Srpanj 23, 2025, 00:28:44 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Specijalisti ili svaštarci...  (Posjeta: 5495 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Specijalisti ili svaštarci...
« Odgovori #25 u: Travanj 18, 2012, 12:18:24 poslijepodne »
Otisao sam u Osijek i vratio se doma sa 18 diskusa  :zagrljaj:

demantij vratio si se sa 26 diskusa :))

Ja svaštarim i baš mi je super .

Kozice , mikro ribice ,  tetre, Diskusi.

Za sada samo slatkovodno, dok ne prestane recesija a onda možda i nekakvo more.

Istina :D  :up:

Offline elSiD

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #26 u: Travanj 18, 2012, 12:36:30 poslijepodne »
Definitivno biljni po mogučnosti J.Amerika! Imao sam nekad Nigriće i sve živo su raskopali, kad sam izvadio bilje shvatio sam da sam pretvorio akvarij u ribogojilište što mi nikako nije bio cilj - al onda je uletila selidba i na tome je stalo na nekih 5 god i sad me evo nazad... ali sumnjam da ću ikad više u ciklide.

Jednostavno, kad sjednem/legnem ispred akvarija, smirim se i 'uđem' u taj svijet zaboravim na sve ostalo. Apsolutno najbolja terapija! Doslovno sam znao utrnut buljeći u akvarij :D

Trenutno pokrećem ~70L biljni sa ribama, za sada nema ni riba ni biljaka, al evo polako pristižu biljke, ribe će na kraju. U bližoj budućnosti u planu je 250L, 100X50X50, također biljni sa ribama.

Koliko je ovo prekrasan i plemenit hobij (bolje način života) najbolje opisuje činjenica da sam se 'vratio' nakon pet godina suše  :zagrljaj:

Posebno me privlači DIY filozofija i njezina primjena u akvaristici, ali i općenito - stvarno, što god mogu pokušavam sam 'iskemijat'!  :lud:

Pozdrav ljudi!
More one talks less can he hear.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #27 u: Travanj 19, 2012, 21:51:57 poslijepodne »
Sa ovim hobijem sam poceo iz zabave i vlastitog gusta, no danas to sve skupa gledam malo drugacije.

Smatram da se nakon pocetnih nekoliko godina svastarenja i isprobavanja sto ti se najvise sviđa treba specijalizirati. Jer kada imas jedan biljni, jedan ciklidni, morski, terarij, vivarij...tvoje znanje ce naravno biti siroko, no nikad se neces biti u stanju dovoljno posvetiti jednoj grani da iz nje postanes "strucnjak" cega u principu danas nedostaje. O standardnim lako dostupnim pet shop zivotinjama s kojima svi mi pocinjemo je dosta ljudi relativno dobro informirano i tim vrstama zahvaljujuci hobiju ne prijeti potpuno izumiranje jer se vec veliki broj jedinki uzgaja u zatocenistvu. Međutim manje popularnim vrstama koje drze uglavnom specijalisti u malim brojevima cesto prijeti izumiranje, najcesce zbog devastacije stanista, izlova bilo za hranu, ukras itd. Zato sam ja za specijalizaciju, jer svestran hobist gotovo sigurno doma nece imati neku jako rijetku, osjetljivu i skupu vrstu koju je u zatocenistvu stvarno potrebno drzati i razmnozavati da ne izumre. Sto je vise specijalista to ce vise vrsta biti ocuvano u zatocenistvu. To je vazno jer jednog dana kada ljudima dođe iz dupeta u glavu da su unistili gotovo sva stanista i odluce nesto oko toga poduzeti moci ce donekle popraviti situaciju. U Europi je tako industrijom unisteno vec jako puno vodenih stanista, no promjenama zakona i primjenama tehnologije neka su stanista obnovljena i ponovo naseljena zahvaljujuci tome sto su vrste ocuvane u zatocenistvu.

Ja sam se odlucio specijalizirati za vodene kornjace, a u buducnosti se nadam da cu se jos uze specijalizirati na određenu grupu kornjaca za koju ce postojati najveca potreba da se razmnozava. Kada cu vec cijeli zivot mrcvariti zivotinje u zatocenistvu zelim barem na neki nacin pridonijeti - ocuvanjem bioraznolikosti. I naravno dokazati fanaticnim ljubiteljima zivotinja koji drze svoje pse i macke na vegetarijanskoj prehrani zbog svoje filozofije da drzanje egzoticnih zivotinja u zatocenistvu nije cisti egzibicionizam nego da ipak ima neku funkciju :D

Ne ocekujem da se svi slazu samnom, ali predlazem da oni koji imaju malo vece kapacitete i financijske mogucnosti barem malo razmisle o prednostima i vaznosti specijalizacije.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #28 u: Travanj 20, 2012, 10:14:01 prijepodne »
ja se u svakom slučaju slažem s tobom, štoviše svjestan sam toga da svaštarenjem gubi čovjek specifična znanja iz određenih područja koja ga čine stručnjakom..ali opet...ima nešto i u karakteru valjda :D uvijek sam bio jexxvjetar :D
ne mogu se koncentrirati na potok kad ima rijeka i oceana koliko voliš :D

ali u svakom slučaju tvoje razmišljanje i način prihvaćanja hobija je za svaku pohvalu i odlično proširuje  ovu temu :up:

Offline neo20,5

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Travanj 20, 2012, 11:05:03 prijepodne »
Nakon 7g.svaštarenja sam skužio,da se mi najviše svidja ono kaj mi uzima najmanje vremena.1g sam pilio kozice,prešao na bette koje su me držale 4g i konačno skršile prošle godine,iste godine sam nabavio channe i to je bio pun pogodak.Preljepe ribe zanimljive po ponašanju totalno nezahtjevne.hranim 2x tjedno,vodu mjenjaš 4x/godinu obavezno low light i pokoja biljka i ne trebaš grijač.
Pošto su mi channe tako nezahtjevne imam u planu opet kozice 4 akviča su spremna i čekaju poslje toliko svaštarenja su mi kozice 100%največa ljubav i pored channa koje mi uzimaju skoro niš vremena si njih mogu priuštit.
Uglavnom specializirat ču se za to da mi ovaj hoby ne postane muka nego 100% čisti užitak,čim je meni muka neš obavit to nije to.

Ali prvo moram sriktat vivarij da bude spreman za akter :)

I kao što je Delby napisao ovaj hoby,posebno akter,akvarij net mi je dao šansu ,da upoznam par toliko dobrih ljudi,da to izkustvo nebi mjenjao za cjelu T. Amanovu  galeriju :up:

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #30 u: Travanj 20, 2012, 12:53:51 poslijepodne »
Vec sam pisao al eto :D Biljni su za mene vrh vrhova i ostat ce , je da sam jos mlad i sve to al jednostavno su mi prirasli srcu i najdrazi su mi , od riba nemam neke posebne najdraze , medu drazima su mi corydorasi . Ima tu 10000 vrsta koje bi volio imati i nabaviti , al financije su problem , dosta sam mlad ne radim ... Nadam se u buducnosti nekom fish roomu s raznim vrstama kojih bas i nema kod nas u Hrv. . Kao sto su neki od kolega vec rekli , akvarij.net mi je pridonio puno u ovih par godina koliko se bavim akvaristikom , ovdje sam sve naucio i predstavio sve svoje dosadasnje akvarije , djelio moje probleme s vama , iskustva i jos mnogo toga . Upoznao sam dosta dobrih ljudi koji su mi takoder pomogli i nadam se da cu ove godine doci u Zg na AkterFest , ako tko ima smjestaj na PP  :up:  :AkTer:

Offline Karla

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 64
« Odgovori #31 u: Travanj 22, 2012, 20:19:03 poslijepodne »
evo i mene i mog mišljenja: akvaristikom se bavim oko13g. i još mi nije dosadila nego sam sve ovisniji o njoj. Držao sam razne vrste riba i još uvijek mi se dešava da čim nabavim neku ribicu ili biljku da odmah počnu razmišljanja šta bi se moglo sljedeče nabaviti. To bi na taj način bio jako skup sport ali zato su tu prijatelji akvaristi  kojih u Brodu ima jako puno pa često vršimo razmjene. Kao i Vedran volio bih imati i100 akvarija ali uvijek se te financije isprječe,sve mi ribice imaju nekakvu svoju ljepotu i u svima mogu uživati.ovo je bilo malo brzinsko razmišljanje. Pozdrav svim akvaristima uz malu poruku:pomažimo jedni drugima,razmjenjujmo savjete,ribice,biljke..

Offline Denis M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #32 u: Travanj 24, 2012, 20:41:24 poslijepodne »
Definitivno spadam među svaštarce,krenuo sa 30l bete,pa dodao biljni sa živorotkama,pa jedan ciklidni,sada jedan sa diskusima,a već razmišljam o nekom jednostavnijem moru sa meklim koraljima i kojim klaunom.Najveći problem mi je što volim sve vrste riba,a puno njih neide zajedno pa čovjek pomalo slaže staklenke kao da sprema zimnicu.Sva srća što imam podrum u koji stane još koja staklenka.

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #33 u: Travanj 24, 2012, 21:39:45 poslijepodne »
Ja sam definitivno svaštarac, sve me zanima... doduše nisam baš toliko "radikalan" da mi je svaka riba lijepa, definitivno ima jako puno ružnih i/ili nezanimljivih riba, ali još više onih lijepih i zanimljivih. Tako da tome jednostavno nema kraja! :up:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #34 u: Travanj 28, 2012, 14:36:54 poslijepodne »
Ja sam specijalac ali samo zato jer nemam para da radim druge vrste akvaristike, recimo u 10-tak godina akvaristike kupio sam samo jedan filter... S obzirom da struja poskupljuje, cisto sumnjam da cu ubrzo slagat novi ciklidni setup ili tako nesto, iako imam sasvim dosta prostora u kuci da smjestim jos par akvarija.