Srpanj 18, 2025, 23:49:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: novi ugradbeni akvarij  (Posjeta: 18891 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rribaric

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
    • http://www.iskon.hr
novi ugradbeni akvarij
« u: Siječanj 03, 2006, 14:09:00 poslijepodne »

Probušio sam rupu u zidu između dnevnog boravka i blagavaone.Dimenzije rupe su 78*23*67(d/ š/v)).A dimenzije akvarija će biti 76*23 * 50 - i bit će napravljen po narudžbi.U takvom akvariju bi bilo oko 80 litara vode (ovisi o debljini stjenke akvarija).

Moje pitanje je:Dali će navedene dimenzije biti dovoljne za složit jedan eko sustav ,na što da obratim pozornost (svjetlo ,podloga,biljke , filtar ,grijać , ribice ....).

Koju opremu preporučate i što da još predvidim prije ugradnje takvog akvarija u zid.

Pošto je akvarij vidljiv s dvije strane ,kako složit biljke , koje ribice odabrat za vrh akvarija ,koje za sredinu a koje za dno.

Ako me netko može uputi bio bih mu zahvalan!

čistač

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #1 u: Siječanj 03, 2006, 14:14:00 poslijepodne »
Daj malo objani ove dimenzije 78*23*67(d/ š/v)?????????????
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline cico047

• Punopravni član
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #2 u: Siječanj 03, 2006, 14:23:00 poslijepodne »
bojim se da je širina od 23cm premala... Edited by: cico047
Jarun/ZG
Tanganyika

Offline petra

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
  • Sad sam malo veći
    • http:/
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #3 u: Siječanj 03, 2006, 14:24:00 poslijepodne »
a, di su slikice, da malo vidimo kak to izgleda u začetku
Zagreb/Botinec
 Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije kako često nam baš to malo nedostaje

Offline rribaric

• Punopravni član
  • **
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #4 u: Siječanj 03, 2006, 14:49:00 poslijepodne »

Ov je pogled iz dnevnog boravka

Ov je profil

POMOĆ!!!!
čistač

Offline Fenix

• Punopravni član
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #5 u: Siječanj 03, 2006, 14:51:00 poslijepodne »
Trebao bi biti siri... Pazi da ti ostane dosta prostora za cijevi i
filtere, a odgovore na sva druga pitanja imas u starim postovima
Zagreb/Malešnica

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #6 u: Siječanj 03, 2006, 15:00:00 poslijepodne »
Širina bi trebao nagurati do minimalno 30 cm. Probaj staviti ploču tih dimenzija na tlo :) Pošto bi u tom slučaju akvarij virio na obje strane, nebi bilo estetski lijepo ali improviziraj od neke kutije pa vidi koliko ce virit i jeli ti to uopće odgovara.
Hrvoje - Split

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #7 u: Siječanj 03, 2006, 15:04:00 poslijepodne »

Moj prijedlog: proširi ili s jedne ili s obje strane zida širinu pomoću drvenog stalka - tako da ti akvarij jednim djelom bude u zidu, a jednim na stalku (ili stalcima). Možda bolje da imaš samo jedan stalak dubine oko 25-30 cm pa ti u njega stane filter CO2 i ostale gluposti. Akvarij onda može biti 76x50x50. To je onda poso. Samo ostavi dovoljno mjesta za poklopac, i računaj na malo jače lampe pošto ti je dubina vode 50 cm. Kaj se tiče dužine akvarija možda bi ti bilo dobro da ostaviš još malo mjesta za čišćenje stakla (72x50x50).

Stalak za akvarij nije uopće problem napraviti - samo da je stabilan. Moja preporuka je još ova - gornja ploča stalka neka ide u ovu rupu u zidu - tako da je akvarij cijeli na ploči - a radi stabilnosti ploču možeš učvrstiti u zid vijcima (tipli i te gluposti). E, da ja mogu ovako skršiti koji zid kod sebe doma za još koji aq!

Offline rribaric

• Punopravni član
  • **
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #8 u: Siječanj 03, 2006, 15:06:00 poslijepodne »

Pokušat ću improvizirat od neke kartonske kutije.Proširenje zida mi dosta remeti uređenje stana.Ako bude virio s obje strane po 3 cm neće biti ljepo za vidjet!

Što ako nebudem mogao proširit dali da naručujem takav akvarij i na što da se preorijentiram.Samo određene ribice ,bilje ili slično .Kolika bi bila brutodužina tog akvarija s cijevima i filterima.

Meni je dužina rupe 77 cm.Kolike dimenzije akvarija su optimalne za to?
čistač

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Malawi & Tanganyika
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #9 u: Siječanj 03, 2006, 15:20:00 poslijepodne »

Citat: rribaric

Pokušat ću improvizirat od neke kartonske kutije.Proširenje zida mi dosta remeti uređenje stana.Ako bude virio s obje strane po 3 cm neće biti ljepo za vidjet!

Što ako nebudem mogao proširit dali da naručujem takav akvarij i na što da se preorijentiram.Samo određene ribice ,bilje ili slično .Kolika bi bila bruto dužina tog akvarija s cijevima i filterima.

Meni je dužina rupe 77 cm.Kolike dimenzije akvarija su optimalne za to?

Da, nebi bilo toliko estetski ali imaj na umu da akvarij gdje god stao, lijep je :)

Ja navijam za proširenje, odnosno za postavljanje ker. ploče ili čvrste daske koja će proširiti podlogu za akvarij. Inače, u ovom slučaju ti je mnogo bitnija širina nego visina.
Hrvoje - Split

Offline rribaric

• Punopravni član
  • **
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #10 u: Siječanj 03, 2006, 15:39:00 poslijepodne »

i ja navijam za širi,ni sam neznaš koliko mi je žao što zid nije od 30 cm.

Moguće riješenje bi bilo da stavim klupicu od mramora(mramornu ploču)koj će virit 8-10 cm van.Tako da će u blagavaoni bit vani za tih 8-10 cm a u dnevnom boravku u razini zida.Mislim da je dobar kompromis?????I da će tih desetak centimetara isto biti ljepo za vidjet jer će virit van-nešto kao plazma TV na zidu!

A dobio bi akvarij preko 100 litara.

Naznam kako onda filter i cijevi ukonponirat.Koliko one mjesta zauzimaju i dali da dužinu radim 76 ili manje imajući u vidu da je širina rupe 78.

Kako s svjetlom ?U idejnoj koncepciji trebalo je biti zašarafljeno na gornji zid iznad akvarija!

Večeras ću napravit improvizirani akvarij od kartonske kutije pa ću slikat i stavit na forum.Pa ćemo vidjet dali se komu sviđa i dali još tko ima kakvu ideju!

Najvažnija mi je prirema da neulupan lovu uludo,to jest da napravim kako treba.

Jedva čekam vidjet taj akvarij u zidu.To mi je najveća motivacija za adaptaciju stana!Naravno uz mašinu za suđe koja će biti novost u kuhinji!
čistač

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #11 u: Siječanj 03, 2006, 15:58:00 poslijepodne »

Ne ulupati lovu uludo!

Mi samo savjetujemo - ti odluči. Polako, bez žurbe.

Ali daj ribama barem 40 - 50 cm. I predvidi prostor za skrivanje filtera. Pozdrav i sretno u adaptaciji!

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #12 u: Siječanj 03, 2006, 16:11:00 poslijepodne »
U ovom slucaju ja bih isao ipak na unutrasnji filter . Akvarijum moze biti sa tom sirinom (nije idealno ali moguce), obrati paznju na visinu , da bude pristup unutrasnjosti akvarijuma .
Oh sto te volim joj

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #13 u: Siječanj 03, 2006, 16:42:00 poslijepodne »
Proširenj nebi bilo loše ali nije nužno. Uz pravilan izbor bilja na toj se širini i dužini mogu složiti čuda. Prije bi razmišljao da na neki način skratim akvari ili produžim rupu tako da možeš koristiti hengon filter ako več ne postoji mogučnost vanjskog. Možda bi se čak odlučio složiti nekakvu DYI varijantu u koju bi stao i grijač pa bi na taj način imao samo dvije cijevi u akvariju i 200-300 kn viška u novčaniku.
Ali ono što bi obavezno trebalo napraviti je smanjiti visinu akvarija za 10cm. Prvo olakšat če ti manipulaciju s njim a drugo smanjiti visinu vodenog stupa što je obavezno za bilje koje češ morati koristiti u zadanim ti dimenzijama. Utakav akvari idu tetre, kozice i par otiča.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Cuvitar

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #14 u: Siječanj 03, 2006, 17:21:00 poslijepodne »
Ja san radio akvarij između zidova. Obavezno ostavi mjesta na jednoj strani od prilike 5-10 cm da možeš manipulirat sa njim. Pošto vidim da si probušio rupu u zidu onda smanji visinu akvarija. Ja san to riješio tako da je skroz okoakvarijapostavljen drveni lakirani okvir (kao slika). Obavezno povečaj širinu na 30 cm. Sa okvirom od debljine drva 3 cm dobio si več širinu 29 cm i akvarij ti punom težinom stoji na okviru i zidu. Ja imam dva unutarnja filtera, po jedan sa svake strane (Aquarium System DJ 100). U akvariju su samo tetre i na dnu Crypte.
Tino, Split-Stari plac
<font color=RED>Imam sat, ali neznam koje je ovo vrime došlo.</font>

Offline rribaric

• Punopravni član
  • **
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #15 u: Siječanj 03, 2006, 20:13:00 poslijepodne »
"cuvitar" imaš li možda sličicu kako si riješio svoj ugradbeni akvarij?Naravno ako može?
čistač

Offline rribaric

• Punopravni član
  • **
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #16 u: Siječanj 03, 2006, 22:13:00 poslijepodne »

Ovo je kad akvarij dam 7 cm u blagavaonu s tim da je visina akvarija 50 cm a razina vode 45 cm.Dužinu još nisam odredio (rupa 78cm)

Što mislite?

Ovo je ista stvar odnaprijed!

Ovo je sve isto samo je izbočeno u dnevnom boravku!

Što mi je radit?Vremena je sve manje .U četvrtak dolazi majstor s hilticom i moram mu reći što želim?
čistač

Offline sajonara

• Punopravni član
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #17 u: Siječanj 03, 2006, 22:14:00 poslijepodne »

Ovo ti ja predlažem pa si i ostale stavrai riješil.
Varaždin

Offline sparko

• Punopravni član
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #18 u: Siječanj 04, 2006, 10:37:00 prijepodne »

Vidim da si dobio već dosta pametnih prijedloga vezano uz prošienje akvarija s čime se apsolutno slažem, pa neću o tome.

Ako sam te dobro ubrao, misliš fiksirat rasvjetu za gornju plohurupe u zidu. Čuj, ako ti to znači da akvarij neće imati poklopca moraš računati da će ti nakon nekog dužeg vremena (čitaj mjeseci) tu plohu u većoj ili manjoj mjeri napasti zelene alge zbog isparavanja što mislim da ti neće nikako odgovarati kao dizajnerski detalj na zidu. Dakle, mislim da ti je poklopac nužan , odnosno vodi računa o visini akvarija.
St/HR

Offline rribaric

• Punopravni član
  • **
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #19 u: Siječanj 04, 2006, 15:02:00 poslijepodne »

Citat: tu plohu u većoj ili manjoj mjeri napasti zelene alge zbog isparavanja što mislim da ti neće nikako odgovarati kao dizajnerski detalj na zidu. Dakle, mislim da ti je poklopac nužan , odnosno vodi računa o visini akvarija.

Kolika je onda visina idealna i kako smijestiti svijetla ,dali na čitav akvarij poklopac ili da neonke zašarafim na zid?

Sutraidem po ponudu za akvarij u zoo shop.

Hvala svima na trudu!
čistač

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Malawi & Tanganyika
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #20 u: Siječanj 04, 2006, 15:36:00 poslijepodne »
Joj koja dobra demonstracija :)

Zaboravi akvarij bez poklopca. Poklopac moraš riješiti kao što je riješio Juwel, da se ne otvara cijeli put gore, jer ne znam hoćeš li imati visine za to, nego da se njegovi djelovi skidaju. To je barem moje mišljenje.

Evo ti primjer:

JUWEL

CAYMAN
Hrvoje - Split

Offline Cuvitar

• Punopravni član
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #21 u: Siječanj 04, 2006, 17:12:00 poslijepodne »

Danas neću biti kod kuće tako da ti nemogu slikat akvarij. Doduše moj je upola manji i namjena u početku mu je bila samo za dekoraciju,ali.. Evo na brzinu sam ti skicirao kako je to kod mene rješeno. Drvena daska s gornje i donje strane zida, a sa strane smještzen lesonit da akvarij slučajno staklom ne dira zid. Akvarije je nešto niži nego rupa u zidu.

Na gornju dasku koja je po širini kraća od donje zavidaš neonku, timer itd..

Evo to isto samo u bokocrtu:

S knaufom s jedne i druge strane pokrivaš onaj dio zida do vrha akvarija, tako da mu možeš pristupit s jedne strane, a druge će biti fiksno. Evo kako:

Druga strana koja se mora s jedne strane otvoriti u mene je riješena ovako:

Okviri susa ove strane isto fiksni (vidom i tiplom u zid) osim najgornjeg koji je riješen tako da je knauf odrezan točno po rubu zida i učvrščen na gornji dio okvira. Zatim sveto to skupa pomoću magneta utaknem u rupu.

Neonka i timer su gore a filter (dva su bila previše) i grijač sa bočne unutarnje strane akvarija odmah pri vrhu.Filter je od Aquarium System i ne zauzima puno mjesta. Unutra je postavljen i poklopac od stakla da isparavanje vode ne oštečuje opremu i ne stvara alge. I to je to. Kod mene izgleda dobro pa ti odlući. Sliku ti mogu poslat ako želiš. Pozdrav iz Splita.

Tino, Split-Stari plac

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Malawi & Tanganyika
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #22 u: Siječanj 04, 2006, 20:40:00 poslijepodne »
Nisi dobro "diga" slike... idi na a ne na
Hrvoje - Split

Offline Cuvitar

• Punopravni član
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #23 u: Siječanj 05, 2006, 00:31:00 prijepodne »
Nije stvar u slikama negu u scaneru na poslu. Već je na izmaku snaga. Slike san radia na brzinu jer je tip rekao da mu se žuri, pa ih nisan tija dizat na server.
Tino, Split-Stari plac

Offline kkliba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • zvjerka
novi ugradbeni akvarij
« Odgovori #24 u: Siječanj 05, 2006, 08:03:00 prijepodne »

Neznam dali je več neko napisao ali pripazi na podlogu di če leči akvari, bilo bi jako pametno staviti mramornu ploču tako da ti to bude čvrsta i ravna površina.
- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -