Kolovoz 07, 2025, 10:51:08 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bijeli izmet kod diskusa  (Posjeta: 4220 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rada0309

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Bijeli izmet kod diskusa
« u: Travanj 26, 2012, 13:59:58 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 200l
-   temperatura, 28-29
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   1 godina
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,   
-   koliko često i koliko mijenjate vode tjedno 30 %
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    : 2 vanjska protoka 1000 l/H i 700l/H
-   način i periodi čišćenja filter materijala  1 put u 2 mjeseca
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   : valjčići,zeolit,spužva,mreža

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   ne
-   grijač    da
-   pumpa za zrak   da
-   CO2 sustav – kakav   ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)  ništa

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   čistaćix5, neonkex8,diskusix10
-   starost ribica    veliki oko 2 godine,oni su jedini sumnjivi
-   ima li potencijalnih „terorista“   
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   2 puta dnevno. ujutro granule,navečer srce

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)   ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma  U zadnja 3 tjedna 2 velika diskusa imaju obilan bijeli mutni izmet,često kao zrno riže ili široki dugački. Stomak im je uvučen. Vidim i da manje jedu.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...   ne
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)   ne skrivaju se ali kao da manje jedu neg prije
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   medazol (1 tretman) i nedol 1 tretman
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   2 velika diskusa,ostalima ništa
-  stanje ostalih stanovnika

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Bijeli izmet kod diskusa
« Odgovori #1 u: Travanj 26, 2012, 14:11:47 poslijepodne »
Pozdrav Rada,

daj više detalja o liječenju.

Prije točno koliko si vremena proveo zadnje liječenje?
Da li si medazolom liječio dvokratno?
U kojoj dozi si tretirao medazol?
Da li si proveo postupak ponovnog cikliranja akvarija i filtera?

Da li su ribe u posljednje vrijeme doživjele kakav veći stres?

Offline rada0309

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 26, 2012, 16:10:45 poslijepodne »
Obadva lječenja sam dosad išao jednokratno! Sutra trebam ponoviti lječenje medazolom (išao sam na doziranje 750mg/100l jer mi se to pokazalo uvjek uspješno). Lječenje nedolom isto moram ponoviti za nekih tjedan dana. Ubacio sam bakterije za cikliranje poslje lječenja. Budem vidio šta če biti kad završim full lječenje. Čudno mi je to što diskusi uopče ne pokazuju znakove bolesti osim bijelog izmeta. A i ovo to su mršavi,takvi su kod mene već skoro godinu dana. Što se stresa tiče,mogli su ga dobit jedino dok sam mjenjao vodu,a u to baš ne vjerujem jer me stalno ganjaju dok vršim izmjenu vode

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Travanj 26, 2012, 16:18:41 poslijepodne »
Ovako, diskusima treba još neko vrijeme da im se izbalansira probavni sustav tako da još desetak dana nakon liječenja medazolom znaju imati takav izmet.

Ako imaš tvrdu vodu ja bih još pojačao dozu u drugoj fazi liječenja barem na 850mg a prije liječenja dobro usiši podlogu operi stakla i svu plastiku te zamijeni cca 40% vode sa vodom bez dodataka ikakvih kemikalija (odstajala 24 sata). Također bih dodao 4 do 5 čajnih žličica tuzlanske soli ili Sera Ectopura (nejodirana sol) te tih nekoliko dana koliko traje liječenje na bih palio svjetlo.

Imaš negdje ovdje na forumu moj recept liječenja metranidazolom pa ga malo prouči jer sada nemam vremena da pišem ponovo.

Najbitnije je da ribe jedu.

Da još nešto nije ti dobra prehrana. Mesni mix im daji najviše 3 puta tjedno a više kombiniraj granulice, krvave crve, sitno isjeckane gliste za pecanje i posebno im daji kuhanu (isjeckanu): blitvu, kelj, špinat i dr jer nemoj zaboraviti da su diskusi prvenstveno biljojedi.

Jednom tjedno im obavezno daj duplu dozu vitamina dok se stanje potpuno ne sredi a može i za vrijeme liječenja, počni koristiti Easy Life FFM a temperatura neka bude stalno 29C.

Pozdrav i sretno.

Offline rada0309

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 26, 2012, 16:59:29 poslijepodne »
Eeeee sad sam se sjetio da sam prije 3 tjedna imao havariju sa vanjskim filterom i da sam 2 dana rovario po akvariju i da su tad počeli problemi. Može biti da je to uzrok i da treba vremena da dođu do sebe?!

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #5 u: Travanj 26, 2012, 18:50:18 poslijepodne »
Tvoji diskusi su pod stresom,1700l filtracije na 200l akvarija je previse za diskuse,za diskuse je oko 2-4x volumen akvarija na sat.Ovolikim protokom si postigao samo mehanicku filtraciju,biolosku sigurno nisi,pokusaj namjestiti tako filtraciju i svakako raznovrsnija prehrana,granule i mix su osnova,ubaci susene tubifexe,spirulinu.....a i vise puta na dan hrani ribe,po mom je 2x premalo,barem 3-4x
Takodjer bi savjetovao da filtere cistis naizmjenicno znaci nikad ne peri oba filtera isti dan.jedan mjesec jedan,drugi mjesec drugi.
Ovo sto su ti ribe tanke cesto zna biti da su ribe zarazene glistama (nematodama) ribe jedu ali su tanke,(tako da mozda krivo lijecis),lijecis hexamitu,a ribe zarazene nematodama.,vidim da lijecis i nematode.(jbl nedol mi se nije pokazao kao dobar lijek,nematol mi je puno kvalitetniji i cini mi se puno ucinkovitiji).

Offline rada0309

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 26, 2012, 18:58:12 poslijepodne »
Tvoji diskusi su pod stresom,1700l filtracije na 200l akvarija je previse za diskuse,za diskuse je oko 2-4x volumen akvarija na sat.Ovolikim protokom si postigao samo mehanicku filtraciju,biolosku sigurno nisi,pokusaj namjestiti tako filtraciju i svakako raznovrsnija prehrana,granule i mix su osnova,ubaci susene tubifexe,spirulinu.....a i vise puta na dan hrani ribe,po mom je 2x premalo,barem 3-4x
Takodjer bi savjetovao da filtere cistis naizmjenicno znaci nikad ne peri oba filtera isti dan.jedan mjesec jedan,drugi mjesec drugi.
Ovo sto su ti ribe tanke cesto zna biti da su ribe zarazene glistama (nematodama) ribe jedu ali su tanke,(tako da mozda krivo lijecis),lijecis hexamitu,a ribe zarazene nematodama.,vidim da lijecis i nematode.(jbl nedol mi se nije pokazao kao dobar lijek,nematol mi je puno kvalitetniji i cini mi se puno ucinkovitiji).

Smanjio sam protok na filterima i usmjerio sam protok da da im što manje smeta. Tako ih i čistim kak si naveo! Nematol sam tražio ali ga nigdje nisam uspio naći. E sad jedno pitanje za tubifexe,mnogi mi govore da sušene tubifexe ne dajem diskusima zbog zaraza iako sam primjetio da se kidaju za njima?! Hvala svima na uputama :zagrljaj:

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #7 u: Travanj 26, 2012, 19:01:37 poslijepodne »
suseni tubifexi ne mogu prenjeti zarazu,samo smrznuta hrana koja nije dobro obradjena :up:

Offline rada0309

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 28, 2012, 15:51:54 poslijepodne »
Evo kak to izgleda odvratno. Vjerovatno prođe sa vremenom  :'( :roll: :roll:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Svibanj 03, 2012, 11:35:49 prijepodne »
Ovaj mi izmet više sliči na čiščenje crijevnog trakta jer je mutno bijele boje a što dokazuje da ima dosta epitela koji se ljušti iz lumena crijeva.

Obavezno provesti drugu fazu liječenja s malo pojačanom dozom uz dodatak soli.

Javljaj promjene, pozdrav i sretno.

Offline rada0309

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 05, 2012, 17:14:29 poslijepodne »
Izgleda da se stanje stabiliziralo jer više ne sračkaju. Budemo vidili. zanima me koji je razlog tih promjena kod diskusa?!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Svibanj 06, 2012, 03:26:43 prijepodne »
Kojih promjena?

Imali su parazite i to si sada sa drugim liječenjem nadam se rješio zauvijek.

Inaće su diskusi jako osjetljivi na oscilacije u kvaliteti vode pa obavezno mijenjaj jednom tjedno i neće biti problema sa ribama.

Pozdrav i sretno.