AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, 60-30-30- / 54 litre,
- temperatura 26-27 osim u vručim ljetnim danima,
- parametri vode: pH 6, GH6 i KH5 mjereno trekicama, ---NO2, NO3, nemam za mjerenje
- vrijeme od pokretanja akvarija - godina dana
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - nakon cikliranja (mjesec dana)
- koliko često i koliko mijenjate vode - jednom u tjedan dana,nekad kad ne stignem pa ne zamjenim malo vise (10 dana maximalno) 35% isključivo usisavanjem posdloge
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - DA
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - AQUA SZUT Unutrašnji filter kupljeno u kompletu sa akvarijem
- način i periodi čišćenja filter materijala - kod svakog čiščenja akvarija, (svaki drugi,treči put u akvarijskoj vodi)
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - spužvu
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? - imam panj iz PC-a i kamenje donešeno sa mora , nema
- grijač - AQUA SZUT Grijač za akvarij sa termostatom isto dobiveno u kompletu sa akvarijem
- pumpa za zrak - x
- CO2 sustav – kakav - x
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - do sada imao slabiju rasvijetu i par nezahtjevnih biljki,kojima nisam ništa dodavao. samo ffm od nedugo
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - dok nije krenulo nizbrdo - 5 neonkica, 3 cory panda, kineski algojed(imitacija), guppy(m i ž po 1 kom) 4 helene i 1 jabučar + 3 mala gupyja stara mjesec dana,možda i manje
- starost ribica - večina kupljena u PC-u osim coryja i puževa tak da ne znam, cory su oko godinu dana
- ima li potencijalnih „terorista“ - nema
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - 1 dnevno (kolko mogu pojesti za cca 2 min- očito krivo) od neki dan (kolko mogu pojesti za 10 sek i dva put dnevno) 1 tjedno post, mix u lističima za tropske ribe + tabletice za čistače (1 tabletu svaki drugi dan)
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - ništa
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - kvaliteta bez NO2, NO3, koji nemogu izmjerit ,nepromjenjiva, voda se zamutila nakon dodavanja češnjaka (1 i pol češnjak iscijedio, a ostatak stavio u najlonku i utopio u akvarij na cca 10-11 sati, nakon toga izvađeno) prvi put dodavao češnjak
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne (tu i tamo koji list koji redovito trgam prilokom svakog čiščenja akvarija) od prije 3-4 dana primjetio alge (kao dlakice na staklu jedva vidiljive okom)
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma - prije cca tjedan dana uginuo muški guppy, raspad peraje, desilo se i prije sa molly, nakon toga primjetio da mi neonka bolesna (sivo bijela flekica u gornjem dijelu leđa bez oštečenja kože i ostalih simptoma ,zaigrana i ponašanje najnormalnije )
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - radio : usisavanje podloge 35% vode povadio kamenje i panj te proprao u toploj vodi , a kamenje isčetkao, poštucal bilje , na prijedlog iskusnijih sa foruma: dodao 1 i pol žličicu tuzlanske soli i duplu dozu FFM-a + sutra dan češnjak koji sam gore naveo
SADA PROMJENE NAKON LJEČENJA :
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - kod neonke ne , ali nakon "lječenja" -manje više skoro sve ribe su čudnog ponašanja
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - nisu uzimale hranu, barem ne odmah čim sam dodao ,a to je čudno,jer inače odmah skaču. + neonke i ž gupy se skrivaju
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) kolko sam primjetio , normalan , (ali možda mi je promaklo)
- kad su se simptomi prvi puta uočili - nakon "lječenja"
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? trenutno mislim večina i da bilo je uginuća
- stanje ostalih stanovnika - piše gore
znači sve je počelo :
nakon što sam primjetio kao što je navedeno u upitniku da je neonka bolesna te sam počeo sa čiščenjem i dodavanjem soli tuzlanske žličicu i pol, + duplu dozu ffm-a + češnjak sljedeču večer i ostavio ostatke u čarapi utopljeno u akvarij preko noći (10-11 sati) prvi put sam dodao češnjak -cijela soba smrdi po češnjaku a ne samo akvarij
nakon toga sljedeči dan se voda jako zamutila i tad su krenule pizd..ije , prvo sam primjetio da se ribe ponašaju čudno, nisu htjele jesti, pa su se počele skrivati ispod panja i kamena, pa je uginuo kineski algojed (ležao je na podlozi i inače jako plašljiv nije reagirao kad sam došao do akvarija i onda sam vidio da je još živ ali ubrzano diše i počeo se micati tako da se okretao ko borer cijelo vrijeme, bačen u školjku, nakon toga neonka, pa jedan cory panda , pa danas jos jedna neonka, i sve su se ponašale isto, počele su se rotirat , guppy i neonka mi često borave na površini vore, idu po zrak što je za neonke nenormalno) još sam kad je voda se zamutila to večer usisao ponovno podlogu nekih 10-15% vode i dodao dozu ffm-a + soli pola žličice i voda se polako bistri, coryji su življi i zaigrani ponovno, ostale ribice -
vidjet cemo kroz dan dva al bojim se da će ostatak neonki a možda i gupy pravac u školjku. a onda akvarij bacam u smeče i ne hebem apsolutno niš, kupit cu farmu mravi!
i još bi dodao jednu stvar a to je da ove tri mlade ribice guppy ne pokazuju nikakve simptome kao ostatak akvarija.
inače i ffm sam počeo prvi put dodavati prije tjedan dana,češnjak isto tako tek neki dan. do sada nisam apsolutno ništa nikad dodavao i sve je funkcioniralo u najboljem redu, desilo se preko ljeta 2-3 uginuča al to prepisujem ljetnim vručinama i mojem odsutsvu od doma...
šta reč :
nadam se normalnim odgovorima
lp