AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, Atman CR 320 (32 l)
- temperatura, oko 25 (sad 28)
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH -
- vrijeme od pokretanja akvarija, prije 3 sedmice
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, odmah
- koliko često i koliko mijenjate vode do sada nikako
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija -
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) Atman At-F101, 50l/H
- način i periodi čišćenja filter materijala -
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) aktivni ugljen
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? vještački panj i par školjkica, nema sluzi
- grijač prvo nisam imala, sad postavljen (50 V) da se podigne temperatura
- pumpa za zrak -
- CO2 sustav – kakav -
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) Samo neke kapi koje sam dobila u PC kad smo donijeli ribice i usuli ostatak vode, ne piše ništa na njima
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka 3 Zlatne ribice, sada dvije

- starost ribica -
- ima li potencijalnih „terorista“ -
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) jednom dnevno, neki crvići suhi
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) prije 2 sedmice nova ribica
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) -
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke -
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma bijele tačkice na dvije ribce-na perajama i nekoliko po tijelu
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... -
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) normalno
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
- kad su se simptomi prvi puta uočili prije dva dana
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima razmutila 1,5 kašičicu tuzlanske soli i usula u akv. i podizanje temperature na 28 stepeni
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? dvije, jedna uginula
- stanje ostalih stanovnika normalno
Prije svega pozdrav i odmah ja sa problemom!
Prije tri sedmice smo kupili akvarijum kao poklon našoj kćerki (5 god) za rođendan. Pošto ništa ne znam od toga, poslušala sam savjet gospođe iz PC i kupili Atmanov akvarijum CR 320 sa tri zlatne ribice. Dakle, jedan dan smo ih izabrali, a nakon dva dana donijeli kući. Nakon desetak dana prvo je jedna ribica bila baš mirna i stalno lebdila pored filtera. Malo je bila kao napuhana, nije imala drugih znakova bolesti. Sutradan ujutro je uginula. Nakon toga smo kupili opet novu zlatnu ribicu ( isti dan) koja je bila malo veće od druge dvije. Preostale dvije su se normalno ponašale i nisu imale nikakve znakove bolesti.
Sve je bilo normalno, a onda sam prije dva dana primijetila da je jedna ribica mirna i najviše vremena provodi na dnu. Tad sam primijetila da ona i još jedna ( one dvije stare od prije ) imaju nekoliko bijelih tačkica po perajama i tijelu. Ova bolesnija je imala više, a druga samo 3-4. Nova ribica nije imala ništa. A da, ta nova je stalno gurkala ovu bolesnu. Sutradan ujutro je uginula. Otišla sam u drugi PC gdje mi je jedan mladic dao rastvor Metilensko plavo-0,25 % i rekao da dignem temp na 30 i uspem to. Kupila sam i grijač, digla temperaturu na 28 i samo rastvorila so. M plavo nisam još sipala. Filter nisam gasila, vidim da piše da se izvadi ugljen, ali nije mi jasno da li onda da ga uključim bez ičega da radi-u njemu je samo ugljen, nema spužvica.
Naveče sam primijetila da ona druga ribica koja je imakla tačkice po perajama više nema. Inače, preostale dvije se normalno ponašaju i plivaju.
Molim pomoć, šta sada da radim? Da sipam ovaj rastvor (MP), da mijenjam vodu ili šta već? Ili da odvojim ribice negdje pa da sve promijenim u akvarijumu?
Unaprijed hvala