Srpanj 20, 2025, 15:16:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: rasvjeta  (Posjeta: 1369 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline brumbramar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
rasvjeta
« u: Srpanj 04, 2012, 19:26:02 poslijepodne »
Pozdrav

Evo ima vec nekoliko mjeseci da sam uzeo jedan aq od 50 litara... samo tank sa staklenim poklopcem... Naime odlucio sam sve sto se moze napravit sam ali obaveze (faks) su me stisle pa je proslo nekoliko mjeseci :)

Sad je izrada vec krenula... akvarij je iznutra slozen... zemlja, sljunak itd ali ovo nije tema za to.... to cu na pocetnike otic za pomoc :)

E sad rasvejtu sam sam spajao. Dvije T8 cijevi od 15w na jednu prigusnicu od 36w u seriju... Oko rasvjete sam se dosta namucio i nije iz prve sve radilo kako treba (nije da sam ja krivo spojio... nego su grla bila neispravna) ali sad obje lampe svijetle... jedini mi problem predstavlja ta prigusnica koja se zagrijava... e sad ja nemam bas nikakvog iskustva sa tim pa neznam koliko je normalno ili nije ali nakon sto rasvjeta radi sat vremena prigusnica se nemoze prstom taknut... i sad me zanima kako vi rjesavate taj problem... iskreno ja sam mislio prigusnicu postaviti u poklopac koji planiram napravit od forexa (materijal mi sutra dolazi) ali to ne dolazi u obzir jer bi se 100 posto rastopio... zapravo neznam di ju smjestit... aqvarij stoji na stolu, dakle mogu ju ostavit na stolu iza aq ali mislim da ce mi unistit lak, mislio sam ju cak zaserafit na zid ali mislim da bi mi i zid pocrnio.... jedino da ju objesim da visi ispod stola :D hehe... dakle kako rjesit taj problem... dali je uopce normalno da se tako zagrijava ...

jos jedno pitanje sto se diya tice... dakle sutra mi dolazi taj forex od kojeg planiram napravit poklopac.... Kakvim ljepilom mogu ljepit te ploce... i gdje u Rijeci mogu kupit takvo ljepilo

Hvala svima na pomoci

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: rasvjeta
« Odgovori #1 u: Srpanj 04, 2012, 20:07:40 poslijepodne »
sad si me uplašio pa nije valjda da se tako griju ja bas sebi u planu imam ovih dana da slozim nesto slicno
sto se tice forexa nisam ljepio al tamo gdje ga uzimas obicno imaju i bas ljepilo za forex

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Srpanj 04, 2012, 20:59:33 poslijepodne »
da, normalno je da se tako griju. Pogotovo magnetske. I mislim da ti ju je najbolje ostaviti negdje vani. Mozes ju prisarafiti na neku dodatnu drvenu plocu pa ostaviti na stolu ako ti ne smeta. Nekad davno meni je daska sa dvije prigusnice stajala na podu iza akvarija.  :D
Ili ju makni i spoji svaku zarulju posebno na elektronsku iz stedne pa onda njih mozes i u poklopac staviti. One se griju daleko manje.

Offline TOMOZUKE

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Srpanj 05, 2012, 10:45:31 prijepodne »
Ja imam dvije elektronske u plastičnoj kutiji a kutju sam sakrijo(zaljepio) za ploču od stola s donje strane.
A u Bauhausu sam ja vidio silikon za forex

Offline ante78

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 08, 2012, 17:56:48 poslijepodne »
standardna prigusnica s starterom od primjerice 36W da li moze ici na T8 25W 750mm

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 08, 2012, 18:40:57 poslijepodne »
moze. U praksi ce ti ona nesto smanjiti radni vijek cijevi ali kako se u akvaristici T8 mijenjaju dosta cesto onda to i nije previse bitno.

Offline ante78

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 10, 2012, 23:10:33 poslijepodne »
e ovako

danas sam izludio U Novoj Gradiški je moguce kupit prigušnicu ali NE i grlo s starterom za T8 neonku
i zbog toga odlucio sam se za štednu koju sam rastavio i preko njene prigušnice spojio neonku

štedna je 25 W
neonka 25 W

sve u redu radi i svjetli

Offline sidsloth

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Srpanj 11, 2012, 13:19:38 poslijepodne »
Najbolja je solucija T8 žarulja i elektronika iz štedne žarulje jer je sama elektronika manja i lakša. Grije se daleko manje nego prigušnica i kasnije kad budeš htio preći na T5 cijevi kupiš samo žarulju. Naime T5 cijevi nemogu se pokretati sa prigušnicama dok obrnuto ide. A i T5 žarulje daju jače i kvalitetnije svijetlo i duže drže. Uostalom štedna žarulja u Kauflandu 22w dođe 20 kn.(kinesko) :D naravno :D žarulje na valjaju tri stara vraga ali elektronika kod mene drži već cca. godinu dana(još uvjek) :klap: dok je cijena prigušnice kod nas nekih 120 kn za 2*15w ili 1*30w pa sad računaj +što terbaš grla sa starterom :( ili neka diy izvedba.