A zapelo je, nedostatak vremena, uskrs na moru i nešto lijenosti..

No evo, tko čeka dočeka.

Svi koji me poznaju bolje znaju da sam oduvijek lud za zelenilom, biljkama. Radi toga nakon prestanka biljnog aquascapinga čim sam bio u mogućnosti uspostavio sam refugium u morskom akvariju pokraj sumpa i tamo već 6 godina imam makroalge, caulerupe, chaetomorphe.
Potaknut uspješnim ATS-ima kolega i vidjevši uživo kako to izgleda nije bilo teško nagovoriti ribu u vodu odnosno mene na još jedan zeleni algalni filter.

Ono što sam htjeo je da to bude najlakša i najjednostavnija ATS instalacija jer za ove klasične okomite nemam niti mjesta niti volje raditi. Zamislio sam ono što u većim sistemima vani ljudi već desetljećima imaju i to funkcionira isto kao i okomiti ATS no sa puno manje cijevi i posla.
Ono što sam koristio je slijedeće:
- zaštitna vodilica za strujne kablove, točnije poklopac od iste
- protuklizna podloga za vanjske prostore, terase, podove "Safeskid" iz Bauhausa
- Super bond ljepilo za spajanje Safeskida na podlogu vodilice
- nosači za vodilicu
i to je to.

Rasvjeta je već postojeća u refugiumu T5 2x24w koja uzgaja Caulerpu i špageti algu, a mogu po potrebi staviti i treću lampu ali za sada ne vidim potrebu. Vodilica je površine 68x10 cm i čisto je dovoljna za moje potrebe. Pad vode sam izveo iz biopelet reaktora od TLF Phosban reaktora 150 koji mi je u tu svrhu poslužio kao naručen. Safeskid podloga je pravo otkriće i sasvim slučajno sam ju našao kod samih blagajni u Bauhausu i odlična je stvar jer se alge na nju odmah hvataju.
Sve u svemu trošak nije bio veći od 40 kn jer sam vodilicu za kablove imao od prije.
Stvar odnosno ATS funkcionira jako dobro. Kako je izlaz vode iz biopelet reaktora, usporeno je stvaranje algi što mi i odgovara, tako da svakih 20-tak dana čistim ATS i prije nego se cijela nakupi algi jer sam skužio da u tom slučaju donji dio algi koji više nema pristup svijetlu počinje propadati a to nebi imalo smisla.
Ono što me je pozitivno iznenadilo je da nakon prvog pojavljivanja algi na ATS-u ciano u glavnom tanku je nestao u 90%, sada se on skuplja po samom ATS što je svakako bolje nego u glavnom tanku.
Sve u svemu jako sam zadovoljan, malo troškova, moja instalacija ne zauzima puno mjesta i svatko tko ima refugium može ju postaviti bez problema.

Evo i slika kako je to išlo....