Ne postoji li sansa da te ribice jednostavno krepavaju od gladi?
2 listica na dan po ribi, je kao da tebi netko da 2 komadica kruha. Jasno, ribe treba hraniti umjereno, ne treba pretjerivati, ali ovo je izgladnjivanje. ne postoji nekakva mjera koliko ces davati, ali ono, daj im ipak malo vise, i ne moras brojati tocno listice, ako malo i vise das, nista im nece biti, ako to nije svakodnevno pretjerano hranjenje.
Jedan grasak? Ono, bas jedno zrno? Grasak ipak nakon kuhanja trebas ocistiti od kozice, zgnjeciti ga vilicom, na male komadice, i opet postoji sansa da nece jesti, jer nisu navikle. Zato ga pomijesaj sa jako malo njihove hrane, tek toliko da im "zamirisi". Jednom kad skuze da je to dobro za jelo, vise neces imati problema.
Dobro si shvatila, voda se mjenja jednom tjedno, tih nekih 30-%, medjutim to vrijedi za akvarije koji imaju filter. Ako akvarij nema filter, na tu litrazu i broj riba (iako 2 ribe ne djeluju kao neka brojka), trebala bi svaka 2-3 dana zamjeniti manji dio vode, par litara, tek toliko. Ali jednostavnije je uloziti koju kn i uzeti filter, vec i onaj najmanji i najjeftiniji je puno bolji i korisniji nego nikakvi.
Nadalje, zlatna ribica je malo sirok pojam, ima tu i podvrsta, neke su ovakve, neke su onakve, medjutim, manje vise svi imaju nesto zajednicko. Hladnovodna riba ne znaci da ona zivi u hladnoj vodi. Neznam kako je kod tebe u kuci ili stanu, recimo kod mene zlatne i hladnovnodne ribe jos uvijek imaju grijac. Razlog je jednostavan - temperatura padne i do 14-15 stupnjeva bez grijaca, posebice preko noci, a to je ipak malo prenisko za ove varijetete koje ja imam (teleskopi i lavlje glave). Dakle, potencijalnog krivca zbog problema potrazi i u temperaturi vode, sto ovisi o tome koju tocno ribu imas. Ako je obicna zlatna, potrazi malo o temperaturama vode za njih, za ove umjetne varijetete, 20-22 stupnja, za neke moze i stupanj dva i visa temperatura je njima optimalno, sve ispod toga, a posebice redovito zagrijavanje-hladjenje vode, dugorocno gledano za njih nije dobro.
Nadalje, ako sam dobro shvatio, ti ribe drzis u golom staklu? To nije dobro iz vise razloga, da sad ne nabrajam, u svakom slucaju, podloga u vidu sitnijih kamencica, komad panja, grane, kokosov orah, bilo kakva dekoracija, rasvjeta i neka jednostavnija biljcica poput anubiasa i microsoruma, i svi profitirate - tebi ce pogled na akvarij biti puno ljepsi i ugodniji, a ribe ce se svakako bolje osjecati u nekom "prirodnom" okruzenju nego u golom staklu.
Dakle, puno toga mozes napraviti za svoje ribe, nevezano sad za ovu problematicnu, nista od ovoga ne mora imati veze s njenim stanjem, ali za ubuduce. A sto je najbolje, kosta te samo malo truda i malo novaca da svojim ribama napravis stvarno dobar dom.