Kolovoz 04, 2025, 15:37:35 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Formiranje 65 litarskog akvarija  (Posjeta: 2380 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Najki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
Formiranje 65 litarskog akvarija
« u: Kolovoz 19, 2012, 14:02:09 poslijepodne »
bok,
planiram oformiti akvarij od nekih 60-tak litara... akvarij je vec u pogonu, ali unutra su za sad samo jedan corrydoras (nabavit cu jos 3-4 komada) i 5 ancistrusa (planiram ostavit jednog ili eventualno dva) i jedna grana loze... takoder, unutra je grijac od 150W (znam da bi dostatan bio i grijac manje snage, ali takav sam imao pri ruci), neki stari unutarnji filter i obicna fluorescentna cijev kao rasvjeta. Ribe necu useljavat jos bar neko vrijeme, jer cekam novi filter, Haqos expro 500, koji bi trebao solidno odradivat posao filtracije,a on nece stici jos barem tjedan dana... pa onda kad se zaciklira... ali zelim se prije svega dobro informirati da ne napravim kakvu glupost na samom pocetku. Takvo je stanje sad, a sad sljedi ono sto bih ja zelio...

Znaci, planiram unutra drzati zivorotke, prvenstveno gupije ( 5-6 komada), a eventualno i platije (takoder 5-6 komada)... razmisljao sam eventualno uzeti i neonke (ako mogu s zivorotkama), jednog ili dva puza jabucara, povisiti populaciju coridorasa na 4 ili 5... dajte mi neke prijedloge s cime bih jos dodatno mogao obogatiti riblji svijet... Nadam se da nece biti prenatrpano ribama  :o Takoder, volio bih unutra imati i neke biljke, nesto skroz jednostavno... samo da izbjegnem stavljanje zemlje u podlogu i slicno... eventualno da dodajem nesto tekuceg gnojiva... cuo sam da su kripte prilicno jednostavne za drzat... ima jos nesto slicno?? nesto visoko i nesto nisko... dal za drzanje tih jednostavnijih biljaka treba i posebna rasvjeta ili ce ova obicna biti dostatna?

Molim vas da mi date sto vise savjeta, da mogu sto pravilnije poceti... Svaki savjet, kritika i zamisao su dobro dosli!! 

Offline Najki

• Punopravni član
Odg: Formiranje 65 litarskog akvarija
« Odgovori #1 u: Kolovoz 20, 2012, 18:27:20 poslijepodne »
zar nitko?  :punch:

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #2 u: Kolovoz 20, 2012, 21:09:07 poslijepodne »
pozdrav! :)

ajmo iz  pocetka, kolike je snage rasvjeta?
TikaTaka, MadaFaka

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 21, 2012, 07:43:14 prijepodne »
snaga žarulje je 15W...  danas ujutro mi je baš pregorjela  :punch: sad neznam dal da kupim istu takvu ili neku drugu?

Offline bee01

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: novi zg
« Odgovori #4 u: Kolovoz 21, 2012, 07:52:48 prijepodne »
od biljaka vslisnerija ti je visoka, a anubias je niži i ne treba puno svjetla.....visoka ti je i vodena kuga, a nezahtjevna i raste ko luda.... ;)

Offline Zoomba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #5 u: Kolovoz 21, 2012, 08:46:32 prijepodne »
cini mi se da zelis imati sto manje brige oko biljaka, znaci da ti ne treba  neka ludjacka rasvjeta...mislim da mozes kupiti iste jacine...

krenimo od biljaka...rekao si da nebi htio zemlju ispod sljunka tako da mislim da kripta otpada...koliko znam ona se dobro ukorjenjuje, a za to bi joj bila potrebna hranjiva podloga...
ako nemamo hranjivu podlogu i ako imamo slabiju rasvjetu, ostaju nam biljke koje se ne sade nego vezu za drvo ili kamen...tu bi ti preporucio microsorume (postoje razliciti), anubias i npr. javnsku mahovinu...naravno, to nisu biljke koje ce rasti brzo, ali su biljke koje bi tebi mogle posluziti...
ovdje npr. mozes pogledti jedan low light akvarij...

sto se tice riba...ubaci 4-5 corya...s ancistrusima nemoj pretjerivati...ja bih na tvom mjestu ubacio jednog...ljudi kazu da ih je jako tesko uloviti, pogotovo u akvariju u kojem imas bilje i granje...sto se tice zivorotki, ubaci po dva muzjaka i po cetiri zenke od obe vrste...mozes cak i duplo manje, jer se one lako razmnozavaju...samo gledaj da na jednog muzjaka imas minimum dvije zenke...osim toga mozes ubaciti 4-5 red cherry kozica...ako budes imao mahovine one ce ti se brzo razmnoziti...
kao zastitu od onih sitnih puzica, preporucam helena puzeve...njih 5-6 ce akvarij drzti sigurnim od tih malih napasti...
...s neonkama budi oprezan...one su jako osjetljive...a ako osim ovoga sto smo nabrojali zelis ubaciti jos nesta, bolje ubaci zebrice...to su peri-deri ribice...s njima neces imati probleme kakve lako mozes imati s neonkama...

...uzmi si i neka tekuca gnojiva...nems jaku rasvjetu i veliki akvarij tako da ne moras muckati sam, nece ti ni ovako biti previse skupo...

ako sam nesta zaboravio ili te jos nesta zanima, slobodno pitaj...

TikaTaka, MadaFaka

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 21, 2012, 10:30:36 prijepodne »
u redu, znaci žarulja ostaje ista...

zar nema ni jedne biljke koja bi se mogla ukorijeniti u kamenčiće??

gdje je najbolje naručiti biljke koje si naveo, znaci microsorume, anubias i mahovinu?? i koliko biljaka bi mi trebalo?? ja sam iz Čakovca i sumnjam da cu tu kod nas uspjeti nabaviti nesto od navedenog...

poslusat cu tvoje savjete u vezi ribica... samo se nadam da cu ih sve moci negdje nabaviti... :)

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #7 u: Kolovoz 21, 2012, 12:13:30 poslijepodne »
Bilje koje se ukorjenjuje u kamenčiće su : valisnerija, sagitarija, cripte, bacop monieri - sve to se meni ukorjenilo u šljunak i raslo je jako dobro, ali ja sam imao 0.4W/lit
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 21, 2012, 15:43:56 poslijepodne »
hm... bez tako jakog svijetla mi nece rasti ili?? onda bi po tome trebao dvije T8 zarulje od po 15W, jel tako???

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 21, 2012, 15:51:06 poslijepodne »
ma rast će samo ne brzo. napraviš sjenilo od alu nećega pa će ti se povečati jačina svjetla.

meni su te biljke na 0,4W/Lit rasle ko lude, a dodavao sam DYI co2 i profito svake prestupne godine.

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 21, 2012, 16:24:09 poslijepodne »
za mene dodavanje co2 nije opcija, ali jos jednu lampu bi mogao dodati, to nije neki preveliki trosak... pokusat cu sad na pocetku samo s tom jednom pa cu vidjet kak ce se situacija razvijat... koji rezim gnojenja bi mi preporucili i koje je gnojivo najbolje???

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 22, 2012, 08:15:19 prijepodne »
Ja sada koristim PPS + profito ( makro+mikro ) , ali to ti nikaj ne znači ak neces imati neko oblik CO2

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 22, 2012, 08:36:19 prijepodne »
cek, pa ne mogu se biljke drzat u akvariju bez dodavanja co2?? Mislio sam biljke posadit u kamencice i gnojit ih s tim tekucim gnojivima... i to je sve, posto mi biljke nisu prioritet...

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 22, 2012, 08:39:23 prijepodne »
cek, pa ne mogu se biljke drzat u akvariju bez dodavanja co2?? Mislio sam biljke posadit u kamencice i gnojit ih s tim tekucim gnojivima... i to je sve, posto mi biljke nisu prioritet...

mogu, ali gnojenjem nebuš dobio gotovo nikaj , ako biljkama ne staviš i co2.
Uzmi onda barem EasyCarbo pa njega dodavaj.

A ako to sve radiš onda stavi i još jednu žarulju kako si planirao. Jer mikro+ makro nemaju neki utjecaj ako imaš malo svjetla i nemaš CO2.

i obrnuto sve kombinacie

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 22, 2012, 08:55:58 prijepodne »
ok... dodat cu onda jos jednu zarulju kad posadim bilje... sam se nadam da mi nece pocet trulit...

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 01, 2012, 11:04:08 prijepodne »
bio sam malo u pet shopu i razgovarao s prodavacicom koja mi je rekla da bi bilo dobro, ukoliko ne stavim hranjivu podlogu, staviti one tabletice koje djeluju kao gnojivo a stavljaju se u podlogu do korijena biljke. Navodno da drze po godinu dana... Jel se isplati trositi novac na te tabletice ili one nemaju nikakvog efekta?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #16 u: Rujan 01, 2012, 11:55:18 prijepodne »
Samo se ti lijepo drži Sagitarije, Anubiasa, Microsoruma, i mahovine. To su biljke koje doslovno rastu u svim uvjetima.
Ne trebaš nadodavat žarulje pa čak ni gnojit. Rasti će sporije, ali to samo znači da češ imati manje rezanja i prčkanja po akvariju.
Toplo bi preporučio da ubaciš unutra i rogolista nek pluta. Možda nije najreprezentativnija biljka, al je izrazito korisna za održavanje biološke ravnoteže i mlade ribe će se imat gdje skrivat.
Neonke mogu sa živorotkama, no meni osobno je ta kombinacija ko prst u oko, a 65 litara je ionako premali akvarij za previše vrsta riba tako da mislim da nema smisla da unutra trpaš više od eventualno 2 vrste živorotki s komunalcima.

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Rujan 05, 2012, 14:54:23 poslijepodne »
dal se biljke moraju izvaditi iz one vate s kojom su bile u košarici???

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 05, 2012, 14:58:27 poslijepodne »
dal se biljke moraju izvaditi iz one vate s kojom su bile u košarici???
da...

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #19 u: Rujan 12, 2012, 10:47:00 prijepodne »
ja neke nove biljke pustim i 7 dana da plutaju pa mi puste korijen malo bolji .