Svibanj 14, 2025, 23:36:52 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Reef 115L  (Posjeta: 19525 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: Reef 115L
« Odgovori #50 u: Listopad 03, 2012, 12:32:00 poslijepodne »
izmjena vode je jako dobra stvar i velik korak u morskoj, a i u slatkovodnoj akvaristici, ali sto se tice cikliranja, ja ju nisam mjenjao u to vrijeme, osim nadolijevao kako sam vec napisao i sve mi je bilo u redu, izbjegao sam sve vrste algi, nisam imao nikakvu algu kod sebe u akvariju, samo zato jer mozda nisam mjenjao vodu u tanku u vrijeme cikliranja.. ali kako sam vec rekao, izmjene dobro dodu, a sad sve ovisi kako kome, netko ima svoj postupak, netko ide misljnjem drugih, tako da kako god, bitno je da sve bude u redu i da se nedogodi ista lose, a na to se sigurno pazi da sve funkcionira kako treba barem u to vrijeme, dok se sve neustabili.. uostalom cikliranjem sve divlja tako da je normalno da se nađe nekakva alga i svakakve pojave u akvariju..
« Zadnja izmjena: Listopad 03, 2012, 12:35:48 poslijepodne od alen_zgb »

Offline Mislav1

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #51 u: Listopad 03, 2012, 13:12:30 poslijepodne »
Alene,

nisam rekao da je tvoj pristup pogrešan. Ti si se odlučio ne mijenjati vodu. Sve OK.

Međutim nije pogrešno niti mijenjati vodu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #52 u: Listopad 03, 2012, 13:14:35 poslijepodne »
jednostavno je previse dobrih argumenata za izmjenu vode tijekom cikliranja, kao i onih koji su protiv toga, pa sad ti budi pametan.

koliko sam skuzio iz cijele te price, nema ispravnog i pogresnog nacina, i jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane, ali sto je najbitnije, obadva vode istom cilju. Tako da cu ja danas ipak promjeniti malo vode, prvenstveno da pocistim malo, promjenim au i slicno odrzavanje, pa kako bude.

Mislim da izmjene vode, koliko sam procitao i skuzio, a mozda i grijesim, nemaju nikakve veze s pojavom ili ne-pojavom algi. Dakle, mjenjao ili ne mjenjao vodu, algi ces imati. ili neces.  :D

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #53 u: Listopad 03, 2012, 13:18:22 poslijepodne »
Alene,

nisam rekao da je tvoj pristup pogrešan. Ti si se odlučio ne mijenjati vodu. Sve OK.

Međutim nije pogrešno niti mijenjati vodu.

ma ne nisam ja ni rekao nista lose za tvoj savjet, ja se i slazem s time i vjerujem da je ipak dosta bolje mjenjati vodu, ali samo sam naveo svoj nacin kojim sam isao.. sve 5!  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Listopad 12, 2012, 20:24:00 poslijepodne »
Potrebna je mala pomoc.

Sistem je trenutno u fazi nadogradnje i preslagivanja opreme, pa mi se shodno tome pojavio jedan problemcic.

RIjec je o sistemu za nadoljevanje vode. Odmah da naglasim, ne radi se o nekim prekidacima, plovcima i slicnoj tehnologiji, vec dobroj staroj primitivnoj pojilici.  :D

Dakle, posuda xy zapremine, s cijevi (s ventilom naravno), iz nje ide druga cijev do nivoa vode. Cim nivo padne ispod razine cijevi, zrak udje, voda izadje, sistem se zatvori, voda vise ne curi. Za nula kuna idealno rjesenje, a takvo je pozeljno.

Medjutim....apsolutno mi je jasno ako bi to spojio na akvarij, kako bi funkcioniralo. Nije mi jasno, ako je spojeno na sump, kako to funkcionira.

Mozda grijesim, ali nivo vode u sumpu je uvijek jednak zar ne? Znaci, nivo vode u akvariju padne za 3mm (karikirano). Nivo vode u sumpu nece pasti za ta 3mm da bi se automatsko nadoljevanje aktiviralo, zar ne? Nivo vode u sumpu u radnim uvjetima nikad nece pasti ni milimetra, moze se samo povecati (prestane raditi pumpa). Ili drasticno smanjiti, ako zakaze preljev. ali onda imam veci problem od nadoljevanja, onda imam problem s automatskim izljevanjem vode.  :D :D :D :D :D

Znaci, pitanje je, moze li ovakva primitiva uopce funkcionirati u sumpu, ili to moram montirati direkt na akvarij? Pretpostavljam da moram, odnosno da na sumpu to nikad nece raditi kako treba, ali eto, ne skodi pitati pametnije?  :up:

Offline Kizo 2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 62
« Odgovori #55 u: Listopad 12, 2012, 20:41:40 poslijepodne »
Nivo vode u akvariju je stalan a u sump-u se snižava sa hlapljenjem vode.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Listopad 12, 2012, 21:05:29 poslijepodne »
Nesto ne funkcioniram najbolje.

dakle, zelis reci, pumpa ce nadomjestiti to sto ishlapi u glavnom akvariju, na racun kolicine vode u sumpu? Odnosno, hlapljenje ce se rezultirati u sumpu a ne u akvariju?

Ako je tako, onda i pojilica moze funkcionirati u sumpu, jos bolje za mene.

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #57 u: Listopad 12, 2012, 21:16:28 poslijepodne »
Nesto ne funkcioniram najbolje.

dakle, zelis reci, pumpa ce nadomjestiti to sto ishlapi u glavnom akvariju, na racun kolicine vode u sumpu? Odnosno, hlapljenje ce se rezultirati u sumpu a ne u akvariju?

Ako je tako, onda i pojilica moze funkcionirati u sumpu, jos bolje za mene.

Pa tako to i funkcionira, konstantan ti je nivo u akvariju jer imas preljev i istu pumpu i isti protok, a u sumpu se nivo smanjuje.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #58 u: Listopad 12, 2012, 21:17:16 poslijepodne »
a rekoh da ne funkcioniram najbolje.  :D :D :D

Hvala na pomoci!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Listopad 16, 2012, 17:55:04 poslijepodne »
Samo kratki izvjestaj.

Pustio sam sump u pogon, nista posebno, nekih +40 litara vode, no s obzirom na malu litrazu akvarija, ja presretan. Sva oprema osim streamica preseljena u sump.

Smedja alga se vecinom povukla, jedino jos malo po pijesku, zadnje staklo je katastrofalno, puno je nekih dlacica, dali da to cisim ili ostavim?

Osim toga, nista posebno, zoe i sarko su zivi jos uvijek, ne vidim da im nesto ne stima, ali, odakle da znam.  :D

Zahvala kolegi na poklonjenim lampama i streamici.  :up: Zahvala kolegi koji je to dostavio do mene. Bogami, zahvala i drugom kolegi na doniranom bulku, i posudjenoj pumpi.
Pravo sirotinjsko more, rekoh ja.  :D :D :D

Kako kazu, svako dobro za neko zlo, pa mi je dan prije nego sto su lampe stigle krepala prigusnica, pa opet prisilno rade samo 2 lampe.

Ali, nekako sam slozio i visecu rasvjetu, jos samo prigusnice nabaviti i da to konacno pocme raditi kako treba.

Inace, s ovim mojim aparatom je nemoguce bolje slikati, ali eto tek toliko da vidite kako prolazi prvi mjesec ovog akvarija.

Sad vec pocimam razmisljati o nekim CUC-ovima, pa primam sve prijedloge i savjete.
« Zadnja izmjena: Listopad 16, 2012, 18:00:04 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #60 u: Listopad 16, 2012, 19:08:08 poslijepodne »
lijepo sada izgleda, a greben je lijepo slozen, posebno lijevi, vidim da ima dobrih mjesta sa postaviti koralje..  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Listopad 17, 2012, 11:12:36 prijepodne »
tnx!

nitko nikakvih prijedloga ni savjeta?

Offline banzaii

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #62 u: Listopad 17, 2012, 13:56:27 poslijepodne »
Što se CUC-a tiče možeš ubaciti puževa,ali i ne moraš-ja ih osobno nemam,mada sam u početku i ja ih ubacivao

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Listopad 17, 2012, 14:05:01 poslijepodne »
Razmisljao sam o nekom raku, manjem. Znam da nije dobra varijanta slagati zivot po sistemu "ovo mi se svidja", ali od nekud moram poceti.

Pa je neki okvirni plan staviti mozda 2 Clibanariusa i mozda xeniu, za sami pocetak. sto mislite? Ili imate pametniju preporuku, kakvu manju kozicu ili slicno?

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Listopad 17, 2012, 15:13:46 poslijepodne »
Svi su pohvalili scape, pa moram i ja. Al imam mali komentar. Ja bi gako nje moguće komplet još mrvicu odmaknuo od stakla, i bočnog i zadnjeg, da možeš sa magnetom proći i očistiti staklo.

Ostalo je za početak sve 5.

Di si doma da ti neke gljive dam za taj akvarij, dobre su za početak.
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #65 u: Listopad 17, 2012, 15:34:26 poslijepodne »
vidim trazis xeniju, pa reko uskoro cu ju micat sa jednog dijela, jer je poludjela i zahvatila mi dio gdje je namjenjen jedan koralj, tako da mozes racunat na mene u vezi xenije, i jos necega sto se uspije naci u tanku.. imam manje glave 2,3 calustrae, pa eto mogu i to poslati.  ;)

xenia nije previse zahtjevna i njoj ako pase ona ce se poprimiti vrlo brzo, samo moj ti je savjet da odredis mjesto za nju i imas ju na jednom mjestu, jer zna divljati, pa krene brzo rasti i siriti se, tako da bi bilo dobro da ju odvojis od drugih, barem za pocetak kako kazes, da eto imas bar nesto i uzivas s njom.. ali bit ce toga jos, samo polako.. nikud nemoj zuriti, samo strpljenja..
« Zadnja izmjena: Listopad 17, 2012, 15:42:28 poslijepodne od alen_zgb »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #66 u: Listopad 17, 2012, 16:11:50 poslijepodne »
Ma nije cak ni problem ocistiti to staklo, ovaj lijevi greben je malo ispao previse prema nazad, ali nisam htio nista dirati, ima 1-2 problematicna mjesta gdje magnet ne moze, ali zato moze kartica spojena na tanku plasticnu cijev. pokusat cu ga jos malo odmaknuti, procitao sam da masa ljudi ni ne cisti to zadnje staklo, pa sam se vodio time, i mozda malo previse priblizio kamenje staklu. Ima prostora, ali ne da bi magnet prosao. Eventualno karticu nekakvu zaljepiti na plasticnu cijevcicu pa s njom poskidati?

alen> a znas da primam donacije, kad ti se pokaze visak, znas sto ces s njim.  ;)  :up:
« Zadnja izmjena: Listopad 17, 2012, 16:14:55 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline ZoranReljic

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #67 u: Listopad 17, 2012, 16:43:22 poslijepodne »
Pa da se i ja pridružim lijepo izgleda

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #68 u: Listopad 17, 2012, 20:43:42 poslijepodne »
Također :up:
Imaš smisla za skejpanje

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #69 u: Listopad 18, 2012, 16:07:40 poslijepodne »
Hvala jos jednom. Nemam ja toliko smisla, koliko sam slusao savjete, gnjavio i dosadjivao ljudima, pa zahvala ide njima ustvari.

Pitanje.

Spominjao sam onu smedju ljigu po zadnjem staklu, danas sam osposobio rasvjetu, pa sam konacno to uspio slikati. pa ako netko moze pogledati i reci sto je to, odnosno dali da to ostavim, ili da sastruzem? slika 1.

Na slici 2 i 3 je nekakva "trava" pitajbogasta, raste u samom dnu stakla na prednjoj strani, i mjestimicno po pijesku. Isto pitanje - sastrugati ili ostaviti?

Hvala!

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #70 u: Listopad 18, 2012, 16:39:35 poslijepodne »
Briopsis! Ostaviti naravno.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Listopad 18, 2012, 16:43:59 poslijepodne »
znaci, ne cistiti ni zadnje staklo?

hoce se to samo povuci ili? sad sam guglao pod tim imenom i uglavnom savjetuju uklanjanje toga, brzo i nemilosrdno.

Offline banzaii

• Punopravni član
« Odgovori #72 u: Listopad 18, 2012, 20:48:14 poslijepodne »
Samo polako,treba vremena da se akvarij ustabili-i dalje vrijedi što manje prčkanja i masa strpljenja i sve bude bilo ok

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Listopad 18, 2012, 20:50:10 poslijepodne »
ovo na zadnjem staklu me i ne smeta toliko, ne vidi se previse. a i puno je zvijezdica po tome, tesko bi bilo ocistiti da njih ne poskidam sa stakla.

jedino me malo nervira ovo na prednjem staklu, ali je samo uz rub pijeska, nije ni to strasno.

ima li kakva zivina, puz, kozica, nesto, sto bi to rijesilo i ocistilo?

A strpljiv - jos uvijek.  :up:

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
« Odgovori #74 u: Listopad 18, 2012, 21:36:43 poslijepodne »
Ako ti akvarij krene svojim putem sve to nestane, ne brini. samo moraš paziti da alge i ostala napasna bića ne smetaju recimo koraljima, sve ovo ostavi bude se sredilo..