Srpanj 20, 2025, 23:51:26 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pomoc! koridorasi mi jako slabo rastu :(  (Posjeta: 1475 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline biljana

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 50
pomoc! koridorasi mi jako slabo rastu :(
« u: Rujan 19, 2012, 02:03:29 prijepodne »
prije četiri mjeseca u akvarij od 54 l sam uselila 4 koridorasa, 4 šverta, 7 zebrica i ancitrusa.. sve ribe su bile vrlo mlade (od uzgajivaca kupila).. akvarij se ciklirao mjesec dana, unutra ima (sad vec) hrpa bilja..

zebrice i švertovi mi normalno rastu (švertovi su već dva puta imali i podmladak koji isto normalno raste), ali koridorasi su ostali jako mali i mršavi (samo jedan je malo veći), a jedan je čak i uginuo prije mjesec dana :(

parametri vode prema onim trakicama za ispitivanje su okvirima normale... 1/4 vode mjenjam svaki tjedan kad i filter isperem u toj vodi koju izbacim, a govanca od švertova koji su najveći usisavam čak i svaki drugi dan...

koridorase hranim dodatno s onim tableticama za ribe dna.. ancitrus koji to isto jede se uvecao 4 puta u odnosu koliki je bio kad sam ga dobila, a koridorasi jedva da su narasli išta :/ imaju tek oko 1.5-2 cm i dosta su mršavi u odnosu na druge ribe.. ali živahni su, stalno nešto čačkaju po dnu, jedino što baš ne rastu..

što krivo radim? što da im ponudim da se malo udebljaju? ili je to normalno da toliko sporije rastu?

Offline blacktihi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: pomoc! koridorasi mi jako slabo rastu :(
« Odgovori #1 u: Rujan 19, 2012, 06:38:02 prijepodne »
Probaj ribice hraniti sa SAK 55, SAK Mix ili čak SAK Energy hranom u granulama. To je hrana namijenjena  svim vrstama ribica, ali kako je u granulama relativno brzo tone, pa će koridorasi imati više za klopu... Također je moguće da imaš veći broj mužjaka, koji su i inače sitniji u odnosu na ženke...

Osobno mislim da to nije ništa zabrinjavajuće, jer koridorasi ne rastu naročito brzo, ali možeš probati sa promjenom hrane pa vidi kako će se stvar razvijati kroz narednih par mjeseci.

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Rujan 19, 2012, 09:04:57 prijepodne »
Pozdrav Biljana,

corydorasi rastu jako polako a još ako imaš neku patuljastu vrstu tada niti neće narasti veći.

Corydorasi su mesojedi pa predlažem da ih počneš hraniti sa: krvavim crvima, sitno isjeckanim glistama za pecanje, artemijom i dr. te sa tableticom za corydorase.

Uz navedeno predlažem slijedeće:

1. svaki tjedan mijenjaj 1/3 vode uz obavezno Usisavanje podloge USISAVAČEM (pročitaj na forumu kako se pravi usisavač od polalitrene plastične boce)
2. ako u filteru imaš vatu i aktivni ugljen izbaci ih napolje i zamijeni sa akvarijskom spužvom
3. filter materijal peri samo jednom mjesečno u akvarijskoj vodi
4. ribe hrani vrlo malo, jednom do najviše 2 puta dnevno toliko da za petnaestak sekundi pojedu svu ponuđenu hranu
5. hrani ih razmnovrsnom hranom s time da im češće daješ kuhanu i sitno isjeckanu blitvu, špinat, kelj, spirulinu a može i komadič kuhane tikvice

Pozdrav i sretno.

Offline biljana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Rujan 19, 2012, 20:59:03 poslijepodne »
radi se inace o vrsti Corydoras aneus..

hvala obojici! probat cu onda sa nekom drugom hranom.. :/

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Rujan 20, 2012, 09:06:49 prijepodne »
Biljana, jesi li sigurna da je problem u vrsti hrane?

Da li vodu u akvariju održavaš čistom i urednom? da li radiš isto kako sam ti napisao u postu ispred?

Offline biljana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 22, 2012, 22:20:41 poslijepodne »
da, napisala sam jos u prvom postu da uredno usisavam dno i redovno mjenjam oko 1/3 vode svaki tjedan... u filteru imam samo spuzvu (manji je filter)..
ali ne mogu ga cistiti samo jednom mjesecno jer bi se zastopao... vec nakon dva tjedna je sav zatrpan unutra pa ga moram ocistiti..

imam i one trakice za mjerenje raznih stvari u vodi... svi parametri su ok.. tvrdoća vode je jedino malo povišena, ali u granicama normale..

no, evo danas sam kupila nove tablete za koridorase, te se cine puno bolje od onih koje sam prije imala.. mekše su i koridorasi ih lakše jedu (za razliku od onih prošlih, ove se brže pocnu razmrvljavati u vodi pa taman dok ih koridorasi nađu, mogu krenuti jesti)...
danas sam im jednu ubacila i odmah su je poceli jesti..

vidjet cu za tjedan dva jel ima nekog pomaka...

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Rujan 22, 2012, 23:06:18 poslijepodne »
vec nakon dva tjedna je sav zatrpan unutra pa ga moram ocistiti..

nemaš što razmišljati, trebaš jači filter

Offline blacktihi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #7 u: Rujan 23, 2012, 08:35:01 prijepodne »
To je relativno mali akvarij 54l, tako da je unutra najvjerojatnije neki filter koji tvornički ide uz akvarij... Nije problem u filteru :)...

Ako želiš stimulirati rast bilo koje vrste riba, tada možeš i bitno češće mjenjati veće količine vode... Kako se radi o relativno malom akvariju (pretpostavljam da su dimenzije akvarija 60x30x30) da bi stimulirala rast ribica možeš dva puta na tjedan mijenjati 50% vode.

Recimo, prilikom uzgoja skalara, kako bi se stimulirao ujednačen rast, uzgajivači mijenjaju i do 90% vode svaka 2 dana. Ali ti akvariji su uzgoji, što znači da nema podloge, biljaka kao ni bilo kakvih ukrasa. Prilikom uzgoja živorotki, stvar funkcionira na potpuno isti način...

Nemoj očekivati čuda, ali kroz 2 mjeseca bi već mogla uočiti značajne promjene. Koristeći ovu metodu uspio sam na svom jatu crvenih švertova doći do prosječne dužine jedinke od 8 cm u roku od 1 godine.