evo ovako, pred tj dana sam primjetio da su dvije frontose , najmanja i ova na slici stalno izlozene napadu od drugih sustanara i stalno se skrivaju.odlucio sam maknut aq 3d pozadionu radi dobivanja vise mjesta za skrivanje i plivanje. ali stanje se nije promjenilo. sta poduzet, dodat jos kamenja, neke kemije??
upitnik o bolesti:
AKVARIJ:
- 150/50/50 - 400lit.
- temp. 26-27c
- parametri vode: pH (6. 8 ), NO2 (0), NO3 (10), GH (>21 d) i KH (6d)
- pokretanje aq. pred godinu i 2mj
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice- nakon cikliranja
- koliko često i koliko mijenjate vode- svakih 15dana, trecinu vode
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - 2x sera vanjski filter , 750/h
- način i periodi čišćenja filter materijala - ispiranje akvariskom vodom, svakih mj dana jedan filter
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) -spuzva i keramika
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? -kamenje, ne
- grijač - jager 200w
- pumpa za zrak da , dvije
- CO2 sustav – kakav ne
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) sol, vitamine, ffm
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - 9 riba.. Cyphotilapia Frontosa Blue Moba 5kom i 4 kom Calvus White
- starost ribica --godina i pol cca
- ima li potencijalnih „terorista“ - da jedna trontosa tlaci svih...al 2 frontose je se boje i skrivaju od nje
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 1 put na dan, tropical tanganjika listici ili granulat, ili smrznuta hrana.
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) pred par dana sam skinuo pozadinu od stirpora radi dobivanja vece litraze i veceg mjesta za ribe
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - konstantno ista
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne
- detaljan opis simptoma - skino sam pozadinu radi vece litraze i jer sam primjetio da su dvije frontose, najmanja i ova na slici potamline i stalno su izlozene stresu od drugih sustanara, skrivaju se i ne izlaze. izbjegavaju "druzenje" s ostalima
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... na slikama se vidi, mozda oci malo mutne
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) konstantno se skrivaju od drugih sustanara, jedu ali ne dolaze na sredinu po hranu
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
- kad su se simptomi prvi puta uočili - prije tjedan dana
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima- ne
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?- dvije, ne
- stanje ostalih stanovnika - normalno, jako dobro