Ja več oko mjesec dana eksperimentiram s gnojivom koje sadrži samo željezo (isti sastav kao ovo drugo što je spomenuo maro samo drugi proizvođač) i za sad su rezultati mrak. Bitna poboljšanja nisu vidljiva na velikoj večini biljaka uobičajnih u našim akvarijima (ok možda malo zeleniji listovi ali to je subjektivno

)ali par egzotičnijih biljaka je jako promjenilo izgled i "podivljalo" što se tiče rasta.
Recept za dodavanje željeza još za sada nisam mislio davati ali kad ste več potegnuli temu:
25ml željeza (ako je sastav kakvog spominje maro ili kojeg koristim ja) + 500 ml destilirane vode promješati

u neprozirnjo flaši. Svaki drugi dan 15ml te otopine u 100 litarni akvari. (da bi to imalo ikakvog smisla preduvjeti su puno svjetla i CO2).
A prvo gnojivo tražim dosta dugo

, sve što sam do sad kod nas nalazio ima dodan dušik u amidnom obliku, osnovni preduvjet za razvoj algi ALI broj mikroelemenata zastupljenih u tom gnojivu nije kompletan. Osim ovih iz specifikacije bilje treba i : Co,Li,I,Ni,Sn,F,Al,V,Se. Funkcia tih mikroelemenata u bilja još nije dovoljno istražena ali se zna da bez njih nejde

.
I onda opet ALI

tih bi elemenata (s obzirom da ih treba zbilja jako malo) trebalo biti dovoljno u podlozi (opet ja s zemljom za cviječe

) i vodi.
Sve u svemu moram u Konzum

.