Kolovoz 12, 2025, 15:18:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Oprema za biljni akvarij  (Posjeta: 1670 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dbari81

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Juvel Rio 180 (moj Guppy tank)
Oprema za biljni akvarij
« u: Rujan 18, 2012, 22:43:06 poslijepodne »
Pozdrav svima,
Da krenem od pocetka, kupio sam Juvel Rio 180 komplet s orginal ormaricem i onim svim sto uz njega dode kao filter grijac i tak., znaci akvarij od 180l. Procitao sam mnoge postove teme i sl. kako oformiti biljni akvarij i to uspjesno i profesionalnije. Naravno kad god imam priliku nekog akvaristu upitati odma je iskoristim.
I sad sam dosao do ovog zakljucka sto sve trebam imati da bi moj rio postao uspjesan biljni akvarij.
Kao prvo cini mi se da ima solidnu rasvjetu cirka 90cm T5 high light straznja je natur light a prednja dey light i obadvije imaju po 45w. sad bi dosta ljudi reklo pa to nije high light vec low light ali ja sam citao da iako po litri izade samo 0,5w da to nije lose jer se radi o T5 neonkama koje su puno jace od T8 neonki. Zato mislim da je rasvjta solidna. Ako tko od profesionalaca u akvaristici misli da sam u krivu molio bi ga da mi preporuci neku bolju opciju rasvjete.

Kao drugo unutra je bioloski filter za koji tvrtka juvel tvrdi da je iznimno dobar ima protok 600l/h znaci vise od tri puta nego sto je litraza mog akvarija. Takoder sam citao da bi to trebao biti neki standard da filter ima bar tri puta veci protok nego sto je
litraza akvarija.

E sad dolaze zanimljive stvari kao sto je podloga koju bi ja slozio. Pa ako netko misli da sam u krivu molio bi ga da me ispravi i da bolji savjet, ja zahvaljujem svakome vec unaprijed na dobrim savjetima.
Za podlogu razmisljam da stavim: Kupovno hranjivo tlo kao prvi sloj JBL AquaBasis Plus neki 2,5 cm pa preko tog sloja Vulkanit 2cm i zatim na to sve jedno 5cm sljunka 2-3mm  naravno kupovnog iz pet centa ili tak negdje.
Molim vas da mi kazete sto vi mislite o ovoj podlozi dali je dobra ili moze i bolje. I jedno pitanje na koje ja nemogu nigdje naci odgovor, daliu se biljke sade u pjesak pa one puste korijen do hranjivog tla ili nse sade duboko u hranjivo tlo. ali tu nevidim bas neki dobasr rezultat sadenjem duboko jer ako je sljunak 5cm debel sloj a biljka malena onda je cijelu moram ugurati u podlogu. To me bas zanima kako vi to radite.
E da dali je potrebno povuci ispod podloge grijanje. Ili se to i nemora ali proizvodaci zele samo sto vise opreme prodati.

Sljedece: Kupio sam CO2 Bocu, Ventil s manometrima i magnetom za prekid rada co2 sistema preko noci, zatim vodene testere, crijevo za veliki pritisak, nepovratni ventil i Reaktor. Od ovi ljepi stvarcica zeli sastaviti CO2 sistem.
Malo dosta kosta ali ce mi se nadam se isplatiti moj trud. Da i citao sam da nije dobro koristiti pumpu za zrak preko dana dok radi co2 sistem jer ona izbaciva prebrzo co2 iz vode navodno, dali je to istina?

Sad mene zanima dali moram za mikro i makro elemente koristiti ova cetiri tekuca gnojiva:  Easy Carbo - Tekuci izvor co2 za akvarisko bilje, Easy Fero - Tekuci izvor zeljeza za akvarisko bilje, Easy Nitro - tekuci izvor nitrata za akvarisko bilje,
 Easy Pro Fito Tekuce gnojivo za akvarisko bilje.
Moje misljenje je da bi smio izostaviti Easy carbo tekuci izvor co2 jer imam CO2 Sistem iz boce. Molio bi za vase misljenje u vezi toga.

Dali bi sovim sto sam opisao mogao imati uspjesan biljni akvarij?
Za sve kritike sam zakvalan jer samo tako mogu jos bolje nauciti o akvaristici

Zaboravio sam napomenuti da ce biti tropski akvarij za tropske ribice.
Nadam se da cu moj akvarij ovaj tjedan poceti slagati.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Oprema za biljni akvarij
« Odgovori #1 u: Rujan 18, 2012, 23:38:59 poslijepodne »
Sasvim dovoljno za uspješni biljni akvarij  :klap:
Ipak krenimo od početka - rasvjeta je dovoljna, vjerovatno nećeš trebati više od 0,5Wl ali ne bi bilo loše i da je malo više. U gotovi akvarij je teško staviti neku drugu rasvjetu a za početak je to dovoljno. Filter je isto dovoljan ali bolje je imati neki vanjski koji ne zauzima mjesto u akvariju i ima još izvrsniji protok a što je još važnije ima i više mjesta za filter materijal.
Podloga koju namjeravaš staviti je OK ali ima i boljih (razvikanijih i skupljih - ADA: Aquasoil, Seachem: Flourite itd ) . Bilje se sadi prikraćenog korijenja tako da pup  ili rozeta bude iznad šljunka, a bilje onda začas pusti korijenje u dubinu. Grijanje podloge nije potrebno iako ga ja imam zbog cirkulacije hranjivih tvari - imam podlogu koja nije hranjiva sama po sebi već skuplja ione gnojiva na sebe.
Pumpa za zrak ti uopće nije potrebna - treba ti samo cirkulacija vode na površini. Pumpu možeš upotrijebiti za vrijeme liječenja i u karantenskom akvariju. Od gnojiva pokušaj nabaviti makro i mikro gnojiva u prahu jer ovako kupuješ vodu. Ne znam baš ta kupovna gnojiva ali moraš imati nešto s duškom - nitro, fosforom - fosfo i kalijem. Mikroelementi su Pro Fito, nisam siguran da ti uz njega treba i željezo jer ga ima u Pro Fitu. Easy Carbo ne trebaš jer imaš bocu i reaktor, ali dobro dođe za spaliti alge na jednom mjestu.

Dobro došao u biljnu akvaristiku  :zagrljaj:

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 19, 2012, 19:38:13 poslijepodne »
Hvala Marko na odgovoru,
sto se tice rasvjete u rio 180 mogu bez problema dodati jos dvije T5 neonke. Gospodine Marko sto vi predlazete da stavim posto imam jednu Natur i jednu Dey jos takve dvije znaci natur i dey?
Sto se tice filtera sad bi  za pocetak ostavio ovaj orginalni jer mi je 3D stjena oko njega pa mi fenomenalno izgleda i daje na dubini puno a malo kasnije mogu dokupiti vanjski filter tipa Eheim sto ima 1200l/h protok.Dali sam s tom pumpom pretjerao?

Dali su te podloge stvarno bolje ili su samo razvikane, nije mi problem i skuplju kupiti samo ako mi mozete reci gdje ih naci za kupiti. Ja sam cuo da je Vulkanit nerazrjeden i jako dobar. Samo neznam dali se smije sam koristiti bez druge hranjive podloge.
Zamolio bi vas da mi kazete naj optimalniju podlogu nema veze koliko kosta i da mi kazete gdje je mogu kupiti u Zagrebu. Takodzer gdje mogu kupiti grijac za podlogu i njega bi kupio tako da mi podloga bude jako dobra jer sve ostalo mogu dodavati ali podloga mi se neda mijenjati svako malo.

Kako mislite bilje se sadi prikracenog korjena, Mislite li mozda odrezanog na pola ili? i samo je ubodem u sljunak i ona onda pusti korjen do hranjive podloge ili?

Gnojiva cu pokusati nabaviti u prahu ali ako ne nadem uzet cu ona od Easy Life cuo sam da su jako dobra i imaju to sve potrebno sto ste vi naveli.

Dali mi mozete reci kako se alge spaljuju, ja sam citao da se Easy Carbo nakapa tocno po mjestu gdje se alge na biljci nalaze. Ali neznam jel se biljka mora izvaditi tad iz akvarija ili ?  neznam kako nakapati na biljku ako je ispod vode.
I za sad ste mi vec dosta pomogli, bilo bi mi drago ako bi i na ova pitanja odgovorili sto prije jer mislim da u petak idem po te dodatne stvari. Hvala unaprijed na odgovorima!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Rujan 19, 2012, 20:34:06 poslijepodne »
Kako mislite bilje se sadi prikracenog korjena, Mislite li mozda odrezanog na pola ili? i samo je ubodem u sljunak i ona onda pusti korjen do hranjive podloge ili?

Dali mi mozete reci kako se alge spaljuju, ja sam citao da se Easy Carbo nakapa tocno po mjestu gdje se alge na biljci nalaze. Ali neznam jel se biljka mora izvaditi tad iz akvarija ili ?  neznam kako nakapati na biljku ako je ispod vode.
I za sad ste mi vec dosta pomogli, bilo bi mi drago ako bi i na ova pitanja odgovorili sto prije jer mislim da u petak idem po te dodatne stvari. Hvala unaprijed na odgovorima!

Znaci, kad biljku ides saditi, otkines ili odrezes sav korijen, koji moze biti i nenormalno dugacak. Ostavis dio, ne pokidas sve, ja osobno sve skratim na nekih 10mm duzine maksimalno, i onda sadis. Na ovaj nacin se biljka brze ukorijeni, a ne stetis joj.

Alge su zeznuta stvar, o tome razmisljaj kad za to dodje vrijeme, jer ako su uvijeti dobri i sve stima, nece biti ni algi.

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 19, 2012, 20:53:40 poslijepodne »
Super hvala puno na odgovoru, jos uvijek ne kuzim i sigurno ima dosta ljudi koji neznaju dali se nakon podrezanog korjena biljke sade u pjesak pa ona pusti korjen u hranjivu podlogu ili je moras ubosti do hranjive podloge znaci da bude u dodiru s hranjivo podlogom

Da i jos me nesto zanima, kako dobiti izvisenja u akvariju. Npr. Podloga mi je  neki 10cm a ja bi na nekim mjestima sa strane ili pri kraju akvarija ili po sredini da mi bude neki 20cm ili vise kako to napraviti? Dali moram stavljati deblju hranjivu podlogu i vise sljunka ili hranjiva podloga ostaje po cijelom akvariju ista samo stavim vise sljunka? To me zanima jer imam uz 3d stjenku i one takozvane terase koje daju vizualni efekt izdizanjem podloge. Samo neznam sad jel onda moram podebljati na tom mjestu i hranjivu podlogu ili samo vise sljunka?
« Zadnja izmjena: Rujan 19, 2012, 21:02:14 poslijepodne od dbari81 »

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Rujan 19, 2012, 21:06:56 poslijepodne »
Jok,ne mora
Pošto ćeš imati relativno velik aq,ne moraš svuda sipati podlogu
Prvo,ovisi kakve ćeš biljke stavljati,ne trebaju svima isti uvjeti
Vidim popremi da si krenuo napadački,sve si kupio,a kantu pokrenuo nisi!
Napraviš si neki razmještaj,gdje i kako češ staviti što u aq,sjeti se "less is more"!!!!!!
podlogu mećeš u "otoke"tamo gdje ćeš bilje saditi,npr ispod kamena ili panja ti ne treba
Ispočetka sigurno nećeš ni gnojiti,ni co2 puštati,samo ti alge budu rasle
Znači,nabavi bilje,složi podlogu,sadi ,promatraj i uči
Ovdje na forumu ima toliko tema o tome,sve si pročitaj
Un filter ti vrlo brzo neće biti
Vjeruj mi,bez gnojenja,co2,kreni s nečim,pa onda polako,nema un. recepta za uspjeh!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 19, 2012, 21:11:21 poslijepodne »
Super hvala puno na odgovoru, jos uvijek ne kuzim i sigurno ima dosta ljudi koji neznaju dali se nakon podrezanog korjena biljke sade u pjesak pa ona pusti korjen u hranjivu podlogu ili je moras ubosti do hranjive podloge znaci da bude u dodiru s hranjivo podlogom

A gledaj.... Valjda to ovisi i o debljini podloge, ali i o debljini gornjeg sloja pijeska-sljunka. Jasno je da neces biljku zakucati 10cm u zemlju ako je ona mala i nikakva. Isto tako, ako uzmes neku ogromnu biljcurinu s korjenjem kao saka, jasno da je neces piknuti u 2mm podloge i nadati se da ce rasti.

Podlogu obicno stavljas deblju prema zadnjem kraju, znaci ako je kod prednjeg stakla hranjiva podloga 2 cm, kod zadnjeg stavis vise. ja idem na nekih 2cm podloge, 2-3cm sljunka i to je to. I stavljam je svuda, ciljano postavljanje podloge mi ne funkcionira, jer sto ako pozelim maknuti panj, ispod njega nema podloge, i tu zasaditi biljku. Na uhodanim akvarijima nema problema, ali s obzirom da su experimenti najcesci u prvih par mjeseci, zasto se za saku dvije podloge dovoditi u situaciju da ubodes biljku, a ispod nema nista.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 19, 2012, 21:13:54 poslijepodne »
Za početak nemoj stavljati više lampi, 0,5W je za početak dovoljno. S više riskiraš alge koje se lako razmnože a teško iskorijene, osobito u novom akvariju. Kad stekneš neko iskustvo i nabaviš zahtijevno bilje, možeš pokušati, ali s tim da te druge 2 lampe ne budu upaljene cijelo vrijeme, već samo recimo 1/2 od ukupnog, koje ne bi trebalo biti duže od 10h, a na početku prije nego što bilje krene i manje.
Seachem imaš u www.Aquashop.hr, za ADA podlogle se moraš više potruditi i nabaviti iz vana. Ja imam Seachem Florite black i zbilja je dobar, bez dodataka.
Prikraćen korjen znači toliko da se ne mota prilikom sađenja. Od takvog koijena nema nikakve koristi a biljka brzo pusti novi gdje joj odgovara.
Što se tiče spaljivanja algi u apoteci nabavi špricu (malo će te ćudno gledati  :D) od recimo 5ml, pa na nju natakneš cjevčicu - onu tanku za zrak kakvih ima u Pet centru, recimo. Izračunaš koliko ukupno smiješ dodati EC u akvarij, s toliko napuniš špricu, ugasiš filter tako da se voda smiri i utisneš EC direktno na zaraženo mjesto, pa nakon 10 minuta pokreneš filter. Nakon par dana ponoviš, pa još jednom i žarište je spaljeno. Ali otom potom

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 19, 2012, 21:44:28 poslijepodne »
Super, hvala vam svima na dobrim preporukama. Biti ce mi sigurno korisne i drzat cu se vasi savjeta. Za tekuca gnojiva vec znam gdje nabaviti i po to idem u petak co2 sistem s bocom imam i jos mi treba sitni smedi sljunak koji nisam jos nigdje kod nas vidio a na you tube ga masovno koriste. I trebam grijanje za podlogu a i to neznam gdje kupiti. Ako mi jos netko oko ti par stvari moze pomoci bio bi mu jako zahvalan.

A i ja sam osobno za po cijelom akvariju staviti hranjivu podlogu, nikad neznas gdje ti padne na pamet kakvu biljku ubosti i jako mi je vazno da bude kvalitetna. Ostalo se sve lako doda i makne al podloga je uvijek ista
« Zadnja izmjena: Rujan 19, 2012, 21:48:08 poslijepodne od dbari81 »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 19, 2012, 21:49:48 poslijepodne »
malo si preagresivno krenuo, trosis hrpu love iskljucivo na teorije i youtube filmice.

Hajd ti ljepo to slozi, pokreni, pusti koji mjesec, da vidis sto i kako, sve se to lako uzme i doda, pretjerano kompliciranje i visoka tehnologija nisu kljuc uspjeha.

Kakvo crno grijanje za podlogu, daj pogledaj malo kakve ljudi ovdje akvarije imaju sa obicnom zemljom za cvijece i lampama poskidanim iz javne rasvjete.  :D :D :D :D

zezam se, ali, pocmi, to je najbitije, sve ostalo dodje s vremenom.

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 19, 2012, 22:23:28 poslijepodne »
Haha ma znam da je malo previse sto zelim sloziti i znam da to nemora biti uspjesno al opet mislim bolje krenuto odma kako treba nego neke polovne stvari. Znam da se svasta da naknadno dodati al grijac za podlogu ukoliko je vazan je tesko dodati pa zato reko bolje ga odma ukopati pod podlogu. Citao sam da pomaze grijac kako bi podloga bolje pruzala hranjive tvari biljkama i sad ko mutav bi i ja da moja podloga ima grijanje a nemam pojma gdje ga kupiti.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 19, 2012, 22:54:57 poslijepodne »

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 19, 2012, 23:17:19 poslijepodne »
Hvala. Budem sutra nazvao. Vidim da su sortirani po snazi koji uzeti 15w, 25w, 50w, ili 80w. Cijena je neznatno skuplja izmedu najslabijeg i najjaceg koji tamo imaju navedeni

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 20, 2012, 20:07:57 poslijepodne »
Grijac podloge nasao i rezervirao, JBL Pro Temp Basic 250, Za akvarije do 250l. sad sam sretan, sutra idem po njega i podloga se slaze a naravno da cu i biljke usput pokupovati. Nadam se da cu ljepi naci

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #14 u: Rujan 20, 2012, 21:26:03 poslijepodne »
Nije sve u tehnici.

Čovjek koji je pionir u biljnoj akvaristici na ovim prostorima, i koji šalje radove na IAPLC od 2005 (bio sa par radova u prvih 100) , koristi štedne lampe za kućanstvo i diy co2 od kvasca i šećera u plastičnoj boci od kole.

http://www.blueaquarium.org/2009/12/power-of-nature-and-gliga-collection/

ovaj zadnji mi je odličan:
« Zadnja izmjena: Rujan 20, 2012, 21:32:10 poslijepodne od Dellete »

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 20, 2012, 21:32:01 poslijepodne »
za bilje ti je bolje da tu postaviš oglas, ili pregledaj što se nudi. u shopovima je ponuda obično slaba i ima ponešto tek dan - dva dok se ne rasproda. bitno je ispuniti i podatke iz profila da se vidi gdje si, zbog dostupnosti.

Offline dbari81

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 20, 2012, 21:59:04 poslijepodne »
Ma znam da nije sve u tehnici ali se nadam da ce mi malo olaksati pocetak. Iako ja nisam onaj apsolutni pocetnik imao sam i prije akvarij samo nisam nikad ono ozbiljno htio nesto sloziti a sad bi. pa sam odma krenuo u nabavku osnovni stvari. Nekako mi se neda kasnije dizati podloga ako mi sto u njoj zafali ili se pokaze da bi bilo bolje za moju podlogu zato vako dugo cekam i pitam sve od reda.

Postavit cu svakako oglas da trazim biljke i tu na forumu ali sad cu malo za pocetak proubati nesto i po ducanima naci. Sutra idem po to sve i u subotu slazem. i za jedno dva tjedna nabacim koju fotku.

E da sad sam pronasao i dugo trazenu smedu podlogu koja dolazi umjesto sljunka i jako mi se svida pa cu i nju sutra pokupiti. JBL Manado