Sa Tuljanom se delimicno slazem. Ipak je upitanju naruseno biolosko kruzenje azota. I da se pojavljuje veca koncentracija amonijaka NH3 i ne dolazi do oksidacije NH3odnosno nitrifikacije i denitrifikacije. Ali opet je u pitanju manjak slobodnog kiseonika O2 zbog toga i nema oksidacije amonijaka NH3. Nije dovoljna samo asimilacija bilja u akvarijumu da bi postigli taj efekat.
Znaci opet smo dosli do toga da je veoma bitna ovde dobra aeracija vode i to sa vazdusnom pumpom i rasprsivacem na dnu akvarijuma. Mnogi ce mi reci da je najbolje zasicenje vode sa kiseonikom O2 preko povrsine vode uz blago talasanje te povrsine. To je tacno ali vazi samo za velike povrsine vode. Kada su u pitanju osrednje velicineakvarijumi, narocito duboki akvarijumi sa malom vodenompovrsinom, tada se mora koristiti ovaj sistem sto sam i predlozio.
Jako je vazno da rasprsivac koji je postavljen na samom dnu akvarijuma bude sto kvalitetniji ,hocu reci da ispusta sto sitnije mehurice.Razlog lezi u tome sto sitniji mehurici znatno sporije putuju do povrsine vode a to nam je najvaznije ,jer se taj put koji mehurici prelaze, koristi upravo zato da bi se voda zasitila sa kiseonikom O2. Ovde jos jedan vrlo znacajan prirodni uticaj ima, temperatura vode. Sto je temperatura vode veca, manje slobodnogkiseonika O2se veze za vodu, ako je manja temperatura, obrnuto.
A sad da objasnim u cemu se ne slazem sa Tuljanom.
Ako bi menjali svaki dan 1/3 vode u tom slucaju ne bi dozvolili korisnim bakterijama (aerobnim) da se koloniziraju. Znaci mi bi te korisne bakterije svakim danom sa menjanjem vode cistili sa dna akvarijuma. Zato se ne slazem za svakodnevno menjanje 1/3vode. Samo treba pojacati aeraciju vode i omoguciti aerobnim bakterijama da se sto pre koloniziraju a dobro znamo da aerobne bakterije pri svomdeljenju koriste kiseonik O2.
Toliko od mene i nadam se da ste me razumeli.