Kolovoz 05, 2025, 18:29:25 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: prelazak na ro  (Posjeta: 8201 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
prelazak na ro
« u: Travanj 24, 2012, 11:09:26 prijepodne »
Poz!

nabavljam ro uredjaj, pa imam par blesavih pitanja, ne zamjerite.

Dakle, filtriranjem vode kroz ro eliminiram upotrebu kojekakvih aquatana,fefememova i slicnih pripravaka za vodu, ili sam pogresno skuzio? S obzirom da sam do sada koristio vodu iz pipe, zanima me na koji nacin je najbolje ribe navikavati na ro vodu, odnosno pretpostavljam da nemogu samo zamjeniti 30% vode sa ro vodom i nadati se da ce sve proci ok, pa me zanima, dali kroz dnevne izmjene malog dijela vode, ili vec na koji nacin, i kroz koji vremenski period, doci do toga da koristim samo ro vodu kod izmjene vode u akvariju?

Dalje, dali ro voda moze stajati? Znaci, pripremim si stajaznam, 100 litara u buretu i neka stoji, ili se kod svake izmjene mora praviti friska?

Hvala!

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: prelazak na ro
« Odgovori #1 u: Travanj 24, 2012, 11:53:23 prijepodne »
Misliš akvarije prebaciti na 100% ro? Onda moraš dodavati minerale i ostale stvari u ro vodu.
Zar ti nije jednostavnije i ekonomičnije miješati dio pipovace a drugi dio ro?

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #2 u: Travanj 24, 2012, 12:07:48 poslijepodne »
Misliš akvarije prebaciti na 100% ro? Onda moraš dodavati minerale i ostale stvari u ro vodu.
Zar ti nije jednostavnije i ekonomičnije miješati dio pipovace a drugi dio ro?
Damn it, kak je mala brza! otela mi riječ s tipkovnice :D

RO vodu najbolje shvati kao  mogučnost da njenim dodavanjem u pipovaču naštimaš željeni Kh, Gh pa i Ph u slučaju da držiš ribe koje zahtjevaju mekšu i kiseliju vodu.
Ako bi koristio samo RO onda bi kak Del kaže opet morao dodavat minerale i ostale elemente u tragovima.. RO voda može stajati dok ti zatreba.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 24, 2012, 12:10:53 poslijepodne »
DA, drugim rijecima, totalno nepotrebno, sve mi se cini. Zaboravio sam da bih morao dodavati minerale u takvu vodu, a opet mjesanjem sa pipovacom nisam dobio nista posebno. Ph i ostalo mi ne igra veliku ulogu, mislio sam kad ga vec nabavljam da ga upotrijebim i u slatkoj vodi, ali u pravu ste, kad malo razmislim, i nema neke pretjerane poante u tome.

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #4 u: Travanj 24, 2012, 12:27:57 poslijepodne »
Ako nemislis mrijestiti Diskuse ili ostale ikrasice,netreba ti RO
Totalna Steta

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 24, 2012, 12:29:23 poslijepodne »
ne mislim, vjeruj mi. ali moram svakako ro nabaviti radi mora, pa sam mislio upotrijebiti i ovdje. ali sad je i meni jasno da je to ustvari bespotrebno.

hvala!

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Travanj 24, 2012, 13:18:06 poslijepodne »
nije nepotrebno jer ako imaš biljni akvarij većina bilja voli mekšu vodu, lakše se regulira PH, nema problema sa kamencem.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 13, 2012, 20:34:35 poslijepodne »
evo opet.

mala pomoc, kako, u kojem omjeru mjesati ro vodu sa odstajalom pipovacom (jer ne koristim tekucine i slicno za vodu), te najbitnije, u kojem omjeru, kojim tempom navikavati ribe i biljke na takvu vodu? radi se o skalarima i diskusima (ne u istom akvariju), koji su dosada na vodi iz pipe. Ima li uopce poante u tome, ili cu samo zeznuti ribe?

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #8 u: Svibanj 13, 2012, 20:41:00 poslijepodne »
A gle,za mrijest se ubacuje do 50 % RO vode i koja je koji stupanj hladnija,i vecini nema problema
Mislim da je ribama veci problem naglo povecati tvrdocu vode nego mekocu,jer u prirodi kise izazivaju negle promjene i nitko ribe ne pita,a opet prezivljavaju
Kod te promjene tvrdoce,trebo bi jedino pratiti da ti voda u konacnici ne postane premekana,jer onda ribama fali razliciti minerala i moro bi ih naknadno dodavati,sto ti vjerojatno nije cilj
Ovisno o tvrdoci vode,ako je npr 20,i zelis imati 10 onda dodaj pola,i tako si riktaj vodu,i na kraju je nariktas po prirodnim uvjetima riba koje drzis i one budu sretne,i mrijestile se budu i tako dalje i dalje,i tako onda vodu kad mijenjas nariktas iste parametre,i to je to

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 13, 2012, 22:48:40 poslijepodne »
miješam 2/3 RO i 1/3 odstajale pipovače (samo odstajale, bez dodataka) - tako da mi je GH oko 8°, najviše zbog bilja, onda zbog kamenca, a ribe su mi zadnje na pameti. ali kad sam potrovao ribe sa CO2 i zbog toga zamijenio 50% akvarijske vode sa friškom pipovačom uz dodatak Aquatana, nisam imao nikakvih problema s ribama zbog nagle promjene GH .
ja bih na početku kojih mjesec dana dodavao 1/3 RO, pa zatim 1/2 itd dok ne dođeš na GH koji ti odgovara.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 14, 2012, 09:55:11 prijepodne »
voda je po onim trakica testovima tvrda kao vrag, i visokog ph, to me najvise i brine, da sve to prenaglo ne snizim i napravim si veeeeliki problem.

ali, ako sam dobro shvatio, da mjesam recimo 20 litara pipovace i 10litara ro vode, za pocetak, kod tjednih izmjena, nista se strasno i naglo nebi smjelo desiti?

Offline DeX_13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #11 u: Svibanj 14, 2012, 10:14:37 prijepodne »
voda je po onim trakica testovima tvrda kao vrag, i visokog ph, to me najvise i brine, da sve to prenaglo ne snizim i napravim si veeeeliki problem.

ali, ako sam dobro shvatio, da mjesam recimo 20 litara pipovace i 10litara ro vode, za pocetak, kod tjednih izmjena, nista se strasno i naglo nebi smjelo desiti?

Svaku zamjenu vode dodaješ 50:50 obična RO i dođeš na omjer pola pola u cijelom akvariju, i to postepeno.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 14, 2012, 12:04:37 poslijepodne »
tako sam nekako i mislio, znaci sad prva izmjena (recimo) ici na 20% ro vode, slijedeci put 40........ pa polako doci na 1:1 omjer.

Pretpostavljam da ni biljkama nece stetiti, ali me zanima, treba li onda neko gnojenje ili dodavanje cega u tu vodu?

Offline DeX_13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #13 u: Svibanj 14, 2012, 12:27:01 poslijepodne »
mjenjas, recimo 40l vode tjedno, sa novom, omjera 20lro 20l obicna, pa polako dolaziš do ukupnog omjera 50:50 u akvariju.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 14, 2012, 13:21:36 poslijepodne »
iz tog akvarija mjenjam tocno 50 litara vode tjedno. znaci, 25l jedne, 25l druge, i to je to.  :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 15, 2012, 11:04:32 prijepodne »
E sad jos koje pitanje.

Kad spojim to cudo i sve, koliko jako treba pustiti vodu iz pipe da ide? Koliko sam skuzio, ne jako, tek toliko da lagano curi, ali zanima me ima li neki "minimum" protoka da bi stvar funkcionirala, ili to ovisi samo o kolicini koju ce napraviti? Nadalje, pustam li hladnu, toplu ili neku izmedju vodu, koliko mi pase?

I pise, koliko sam skuzio, da prvo ispiranje treba osmozu pustiti da radi 2-3 sata i da je u tom vremenu voda neupotrebljiva. ali u uputstvima pise da se odmah stavi i onaj veliki ulozak, pa da se i on ispire zajedno sa svime. Na nekim drugim mjestima sam citao da se taj ulozak ne treba ispirati, vec samo ona 2 sastrane - ugljen i onaj sediment predfilter. Radi se o aquili osmozi. Ako moze neki savjet.  :zagrljaj:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 15, 2012, 17:16:09 poslijepodne »
ok, sad stvarno pomoc....

isprao sam ro uredjaj, sve po uputstvima, i evo sad poceo praviti ro vodu. i onako iz zezancije, idem je ja istestirati.

I test pokazuje sljedece

no2 - 0
no3 - 0
gh  - 4
kh  - 6
ph  - 6,5
cl2 - e sad, ili me oci corave varaju, pa ne vidim dobro, ali po boji, ja bih rekao da klora ima 0,8.

Dali je to ok, mozda nesto nije u redu s testom, ili samnom, ili sa ro? Ili je klor neizbjezan, pa opet i tu vodu treba tretirati ili pustiti da stoji????
« Zadnja izmjena: Svibanj 15, 2012, 17:28:37 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #17 u: Svibanj 15, 2012, 18:45:20 poslijepodne »
nesto nije u redu...klora nesmije biti,kh mora bit 0,a  ph je ok...Trebas isprati RO bez glavne membrane,trebas pustiti vodu do kraja,trebas slavinu na otpadnoj vodi 2/3 zatvoriti...odnos cista-otpadna voda mora biti 1 naprema 3 u korist otpadne
Totalna Steta

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 15, 2012, 19:05:37 poslijepodne »
nema slavine nikakve na otpadnoj vodi.

iako, mjerio sam ponovo, sad pokazuje KH nula. Probat cu izvaditi membranu pa isprati, pa opet skupljati vodu i izmjeriti. A omjer i je negdje 1:3, jer sam i otpadnu i "cistu" skupljao, bas da vidim taj omjer.

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #19 u: Svibanj 15, 2012, 19:10:27 poslijepodne »
ma nemoras prati membranu,ako je KH 0 onda je ok,samo nekuzim kako nemas slavinu...di si je kupio?
Totalna Steta

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 15, 2012, 19:13:22 poslijepodne »
aquili ro, nigdje se nikakva slavina ne spominje, spojis 3 crijeva, jedno je dovod vode, drugo je izlaz otpadne, trece je izlaz ciste vode.

Dobijes rezervnu brtvu, cepove, crijevo i sve, ali nikakve slavine tu nema.

evo, ovako to izgleda

http://www.aquashop.rs/Product-Aquili-reversna-osmoza-RO-Classic_8504.aspx

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #21 u: Svibanj 15, 2012, 19:33:52 poslijepodne »
slican imam i ja,samo nema onu malu bocicu,cemu ona sluzi i kako reguliras ptotok...meni je na otpadnoj vodi slavina pomocu koje reguliram protok vode
Totalna Steta

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Svibanj 15, 2012, 19:37:30 poslijepodne »
ok. sad vec ima smisla nekakvog.

no2 - 0
no3 - 0
gh  - 4
kh  - 0
ph  - 6,5
cl2 - 0

mozda je stvar bila u zasebnom ispiranju ugljena bez membrane, iako to tako u uputstvima ne pise, pise da se sve namontira i ispire zajedno.

ona mala bocica je izlaz za prljavu vodu, odnosno jos kao nekakav "filter", nemam pojma sto je unutra, osim da je to izlaz za otpadnu vodu. mozda se tu moze sto kao regulirati, iako nisam skuzio kako. Prema tome, nemam pojma ni kako regulirati protok, ni dali se uopce moze, jer koliko vidim, on uvijek jednak omjer otpadne-ciste vode ima, nevezano za to koliko na slavini (ulazu vode) odvrnes.

Uputstva su jako stura i nikakva, k tome jos i na slovenskom, a bez engleskih, njemackih ili na vec nekom jeziku koji bi mogao procitati, slovenski bas i neznam.  :D

EDIT - ako ti sto znaci, na toj maloj bocici je oznaceno samo IN i OUT, te pise FLOW 300CC, nista osim toga nema, niti se igdje taj dio spominje. Mozda je to vec regulator koji je namjesten na pravilan omjer otpadne i ciste vode?

E da, jos pitanje, s obzirom da ova ro nema neki kapacitet, mogu li ja tu ro vodu skupljati u kakvu bocu, bacvu, koliko smije stajati zatvorena u boci prije koristenja?
« Zadnja izmjena: Svibanj 15, 2012, 19:43:10 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 15, 2012, 22:20:03 poslijepodne »
ona mala bocica je izlaz za prljavu vodu, odnosno jos kao nekakav "filter", nemam pojma sto je unutra, osim da je to izlaz za otpadnu vodu. mozda se tu moze sto kao regulirati, iako nisam skuzio kako. Prema tome, nemam pojma ni kako regulirati protok, ni dali se uopce moze, jer koliko vidim, on uvijek jednak omjer otpadne-ciste vode ima, nevezano za to koliko na slavini (ulazu vode) odvrnes.

To je regulacioni ventil koji određuje količinu protoka vode, tako da na slavini na vodovodu ne moraš ništa regulirati. Kod "boljih" osmoza taj ventil sadrži i slavinu kojom se taj ventil zaobiđe pa pušta veću količinu prljave vode i na taj način ispire membranu.

Offline dzems

• Punopravni član
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #24 u: Svibanj 16, 2012, 07:27:02 prijepodne »
RO vodu mozes u zatvorenoj posudi spremiti i drzati koliko hoces,trositi po potrebi
Totalna Steta