Srpanj 12, 2025, 18:57:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: neko tu mene za jen dva tri?!?!  (Posjeta: 4019 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
neko tu mene za jen dva tri?!?!
« u: Ožujak 18, 2004, 22:13:00 poslijepodne »

ovakav topic je vec bio ali...

evo opet moje botie(zovem ih indikatori) svrljaju po povrsini i grabe kisik, a onda im se znaju prikljucit i udovice...

pa kaj meni pumpa od filtera dobro ne radi il kaj???

prije sam koristio difuzor, pa se javljao problem nedostatka kisika, pa sam ga uklonio... problem je bio rijesen, ali sad nakon sto sam promjenio malo vodeodstajale naravno (cca 5l) opet ista prica...

akvarij(juwel 70) je 13dana u pogonu, nisam prao filter, imam greenX, 14 ribica i pun je skoro do max(probo sam izvadit malo vode, da bi se jace razbijala povrsina al niš...)Edited by: Amater no1

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
« Odgovori #1 u: Ožujak 18, 2004, 23:02:00 poslijepodne »
kao sto rekosmo osnovni razlozi kad ribe plivaju po povrsini nedostatak kisika ili visoka temperatura sto cesto dovodi i do iskakanja ribica
Oh sto te volim joj

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #2 u: Ožujak 18, 2004, 23:04:00 poslijepodne »

al kak da ja povisim kisik u vodi???

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
« Odgovori #3 u: Ožujak 18, 2004, 23:15:00 poslijepodne »
sa pumpom za zrak da se pojaca ili podesi izlaz iz filtera ako je moguce blize povrsini ,to jest sve sto prouzrukuje vece mreskanje povrsine vode tj talasanje dovesce do veceg mijesanja kisika sa vodom(povecanja koncentracija kisika u vodi)
Oh sto te volim joj

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2004, 06:57:00 prijepodne »
ma znam to, al eto probao sam izvadit vodu van dovoljno da mi cijev bude kojih 1cm ispod povrsine i opet isti problem... nerazumijem

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Ožujak 19, 2004, 08:11:00 prijepodne »

Izmjeni dio vode, i osiguraj mreškanje površine... pošto je svjež akvarij, vjerojatno nema previše ni bilja niti bakterija (koje isto troše kisik)...

kako ti se drže biljke? Možda se akvarij nije zaciklirao pa su počele truležne promjene pri čemu setroši puno kisika?
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2004, 09:27:00 prijepodne »

ma bilje mi se drži ok, evo aponogetum izbija mlade listove...

imam 3 anubias nane, 1 echinodorus ozelot, 1 aponogetum, claedrophilu aegropilia(tak nekak), "šaku" javanske mahovine i jednu slicnu ozelotu...

e da, bilje je skroz mlado...bar nane i aponogetum, za ostalo nisam ziher kolko naraste...

mreškanje povrsine je uvijek, sad sam ga i poveæao al niš... botie se ne mièu od površine!Edited by: Amater no1

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
« Odgovori #7 u: Ožujak 19, 2004, 09:55:00 prijepodne »

Pa, reci mi imas li ti uopste vazdusnu pumpu i dobar rasprsivac? Aeracija vode je najbolja kada koristis dobar rasprsivac koji izbacuje jako sitne mehurice vazduha. Tu pumpa takodje mora da ima dovoljnu snagu da bi poterala tako sitne mehurice vazduha.

Koliko sam ja shvatio ,ti uopste nemas vazdusnu pumpu.

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #8 u: Ožujak 19, 2004, 09:59:00 prijepodne »
ja imam juwel akvarij koji ima filter sa powerheadom ... iz filtera ide cijev van prema povrsini vode i ona "burka vodu"... imao sam i rasprsivac(difuzor) koji je stajao na toj cijevi ali tada su mi ribe još više "hvatale zrak"...

Offline Fauna

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 19, 2004, 10:13:00 prijepodne »
 Iz mojeg licnog iskustva najbolja aeracija je preko posebno postavljene vazdusne pumpe i rasprsivaca kojeg postavljamo na dno akvarijuma. Razloga za to ima dosta, trebalo bi mi dosta prostora da objasnim zasto je to tako. Difuzori nisu najbolje resenje za slatkovodne akvarijume. Potreba slobodnog kiseonika u vodi kod slatkovodnih riba je monogo veca. Na zasicenost akvarijumske vode sa O2 utice vise stvari, izmedju ostalog i temperatura vode. Necu dalje....

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #10 u: Ožujak 19, 2004, 10:23:00 prijepodne »

temp mi 24°C da ju spustim malo niže?

ak ovo ne ispadne još jedna "faza", bit ću prisiljen podijelit pol riba jel ovo gledanje riba me ubija...

Offline Fauna

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 19, 2004, 10:30:00 prijepodne »

Nikako nize, mozes jos da je povisis na 26 C .Ja sam mislio da ti je temperatura mnogo visa . Postavi vazdusnu pumpu sa rasprsivacem kako sam ti i objasnio. Videces bice sve OK.

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #12 u: Ožujak 19, 2004, 11:39:00 prijepodne »

super... još troškova... prièekat æu još malo jer stanje racuna iznosi 0kn...

ma najviše me smeta kaj i drugi ljudi imaju akvarije ko i ja, a njima sve za 5!

koji sam ja baksuzEdited by: Amater no1

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #13 u: Ožujak 19, 2004, 12:32:00 poslijepodne »
to su ti sve normalne "porođajne boli" akvaristike... ne gubi živce...
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline sax

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 19, 2004, 16:48:00 poslijepodne »
Citat: Fauna
   Iz mojeg licnog iskustva najbolja aeracija je preko posebno postavljene vazdusne pumpe i rasprsivaca kojeg postavljamo na dno akvarijuma. Razloga za to ima dosta, trebalo bi mi dosta prostora da objasnim zasto je to tako. Difuzori nisu najbolje resenje za slatkovodne akvarijume. Potreba slobodnog kiseonika u vodi kod slatkovodnih riba je monogo veca. Na zasicenost akvarijumske vode sa O2 utice vise stvari, izmedju ostalog i temperatura vode.  Necu dalje....

Ajde ako ti se da da to malo pojasnis zasto je bolje  koristit zracnu pumpu ( u odnosu na difuzor).
I nemoj stedit prostor

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 19, 2004, 17:07:00 poslijepodne »
Mislim da svi skupa idete u krivom pravcu. Vjerojatno nije problem u kisiku nego u urei, nitritima ili nitratima. Akvari je novi znači ne zacikliran a kao što si rekao botie su indikatori. Ukratko kod trovanj NH3 botiama zbilja fali kisika ali ne zato što ga nema u vodi nego zato što im je hemoglobin zasičen NH3 i nemože vezati O2 i ribe osječaju "glad" za njim i idu u više slojeve vode gdje je i veča koncentracije kisika.
Mjenjaj 1/3 vode i tako svaki dan dok se stanje ne popravi.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Fauna

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 19, 2004, 21:27:00 poslijepodne »

Sa Tuljanom se delimicno slazem. Ipak je upitanju naruseno biolosko kruzenje azota. I da se pojavljuje veca koncentracija amonijaka NH3 i ne dolazi do oksidacije NH3odnosno nitrifikacije i denitrifikacije. Ali opet je u pitanju manjak slobodnog kiseonika O2 zbog toga i nema oksidacije amonijaka NH3. Nije dovoljna samo asimilacija bilja u akvarijumu da bi postigli taj efekat.

Znaci opet smo dosli do toga da je veoma bitna ovde dobra aeracija vode i to sa vazdusnom pumpom i rasprsivacem na dnu akvarijuma. Mnogi ce mi reci da je najbolje zasicenje vode sa kiseonikom O2 preko povrsine vode uz blago talasanje te povrsine. To je tacno ali vazi samo za velike povrsine vode. Kada su u pitanju osrednje velicineakvarijumi, narocito duboki akvarijumi sa malom vodenompovrsinom, tada se mora koristiti ovaj sistem sto sam i predlozio.

Jako je vazno da rasprsivac koji je postavljen na samom dnu akvarijuma bude sto kvalitetniji ,hocu reci da ispusta sto sitnije mehurice.Razlog lezi u tome sto sitniji mehurici znatno sporije putuju do povrsine vode a to nam je najvaznije ,jer se taj put koji mehurici prelaze, koristi upravo zato da bi se voda zasitila sa kiseonikom O2. Ovde jos jedan vrlo znacajan prirodni uticaj ima, temperatura vode. Sto je temperatura vode veca, manje slobodnogkiseonika O2se veze za vodu, ako je manja temperatura, obrnuto.

A sad da objasnim u cemu se ne slazem sa Tuljanom.

Ako bi menjali svaki dan 1/3 vode u tom slucaju ne bi dozvolili korisnim bakterijama (aerobnim) da se koloniziraju. Znaci mi bi te korisne bakterije svakim danom sa menjanjem vode cistili sa dna akvarijuma. Zato se ne slazem za svakodnevno menjanje 1/3vode. Samo treba pojacati aeraciju vode i omoguciti aerobnim bakterijama da se sto pre koloniziraju a dobro znamo da aerobne bakterije pri svomdeljenju koriste kiseonik O2.

Toliko od mene i nadam se da ste me razumeli.

Offline chubby

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 19, 2004, 21:52:00 poslijepodne »

zasto bi cistili bakterije mijenjanjem vode? moze ju usisavati lagano pri povrsini.

na hemoglibin se vezu nitriti,panastaje methemoglobin-ako o tome pricate.

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #18 u: Ožujak 19, 2004, 22:58:00 poslijepodne »

ljudi pa ja sam amater!!!!!!

mrzim kad mi se sa kemijom počnete igrat, a ja ko tele u šarena vrata

kaj da uzmem crevo i počnem izvlačit 1/3 vode sa površine, kako bi ju mogao promjenit bez da pobijem svima drage nam bakterije?!

e da, hvala na objašnjenjima

Offline Fauna

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 19, 2004, 23:42:00 poslijepodne »

Uh.. nikako da me ukapirate

Zasto ti je Tuljan predlozio da menjas 1/3 vode? Pa bas iz tog razloga sto sam ti i objasnio za aeraciju vode. Sa dodavanjem sveze vode ,dodajes zasicenu vodu kiseonikom . Zato sam i rekao da se delimicno slazem sa Tuljanom, jer znam sta je zeleo da kaze sa tim . Ali ja sam rekao igreske koje mogu da uslede sa takvim nacinom osvezavanja vode. Zato ako imas odlicnu aeraciju sa vazdusnom pumpom i sa dobrim rasprsivacem, nemas potrebe za menjanjemvode. Samim tim ne uznemiravas kulture bakterija koje imas u akvarijumu. Za kolonizaciju korisnih bakterija pre svega mislim na Nitrosomonas ,potrebno je dve sedmice. Nitrosomonas pretvara NH3 u NO2,a Nitrobacter NO2 pretvara u NO3 sto je ujedno hrana za bilje.Znaci bilje ne koristi kao hranuamonijak NH3,vec nitrate NO3.A za ceo ovaj procec potrebna je dobra aeracija vode.A to ces postici jedino sa vazdusnom pumpom i rasprsivacem.

I pusti malo akvarijum na miru i budi strpljiv. Ako nisi sipao Nitrivec moras cekati duze kao sto sam rekao dve sedmice.

Uh...umorio sam se.Ali za prijatelja Amater No1 potrudio sam se..

Offline chubby

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 20, 2004, 01:15:00 prijepodne »

fauna,nemoj vise dezinformirati ljude s nitrosomonasom...nemoj se ljutit,ali budi "up tu date" s informacijama,a s promjenom 1/3 vode rjesava se i NH3 i NO2.

nitrivec? to je proslost,puna zabluda.

Offline Fauna

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 20, 2004, 01:54:00 prijepodne »

Chubby, to nisu nikakve dezinformacije to su danasnje cinjenice i to neoborive. Ne znam kako mozes nesto da tvrdis sto se suprostavlja naucnim dokazima. Mogu da ti dam dosta cinjenica od svetskih priznatih naucnih ljudi da je ovo sto sam rekao 100% tacno. Cudime da si tako shvatio sve ovo.

Nitrosomonas i Nitrobacter su osnovne bacterije za razgradnju amonijaka i nitrita. Ovo je neoboriva cinjenica. I o tome dalje necu polemisati. Ne zaboravi da ovo odlicno poznajem i da imam prijatelje koji su mnogo vise kompetentniji od nas dvojice. To sto tvrdis ne stoji.

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #22 u: Ožujak 20, 2004, 09:31:00 prijepodne »

Evo ovako... danas ujutro sam promjenio 10l vode i kapnuo par kapi(5ml) nitriveca(direkt u filter) posto ga imam doma, a nisam ga bas koristio... zasad sve za 5!

...a najbolje je sto sam posluso oba savjeta...

hvala decki!!!

Offline chubby

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 20, 2004, 12:17:00 poslijepodne »

fauna,nemoj se ljutiti ali cijeli zivot je rasprava bez zakljucka...

...znam i ja puno priznatih naucnih ljudi,super strucjaka koje je vrijeme pregazilo. jedan profesor s mog fakulteta koji tvrdi da tele nema krebsov ciklus ...smijesno. 1932 u Dukesovoj fiziologiji burag je bio opisan kao skladiste hrane,i to je onda bila neoboriva znanstvena cinjenica,ali znanost je fala bogu isla dalje pa danas znamo sta je. Takosu 2001 u prosincu identificirani svi "oksidatori amonijaka",i na osnovu toga ja kazem da nitrosomonas nije osnovna bakterija. Da li su tvoji kompetentni prijatelji dokazali suprotno ili barataju s cinjenicama iz proslog milenija?

Paul C. Burrell, Carol M. Phalen, and Timothy A. Hovanec. Identification of Bacteria Responsible for Ammonia Oxidation in Freshwater Aquaria. APPLIED AND ENVIRONMENTAL MICROBIOLOGY, Dec. 2001, p. 5791–5800
...ovo je taj rad,a link je na raspravi.
Ako za koju godinu budem Dr.sc. , da li cu onda biti ozbiljnije shvacen? ... i jos jednom nema ljutnje.
Edited by: chubby

Offline Fauna

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 20, 2004, 14:29:00 poslijepodne »

Problem je u tome sto ti jos nemas Dr... a neko vec ima i pokusavas obarati zvanicene cinjenice. I cinjenice koje se jos uvek nalaze u udzbenicima . (2004.)

Mislim da je bilo dosta. Necu dalje o ovome polemisati ,tu su idrugi ljudi koji ce prihvatati misljenjaza koja oni smatraju da su verodostojna.