Srpanj 27, 2025, 10:00:38 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Horty  (Posjeta: 2050 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Maro

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik
Horty
« u: Prosinac 24, 2005, 17:27:00 poslijepodne »
Eto u Konzumu uzeo ovo gnojivo kaže;specijalno tekuće gnojivo s usklađenom mješavinom mikroelemenata.Gnojivo je za ukrasne biljke,grmlje,četinare,jagode,borovnice,maline.
Sastav:
MgO  2,4%
Fe0,8%
Cu0,45%
Mn0,12%
Zn0,06%
Mo0,14%
B0,12%
Sad se ja pitam mogu li ga koristiti kao nadomjestak za mikroelemente za akvarijske biljke.
Hoču reči da je dosta akvarijskih gnojiva na bazi mikroelemenata a i ovo je takvo al puno jeftinije.
Inače bio sam nestrpljiv pa sam ga dodavao zadnjih nekoliko dana po 1 ml u akvarij...
Dubrovnik

Offline AquaMike

• Punopravni član
Horty
« Odgovori #1 u: Prosinac 24, 2005, 18:26:00 poslijepodne »
Malo je Fe. Trebalo bi biti oko 7%. Ne pise ni u kojem je obliku, ...koji je chelator ... Dalje, ali ne toliko znacajno, Mg (kojeg najvise ima MgO=2.4%) ti je nepotreban ukoliko ne koristis RO ili destilovanu vodu. Edited by: AquaMike

Offline Maro

• Punopravni član
Horty
« Odgovori #2 u: Prosinac 24, 2005, 19:05:00 poslijepodne »
U tom akvariju koristim RO vodu, mješam je sa vodom sa izvora jer su unutra ribe mekih voda.
Tražio na netu i kaže da je u kelatnom obliku al koji chelator nemam pojma.

citiram(na slovenskom je):
Pogostokrat pozabljamo, da rastline potrebujejo za normalno rast tudi mikrohraniva.

HORTY mikrohraniva je specialno tekoče mineralno gnojilo sestavljeno samo iz mikrohranil Mg in Fe, Cu, Mn, B, Mo v kelatni obliki. Uporabljamo ga za preprečevanje in odpravljanje vseh bolezni in poškodb, ki so posledica pomanjkanja mikroelementov. S foliarnim gnojenjem ali zalivanjem 2 - 4 krat na sezono zadostimo potrebam kulture po mikrohranilih. Pri opaznem pomanjkanja dodajamo mikrohranila v časovnih presledkih 1 tedna do odprave simptomov.

Vsebnost: Mg, Fe, Cu, Mn, Zn, Mo, B

Dubrovnik

Offline Maro

• Punopravni član
Horty
« Odgovori #3 u: Prosinac 24, 2005, 19:09:00 poslijepodne »
I da postoji i Horti Fe kelat u kojem je 6% Fe u organskom obliku
citiram:
Zdravo in temno obarvano listje neprimerno bolje izkorišča sončno energijo in dosega večji učinek fotosinteze. Železo ima pri tem zelo pomembno vlogo.

HORTY Fe kelat je gnojilo z železom v organski obliki. Uporablja se za preprečevanje  bledic - kloroz listja, ki se pojavljajo kot posledice pomanjkanja železa v prehrani rastlin. Z gnojenjem s Horty Fe kelatom lahko rastline redno oskrbujemo z železom in s tem preprečujemo škodljive pojave pomanjkanja, simptome že izraženega pomanjkanja pa lahko s pogostejšo uporabo tudi odpravimo. Horty Fe kelat je organska oblika Fe, ki je za rastline najlažje in najhitreje sprejemljiva brez škodljivih posledic za njihovo rast.  Posebno občutljive kulture so: vinska trta, breskve, hruške, jagode, citrusi, rododendroni, hortenzije, surfinije... V prodajnem asortimanu sta na voljo dve različici gnojila Horty Fe kelata: tekoča ali v obliki prahu.

Vsebnost:
- tekoča oblika:6% Fe v organski obliki (EDTA)
- v obliki prahu:3% Fe v organski obliki (EDTA)

6% Fe v organski obliki (EDTA)
Dubrovnik

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Horty
« Odgovori #4 u: Prosinac 24, 2005, 21:18:00 poslijepodne »
a ništa ne piše koliko nitrata ima? fosfata? obično i to stavljaju u gnojiva za suhozemne biljke?

Offline Maro

• Punopravni član
Horty
« Odgovori #5 u: Prosinac 25, 2005, 12:50:00 poslijepodne »
Navodno nema fosfata i nitrata jer piše da je gnojivo na bazi mikroelemenata
Dubrovnik

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Horty
« Odgovori #6 u: Prosinac 25, 2005, 13:02:00 poslijepodne »
jedna od zanimljivijih tema zadnjih dana,... još samo da se Tuljan uključi ,...

Offline Maro

• Punopravni član
Horty
« Odgovori #7 u: Prosinac 25, 2005, 14:54:00 poslijepodne »
Mene zanima jer je pola litre nekih 30ak kuna a tetrino gnojivo je 100 ml 30ak kuna.Htio sam reči ako je ovo odprilike sličnih svojstava zašto onda ne uzeti pola litre a ne 100 ml za iste pare.
Eto stavljam ga nekoliko dana u malim količinama i nisam primjetio ništa loše na ribama a za biljke je još rano mada s biljkama koje držim inače nemam frke...
Dubrovnik

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Horty
« Odgovori #8 u: Prosinac 26, 2005, 12:27:00 poslijepodne »
Ja več oko mjesec dana eksperimentiram s gnojivom koje sadrži samo željezo (isti sastav kao ovo drugo što je spomenuo maro samo drugi proizvođač) i za sad su rezultati mrak. Bitna poboljšanja nisu vidljiva na velikoj večini biljaka uobičajnih u našim akvarijima (ok možda malo zeleniji listovi ali to je subjektivno   )ali par egzotičnijih biljaka je jako promjenilo izgled i "podivljalo" što se tiče rasta.
Recept za dodavanje željeza još za sada nisam mislio davati ali kad ste več potegnuli temu:
25ml željeza (ako je sastav kakvog spominje maro ili kojeg koristim ja) + 500 ml destilirane vode promješati   u neprozirnjo flaši. Svaki drugi dan 15ml te otopine u 100 litarni akvari. (da bi to imalo ikakvog smisla preduvjeti su puno svjetla i CO2).

A prvo gnojivo tražim dosta dugo   , sve što sam do sad kod nas nalazio ima dodan dušik u amidnom obliku, osnovni preduvjet za razvoj algi ALI broj mikroelemenata zastupljenih u tom gnojivu nije kompletan. Osim ovih iz specifikacije bilje treba i : Co,Li,I,Ni,Sn,F,Al,V,Se. Funkcia tih mikroelemenata u bilja još nije dovoljno istražena ali se zna da bez njih nejde   .
I onda opet ALI   tih bi elemenata (s obzirom da ih treba zbilja jako malo) trebalo biti dovoljno u podlozi (opet ja s zemljom za cviječe   ) i vodi.
Sve u svemu moram u Konzum   .
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Horty
« Odgovori #9 u: Prosinac 26, 2005, 23:47:00 poslijepodne »

Nemam iskustva sa tim gnojivom ali pohvaljujem temu i dajte ljudi ukjučite se jer ovo bi moglo biti izvanredno otkriće za -kako proći jeftinije

Samo da gnojivo nema nitrata i fosfata.. u tom slučaju odmah bežim u konzum

Offline Maro

• Punopravni član
Horty
« Odgovori #10 u: Prosinac 27, 2005, 00:13:00 prijepodne »
Na njemu se ne spominju N P K nego samo mikroelementi.
I dalje ga stavljam u akvarije .
Dubrovnik

Offline AquaMike

• Punopravni član
Horty
« Odgovori #11 u: Prosinac 27, 2005, 00:18:00 prijepodne »

Ovaj samo sa gvozdjem je sasvim OK.

Ovaj drugi sa mikro elementima ne znam tacno. Sastav ovoga, iako sadrzisve elemente koji se mogu naci kod manje-vise svih komercijalnih akvaristickih djubriva, dosta se razlikuje po kolicini pojedinih elemenata. Tipican sastav izgleda ovako:

Fe 7%, B 1.3%, Mn 2%, Zn 0.4%, Cu 0.1%, Mo 0.06%

Pretpostavljam da bi i ovaj Hortijev mogao da prodje, s'obzirom da mikroelemenatatreba zaista vrlo malo, a ni neko razumno predoziranje nije problem. Neki prakticni eksperiment, nebi bio na odmet ...

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Horty
« Odgovori #12 u: Prosinac 27, 2005, 00:22:00 prijepodne »

super tema ,slazem se s tima,ali imam jednu digresiju..ako je pola litre tog gnojiva 30kn..znaci da bi 5 l tog gnojiva bilo 300kn - 41 euro

a ja sam nedavno kupovao u vogelu feropol od jbla, koji slovi kao odlicno gnojivo(sadrzi..Co,b,Zn,Br,Li,Ni,J,Sn,Ti,Mn,Fe,i ne sadrzi No3 i Po4)za 50 e -5litara..znaci razlika je 9 eura odnosno 65kn na 5 litara..s tim naravno ako se kupi jos nesto za preko 75 eura trebao bi se dobiti i merver koji iznosi 9 eura na tu cifru, stoga dolazi sena potpuno istu cijenu.

41-41...a sad Vogel je daleko..a konzum je blizu,ako je to isto...

ZG,Vrapče

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Horty
« Odgovori #13 u: Ožujak 15, 2006, 19:27:00 poslijepodne »
kupio pšlantellu u KC danas.. 250ml 10,00 kn

Kad sam je ubacio u vodu ( razrijedjenu prema tuljanovoj formuli) voda mi se malo zamutila.. kao oblak... jel to normalno?

biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
Horty
« Odgovori #14 u: Ožujak 15, 2006, 22:02:00 poslijepodne »
Je, prodje u roku od dan ili malo vise. Netko je na forumu rekao da prvo ostavi da ispari voda, pa onda zamrzne pa u akvarij. Ja probao dozirati u blister od tableta drito iz bocice i u zamrzivac. Onda jednu 'tabletu' u akvarij, efekat zamagljenja je puno manji, ne znam zasto, ali je
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.