Kolovoz 07, 2025, 10:51:06 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: cesanje o dno bolest ili...  (Posjeta: 1849 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline smcm5

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
cesanje o dno bolest ili...
« u: Svibanj 05, 2012, 23:31:29 poslijepodne »

-   dimenzije/litraža, 160x50x50 / 400l
-   temperatura,  26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  mjesec i po
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    15 dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode,  10 dana 1/4 vode
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija,    da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat),  vanjski trokomorni prelivni filter,zapremine 50l,protok 2000l/h
    i filter kanister jbl cp250,700l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala   
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...), u oba filtera 2 granulacije spuzve,vata,bio kugle,keramika     i lava   

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? kamenje,nema sluzi   
-   grijač,   atman 250w
-   pumpa za zrak,   da
-   CO2 sustav – kakav   
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)    fmm  pri izmjeni vode

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka,   ciklidi, 9 odraslih i 120-140 malih do 3cm, 7 ancistrusa, 1 bikolor,2 rodostomusa i 2 ajmonijera
-   starost ribica,     
-   ima li potencijalnih „terorista“     
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja),   2 puta dnevno 6-7 vrsta hrane za ciklide i tabletice za ribe dna tetra 1 dnevno   

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema),nakon mjesec ubaceno stotinjak malih riba i danas jos 40, prije 7 dana prikljucen kanister filter   
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris),   ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke,    ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma,  ucestalo cesanje riba o dno u poslednjih 3 dana,a tad je uradjena promjena 1/4 vode
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... poneka riba ima par bijelih tackica na perajama i kozi jedva vidljive golim okom
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) ribe su sve aktivne,jedu i nema neubicajenog ponasanje osim cesanja o dno
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   prije 3 dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima,     ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   1 uginula, vecina riba se cese o dno i na 4-5 riba se primjete bijele tackice
-  stanje ostalih stanovnika
Jedini tretman je bio danas, kasika tuzlanske soli na 50l vode i povecana temperatura na 30 stepeni i pojacana aeracija

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: cesanje o dno bolest ili...
« Odgovori #1 u: Svibanj 06, 2012, 03:23:03 prijepodne »
Da tako bih i ja napravio samo bi malo pojačao količinu soli jer je ovo više preventivna doza. Ja bih stavio barem 1,5 žličicu soli na 50l vode i nacijedio bih češnjaka (ide 1 češer na 50l vode ali i tu dozu možeš malo povečati).

Jedina primjedba je da iz filtera izvadiš obavezno vatu jer ona samo smeta i smanjuje protok vode a zamijeni ju sa akvarijskom spužvom.

Pozdrav i sretno.

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 06, 2012, 08:37:35 prijepodne »
dr plavi, dal da uz ovaj tretman pocnem i tretman sa lijekom JBL Punktolom jer u Kutini u aquaterri imaju Punktol i Oodinol
mislim da bolest nije jos uznapredovala pa dal da cekam ishod tretmana sa soli i cesnjakom ili odmah i lijek
hvala i pozzz

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Svibanj 06, 2012, 21:16:37 poslijepodne »
Te bijele točkice ne moraju biti Ich več mogu biti i mali kožni čirevi.

Jako je bitno da nam pošelješ fotografiju riba i tih bijelih točkica da vidimo točno o čemu se zapravo radi.

Ako nem nečeš postaviti fotografiju (ili ne možeš) tada bih je sačekao nekoliko dana pa ako se točkice šire i na druge ribe treba se započeti tretman sredstvom protiv Ich-a.

Najbolji je lijek Serin Costapur pa upravo njega toplo preporučujem a ako ga ne možeš nabaviti može i JBL Punktol Ultra.

Pozdrav.

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 07, 2012, 09:29:17 prijepodne »
nemam cim uslikati te tackice, jedva se vide golim okom ali se ribe cesu ko lude o dno i kamenje,pa sam zato sinoc poceo tretman sa JBL Punktolom(Seru nisam mogao nabaviti) po uputstvu i dalje pojacana aeracija i temperatura

rezultate cu javiti

Offline Woofer

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 08, 2012, 00:47:45 prijepodne »
ja imam ama bas isti problem.. sutra cu kupiti sera costapur..

recite mi jel treba da iskljucim filtraciju kada tek naspem lijek ili ne ?
znam da cu aeraciju ostaviti i da cu dici temperaturu na 30c i sipati doze po upustvu, ali me zanima trebam li iskljucivati kanister filtere? Ne mislim sve vrijeme da budu iskljuceni nego kad tek naspem lijek..

Takodje cu ugasiti svjetlo i zamraciti dekom akvarijum

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 08, 2012, 08:53:15 prijepodne »
filteri rade normalno, samo izvadi ugalj ako ga imas u filterima,poslije tretmana izmjena 50% vode i stavi ugalj da pokupi ostatke od lijecenja,tretman se treba ponoviti nakon 15 dana ,pise negdje na forumu pronadji  jos malo da budes siuran
to je sve zbog stresa koje ribe dozive u toku transporta ,moje su putovale u dvije ture iz sarajeva po 8sati,lako se lijeci ako na vrijeme reagujes inace krepuc

javi u svakom slucajuitno javi kako si prosao,bitno je zbog ostalih clanova da imaju tacne informacije i upute kako uspjesno lijeciti ICH
pozzz i sretno :up: :up:

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 09, 2012, 11:59:04 prijepodne »
evo treci dan izmjenjeno 50% vode i ponovljen tretman JBL Punktolom,vec sad primjetna razlika jedva da se neka riba ocese o  dno a ima ih 120-130 u tom akv, čak su se carleusi mrijestili   :) :) :)