Srpanj 18, 2025, 19:42:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Liječenje riblje mlađi  (Posjeta: 1029 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Liječenje riblje mlađi
« u: Rujan 03, 2012, 00:17:02 prijepodne »
Spletom nesretnih okolnosti, na malim albimarginatama starim svega 2-3 dana (ili starim 7-8 dana ako gledamo od dana kad su se izlegli u ustima mužjaka koji ih je čuvao) uočio sam probleme s repom koji su upućivali na bakterijsko raspadanje peraja ili fin rot tj. u ovom slučaju tail rot. U određenoj mjeri su mi i neke odrasle jedinke bile sumnjive. Nakon toga sam se bacio na proučavanje problematike liječenja riblje mlađi ali nisam baš našao nekakav pregršt informacija o tome. Nigdje nije bilo riječi o tome kako i na koji način liječiti riblju mlađ.

Pošto sam procijenio da se malci nalaze u početnom ili srednjem stadiju bakterijskog raspadanja peraja, odlučio sam primijeniti Sera Baktopur. Kako nisam imao nikakve informacije o doziranju lijeka u slučaju kad je bolesna riblja mlađ, a s obzirom da su mi se i neke odrasle jedinke činile sumnjive, odlučio sam ipak dozirati lijek na svima zajedno i to u količini koja se inače preporuča za odrasle jedinke. Usprkos svemu, odrasli su mi u tom trenutku bili ipak nešto važniji od malaca. I na kraju, iako sam bio sumnjičav kako će sve to završiti, naposljetku je sve dobro prošlo, izgubio sam samo 2 malca, a ostalih 15 komada su potpuno ozdravili jednako kao i odrasle albimarginate.

Nego, zanimaju me vaša iskustva, jeste li se ikad našli u takvoj situaciji i kako ste pristupili liječenju? Koliko su malci bili stari u trenutku liječenja, protiv čega ste ih liječili, koliko ste lijeka dozirali i slično...-?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Liječenje riblje mlađi
« Odgovori #1 u: Rujan 03, 2012, 09:42:00 prijepodne »
Čuj bakterijsko raspadanje peraja krene kada se pokvari kvaliteta vode pa je prvi korak trebao biti popravljanje kvalitete vodes dodatkom FFM-a a slijedeći dan vitamina.

Česta je bakterijska pomor mlađi skalara koja se događa između 7 i 9 dana života a doziranje antibakterijskih lijekova treba biti prema uputstvu a sve zavisi da li se radi o ozbiljnoj bakterijskoj bolesti (može i malo jača doza) ili o kožnoj bakterijskoj bolesti (može i malo manja doza).

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Rujan 03, 2012, 10:01:11 prijepodne »
Čuj bakterijsko raspadanje peraja krene kada se pokvari kvaliteta vode pa je prvi korak trebao biti popravljanje kvalitete vodes dodatkom FFM-a a slijedeći dan vitamina.

Česta je bakterijska pomor mlađi skalara koja se događa između 7 i 9 dana života a doziranje antibakterijskih lijekova treba biti prema uputstvu a sve zavisi da li se radi o ozbiljnoj bakterijskoj bolesti (može i malo jača doza) ili o kožnoj bakterijskoj bolesti (može i malo manja doza).
Sve sam radio onako kako se inače preporuča ali za srednji stadij bolesti. Dakle, izmjena vode (bez FFM-a), zatim liječenje sa Sera Baktopur uz dodatak Sera Ectopur soli + jaka aeracija, pa poslije sve ostalo prema uputama, izmjene vode, aktivni ugljen, izmjene vode, FFM, vitamini, ne istovremeno nego onim predviđenim redoslijedom i predviđenim trajanjem svake faze liječenja.

Ono što tada nisam znao jest da li za mlađ treba ići manja doza (jer su manji i osjetljiviji od odraslih) ili ih se tretira jednako pa kako bude. Ja sam ih tretirao jednako i ispalo je u redu, ali htio bih svakako da se malo razmijene iskustva o tome, možda pomogne i nekome u budućnosti. Prema ovome što ti kažeš može se ići ili s propisanom dozom ili čak i jačom ili pak nešto slabijom, ovisno o procjeni koliko je bolest uznapredovala. Ali manje-više, tretira ih se jednako kao i odrasle ribe.

Ja sam primjerice odustao od one najblaže varijante jer sam bio uvjeren da samo popravljanje vode uz FFM i kasnije uz vitamine više neće pomoći, a kako su oni bili vrlo mali postojala je realna mogućnost da ako taj prvi pristup ne uspije da neću niti imati vremena reagirati drugi put. S druge strane nisam smatrao potrebnim (a nisam se niti usudio) ići na najžešću varijantu liječenja s primjerice Sera Baktopur Directom ili JBL Furanolom II. Mislim da bi to možda ipak bilo prejako za tako male ribice. -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 03, 2012, 10:43:21 prijepodne »
Da antibiotik bi bio prejak za ovu bolest.

Možda nisam bio jasan. Antiseptici (Bactopur i dr.) trebaju iči u propisanim dozama a antibiotici bi se trebali određivati prema težini ribe pa bi u slućaju mlađi doza ipak trebala biti manja da ne ošteti organe ribica.

Offline Werther

• Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Rujan 03, 2012, 11:48:29 prijepodne »
Da antibiotik bi bio prejak za ovu bolest.

Možda nisam bio jasan. Antiseptici (Bactopur i dr.) trebaju iči u propisanim dozama a antibiotici bi se trebali određivati prema težini ribe pa bi u slućaju mlađi doza ipak trebala biti manja da ne ošteti organe ribica.
Sad je već puno jasnije. Kad sam ga tražio nisam nigdje našao takav podatak, srećom ispravno sam odlučio...

985plavi, hvala na pojašnjenju! :up: