Kolovoz 03, 2025, 21:27:12 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi na forumu-par pitanja...  (Posjeta: 2477 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Novi na forumu-par pitanja...
« u: Svibanj 21, 2012, 11:36:45 prijepodne »
POZDRAV SVIMA novi sam ovdje pa imam nekoliko pitanja,nadam se i dobrim odgovorima...

Imam aq 54 l sad vec godinu dana sam u ovim "vodama"  :)

do nedugo sam imao 2 muška gupića,dvije ženkice, 6 neonkica 1 ženku black molly, 2 muška borca (da 2 i slagali su se odlično) i jednog čistača...

I sve je bilo super dok nisam počeo  previše se bavit sa ribicama  :down:!

Jedan dan sam pročitao da se sa borcima treba trenirati svakodnevno ako hoću da imaju lijepe peraje i da su "zdraviji"-i tako sam svaki dan stavio ogledalo na 10-15 min do aq i stvarno se borac šepurio i "vježbao" ali (što mi je bilo i logično) postao je agresivan vec nakon par dana te smo prekinuli tzv treninge,ali oćito prekasno jer je jedan dan pregrizao jednom guppyu pola peraje a drugi dan sam ga našao na filteru bez peraje,treći dan sam našao izgriženog drugog borca koji nije preživio ozljede :'(  .
Nakon toga smo prestali sa treningom i izolirao sam ga na 3 dana i sad je sve super...

2 problem je taj da mi molly naganja ove dvije ženeke guppy po cijele dane,prije to bilo izraženije samo u vrijeme hranjenja a sada 0-24.
nije aq tako mali da se non stop sreću al ova ih traži po aq da ih naganja
dali da i nju izliram na par dana ???

obje gupice su bile trudne ova jedna manja mislim da je stara oko 3 mjeseca i koliko sam god pazio da je ubacim u kotilicu očito  da se okotila al malci nisu preživjeli,predpostavljam da tako mala gupica i ne moze okotit vise od 5-6 komada

e sad problem mi je sa drugom; htio bih je uglavit u kotilicu na vrijeme jer vjerujem da ce imat veci okot,s obzirom da imam malo ribica trenutrno u aq,svaka ribica je vrijedna "spašavanja" od gladnih usta... :P
prije nekoliko dana je bila full debela i crna na kraju da sam je ubacio u kotilicu i drzao je 2 dana ali ništa...
kolko vidim u kotilici,dosta se iskakila i vise nije toliko debela al je full crna i dalje cak mislim da vidim par točkica...vratio sam je u aq jer imam osjećaj da joj je jako stresno u kotilici ; pa sad me zanima dal je moguće da odgađa porod  i dal se uopće moze okotit u aqvariju pored ove molly

jos jedno pitanje :koliko dugo je mogu držati u kotilici???

3 stvar ;sad ne znam jesam paranoičan ili šta al imam osjećaj da mi guppyca ima malo crvene škrge...

Offline biosvera

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
Odg: Novi na forumu-par pitanja...
« Odgovori #1 u: Svibanj 21, 2012, 12:40:50 poslijepodne »
1. NIKAD ALI NIKAD NEMOJ MUŠKOG BORCA DRŽAT SA DRUGIM MUŽJAKOM BORCA NITI SA ŽENKAMA  :up:
  i da guppyje ti je pogrizao jer su ga posječali na drugog mužjaka a ovo što misliš da ga je vježbanje dovelo do ludila krivo misliš jer je vjerovatno bio u šoku jer si ga kupio i sada je došao sebi pa je pokazao svoju narav  ;)
2. nemoraš izolirat mollyja samo malo više zabilji akv i bit će ok  :up:
i guppy cura ti nije okotila 5-6 malaca već 20-30 najvjerovatnije a ovo da se kad si je stavio u kotilicu stanjila i dobrano obavila nuždu ti znaći ili si je previše hranio ili je skotna ali od prevelikog stresa nije okotila i bila bi bolje da si je samo pustio u akv i poslje ako uočiš kojeg malca staviš u kotilicu  ;)
može okotiti u akv pored mollyja jer će se vjerovatno negdje zavuč u mir i tamo to obavit , a u kotilici ju možeš držat koliko očeš ali moraš biti siguran da će okotit  :up:ž
3. stavi sliku guppyce pa da vidimo te škrge  ;)

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 21, 2012, 12:58:03 poslijepodne »
znači takozvano "treniranje" nema veze sa zdravom pameću??!?!?! (logično mi bilo odmah,al eto probao) :P
samo ne mogu reći 3-4 mjeseca su zajedno borci funkcionirali s tim da je u početku bilo nekog šepurenja al jedan je uijek odustao i povukao se tako da je valjda ovaj i izgubio interes za fight!

Citat:
i guppy cura ti nije okotila 5-6 malaca već 20-30 najvjerovatnije a ovo da se kad si je stavio u kotilicu stanjila i dobrano obavila nuždu ti znaći ili si je previše hranio ili je skotna ali od prevelikog stresa nije okotila i bila bi bolje da si je samo pustio u akv i poslje ako uočiš kojeg malca staviš u kotilicu 

ta gupica je prije 2 ili 3 mjeseca došla na svijet u mom aq,koliko sam čitao mislim da tako male gupice daju male okote.

ovo kaj se tiče hranjenja si sigurno u pravu;hranim ih ujutro i navečer al očito malo jače zabiberim nego što bi trebao  -?
morat cemo malo prorjedit ...

sliku gupice sutra ak uspijem uslikat...jer to ko da je maraton po akvariju (molly vs guppy)
a moguce da sam malo zabrijal... :P

ovo je ak slikan prije par tjedana,sad se to bilje malo razgranalo samo imam već dobro poznati problem sa rasvjetom vezano za ovaj aq  (11w žarulja)
htio bi to promjeniti a ne znam ni sam šta da radim,čitao sam po forumima sve vezano za to al ništa mi ne predstavlja neko suvislo riješenje...

kolko bi mogao držati ribica u ovakvom aq

jel bi 20 bilo previše?

i jel ima neko ribicu viška da mi pošalje? :P :blush2:

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Svibanj 21, 2012, 13:23:29 poslijepodne »
znači takozvano "treniranje" nema veze sa zdravom pameću??!?!?! (logično mi bilo odmah,al eto probao) :P
samo ne mogu reći 3-4 mjeseca su zajedno borci funkcionirali s tim da je u početku bilo nekog šepurenja al jedan je uijek odustao i povukao se tako da je valjda ovaj i izgubio interes za fight!

Treniranje ima veze sa zdravom pameću kada se Bette drže pravilno... i kada se kondicioniraju za mrijest...

Držanje Betta u zajedničkom akvariju je tempirana bomba... pogotovo sa drugim ribama koje dovoljno nalikuju samim Bettama... a osim što su pod stresom zbog drugih riba, ne odgovara im ni visoki vodeni stup, ni jak protok...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 21, 2012, 14:15:45 poslijepodne »
Citat:
Treniranje ima veze sa zdravom pameću kada se Bette drže pravilno...
a kakvo je to pravilno???

kolko znam najbolje im je u cca 50l akvariju s tim da nemaj jakog protoka...

u vecim akvarijima su dezorjentirani...

znao sam da ne idu mužjaci zajedno al eto,jednog kupio,drugog dobio pa sam probao i funkcioniralo je dok nisam poceo sa treningom...  :down:

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Svibanj 21, 2012, 14:25:32 poslijepodne »
Treniranje ima smisla kada su bete same, u malom akvariju prilagodjenom njima i njihovim potrebama. To tvoj nije.

nadalje, treniranje se koristi da se riba ne opusti, ne zakrljza i slicno, za mrijest, ovo ili ono, ali ne onako bezveze, ajmo staviti ogledalo.  ;)

Ako beta ima drustvo, bez obzira kakvo bilo, to je po meni nepotrebno, ima ona dovoljno meta za vjezbanje svoje agresije, i pokazivanja u punom sjaju. A ako je riba kvalitetna, zdrava i zadovoljna, pokazivat ce se na svaki sum ili pokret u punom sjaju.

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Svibanj 21, 2012, 14:54:30 poslijepodne »
Citat:
Treniranje ima veze sa zdravom pameću kada se Bette drže pravilno...
a kakvo je to pravilno???

kolko znam najbolje im je u cca 50l akvariju s tim da nemaj jakog protoka...

ukratko:
akvarij 5 - 15 litara... s tim da visina vodenog stupa nije viša od 20-25cm... sa slabim (gotovo nikakvim) protokom, dosta bilja za odmaranje i skrivanje, blago obojana voda (lišće katape, ili Black-watter ekstrakt)... uz redovito kvalitetno hranjenje - pojačano kada se riba kondicionira za mrijest...

više informacija možeš pronaći na portalu i forumu ili u podforumu Udruge

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 18, 2012, 11:04:55 prijepodne »
imam jedno pitanje vezano za rasvjetu / necu otvarat novu temu /

naime svima je opce poznato da akvarij :

AQUA SZUT AQUA 4 START Aquarium Set 60x30x30cm/4mm, 11W, 54L

znači rasvijeta gora od srednje žalosti.

ima kakvih trikova kako da pojačam svijetlo??'

tipa da se zaljepi neka reflektirajuča pozadina na poklopac?!? možda alu folija ili nešto slično?!

šta preporučujete?

i šta napravit po pitanju temperature u akvariju za vrijeme ovih vrućina koje tek stižu?

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #8 u: Lipanj 18, 2012, 13:20:30 poslijepodne »
Ola  :)  Evo, ja sam pročitala da je najjednostavnije zamrznuti vodu u plastičnoj flaši i i staviti ju pokraj jačeg protoka vode, znači uz otvor filtera. I paziti da temperatura ne pada naglo. Ja ću nabaviti onu malu Janinu flašicu pa po malo. A za rasvjetu neka ti kaže netko iskusniji. Ja naime imam Aqua Szutov od 30l s istom rasvjetom i paše i limunu i mahovini i rogolistu unutra no nije isto 11w na 30l i na 54l. Možda dodati na poklopac još jednu od 11w ako ima mjesta?  I bettan uživa u ovom 30l. Provlači se kroz limun i baš mu je guba. Hvala ti  :zagrljaj:
Clara pacta, boni amici.

Offline zgmarkozg

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 18, 2012, 14:31:19 poslijepodne »
viš tog se nisam sjetio,thnx

samo nek uziva i nadam se da nece kozice nastradat ! :P

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #10 u: Lipanj 18, 2012, 23:46:19 poslijepodne »
Mislim da nije bas pametno hladiti vodu s ledom, jer tempreatura dosta naglo pada.

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #11 u: Lipanj 19, 2012, 09:57:10 prijepodne »
Da o tome sam i ja razmišljala no probala sam i pratila na termometru  da ne padne naglo. Flašu sam stavljala u nekoliko navrata na kratko i tako ću kroz dan dozirati. Mislim da je bitna i veličina flaše. Za manji akvarij imam onu Janu-junior a za veći 100l onu od pola litre. Održavat ću temperaturu stupanj ispod gornje granice za ribe da ne bi bilo naglih padova i dizanja temperature.
Clara pacta, boni amici.

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #12 u: Lipanj 19, 2012, 11:43:03 prijepodne »
imam jedno pitanje vezano za rasvjetu / necu otvarat novu temu /

naime svima je opce poznato da akvarij :

AQUA SZUT AQUA 4 START Aquarium Set 60x30x30cm/4mm, 11W, 54L

znači rasvijeta gora od srednje žalosti.

ima kakvih trikova kako da pojačam svijetlo??'

tipa da se zaljepi neka reflektirajuča pozadina na poklopac?!? možda alu folija ili nešto slično?!

šta preporučujete?

i šta napravit po pitanju temperature u akvariju za vrijeme ovih vrućina koje tek stižu?

Imam isti akvarij i isti problem. Nakon dugog razmišljanja što da napravim odlučio sam se na LED rasvjetu. Ostavio sam originalnu lampu i dodao dvije LED sa svake strane u koso. U mom postu možeš vidjeti razliku sa i bez LED. https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=68227.msg733255#msg733255
Sami problem kod ovog akvarija je to što je poklopac zakrivljen na svaku stranu pa je unutra nešto dužu lampu od postojeće problem montirati, a da se osigura dovoljan razmak od vode. Možda eventualno da se makne postojeća i stavi neka štedna te duljine, samo što za štedne nisam mogao naći vodonepropusno grlo. Najbolje riješenje bi bilo napraviti novi poklopac i unutra T5 rasvjetu. Meni uspijevaju, anubiasi, kripte, limun, microsorum i Staurogyne repens uz redovito dodavanje EasyCarbo i ProFito.