Ako mogu predložiti nešto... bilo bi lijepo da napišeš kolika ti je cijena održavanja mjesečno. Struju si ljudi sami mogu izračunat, ali ove otopine konkretno... jer nema se dojam koliko nečeg mililitara košta a cijene otopina su ustvari manje nego što ljudi misle.
Evo malo sa kašnjenjem

:
Dakle, nije veliki problem izračunati potrošnju ballig soli. Cijena 1 kg svih soli je oko 10 eura .... neki trgovci nude i po nižim cijenama ali kad uračunaju shiping dođe na isto, znači oko
75 kn za kiloUvjek se govorilo da Balling metoda nije za akvarije preko 300 litara dobro naseljene SPS koraljima...jel to tako, odlučite sami.
Dnevna potrošnja mog akvarija ( 500 litara sa samo tvrdim koraljima) je:
kh otopina 280 ml, ca otopina 40 ml i mg otopina 12 ml-Od 1 kg NaHCO3 moguće je dobiti cca 12.5 litara ilitiga 125 dcl otopine koju podijelimo sa 2.8 dcl (moja dnevna potrošnja) dobijemo cca 45, što je broj dana koliko mi traje kilo te soli. Kad to podijelimo sa cijenom (75 kn/kg) dobijemo da je dnevna potrošnja 1.6 kn tj
mjesečna potrošnja 50 kn.
-Od 1 kg CaCl2 moguće je dobiti cca 1.25 litara ili 1250 ml ca otopine koju podijelimo sa 45 ml (moja dnevna potrošnja) i dobijamo cca 28 dana tj, jedan kg mi je dosatan za mjesec dana tj u novcima mi
mjesečna potrošnja iznosi 75 kn-Od 1 kg MgCl2 moguće je dobiti cca 1200 ml otopine koju podijelimo sa 15 ml (moja dnevna potrošnja) i dobijemo da nam 1 kg traje 80 dana, a to opet podijelimo sa cijenom od 75 kn dobijamo da nam je
mjesečna potrošnja 28 kn ------------------------
Kad podvučemo crtu, to nam izgleda ovako 45+75+25=
153 kn balling soli mjesečno
NAPOMENA: Da ne bi bilo zabune, ja ne koristim Balling light metodu nego su sve soli otopljene do maksimalne zasićenosti otopina.PS. To bi bila cijena ako kupujete balling soli u naših trgovaca, a ako se kako bi naš narod rekao "snađete" pa te iste soli nabavite u veletrgovaca koji snabdijevaju apoteke....dobijete balling soli farmaceutske čistoće po 3 puta manjoj cijeni