Kolovoz 06, 2025, 10:56:11 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesna zlatna ribica  (Posjeta: 10924 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline catalina

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Bolesna zlatna ribica
« u: Travanj 17, 2012, 14:18:57 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,  - stakleni akvarij 75litara
-   temperatura, - nemam mjerač temp
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    odmah
-   koliko često i koliko mijenjate vode – jednom tjedno 30%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - ne

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   - nemam filter 
-   način i periodi čišćenja filter materijala   
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?    - nemam te dodatne stvari u akvariju
-   grijač – nemam   
-   pumpa za zrak   - nemam
-   CO2 sustav – kakav   
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - ništa

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  - dvije zlatne ribice
-   starost ribica  - dobila sam ih na Božić na poklon, imam ih znači 5 mjeseci
-   ima li potencijalnih „terorista“   - ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  - sera goldy, jednom na dan dva listića svakoj ribici

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   - ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke – nemam biljke

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma- savijena je kao most, pluta na desnoj strani, tu i tamo zamahne perajama, peraje su uz tijelo ribice
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... – ima malo crnila na vršcima peraja
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) – ne boji se i ne skriva se i neće jesti
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - jučer popodne
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   - ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? Samo ta jedna je bolesna 
-  stanje ostalih stanovnika – dobro, živahne su i žele jesti

Pozdrav! molim Vas da mi netko pomogne!

Od božića imam dvije male zlatne ribice i dobila sam ih uz jako mali obični četvrtasti akvarij, pa sam kupila veći (iskreno ne znam od koliko litara) koji su mi preporučili u pet shopu. Mijenjam vodu svaki tjedan, kao što svugdje piše 30%, voda uvijek odstoji, nikad ne ulijevam direktno iz pipe, dajem im jedanput na dan jesti po par listića njihove hrane.

Jučer sam jednu od njih uočila da pluta na površini vode, okrenuta na desni bok, diše, ali ne pliva, tu i tamo zamahne sa perajama. Izolirala sam ju u mali akvarij, stavila čistu vodu i malo vode iz velikog akvarija u kojem su obe bile, ali isto se ponaša i dalje pluta, neće jesti, mogu je dodirnuti bez da pobjegne. Također ima nešto crno po vršcima peraja, za što sam čitala da je trovanje amonijakom ili tako nešto. Danas tokom dana je skroz na dnu isto na desnom boku, tu i tamo zapliva ali i dalje na boku, diše i dalje. Nema točkica niti mrljica po sebi.. Druga ribica je skroz normalna, pliva, hoće jesti, igra se sa kamenčićima..

Zanima me da li će mi ribica uginut ili se možda prejela? zvala sam sve moguće pet centre i veterinarske apoteke, i svatko ima drukčiju priču, pa ako itko ima savjet šta mogu napraviti da ne ugine.. hvala puno!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Bolesna zlatna ribica
« Odgovori #1 u: Travanj 17, 2012, 15:02:27 poslijepodne »
Prema tvojim riječima ovdje se radi ili u zastoju u probavi ali to mi nije jasno jer si napisala da joj daješ samo 2 lističa na dan druga je mogučnost bakterijska upala zračnog mjehura.

Hajdemo prvo probati ukloniti prvu mogučnost na način da joj ubaciš na vršku noža malo soli (prethodno otopi u šalici) i duplu dozu vitamina za ribe na litražu toga akvarija.
Slijedeći dan joj ponudi par dobro kuhanih grašaka bez ljuske. Ostavi ju par dana u tom akvariju ali svaki dan promijeni 30% vode i usiši ono što ostane na dnu.

Ako misliš ribe držati i ubuduće moraš rješiti slijedeće:

1. kupiti filter pumpu
2. dok se akvarij ne isciklira vodu mijenjati svaki četvrti dan po 35% i pritom obavezno usisati prljavštinu sa dna sa usisavačem
3. ribe hrani 2 puta dnevno sa raznovrsnom hranom ali ne previše pa kombiniraj ljuspice, granulice, kuhani i sitno isjeckani kelj, špinat, blitvu a jednom do dva puta mjesečno može i kuhani grašak.

Za sada toliko jako bi dobro došlo nekoliko fotografija bolesne ribe. Pozdrav.

Offline catalina

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Travanj 17, 2012, 15:15:47 poslijepodne »
hvala puno na brzom odgovoru :)

ok, čim dođem s posla slikati ću ju i staviti slike, i probati ću to sa soli i kupiti vitamine..
jučer sam joj dala jedan oljušteni skuhani grašak, nije ga htjela ni pogledati, samo da napomenem, al probati ću sutra opet.

pozdrav!

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Travanj 17, 2012, 15:35:41 poslijepodne »
Ne postoji li sansa da te ribice jednostavno krepavaju od gladi?

2 listica na dan po ribi, je kao da tebi netko da 2 komadica kruha. Jasno, ribe treba hraniti umjereno, ne treba pretjerivati, ali ovo je izgladnjivanje. ne postoji nekakva mjera koliko ces davati, ali ono, daj im ipak malo vise, i ne moras brojati tocno listice, ako malo i vise das, nista im nece biti, ako to nije svakodnevno pretjerano hranjenje.

Jedan grasak? Ono, bas jedno zrno? Grasak ipak nakon kuhanja trebas ocistiti od kozice, zgnjeciti ga vilicom, na male komadice, i opet postoji sansa da nece jesti, jer nisu navikle. Zato ga pomijesaj sa jako malo njihove hrane, tek toliko da im "zamirisi". Jednom kad skuze da je to dobro za jelo, vise neces imati problema.

Dobro si shvatila, voda se mjenja jednom tjedno, tih nekih 30-%, medjutim to vrijedi za akvarije koji imaju filter. Ako akvarij nema filter, na tu litrazu i broj riba (iako 2 ribe ne djeluju kao neka brojka), trebala bi svaka 2-3 dana zamjeniti manji dio vode, par litara, tek toliko. Ali jednostavnije je uloziti koju kn i uzeti filter, vec i onaj najmanji i najjeftiniji je puno bolji i korisniji nego nikakvi.

Nadalje, zlatna ribica je malo sirok pojam, ima tu i podvrsta, neke su ovakve, neke su onakve, medjutim, manje vise svi imaju nesto zajednicko. Hladnovodna riba ne znaci da ona zivi u hladnoj vodi. Neznam kako je kod tebe u kuci ili stanu, recimo kod mene zlatne i hladnovnodne ribe jos uvijek imaju grijac. Razlog je jednostavan - temperatura padne i do 14-15 stupnjeva bez grijaca, posebice preko noci, a to je ipak malo prenisko za ove varijetete koje ja imam (teleskopi i lavlje glave). Dakle, potencijalnog krivca zbog problema potrazi i u temperaturi vode, sto ovisi o tome koju tocno ribu imas. Ako je obicna zlatna, potrazi malo o temperaturama vode za njih, za ove umjetne varijetete, 20-22 stupnja, za neke moze i stupanj dva i visa temperatura je njima optimalno, sve ispod toga, a posebice redovito zagrijavanje-hladjenje vode, dugorocno gledano za njih nije dobro.

Nadalje, ako sam dobro shvatio, ti ribe drzis u golom staklu? To nije dobro iz vise razloga, da sad ne nabrajam, u svakom slucaju, podloga u vidu sitnijih kamencica, komad panja, grane, kokosov orah, bilo kakva dekoracija, rasvjeta i neka jednostavnija biljcica poput anubiasa i microsoruma, i svi profitirate - tebi ce pogled na akvarij biti puno ljepsi i ugodniji, a ribe ce se svakako bolje osjecati u nekom "prirodnom" okruzenju nego u golom staklu.

Dakle, puno toga mozes napraviti za svoje ribe, nevezano sad za ovu problematicnu, nista od ovoga ne mora imati veze s njenim stanjem, ali za ubuduce. A sto je najbolje, kosta te samo malo truda i malo novaca da svojim ribama napravis stvarno dobar dom.

Offline catalina

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Travanj 17, 2012, 15:46:10 poslijepodne »
Stakleni je akvarij, ali imam kamenčiće sitne i par oblutaka za akvarij, tako da nije gol. Pitala sam u pet shopu za ukrase i to bilje u akvariju pa su mi rekli da to ribicama ništa ne znači, i da mi to ne treba.

A što se tiće inače ribica, dobila sam ih na poklon, iako si ih nisam željela :) istina je da se nisam puno raspitivala o njima, samo osnovno. Vidim da je potrebno malo više truda ak hoću da mi prežive. Mislim da je fancy zlatna ribica.

Na početku sam im davala više hrane pa se jedna okrenula okomito, i od tad su mi rekli da pazim koliko im dajem, nikad to nije točno dva listića, jer se listići razlikuju po veličini, al kažem baš zbog toga jer su mi u petshopu rekli da im dajem previše, smanjila sam porciju. A i samo je jedna ribica bolesna, druga je skroz u redu. Uzeti ću danas te vitamine i filter pumpu.

hvala na sugestijama, cijenim sve, samo da mi jibica preživi :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 17, 2012, 16:08:11 poslijepodne »
Dobro si primjetila i rekla - svatko prica svoju pricu. I ima puno razlicitih misljenja o istoj stvari, tako da u principu o svemu treba razmisliti i vidjeti sto ti je upotrebljivo, a sto nije.Tako sam ti i ja samo napisao svoje misljenje, s kojim ce se netko sloziti, netko nece. to je jednostavno tako.

Kad jednom zadovoljis minimalne uvjete, i steknes minimalno znanje, treba ti i minimalno volje za odrzavanje akvarija, nema tu neke posebne volje i truda, sve ce ti se svesti na nahrani ribe svaki dan, promjeni vodu jednom tjedno. Znaci, nista komplicirano. Ako je neki od vancy varijeteta, nisu bas presretni ako im je temperatura vode preniska. naravno ovo vrlo vjerovatno nema nikakve veze s tvojom bolesnom ribom, samo kazem da i o tome moras malo razmisliti.

Ne slazem se da biljke ribama nista ne znace i da su nepotrebne. Osim one najvrijednije funkcije, a to je trosenje za ribe otpadnih i opasnih tvari iz vode (koje bilje koristi za rast), bitno je i da im pruza zaklon i skloniste, stvara prirodne uvijete za zivot, a i vizualno poboljsava dojam akvarija.

akvarij bi trebao biti isjecak iz prirode, neke rijeke, jezera ili vec cega, pa je onda svakako preporucljivo imitirati prirodno staniste neke vrste, iako u biti ribe koje mi kupujemo ni same neznaju sto im je prirodno staniste, jer ili su umjetno stvoreni varijeteti ili su generacijama uzgajani u akvariju. ali opet, pogledaj si malo po forumu hladnovnodne akvarije, mislim da su rijetki oni koji nemaju neki panj, kamen, biljke. Kako rekoh, osim sto su oku ugodniji, svaki taj "predmet" u akvariju ima i neku svoju visu funkciju osim estetike.

Nazad na temu, ako je rijec o teleskopima, jako puno njih "boluje" od tog izvrtanja, sto moze biti posljedica lose prehrane (a to ne znaci nuzno i pretjeranog hranjenja), ali moze biti i posljedica upale mjehura ili slicno. Znaci, sto raznovrsnija ishrana, povrce, jasno i kupovna hrana. Kod kupovne hrane, posebice listica, je bitno da ih prije davanja namocis u malo vode. Izvadis iz akvarija, stavis hranu, ostavis minut-dva i tek onda dajes, tako da hrana odmah potone, da je riba ne mora kupiti sa povrsine vode.

Pet shopovi, cast iznimkama, stvarno nisu mjerilo, jer njihovi savjeti zznaju biti jako dobri, ali znaju graniciti i sa cistim ludilom, sto ces i sama vidjeti ako se malo upustis u ove vode, tako da je uvijek mudrije poslusati nekoga tko zna puno o bolestima, ili barem ljude koji drze ribe koje i ti imas, jer su se sigurno vec susreli sa svim problemima, i ako vec neznaju uzrok i nacin kako lijeciti, vrlo vjerovatno znaju kako sprijeciti nastajanje problema.

Offline catalina

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Travanj 17, 2012, 21:15:44 poslijepodne »
Kupila sam vitamine, nakapala joj, kupila filter...stavila soli kao što ste savjetovali. Sad čekam ili?

Ribica kao hoće plivati ali ne može u normalnom položaju nego samo na boku, pokazuje malo više živosti nego jučer kad se skoro nije micala. sad je i dalje na desnom boku svijena, po cijelom akvariju se mrda, ne samo po površini ali dobila je nekakvu paučinu po perajama, ali nema i dalje nikakve flekice po sebi. šta je sad ta paučina??

Evo dodat ću dvije slikice da vidite..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 17, 2012, 21:59:04 poslijepodne »
Paucina moze biti i parazit, infekcija, truljenje, s obzirom da se na ovim slikama ne vidi.

Kakav si filter uzela?

Ono sto bih ja, pustio filter u pogon, svaka 3 dana recimo promjenio malo vode, i to je to. nista tu ne mozes, znam da ce zvucati grubo i okrutno, ali da ides sad s nekim lijecenjem nisi napravila nista, mozes zakrpati, ali s obzirom da te ribe u ovome akvariju nemaju ni one minimalne uvjete za zivot, zasto je patiti, izlagati dodatnom soku i lijecenju, kad ce losa kvaliteta vode opet jako brzo uzrokovati nove probleme.

I razmisli hoces li se uopce upustati u sve to, ili neces. Ako neces, stvar rijesena. Ako hoces, iskoristi vrijeme, najbolje bi bilo ovu bolesnu od zdrave odvojiti u bilo sto, ne mora biti staklo ni akvarij, obicna plasticna kutija od 30-tak litara ti je dovoljna, moze bilo kakva. Najbolje povadi obadvje, razdvoji ih svaka u svoju posudu, a onda im sredi akvarij kako spada.

A to je svakako ovim redosljedom - kvalitetna filtracija, neznam kaakv filter si uzela, ali zlatne jako zagadjuju vodu i filtracija mora biti dobra i kvalitetna. Znaci dobar protok filtera i puno filter materijala, razlicitog. Nabavi koju biljku, sredi neko svjetlo iznad akvarija, nalij vodu, pusti filter u pogon i cekaj barem 10-tak dana, za to vrijeme ribe drzi u kakvoj posudi, svaka 2-3 dana promjeni dio vode, hrani ih, pa ces vidjeti, koja prezivi barem ce na kraju imati kvalitetan akvarij i kvalitetnu vodu.

I da, budi svjesna, taj akvarij ce ti za te dvije ribe biti tijesan kad narastu. A posebice ako se zarazis s ovim, pa nabavis jos koju, sto ti ozbiljno savjetujem da ne radis.barem ne zasada.

Offline catalina

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Travanj 17, 2012, 22:11:07 poslijepodne »
Nisu u tom akvariju, nego u velikom, puno većem, ova bolesna ribica je samo izdvojena u ovaj mali akvarij :) u tom malom akvariju su mi bile poklonjene pa sam ga sačuvala kao možda će mi trebati.
na slici izgleda kao daima manje svjetla nego što zapravo je.

filter sam uzela neki za stotinjak kuna, taj su mi preporučili, dole je slika, i ujedno i slika velikog akvarija u kojem je trenutno zdrava ribica.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 17, 2012, 22:26:02 poslijepodne »
neznam u kolikom akvariju su inace, ja sam skuzio da je akvarij 75 litara, a to je za zlatne malo. Inace, pohvalno sto si ih odvojila  :up:

Ovaj filter zaboravi, s njime mozes filtrirati jako jako mali akvarij, 30-tak litara, ni ovaj od 75 u kombinaciji sa zlatnima nema koristi od tako malog filtercica, kako sam vec napisao, zlatne su veliki zagadjivaci vode, i ako ih mislis drzati zdrave i sretne, filtracija mora biti bolesna.
Tesko je osloniti se na rasvjetu u prostoriji. mislim ribama je u odredjenoj mjeri svejedno, ali ako se odlucis na kakvo bilje, tu su ti obavezne neonske ili stedne lampe. Ali, o tome cemo ako dodje do toga.

Bolesnoj ribi pokusaj dati malo cesnjaka, i to na nacin da uzmes komadic cesnjaka, izbodes ga cackalicom posvuda i ubacis u vodu. Ostavi ga koji sat u vodi i izvadi van, bitno je da se ne pocme raspadati u vodi.

Za neko daljnje lijecenje i slicno, cekaj da se Plavi javi i da savjet, ja sam vise pricao o mogucim uzrocima i predlagao kako poboljsati zivot tvojim ribicama.

Offline catalina

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Travanj 17, 2012, 22:38:04 poslijepodne »
Ma sad sam skužila da sam totalno zabrijala sa veličinom akvarija... 20L je moj akvarij.
ha mogu probati i to sa češnjakom, nemam kaj za zgubiti.

ma super, zahvalna sam na svim savjetima koje dobijem  :up: 

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 17, 2012, 22:41:17 poslijepodne »
20 litara, ili 200? Ako je 200 litara taj veliki gdje je zdrava riba, odlicno!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Travanj 18, 2012, 08:04:11 prijepodne »
neću se miješati u temu jer su ti dečki dali već odlične savjete
samo da dodam - ova bolesna malena mi se čini u dosta lošem stanju
svakako poslušaj dečke, ali i da proširimo - hrani je graškom barem 3 do 5 dana, s time da joj ponudiš više puta na dan po zrnce
nadam se da će jesti
ako ne jede ... hmmmm.....
ništa, nadajmo se najboljemu!

i još nešto - zlatice su veliki požderuhi, ali se problemi dešavaju s tibicama kad se naglo prejedu
dakle, svakako im (kad ozdrave) pojačaj malo prehranu, nabavi nekoliko vrsta hrane za zlatice (granulice, štapići, ne samo pahuljice)
i hrani što više puta na dan pomalo, ali tako da, kad se sve zbroji, to bude jedan pristojan obrok po ribici
ali, baš zato što vole papati, vole puno i kakati - zato se kaže da su veliki prljavci i zato treba imati filter barem 1,5 do 2 puta "jači" nego što to zahtijeva volumen akvarija!

tako će one narasti u lijepe velike kitove koji mogu, u primjerenim uvjetima, narasti i do 40 cm (imala sam jednu 48 cm s repom :) ) i biti pravi
kućni ljubimci !

sretno!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Travanj 18, 2012, 09:42:14 prijepodne »
catalina, ova ribica izgleda kao da je na samrti tako da su šanse da se izvuče gotovo nikakve. Već je došlo do degeneracije kralježnice, škrge su poluotvorene i mislim da je to kraj.

Poslušaj savjete koje su ti dali poštovana kolegica i kolega te pročitaj naš priručnik za početnike (link je ispod moga posta) i bit će sve ok.

Pozdrav i sretno ubuduće.