Oni koji me znaju, znaju me po piranama koje sam godina drzao i mrestio. Zbog selidbe na drugi kontinent svu slatkovodnu akvaristiku smo morali da prodamo i resili smo da se sada okusamo u morskoj. To smo uradili mnogo ranije nego sto smo planirali jer smo naleteli na jako povoljan akvarijum sa 45kg zivog kamenja, gomilom testova, gomilom opreme koju ne znamo kako se koristi. Ono sto sigurno znam je da nam treba novo osvetljenje, ali idemo redom.
Akvarijum izgleda ovako:

U cosku pozadi je overflow odradjen ovako:

Ispod u postolju je sump u kom je pumpa od 3000l/h :

Dva protein skimera smo dobili uz akvarijum, jedan je koriscen, nedostaje mu power head, a drugi nov neotpakovan:

Od hemije imamo sledece:

Imam mnogo pitanja, ne znam odakle da pocnem. Svo zivo kamenje je vec 10 godina u akvarijumu, clownici su stari 6 godina, pri kupovini akvarijuma smo preneli SVU vodu koja je bila u njemu,, tako da nemamo probleme sa cikliranjem. Ne sumnjam da ce biti onih koji ce imati dovoljno strpljenja i dobre volje da pomognu. U akvarijumu se nalaze 2 clown fisha i 2 zebra demsela. Od osvetljenja su tu dve fluo cevi t12, 6500k, coral life daylight. Parametri vode: amonijak 0, nitrati i nitriti 0, ph 8.0, kh 6, salinitet 1018. Temperatura je 31C, kad smo videli ukljucili mso klimu pa je polako spala na 29.5.
Zelim da imamo akvarijum sa mekim koralima, tj reef tank i poneku manju ribu. Isli smo po radnjama, sto se tice osvetljenja prodavci nam preporucuju fabricku armaturu sa reflektorima i 4 t5 high output. Kazu da ce biti dovoljno za korale koje zelimo (zbog anemone i nema smo krenuli u celu pricu). Prodavci kao prodavci, ne verujem im nista, zelim da cujem vasu preporuku za osvetljenje.
Najveca dilema su nam protein skimeri. Imamo dva, ne znamo ni jedan kako da montiramo i sta je najpametnije uraditi. Ne mogu celi da stanu u sump, ne znam da li postoji neka varijanta da se sve to poveze.... Ako ima neko neku sliku koja bi nam pojasnila bilo bi super.
Ne znam da li sam nesto preskocio, potrudio sam se da navedem sve cega sam se setio i da slikam pa ko razume shvatice.... Dodatnu teskocu predstavlja drugaciji sistem mernih jedinica, pa se mucimo pretvarajuci galone, farenhajte, ince, itd....
Odakle poceti? Sve savete iskusnijih kolega radp prihvatam, samo da ozivim ovaj akvarijum....