Lipanj 20, 2025, 18:38:18 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Izrada ventilatorskog hlađenja  (Posjeta: 7032 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline comino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Izrada ventilatorskog hlađenja
« u: Lipanj 16, 2012, 17:22:05 poslijepodne »
Tek sam narucio ventilatore i adapter, ali da sad odmah pitam iskusnije DIYere :)

Planiram sloziti 6 ventilatora koji bi puhali po površini mora, jel to ok? :D
Nekako si mozgam ako bi izvlacili toplinu, da bi brzo pokrepavali od vlage i soli  -?

A drugo pitanje je... jel se moze negdje nabaviti C-clamp ili nesto slicno... s cime bih mogao pricvrstiti svoje ventilatore na akvarij :)

Zasada toliko :) Hvala  :zagrljaj:

Offline GoranC

• Moderator (lokalni)
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
    • Prvi veći tank i jedini pravi
Odg: Izrada ventilatorskog hlađenja
« Odgovori #1 u: Lipanj 16, 2012, 18:22:15 poslijepodne »
Da ideja je dobra, može se napraviti i trebaju puhati u površinu...ja ih imam na alu profilu iznad akvarija....

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #2 u: Lipanj 17, 2012, 23:16:07 poslijepodne »
6 komada?
Nije li to previše?

Meni je 2 komada 80 mm na cca170 litara (bruto) u potkrovlju bez klime držalo temperaturu na 26°C. Temperatura u sobi bila je do 32 °C a vrtio sam ih na 8V ili 10 V, znači nisu bili na max 12V (bili su preglasni)
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #3 u: Lipanj 17, 2012, 23:21:31 poslijepodne »
6 komada?
Nije li to previše?

Meni je 2 komada 80 mm na cca170 litara (bruto) u potkrovlju bez klime držalo temperaturu na 26°C. Temperatura u sobi bila je do 32 °C a vrtio sam ih na 8V ili 10 V, znači nisu bili na max 12V (bili su preglasni)

A kak ti je bilo sa vlagom koliko ti je više hlapilo?
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #4 u: Lipanj 18, 2012, 08:15:40 prijepodne »
Jel nebi trebali ventilatori puhati obrnuto , dakle ispuhivati toplinu van iz akvarija.
Ne u povrsinu vode , nego od povrsine vode van.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #5 u: Lipanj 18, 2012, 08:37:02 prijepodne »
Jel nebi trebali ventilatori puhati obrnuto , dakle ispuhivati toplinu van iz akvarija.

ne, jer "silovanjem" dodira zraka i namreskane povrsine vode se pojacava evaporacija a samim time i odvodjenje topline... e sad, kolika je razlika - ne bih znao  :D :up:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #6 u: Lipanj 18, 2012, 10:09:32 prijepodne »

ne, jer "silovanjem" dodira zraka i namreskane povrsine vode se pojacava evaporacija a samim time i odvodjenje topline... e sad, kolika je razlika - ne bih znao  :D :up:

A kak onda ako je u stanu 30 stupnjeva, onda upuhujem u akvarij topli zrak ?
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline comino

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 18, 2012, 11:29:59 prijepodne »
6 komada?
Nije li to previše?

A mozda je i previse... nemam pojma :)
Al sam narucio i potenciometre pa ce se moci podesiti brzina :)
A sto se sporije vrte biti ce tisi... valjda :D

Mozda bih mogao napraviti 2 "modula" :D

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #8 u: Lipanj 18, 2012, 11:35:13 prijepodne »
Znas kako su prije hladili lubenice/pivo ljeti? Uzmes mokru krpu i umotas lubenicu/pivo te stavis na sunce. Krpa mora biti stalno mokra, dakle moras kvasiti da bude dovoljno vode za hlapljenje. Na kraju dobijes lubenicu/pivu ohladjenu ISPOD temperature okoline.

Trosenje energije za pretvaranje vode u paru u povrsinskom sloju ti koristi upravo termicku energiju iz vode, samim time (kako energija ne moze nestati) smanjuje se temperatura vode u tanku kroz isparavanje, a pospjesivanjem isparavanja pospjesujes i hladjenje... naravno, povecava se i vlaga u zraku, a moras i dodatno paziti na salinitet  :up:

/comino - bit ce tisi sto se sporije vrte, a samim tim i manje efikasni, nadjes zlatnu sredinu i OK ... a za broj komada, mislim da ti je 6 previse (odn. da ti ne treba toliko skalamerije)... probaj sa 2 pa vidi kako se ponasa, lako dodas  ;)
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline comino

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 18, 2012, 11:58:48 prijepodne »
/comino - bit ce tisi sto se sporije vrte, a samim tim i manje efikasni, nadjes zlatnu sredinu i OK ... a za broj komada, mislim da ti je 6 previse (odn. da ti ne treba toliko skalamerije)... probaj sa 2 pa vidi kako se ponasa, lako dodas  ;)

Ah dobro... onda cu smanjiti pa cemo vidjeti :up:

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #10 u: Lipanj 18, 2012, 12:15:12 poslijepodne »
Evo samo da se dovezem na ovo sto je Pamook rekao, znas kako je se prije sladoled radio (cak smo zena i ja to pokusali raditi par puta i stvarno je super ispao, samo je gnjavaza za poludit).

Znaci stos je izmjena temperature. I sad lipo se napravi krema za sladoled, i ona je topla, i treba je ohladiti sto brze da ne dojde do kristalizacije sladoleda, nego hocemo da bude glatka hladna krema. U jednu kesu stavis leda i krupne soli, onda u drugu tvrdu kesu stavis krenu za sladoled i dobro je zatvoris i uvalis u ovu kesu s ledom i soli (znaci kesa u kesi), i pocmes masirati to sve skupa. I sad sto se dogadja. Sol u doticaju s ledom ga jako brzo topi, ali to topljenje/isparavanje uzima temperaturu oko njega, a oko njega je druga kesica s kremom za sladoled, znaci 100 kockica leda i pola kile soli jako brzo isparava i topi se, te jos brze uzima temperaturu kremi koja je u drugoj kesici unutar toga svega, i jos ti to gnjavis i masiras da u biti dobijes glatku, a ne kristaliziranu kremu. I dobijes sladoled za 5-10minuta, te kremu koja je na nizoj temperaturi nego same ove kockice leda (led je znaci na recimo -5 stupnjeva do pri kraju +5 stupnjeva kada se led otopio skroz, a krema je na kraju ispala na -15 stupnjeva).

Mozda je offtopic al sam se sjetio toga kada sam procitao pamookov primer s lubenicom :)

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #11 u: Lipanj 19, 2012, 00:01:26 prijepodne »
Znas kako su prije hladili lubenice/pivo ljeti? Uzmes mokru krpu i umotas lubenicu/pivo te stavis na sunce. Krpa mora biti stalno mokra, dakle moras kvasiti da bude dovoljno vode za hlapljenje. Na kraju dobijes lubenicu/pivu ohladjenu ISPOD temperature okoline.

Trosenje energije za pretvaranje vode u paru u povrsinskom sloju ti koristi upravo termicku energiju iz vode, samim time (kako energija ne moze nestati) smanjuje se temperatura vode u tanku kroz isparavanje, a pospjesivanjem isparavanja pospjesujes i hladjenje... naravno, povecava se i vlaga u zraku, a moras i dodatno paziti na salinitet  :up:

Sve potpisujem, a dodao bih samo da se stvar dogadja zbog različitog toplinskog otpora. Znači, manji je toplinski otpor ako voda za hlapljenje koristi toplinu iz akvarija nego ako ju koristi iz okoliša. Pošto sva energija voli uvijek ići linijom manjeg otpora, trošiti će toplinu iz akvarija a kao rezultat imamo manju temperaturu vode u tanku.

Još jedan takav zanimljiv primjer je npr. JNA termosica - ona aluminijska bočica obučena u filc sa malim zip zatvaračem. Ideja je da filc zaliješ vodom, a zbog manjeg toplinskog otpora na relaciji voda-aluminij-filc u odnosu na filc-zrak, za isparavanje vode sa filca trošiti će se toplina iz boce i zbog toga će se smanjiti temperatura vode u boci.

Klanjo - je, daleko više je hlapilo, ne sjećam se koliko ali sudeći po prognozi reći ću ti krajem tjedna. :) Al bolje nek ja dolijevam vise vode nek da mi nešto krepa!
comino - uzmi par potenciometara, pa kreni isprobavati od najmanjeg. Ako spojiš 3-4 ventilatora + potenciometar na punjač od npr moba lako bi se moglo dogoditi da je otpora preveliki pa da se stvar neće okretati. Ili izračunaj kad vidiš koliko ti nose ventilatori i kakav imaš izvor.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline gašo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
« Odgovori #12 u: Lipanj 19, 2012, 00:28:21 prijepodne »
Ja sam u fazi "projektiranja" većeg akvarija i imam namjeru ventilatore (max. 2) postaviti na postolje.Da pojasnim. Oni bi mi trebali ubacivat hladniji zrak ( on je uvijek bliže podu sobe, a topliji bliže plafonu) direktno na vanjski kanister.Dakle postavit ću ih na bočnu stranu postolja tako da pušu direkt na filter i tako da hlade filter i vodu u njemu koja tako ohlađena ide gore u akv. Na poklopcu bi stavio dva mala ( od CPU) da mi samo izbacuju vodenu paru van poklopca i topliji zrak od rasvjete.Stan je ljeti pod "terorom" klime i meni je uvijek zima nogama, a gore se skuva! Tako mi je sinula i ova ideja s ventilatorom pri samom podu :roll: :roll:

Offline comino

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 19, 2012, 15:12:09 poslijepodne »
Uzeo sam 2 ovakva potenciometra: http://www.ebay.com/itm/3-Pin-PCI-Bracket-3-Fan-Cooling-Bracket-Speed-Controller-Speeder-Noise-Reducer-/130693411587?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e6def3303
Tako da svaki ventilator ima svoj... i imam hrpu punjaca, pa cemo vidjeti koji najbolje radi :)

Offline comino

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 14, 2012, 13:03:28 poslijepodne »
Evo jedan "modul" je nabrzinu sastavljen :D
Svakom ventilatoru se moze podesiti brzina okretaja  :up:

Jedino sto pusu paralelno s povrsinom, pa mislim da ne hlade bas najbolje  -?
Moram napraviti bolji nosac da mu se kut moze podesiti  :)

Offline pero111

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Srpanj 14, 2012, 20:56:07 poslijepodne »
Comino napravi okvir od drvenih letvica i na njega zašarafi ventilatore i onda taj okvir položi iznad vode na onaj okvir koji imaš s mrežicom i veži vezicama da možeš maknuti kada prođe ljeto.

Preporuka 1. uzmite velike ventilatore npr. 12x12cm koji rade na 12V i kojima je brzina okretanja cca 1500-1800 okretaja. Ubacuju puno više zraka ( cca 80-100 m3 ) a ne čuju se na maksimalnim okretajima. 4 ovakva ventilatora održavaju akvarij od 350-500 litara na 25-26C po ovakvim vručinama.

Preporuka 2. uzmite univerzalni ispravljač sa 220V na 3,6,9,12V (podešava se okretanjem potenciometra ) tako da po potrebi smanjite napon na npr 9V ili 6V kada nije jako vruče.

ventilatore spojite paralelno na ispravljač i sve to u struju. Ispravljač treba biti jači od max potrošnje ventilatora. Npr. ako jedan ventilator troši 300 mA (0,3A) onda 4 ventilatora troše 4x 300mA (4x0,3A) = 1200mA iliti 1,2 A. Uzmete malo jači ispravljač recimo 1500mA iliti 1,5 A i to je to. Ispravljači su od 60-150 kn

Ventilatori su cca 50-70 kn ovisno o kvaliteti ( pogledajte koliku buku proizvode dB 25 je super, i da imaju što dulji radni vijek npr 80000 h je OK).

evo link za primjer OK ventilatora http://www.vemil.hr/proizvod/noiseblocker-hladnjak-za-kuciste-blacksilent-fan-xl2-120mm/35181/

evo link za ispravljač http://www.elmatis.hr/ProductDetails.aspx?productId=43231

evo link kako spojiti paralelno ventilatore ( samo je napon iz ispravljača promjenjiv 6,9,12V)  http://www.bug.hr/_cache/34d5aa68052850d8551d7a2f89928b02.jpg

nadam se da bu pomoglo nekome

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #16 u: Srpanj 14, 2012, 21:23:21 poslijepodne »
pero ja sam sastavio iz napajanja ventoilator 12cm sasvim solidno radi i nije bučan

Offline comino

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 15, 2012, 08:56:07 prijepodne »
Budem malo promjenio dizajn drzaca, tako da ventilatori pusu po povrsini  :up:

Ovo su 80mm brushless ventilatori, naruceni preko DealExtreme i kostaju samo 18kn komad ili 13kn ako uzimas vise od 5 :D
http://www.dealextreme.com/p/80mm-dc-brushless-pc-chassis-cooling-fan-9389
Tako da sam za istu cjenu jednog ventilatora u HR dobio 6 komada iz Kine :D Sa besplatnom dostavom :)

Uzeo sam si i ovaj adapter i Europski kabel  :up:
http://www.dealextreme.com/p/replacement-power-supply-ac-adapter-for-laptops-black-5-5-2-1mm-plug-size-56109
http://www.dealextreme.com/p/european-eu-type-power-adapter-cord-cable-for-laptop-130cm-29077

Potenciometre sam uzimao preko e-baya jer na DealExtreme nisu imali za 3 ventilatora :D
http://www.ebay.com/itm/3-Pin-PCI-Bracket-3-Fan-Cooling-Bracket-Speed-Controller-Speeder-Noise-Reducer-/130693411587#ht_3921wt_1163

Offline pero111

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Srpanj 15, 2012, 09:34:12 prijepodne »
Comino dobar deal ;) ja sam od onih nestrpljivih koji nemoze docekati da stvari dodu iz Kine za 14-21 dan ;)

Offline comino

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Srpanj 15, 2012, 10:07:32 prijepodne »
A i ako se sad naruci iz Kine, pa dok stigne kod nas... akvarij moze zakuhati :D
Zato sam ja dosta ranije narucio  :up:

Budem kasnije postao i sliku sheme kako je spojeno na potenciometar :)

Offline H3m3roid

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #20 u: Listopad 11, 2012, 14:25:56 poslijepodne »
A i ako se sad naruci iz Kine, pa dok stigne kod nas... akvarij moze zakuhati :D
Zato sam ja dosta ranije narucio  :up:
Budem kasnije postao i sliku sheme kako je spojeno na potenciometar :)

I kako je na kraju ispalo?