A cuj....zato forum i sluzi, razmjena misljenja i iskustava. A svatko od napisanog probere ono sto mu se cini najbolje, sto je bolje nego cuti samo jedno misljenje.
FFM je meni osobno preskup i tesko nabavljiv, pa ga ni ne koristim. Za krizne situacije imam spremnu malu bocicu aquatana, ili aquasafe-a, ovisno sto ima u trgovini, to mi sluzi bas ono za neku nepredvidjenu izmjenu, osim toga, bure od 100 litara, unutra filter bez filter materijala i grijac, voda je uvijek spremna, temperirana i odstajala minimum 24 sata. I stvarno ne mogu reci da imam nekih problema s bilo cime.
U novom akvariju fini pijesak obavezno, sto zbog ciscenja skrga, sto zbog prirodnije atmosfere, sto zbog uzitka gledanja kako kopaju i prebacuju pijesak gdje njima odgovara, sto s kamenjem bas i ne mogu. A voda ce se sama razbistriri, ako su ribe vec unutra, najbitnije je da imas dobru filtraciju, i pozeljno kakvu stream pumpu, da je cirkulacija sto bolja.
A za sami start, opet nisam bas ljubitelj kupovanja nekih tekucina. ne kazem da su lose, nepotrebne, samo iz mog kuta preskupe. Natoci vodu, prebaci dio stare vode ako imas, filter materijal isto prebaci u novi filter, pusti koji dan, sve ovisi koliko vec zacikliranog materijala imas, i to je to.
Cak i da kreces iz nule, sa novim filterom i vodom, opet, 2 tjedna, ako si bas strpljiv cekaj i duze, i to je to. Svakih dan-dva ubaci zrno hrane, da ubrzas cikliranje i to je to.