E profi nisam tija se mjesati u pocetku kada si rekao da neces 200totku, ali da te pitam zasto si protiv 200tke? Ni prejak skimmer nije dobar za tank kao ni preslab. Ali uvijek ides na korak iznad ("plus one" sistem) i tu si siguran. Znaci ako ti je tank 300l, ti nemoj uzimati skimmer koji je deklariran za 200-300l nego recimo za 500l, ali isto tako nemoj uzimati niti skimmer za 2000l tank. Rasmisljanje pa drzati cu ja skimmer na 20% snage i to je taman za moju litrazu je kriva. Skimmer je dizajniran za tu i tu snagu tj. litrazu. Pumpa mora raditi s optimalnom brzinom vrtnje da moze idealno razbiti zrak na sto manje baloncice. Ako pumpa pri 100% rada se vrti (primjera radi) na 5000 okretaja/min i pri toj vrtnji grid/mesh/needle/neznamkojecudo-wheel razbija ulazni zrak na baloncice dijametra tipa 1mm (znam da nije i da je manje, ali cisto primjera radi). E sad ako ti pumpu stavis da ti vrti na 20% nazivne snage/vrtnje, znaci da si spustio okretaje s 5000 na 1000okretaja, i tu se puno sporije okrece wheel te baloncici ce biti veci jer ih nece wheel "slapnuti" 5 puta i razbiti na 5 djelova nego samo jednom i razbiti na 1 dio i dobiti ces baloncic od 5mm

, sto generalno ne zelis, nego zelis sto vise manjih baloncica.
(nemojte me popljuvati za detalje, sve brojke i dimenzije su samo odokativne, cisto da se shvati sto sam htjeo reci

)
Kod mene je tank 700l, i ja sam uzeo Cone 200 koji je deklariran za od 500-1000l, i meni je taman. Drzim ga na 90-100% (zavisno sto radim u sumpu, pa jel skimmer poludi, pa ga trebam spustiti na 90, nekada i 80%:)), i kada je sve normalno skimmer radi na 100% i taman mu namjestim visinu da mu malo prigusim izlaz. Tebi bi na 300l bi on bio mislim taman ako ne maaaalo prejak, ali to ces rijesiti da ces malo smanjiti snagu, i malo pliće staviti skimmer u sump, i to bi ok radilo. Cone 250 ti je za 1000-2000l i mislim da ce ti on raditi losije nego Cone 160 ili 200 radi gore spomenuti.
Naravno ovo je sve IMHO