim , jer mi neće biti konstantno isti filter medij

plus imat ću pretkomoru koja će zadržavati veće ćestice i sa filter čarapom da mi smanji čišćenje filter medija

pazi ideju - mislim instalirat u srednju komoru (iza glavnog filter materijala) malu pumpu koja će tjerat već filtriranu vodu
u CO2 reaktor i vraćat je u zadnju komoru tik ispred pumpe za povrat , pumpa će biti mala da ima što manji protok da se CO2
što bolje otopi , a rezultat je da sakrijem u sump sve dodatne tehnikalije i da voda u akvarij dolazi obogaćena CO2 ali da nema
mjehurića u akvariju ....

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Listopad 12, 2012, 15:56:12 poslijepodne »
da, vidio sam negdje da ljudi prave takve co2 reaktore bas zbog sto boljeg otapanja, i onda voda obogacena co2 ide u akvarij preko pumpe, navodno da je to efektnija metoda.

iskreno, za to neznam, nisam proucavao, meni sump treba samo da rasteretim akvarij od opreme, i da eliminiram (u sto vecoj mjeri) mjehurice zraka od opreme, jer je sve hang-on, a ti klokotavci i ne mogu drugacije nego ubacivati mjehurice u vodu.

imas kakvu ideju kako, od cega (na najjeftiniji moguci nacin) napraviti tijelo i unutrasnjost reaktora?

jedino, vjerovatno znas, sto voda prelazi vise prepreka, gubi joj se protok, pogotovo tim setanjem gore-dolje ili lijevo-desno po sumpu.

Offline H3m3roid

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Listopad 15, 2012, 10:58:51 prijepodne »
da, vidio sam negdje da ljudi prave takve co2 reaktore bas zbog sto boljeg otapanja, i onda voda obogacena co2 ide u akvarij preko pumpe, navodno da je to efektnija metoda.
iskreno, za to neznam, nisam proucavao, meni sump treba samo da rasteretim akvarij od opreme, i da eliminiram (u sto vecoj mjeri) mjehurice zraka od opreme, jer je sve hang-on, a ti klokotavci i ne mogu drugacije nego ubacivati mjehurice u vodu.
imas kakvu ideju kako, od cega (na najjeftiniji moguci nacin) napraviti tijelo i unutrasnjost reaktora?
jedino, vjerovatno znas, sto voda prelazi vise prepreka, gubi joj se protok, pogotovo tim setanjem gore-dolje ili lijevo-desno po sumpu.

jasno sump osim što povećava filter medij i ukupnu litražu akvarija
služi i za skrivanje opreme ...

što se tiče CO2 reaktora:
PA to je GROF jednom opisao kako se radi kalcij reaktor - ali slično je ....
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=639:uradi-sam-kalcij-reaktor&catid=22:uradi-sam&Itemid=544
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=743:uradi-sam-zeovit-reaktor&catid=22:uradi-sam&Itemid=544
jedino unutra treba staviti one bio ballse ili nešto slično, da mjehurići imaju što duži put
znači kombinirao bi ove dvije metode , ali mislim da ću kupiti CO2 reaktor ...
ovako to treba izgledati
http://www.aquashop.hr/Product-Aqua-Medic-CO2-reaktor-1000_825.aspx
http://www.google.hr/imgres?hl=hr&client=firefox-a&hs=ZU2&sa=X&rls=org.mozilla:en-US:official&biw=1920&bih=901&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=jqu6DK1Y7ZF1bM:&imgrefurl=http://www.championlighting.com/manufacturers.php%3Fmanufacturerid%3D22&docid=WNXJgBYD0zNVZM&imgurl=http://www.championlighting.com/pics/careactorpics/CO2reactor1000.jpg&w=166&h=420&ei=ttB7UKqkAsn1sgb_-YCICA&zoom=1&iact=hc&vpx=180&vpy=126&dur=48&hovh=336&hovw=132&tx=89&ty=169&sig=107458136660858979926&page=1&tbnh=143&tbnw=60&start=0&ndsp=57&ved=1t:429,r:0,s:0,i:68

što se tiče cirkulacije u sumpu , mislim da me nisi skužio ...
ja ću u zadnjoj komori imati povratnu pumpu , a CO2 reaktor ću prištekati na jednu manju pumpu (tako da bude manji protok i bolja apsorpcija CO2)
koja će biti u predzadnjoj komori i voda obogaćena CO2 će se vraćati u zadnju komoru direkt na povratnu pumpu koja onda vraća čistu i obogaćenu vodu
CO2 nazad u akvarij

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Listopad 15, 2012, 11:10:27 prijepodne »
vidio sam te clanke od Grof-a, vrhunska stvar, samo nazalost, nama iz manjih sredina su nekakve pleksiglas cijevi i slicne divote poprilicna nepoznanica, takvu cijev ja nisam uspio pronaci. zato sam i pitao za alternative.

a sto se cirkulacije tice, skuzili smo se mi nekako. jedino sam htio reci, ako u sumpu imas 4 pregrade, tok vode kroz sump (i kroz filter materijal) je drasticno sporiji nego da imas npr. samo 2 pregrade. ili nijednu. pa sukladno tome, vece cijevi za dovod i jaca pumpa za odvod, i to je to.

Offline H3m3roid

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Listopad 15, 2012, 11:14:19 prijepodne »
vidio sam te clanke od Grof-a, vrhunska stvar, samo nazalost, nama iz manjih sredina su nekakve pleksiglas cijevi i slicne divote poprilicna nepoznanica, takvu cijev ja nisam uspio pronaci. zato sam i pitao za alternative.

a sto se cirkulacije tice, skuzili smo se mi nekako. jedino sam htio reci, ako u sumpu imas 4 pregrade, tok vode kroz sump (i kroz filter materijal) je drasticno sporiji nego da imas npr. samo 2 pregrade. ili nijednu. pa sukladno tome, vece cijevi za dovod i jaca pumpa za odvod, i to je to.

da jasno , a što se tiče pleksiglasa , hmm neznam
mislim da ti onda nemogu pomoći ...  :dead: