Sa ovim hobijem sam poceo iz zabave i vlastitog gusta, no danas to sve skupa gledam malo drugacije.
Smatram da se nakon pocetnih nekoliko godina svastarenja i isprobavanja sto ti se najvise sviđa treba specijalizirati. Jer kada imas jedan biljni, jedan ciklidni, morski, terarij, vivarij...tvoje znanje ce naravno biti siroko, no nikad se neces biti u stanju dovoljno posvetiti jednoj grani da iz nje postanes "strucnjak" cega u principu danas nedostaje. O standardnim lako dostupnim pet shop zivotinjama s kojima svi mi pocinjemo je dosta ljudi relativno dobro informirano i tim vrstama zahvaljujuci hobiju ne prijeti potpuno izumiranje jer se vec veliki broj jedinki uzgaja u zatocenistvu. Međutim manje popularnim vrstama koje drze uglavnom specijalisti u malim brojevima cesto prijeti izumiranje, najcesce zbog devastacije stanista, izlova bilo za hranu, ukras itd. Zato sam ja za specijalizaciju, jer svestran hobist gotovo sigurno doma nece imati neku jako rijetku, osjetljivu i skupu vrstu koju je u zatocenistvu stvarno potrebno drzati i razmnozavati da ne izumre. Sto je vise specijalista to ce vise vrsta biti ocuvano u zatocenistvu. To je vazno jer jednog dana kada ljudima dođe iz dupeta u glavu da su unistili gotovo sva stanista i odluce nesto oko toga poduzeti moci ce donekle popraviti situaciju. U Europi je tako industrijom unisteno vec jako puno vodenih stanista, no promjenama zakona i primjenama tehnologije neka su stanista obnovljena i ponovo naseljena zahvaljujuci tome sto su vrste ocuvane u zatocenistvu.
Ja sam se odlucio specijalizirati za vodene kornjace, a u buducnosti se nadam da cu se jos uze specijalizirati na određenu grupu kornjaca za koju ce postojati najveca potreba da se razmnozava. Kada cu vec cijeli zivot mrcvariti zivotinje u zatocenistvu zelim barem na neki nacin pridonijeti - ocuvanjem bioraznolikosti. I naravno dokazati fanaticnim ljubiteljima zivotinja koji drze svoje pse i macke na vegetarijanskoj prehrani zbog svoje filozofije da drzanje egzoticnih zivotinja u zatocenistvu nije cisti egzibicionizam nego da ipak ima neku funkciju

Ne ocekujem da se svi slazu samnom, ali predlazem da oni koji imaju malo vece kapacitete i financijske mogucnosti barem malo razmisle o prednostima i vaznosti specijalizacije.