Svibanj 10, 2025, 22:34:05 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Liječenje ICH-a  (Posjeta: 3921 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ninicka

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Liječenje ICH-a
« u: Lipanj 14, 2012, 22:15:52 poslijepodne »
Evo nakon dosta promatranja ribica i pregledavanja po netu konačna dijagnoza je ICH.
Naime, neonkice su mi poćele gubiti boju i jato se poćelo rasipati po akvariju što mi je bilo čudno, ali nisam primječivala ni kidanje peraja ni bijele točkice pa nisam bila sigurna što je. Za svaki slučaj sam ih izvadila u karantenu. Zatim mi se ista stvar počela događati sa santafilomenama, pa su i one sada u karanteni. Danas sam po ribicama primjetila bijele točkice i sigurna sam da se radi o ICH.
Sutra ću kupiti Costapur i Ectopur. Počela sam podizati temperaturu u akvariju (karantenskom i glavnom). Liječenje bi provodila u oba u nadi da će oba i uspjeti. Ono što mi nije jasno je što sa filter materijalom????
Filter mi je u poklopcu (atmanov aq). U posude sam posložila: vatu, keramiku pa spužvu. Da li će lijekovi uništiti kolonije poz. bakterija u keramici i da li i kako mogu spriječiti njihovo uništenje??? Da izvadim filter materijal ili neće smetati da sve pustim kako jeste?? Pročitala sam da se treba koristiti i aktivni ugljen nakon liječenja. Interesuje me sva ta procedura oko ugljena pa molim iskusne akvariste da mi pomognu to napraviti kako treba. To mi je prvi akvarij i prvo liječenje.
Unaprijed hvala ;)

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Liječenje ICH-a
« Odgovori #1 u: Lipanj 15, 2012, 00:04:39 prijepodne »
Pusti filter kako je, samo izvadi aktivni ugljen iz njega ako ga ima i baci ga. Ne možeš uspjeti da bakterije ostanu a paraziti uginu, iako ja nisam primjetio da mi je ravnoteža poslije liječenja narušena (ja sam liječio sam JBL Ektolom). Pripazi i da u filteru nemaš kakvu spužvu sa aktivnim ugljenom. Kad je liječenje završeno prema uputama stavi aktivni ugljen kojeg baciš poslije par dana nakon što pokupi lijek.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Liječenje ICH-a
« Odgovori #2 u: Lipanj 15, 2012, 10:09:53 prijepodne »
Pozdrav Ninicka,

Trebala si ispuniti naš Upitnik o bolestima riba (https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0) zbog toga jer bismo tada dobili sve potrebne informacije o ribama i akvariju pa te molim da to odmah napraviš.

Također je jako bitno da nam ovdje postaviš fotografije bolesnih riba

1. Prije liječenja napravi promjenu cca 30 do 35% vode ( sa vodom iste temperature u koju ne smiješ dodati nikakvu kemiju) uz detaljno usisavanje podloge i pranje akvarijskih stakala i plastike
2. Iz filtera izvadi aktivni ugljen i crnu spužvu i vatu ako ju imaš (vata ne treba uopće biti u filteru)
3. Vrati sve ribe u veliki akvarij, dodaj Ectopur i Costapur te liječi prema uputstvu
4. za vrijeme liječenja neka bude izgašeno svijetlo i pojačana aeracija preko zračnog kamena
liječenje provedi svih 7 dana i obavezno ponovi nakon 2 tjedna

ubuduće sve novokupljene ribe prvo u karantenu na promatranje 10 dana ili preventivno liječenje sa Costapurom pa tek onda u veliki akvarij.

Nakon liječenja češ morati mijenjati vodu svakih 5 dana cca 30% u trejanju od 4 tjedna (dok se voda ne isciklira) a nakon svake promjene vode dodaj propisanu količinu dobrih bakterija

Nadam se da sam bio jasan, pozdrav i sretno.