Srpanj 13, 2025, 22:59:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Skimmer savijet???  (Posjeta: 2845 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline profi23

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
Skimmer savijet???
« u: Lipanj 16, 2012, 01:28:59 prijepodne »
Šta bi savjetovali a da je dobavljivo...

Akvarij max 300 litara... srednje naseljen ribama.... mješovito koraljno stanovništvo ... cijena 200 -500€

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
Odg: Skimmer savijet???
« Odgovori #1 u: Lipanj 16, 2012, 21:28:42 poslijepodne »
pogle u oglasima od IIgor-a, imas cone 200 i BM200, oba su dobra, a ti odluci  :D :up:
O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 17, 2012, 13:12:04 poslijepodne »
Powercone 200i bih ja preporucio

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #3 u: Lipanj 17, 2012, 15:50:20 poslijepodne »
Taj 200i novi dođe 40€ manje od 250-ke tako da mi se ne isplati za 300 kuna uzimat..... da je 100€ razlikke OK... Mislave imaš još koju ideju??

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 18, 2012, 09:53:52 prijepodne »
A onda 250i.

Ja ga imam, i mislim da je fantastičan. Jako tih, pored moje ostale opreme totalno nečujan, malo troši, ogromne performanse, odlična izrada, da se cijeli rastaviti, imaš mjerač protoka zraka tako da odmah znaš ako treba čišćenje pumpe ili slično, možeš super precizno postaviti visinu pjene s njegovim ventilom...

Malo je problematičan oko visine vode u sumpu. Ako je previsoka razina tada ga elektronika stalno gasi. Ja sam našao idealnu razinu tako da mi se sada ta stvar nije mjesecima dogodila.

Ako misliš toliko novca dati za skimmer jednostavno ne znam što bi mogao bolje kupiti. Činjenica je da je malo overkill za 300 litara, ali možeš ga smanjiti da ne radi na 100%. Tad će biti još tiši.

Naravno, mora ići u sump.

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #5 u: Lipanj 18, 2012, 11:13:16 prijepodne »
Hvala Mislave na iscrpnim info... Što se tiče sistema imaće i sump i sve... a što se tiče šta kupiti izgleda da niko nema nikakvo drugo pametno riješenje... 250-ica se pokazala kao best buy, samo što meni stvarno ne treba tako nešto veliko, ali kad nema ispod ništa pametnije...

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #6 u: Lipanj 18, 2012, 12:01:17 poslijepodne »
E profi nisam tija se mjesati u pocetku kada si rekao da neces 200totku, ali da te pitam zasto si protiv 200tke? Ni prejak skimmer nije dobar za tank kao ni preslab. Ali uvijek ides na korak iznad ("plus one" sistem) i tu si siguran. Znaci ako ti je tank 300l, ti nemoj uzimati skimmer koji je deklariran za 200-300l nego recimo za 500l, ali isto tako nemoj uzimati niti skimmer za 2000l tank. Rasmisljanje pa drzati cu ja skimmer na 20% snage i to je taman za moju litrazu je kriva. Skimmer je dizajniran za tu i tu snagu tj. litrazu. Pumpa mora raditi s optimalnom brzinom vrtnje da moze idealno razbiti zrak na sto manje baloncice. Ako pumpa pri 100% rada se vrti (primjera radi) na 5000 okretaja/min i pri toj vrtnji grid/mesh/needle/neznamkojecudo-wheel razbija ulazni zrak na baloncice dijametra tipa 1mm (znam da nije i da je manje, ali cisto primjera radi). E sad ako ti pumpu stavis da ti vrti na 20% nazivne snage/vrtnje, znaci da si spustio okretaje s 5000 na 1000okretaja, i tu se puno sporije okrece wheel te baloncici ce biti veci jer ih nece wheel "slapnuti" 5 puta i razbiti na 5 djelova nego samo jednom i razbiti na 1 dio i dobiti ces baloncic od 5mm :), sto generalno ne zelis, nego zelis sto vise manjih baloncica.

(nemojte me popljuvati za detalje, sve brojke i dimenzije su samo odokativne, cisto da se shvati sto sam htjeo reci :))

Kod mene je tank 700l, i ja sam uzeo Cone 200 koji je deklariran za od 500-1000l, i meni je taman. Drzim ga na 90-100% (zavisno sto radim u sumpu, pa jel skimmer poludi, pa ga trebam spustiti na 90, nekada i 80%:)), i kada je sve normalno skimmer radi na 100% i taman mu namjestim visinu da mu malo prigusim izlaz. Tebi bi na 300l bi on bio mislim taman ako ne maaaalo prejak, ali to ces rijesiti da ces malo smanjiti snagu, i malo pliće staviti skimmer u sump, i to bi ok radilo. Cone 250 ti je za 1000-2000l i mislim da ce ti on raditi losije nego Cone 160 ili 200 radi gore spomenuti.

Naravno ovo je sve IMHO :)

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 18, 2012, 13:09:20 poslijepodne »
Čuo sam puno razloga da ne valja previše skimmati vodu u akvariju. Nekako mi ni jedan od tih razloga ne drži vodu.

Ako skimmer skida prljavštinu, skinut će onu prljavštinu koje ima. Veći skimmer bi to trebao brže raditi, a manji sporije. Ako je razlog da skida i neke korisne mikroelemente, skinut će ih i manji samo malo sporije...

Vipko je u pravu što se tiče snage. Ne možeš ga spustiti na 20%, ali prema mom iskustvu s mojim, mogao bi raditi na 60% - 70% bez problema iako ga ja tjeram na 100%.

Ako gledaš da je 250i za akvarije 1000 do 2000l onda je i meni overkill, ali nisam primijetio nikakve probleme zbog toga. Samo ti dopušta da više hraniš.

Nigdje nisam našao podatak kolika je potrošnja pumpe na 200i, na 250i je 30 do 35W.

Ako je nešto manja potrošnja, to znači i manje grijanje.

Mislim isto kao i Vipko da ti je 200i dovoljan, a ako gledaš omjer cijene i dobivenog ispada da je 250i prihvatljiviji.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #8 u: Lipanj 18, 2012, 15:26:39 poslijepodne »

Ja se slažem s Vipkom i mislim da skimmer MOŽE biti prejak za akvarij....uprkos nekim razmišljanjima da skimmer nikada nije prevelik i prejak. 200 cone ti je za 300 litara i više nego taman sa tendencijom da bude prejak, ali 250 bi to sigurno bio.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 18, 2012, 16:14:45 poslijepodne »
jesi razmišljao o reef octopus skimmeru nw150?

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #10 u: Lipanj 18, 2012, 16:30:31 poslijepodne »
@Vipko - pročitao sam ja tvoje ideje i sve to stoji... jedino je meni bilo što 250 I dođe 440€ a 200IS jer nema 200 I više dođe 400€ a za toliku malu razliku mi nekako nema logike uzimati manji za toliko malu razliku u cijeni.

@Karlo razmišljam o svemu!! mislim da bi ipak htjeo uzeti neki jači od 150-ke, a i neznam kako i gdje nabaviti u Hrvatskoj skimmere...

Offline mac31

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #11 u: Lipanj 18, 2012, 18:13:35 poslijepodne »
profi ja vjerujem da ti vec znas sta ces kupiti... ;)
akvarij sa discusima odmor za oći...OSIJEK...SLAVONIJA.

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #12 u: Lipanj 18, 2012, 19:02:11 poslijepodne »
da znam nebi pitao... :roll: :roll: :roll:

Offline Klanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Bolje vrabac u ruci nego riba iza ormara.
« Odgovori #13 u: Lipanj 18, 2012, 19:51:08 poslijepodne »
Ja sam na nekih 450 lit. ukupne litraže uzeo 250-etku i nije mi prejaka jer imam jako opterečen sistem sa ribama tak da moraš razmišljati i o tome,jer večinom znaš da nebi smio još jednu ribu ubaciti ali ipak ti vrag neda mira.Tak da si i o tome razmisli.Pogotovo ak ti je mala razlika cijene između 200tke i 250tke ja jedino imam problema što me jako nervira na ATI-u je to da se brzo zapuni meshwheel i izlaz na kojem reguliraš nivo u skimmeru se brzo razloha pa mi ispada ali radi ko zvijer..
Mudrost se krije u riječima velikog Aristotela:
"Sinko, ako tebi treba filozofija da piješ vino, mislim da imaš ozbiljnih problema."

Offline profi23

• Punopravni član
    • Panonsko more 2
« Odgovori #14 u: Lipanj 19, 2012, 19:12:50 poslijepodne »
Evo ga pronašao mi je Petar jednu 200-tku i naručio sam po dosta povoljnoj cijeni. ATI 200IS ali bez digitalnog kontrolera :)

Offline CMA - Fauna Marin Team

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
« Odgovori #15 u: Lipanj 19, 2012, 23:35:05 poslijepodne »
ATI je uz novi model IS doneo i nove cene, iskreno, meni digitalni kontroler ne treba ako ce cena biti veca. Sad videcemo da li ce biti IS ili I, ali jedno je sigurno ATI-jevi skimeri su best buy. Naravno, imas i garanciju i servis u roku do 20 dana, mislim da je istina tu negde, ne zaboravimo da jak skimer vadi napolje trace elemente ( jos ako koristimo AC ) koji veoma vazni, pogotovo za tvrde korale ,a vecina nas olako prelazi preko toga.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 19, 2012, 23:55:54 poslijepodne »
cijena? ili link

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Lipanj 20, 2012, 01:08:37 prijepodne »

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 20, 2012, 12:06:36 poslijepodne »
ne zaboravimo da jak skimer vadi napolje trace elemente ( jos ako koristimo AC )

Znači li to da manji skimmeri ne vade trace elemente?

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Lipanj 21, 2012, 01:13:36 prijepodne »
ne zaboravimo da jak skimer vadi napolje trace elemente ( jos ako koristimo AC )

Znači li to da manji skimmeri ne vade trace elemente?

Ne, naravno Mislave, pogledaj :

http://www.advancedaquarist.com/2010/2/aafeature

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 21, 2012, 15:48:28 poslijepodne »
Dobar clanak. Hvala na linku. Dugo vremena se nagadjalo sto se nalazi u skimmatu. Ovo je jedan korak prema razjasnjenju. I dalje ce se nagadjati dok se ne naprave jos detaljnije analize.

Nisam iz njega zakljucio da vadi trace elemente.