Listopad 14, 2025, 17:51:52 poslijepodneNajnoviji Član: alencvita

Autor Tema: odabir gekona  (Posjeta: 6284 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
odabir gekona
« u: Kolovoz 04, 2012, 22:33:11 poslijepodne »
konacno sam se odlucio koju zivotinju bi uzeo za terarij. uzeo bi gekona, no dilema je da li uzeti leopard gekona ili velikog dnevnog gekona.
procitao sam hrpu vec postova i opis na portalu, no nekako se jos dvoumim.
osim toga, odabir gekona povlaci i velicini terarija.
terarij bi bio full stakleni, dimenzija:
duzina 82cm
sirina 42 cm
visina je problem. mislio sam cca 80-100cm, ali ako uzmem pustinjskog(leoparda) onda mi velika visina ne treba, jer nema potrebe za nekim zivim biljem, kad oni preferiraju vrucu i ne previsne vlaznu klimu, kao dnevni gekoni. a opet me strah, ne bi htio imati zivotinju koja se skriva po danu i mogu ju vidjeti samo pod nekim moonlight svijetlom.
dnevni gekon mi je tu bolji izbor pretpostavljam, no on pak trazi vise vlage, a kako ce terarij biti 100% staklo, malo me brine ventilacija, vlaga, plijesanj i koje kakve bakterije. pa mi se tu cini leopard kao lakse rjesenje. mozda je dovoljno da napravim neke rupe na bocnim stranicama?? a gorre
osim toga, podloga ako je pijesak, kao sto ide za leoparda je lakse za odrazavanje, mada bi ja i za dnovnog stavio pijesak, valjda mu nebi smetalo, tak i tak on provodi najvise vremena na granama, staklu i sl...

nisam jos vidio kolika je cijena tih dnevnih gekona, tu po forumu manje vise svi furaju leopard gekone i druge morfove, tako da nisam jos naletio na cijenu. ali pretpostavljam da nisu neke prevelike razlike

ako moze ko dati kakav pametan savjet, da znam u kojem pravcu da krenem  :)
definitvno bi volio napraviti visoki terarij, s dosta veceg bilja, grana i sl. ali ak to pak iziskuje puno posla i brige, oko bilja i dnevnog gekona, onda cu se radje spustit na zemlju i uzet leoparda, a kasnije jos jednog drugog spola.
novi sam u ovome, pa nemam feeling kaj znaci na dulje staze uzeti jednu ili drugu vrstu...

Offline agama

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • terarist
Odg: odabir gekona
« Odgovori #1 u: Kolovoz 05, 2012, 03:00:03 prijepodne »
Dali si razmisljao o crested gekonima..??
Oni trebaju vislji terarij...lampe za grijanje ni ne trebaju (osim ako u sobi di bi bio terariji, temp. pada ispod 22°C).
Nesto vecu vlagu trebaju,ali mislim da nebi trebalo biti problema sa plijesni.. :up:
sta je tu je!

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 05, 2012, 09:38:00 prijepodne »
Nisam znao za tu vrstu, no isto spadaju u nocne gekone, a osim toga skuplji su i do 50% od leoparda, koji su mi nekak ljepsi zbog raznih boja. A i manji su od leoparda kaj mi se isto bas ne svidja.
Neznam, s obzirom da ce biti veci terarij od preporucenog, mislim da ce biti nezamjetljiv. A kupnja vise jedinki mi je malo too much zbog cijene...
Hvala ti na pomoci, no jos sam u pocetnoj dilemi :)

Offline kija88

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Kolovoz 05, 2012, 14:29:37 poslijepodne »
crestedi narastu otprilike isto kao leopardi, a cijene su im oko 400 kn.  ;)
naravno što su varijacije boja veće i cijena im se povećava, ali zato je izbor veći

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 06, 2012, 21:11:19 poslijepodne »
crestedi narastu otprilike isto kao leopardi, a cijene su im oko 400 kn.  ;)
naravno što su varijacije boja veće i cijena im se povećava, ali zato je izbor veći
mislis da je izbor veci prilikom kupnje ili ?
pa tu po hr oglasnicima samo se leopard gekoni prodaju... nisam vidio skoro ni jednog crested gekona.

a jel ima kakvih bitnih razlika u ponasanju i drzanju leoparda i cresteda?

i jedno opcenito pitanje glede te dvije vrste, s obzirom da su to "nocni" gekoni, kaj to znaci u praksi u sobama? jel ih uopce necu vidjeti van svojih kucica i sjena, nece ni doci jesti dok se ne zamraci svjetlo?
mislim, malo bi je bedasto imati zivotinju koju opce ne vidim. :)
kroz neko vrijeme kad poraste i skuzim kaj je, bi uzeo i suprotni spol(1m i 2ž), pa ce biti valjda malo vise aktivnosti po terariju?

Offline kija88

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Kolovoz 06, 2012, 22:34:42 poslijepodne »
pa l.gekon je je pustinjski gušter i zahtjeva veću temperaturu. Crested ti zahtjeva nižu temperaturu do nekih 28 stupnjeva bi trebala biti max temperatura. više vlage, prskanje po terariju 1-2 puta dnevno jer ne pije vodu iz zdjelice već sa lišća i ostalih navlaženih površina. Lampu samo ako imaš živo bilje i zbog razlike dana i noći. I ne trebaš mu stavljat pijesak za podlogu već treset zbog boljeg zadržavanja vlage. Moj je najčešće zakeljen na staklu tak da ga vidim većinu vremena, negdje pred sumrak postaje aktivan.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 06, 2012, 22:53:31 poslijepodne »
nekak mi se cini da me ipak leopard vise nekak privlaci... barem zbog odrzavanja i brige.
a vidis, nisam znao da crested mogu po staklu hodati, kao i dnevni. to mi je fora, ali ipak nekak leopard mi je bolji zbog manje briga. I po ljetnim mjesecima kad sam na moru pa mora otac dolaziti svaka 2-3 dana hraniti ribice, kornjace, a sad i gmazove  :D da ga ne davim s tim spricanjem.

tnx! :up:

Offline gaby123

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #7 u: Kolovoz 07, 2012, 16:01:20 poslijepodne »
Mogu svi gekoni hodati po staklu osim leoparda :)
Zao mi je sto necete uzeti crested meni je od gekon broj 1! :D
A za spricanje ima ono za cvijece i spricne se dva puta( jel moze jednostavnije?)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 08, 2012, 00:45:59 prijepodne »
Mogu svi gekoni hodati po staklu osim leoparda :)
Zao mi je sto necete uzeti crested meni je od gekon broj 1! :D
A za spricanje ima ono za cvijece i spricne se dva puta( jel moze jednostavnije?)
a daj mi reci zakaj si se ti odlucio za crested a nisi za leoparda? meni je osobno zbog boje leopard ljepsi, dok mi je crested malo bezlican. fora su mi njegove tockice.
ma znam da nije tesko pospricat, a kaj ak dan dva tri ne pospricam? kad odem na more ili nekud?ipak nijednom zivom bicu nije problem prezivjet bez hrane par dana, ali bez vode bome je. a pustinjski guster ce se tu bolje snac recimo.

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 08, 2012, 12:19:59 poslijepodne »
meni osobno crested ima prelijepe boje i oci i sve.Naprimjer meni se ne svidaju ti gekoni koji mogu hodati po staklu osim crested-a. :up:
A za spricanje ok tu je malo zaje*ano.Ali ni leopard ne mze prezijeti bez vode! :)

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Kolovoz 08, 2012, 14:20:14 poslijepodne »
Pa može se i to riješiti stavljanjem sistema za infuziju...

Leoparda se može ostaviti na par dana samoga jer on pije iz zdjelice, a crested sa lišća.
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 08, 2012, 14:47:37 poslijepodne »

Leoparda se može ostaviti na par dana samoga jer on pije iz zdjelice, a crested sa lišća.
to s infuzijom je zgodna fora, ali to mislis za leoparda ili?
jel bi mogo crested piti te kapljice od infuzije s lisca? pitanje jel bi skuzio na kojem liscu ima kapljica??
i drugo pitanje gdje bi se talozile te nepopijene kapljice vode? na dnu akvarija, koje bi postalo jaaaako vlazno, podiglo vlagu terarija te ko zna kakve plijesnji bi se stvarale...

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #12 u: Kolovoz 08, 2012, 14:51:38 poslijepodne »

to s infuzijom je zgodna fora, ali to mislis za leoparda ili?
jel bi mogo crested piti te kapljice od infuzije s lisca? pitanje jel bi skuzio na kojem liscu ima kapljica??
i drugo pitanje gdje bi se talozile te nepopijene kapljice vode? na dnu akvarija, koje bi postalo jaaaako vlazno, podiglo vlagu terarija te ko zna kakve plijesnji bi se stvarale...

Visoka vlaga bi se mogla nekako riješiti dobrom ventilacijom.

A dali bi skužio neznam. Mislio sam na cresteda, leopard pije iz zdjelice.
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 08, 2012, 14:53:59 poslijepodne »
Moj savijet i mislim vama naj bolje i jednostavnije rijesenje: uzmite leoparda.  ;)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 08, 2012, 15:59:25 poslijepodne »
Velika nedoumica :-)
ljepsi su mi visoki terariji puni zelenila i granja; a opet to zahtjeva vise brige. a i leopard mi je nekak ljepsi.
tako da sam na mukama... :-)

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 08, 2012, 16:16:31 poslijepodne »
Visoki i pun zelenila= savrsen za kameleona!  ;)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 08, 2012, 16:22:16 poslijepodne »
Gledo sam i njega, ali oni su jakoteski za drzati, puno jedu, puno seru i hrpa problema moze biti jer su osjetljivi...
tako da je otpao u startu :)

Offline gaby123

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 08, 2012, 17:31:03 poslijepodne »
A neznam onda vise imate pre velike uvijete.  :)
Uzmite leoparda i to je to ako ne zelite pre veliku brigu.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Kolovoz 08, 2012, 19:00:08 poslijepodne »
A bit ce jedan od gekona :)
Il leopard il crested ili dnevni... :)

Offline agama

• Punopravni član
  • terarist
« Odgovori #19 u: Kolovoz 09, 2012, 01:05:02 prijepodne »
Od dimezija koje ste naveli,mozete napraviti terarij i za leoparda i za crested gekona.. :up:
Nema potreba birati..hehe.. :D
sta je tu je!

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 09, 2012, 10:58:05 prijepodne »
Da he he  :D

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 09, 2012, 15:52:00 poslijepodne »
Ipak sam se odlucio za crested gekona :)
malo sam cito vanjske forume, pa kazu vecina ljudi da su zanimljiviji od leoparda.
Osim toga puno ljudi kaze da ih hrane s nekim gotovim hranama koje se samo zamute s vodom,naravno treba im i klasicnih kukaca za jelo. ali kad je sila (godisnji odmor) i to prolazi...

e sad imam konkretno pitanje i dva, pa ak mi ko moze pomoci:
1. terarij ce biti 80x40, ali neznam visinu. koliko mi savjetujete da stavim? raspon je od 40 do 100cm. neznam kolko.je optimalno zbog grijanja, ventilacije, biljaka, rasvjete i kaj ja znam cega...
2. kaj se tice vlage, mislio sam raditi 3d pozadinu, pa u to ukomponirati vodopad i neko jezerce. Jel ce ta voda biti dovoljna za odrzavanje vlage, a i muci me jel ce gekin ici piti tu vodu, koju necu sugurno cesto mijenjati... druga varijanta je pak da napravim neki mali bazencic i pokrim ga nekom mrezom a unjega stavim onaj mali uredjaj za izradu magle, pa spojim na timer i stavim da se pali svakih 6h na 1-2min ili kolko ce vec trebati za dobru vlagu.
3. kakvu podlogu mi savjetujete da se lako cisti i da zgleda prirodno? pijesak bi bio idealan za leoparda, ali za ovog bas nije.
4. terarij ce biti stakleni i mislio sam vrh prekriti s mrezom a ne staklom. da li da na bocne strane izbusim po dvije rupe i zastitim mrezicom za dijagonalnu ventilaciju? jel to ok, previse, premalo? mislio sam unutra nabacatii grana od vrbe,bambusa i naravno nekog veceg bilja... neznam kak to bilje reagira s vlagom.

eto za pocetak bi mi ovo koristilo da znam ;)

Offline agama

• Punopravni član
  • terarist
« Odgovori #22 u: Kolovoz 09, 2012, 18:08:33 poslijepodne »
1.Bilo koja visina,samo da nije manja od 60cm.
2.Nisu bas toliko osjetljivi,jezerce mozes napraviti cisto radi izgleda (naravno,dici ce i valgu),a na vrh (posto ces imati mrezicu), mozes staviti i neku bocu koja ima malu rupicu i ispod toga neku ilijanu i neka voda kapa po tome..
3.Mislim da je treset najbolji i najjednostavniji..
4.Bilo bi dobro da osim na vrhu ima ventilacije i na bocnim stranama...

Sto se tice hrane,osim zive,mozes im ponuditi i kasice za malu djecu od raznih voca (kod mojih banana najbolje prolazi),
ili im sam zgnjeciti bananu,naribati jabuku.... :up:

Rasvjeta: ako ce biti na mjestu di temperatura ne pada ispod 22°C, onda je dosta samo jedna neonka (cisto radi svijetla...) :up:
sta je tu je!

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Kolovoz 10, 2012, 10:27:32 prijepodne »
Hvala puno na pomoci, i imo bi jos par pitanja u vezi rasvjete i grijanja.
1. znaci terarij je 80x40x80, kakv sve rasvjeta mi je potrebna? ja sam trenutno misljenja da moram postaviti jednu neonku, jednu spoticu i jednu nocnu zarulju. i podpitanje, dali umjesto te nocne zarulje mogu staviti plave ledice, kao sto imam u akvariju s ribama i kornjacama?
i s obzirom na velicinu koje bi wataze trebao? za neonku znam - kolko je dug terarij. makar si mislim da umjesto neonke ubacim stedne? jeftinije je, jer netrebaju prigusnice i manje trose...
2. kakvu vrstu grijanja da stavim? sad je ok, ali po zimi kad nema nikog u stanu temp ide i do 17C. neznam kolko ce zarulje moci dici temp...
onaj grijaci kamen kazu da nije dobar zbog mogucih opekotina na gusteru. grijaci kabel? taj kabel ideunutar akvarija ispod podloge ili ispod akvarija? ak ide unutra, jel njemu smeta vlaga, ako recimo slozim da bude malo vode i da treset bude vlazan?

Offline agama

• Punopravni član
  • terarist
« Odgovori #24 u: Kolovoz 10, 2012, 12:31:43 poslijepodne »
Temperaturu za crested gekone treba odrzavati izmedu 22-26°C. To je maltene i sobna temperatura.
Na vecim temperaturama moze doci do dehidracije,pa i smrti.
Nocna temperatura smije pasti i do 16-17°C.

1.Znaci,ako su gore navedeni uvijeti zadovoljeni, sto se tice temperature,onda nisu potrebne nikakve lampe.
Dovoljna je jedna neonka koja ni negrije,samo da imitira svijetlo 12-14 sati.
2.Nisu potrebni nikakvi grijaci.Ako po zimi po danu temp. nije vece od 17°C,dovoljna je i jedna obicna lampa 60W da digne temp.na odgovarajucu.

Kod ovih gustera treba smisliti kako sniziti,a ne povecati temp.  :D

sta je tu je!