Srpanj 23, 2025, 00:28:51 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Specijalisti ili svaštarci...  (Posjeta: 5496 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Specijalisti ili svaštarci...
« u: Travanj 10, 2012, 10:19:30 prijepodne »
Pomalo kompleksna tema...
Naime, pitao sam se svojevremeno- zbog čega ima ekipe koja zavoli jednu porodicu riba i drži se uglavnom nje, tipa ciklidaši, bettaljupci, gupičar, diskusari, ma ima ih- a s druge strane, ja sam imao pun kufer porodica, vrsta, akvarija, skejpova, biotopa, uzgoja, nabavljanja od svuda svega, slatko, morsko, koze, bilje...onak... ko neurotični šizik koji se ne može smiriti, traži nešto, a ne može do toga doći, ako i misli da je našao, ne traje dugo već ga vuku nove ribe, biljke, načini slaganja, oprema... Bilo je dana kad sam čak bio i pomalo frustriran tom činjenicom... Naime, skupilo se nekih akva favorita tijekom godina bavljenja ovim vodenim sportom broj 1, ali ...

I onda mi je jednom prilikom nakon upita mog kuma Juruparija na tu temu, lika koji je općenito jedna od najjačih njuški što se tiče ciklida srednje i južne amerike, a na našim područjima je neprikosnoveni car i ajatolah u tom ali i još pokojem području, sinulo....
Ja još nisam vidio ni sreo ribu koja bi mi bila ružna, odbojna, koju ne bih barem kratko mogao držati, gledati, proučavati... I sve me zanima. Da mogu imao bih biotopske i miješane i skejpane i morske i nano i piko i svakakve akvarije od podruma do krova i ne bi ih bilo manje od 100..i ne bi bilo dosta :D Naravno , u tom slučaju bi imao i malog crnca da to sve čisti, jer trenutno ne mogu ni 3 koja imam doma pošteno održavati....

Zaključio sam da se jednostavno ne mogu specijalizirati, ni usmjeriti u jednu granu akvaristike, prihvatio sam to kao tako i lakše živim sam sa sobom od tog dana... Fala kume na poticanju razmišljanja o navedenoj problematici  8)

Kakvi ste vi po tom pitanju?

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
Odg: Specijalisti ili svaštarci...
« Odgovori #1 u: Travanj 10, 2012, 10:31:17 prijepodne »
Zanimljiva tema!

U ovih cca 20 godina bavljena akvaristikom.... isto je dosta toga prošlo kroz moje ruke (biotopski, ciklidni, biljni itd). Počeo sam s jadranskim, prešao na slatke ... sad sam ponovo na moru i mislim tu ostati još dugo, dugo.

Volim vidjeti lijepe skejpove, diskuse, rijetke i neuobičajene ribe u njihovim biotopski postavljenim akvarijima, npr.channe itd ...... Volim ih vidjeti ali KOD DRUGIH, mislim da u moj dom više slatkovodna neće ući. Morski organizmi su mi daleko zanimljiviji i kompleksniji od slatkih i zato mi daju dodatan izazov za bavljenje samo morem.

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Travanj 10, 2012, 10:37:54 prijepodne »
Ha!! o morskoj ne mogu suditi jer je nisam nikada imala, ali mislim da je mnogo zanimljivija od bilo koje druge... fascinira me to kaj svako malo kolko sam shvatila nešto "izmigolji" iz tog kamena za kaj nisi niti znao da imaš...

no...
kaj ja znam... ciklidi su mi najzanimljiviji... jer će te oni uvijek iznenaditi nekom kompleksnošću svog života... možda su te ribe brigom o mlađi... teritoriju... sličnije "više razvijenim" bićima... nego recimo tetrice...
a čime one mogu iznenaditi???! niš... lijepa ribica koja pliva... kaka... papa... i pliva...
Pustike, Turopolje

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #3 u: Travanj 10, 2012, 10:45:39 prijepodne »
Meni akvarij prvenstveno služi da napravi neki zen u prostoru i da kad sjednem navečer pred njega pustim mozak na pašu uživajući u tom malom mikro svijetu zarobljenom u nešto malo vode.

E sad imaju kategorije uređenja akvarija i kategorije riba koje to više uspješno rade i koje to manje uspješno mislim na podjelu tipa reef akvariji, južno američki biotopi, afrički ciklidni itd.

Nakon isprobavanja našao sam šta mi odgovara i toga se trenutno držim.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Travanj 10, 2012, 10:54:54 prijepodne »
ciklidi su mi najzanimljiviji... jer će te oni uvijek iznenaditi nekom kompleksnošću svog života... možda su te ribe brigom o mlađi... teritoriju... sličnije "više razvijenim" bićima... nego recimo tetrice...
a čime one mogu iznenaditi???! niš... lijepa ribica koja pliva... kaka... papa... i pliva...

S ovime se definitivno slažem. Al htio bi ja svašta.
Samo za sve to bi trebao imati jako puno prostora.
Ali i prostora trenutno imam puno više nego novaca.  :D
Još bi čovjek i složil malo više toga kad to nebi tolko struje gutalo...  :roll:

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Travanj 10, 2012, 11:05:40 prijepodne »
Mene je vrtlarenje i dovođenje akvarija u nekakvu natjecateljsku formu propisanu određenim aquascape stilom  počelo dobro zamarati, jednostavno je od gušta preraslo u nekakvu obavezu, a kad je još došla i beba odlučio sam sve rasprodati.
Imao sam i ciklide CA dosta dugo i moram priznat da sam uživao u njima, a prestao sam ih držat jel nisam imao mjesta i vremena za održavanje 2 ogromna akvarija. Dakle tu sam se nekako najviše našao, biljni akvariji i ciklidi.

Također sam u akvaristici već preko 20 godina bez pauza (od 4. osnovne) i skoro sam odustao prošle godine ali onaj muljator Renta me povukao u morsku i ponovo sam osjetio pravi akvaristički žar, tak da u morskoj namjeravam ostat barem sljedećih 20 godina  :D

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Travanj 10, 2012, 11:41:28 prijepodne »
ciklidi su mi najzanimljiviji... jer će te oni uvijek iznenaditi nekom kompleksnošću svog života... možda su te ribe brigom o mlađi... teritoriju... sličnije "više razvijenim" bićima... nego recimo tetrice...

To je točno, ali meni se sviđa biljni akvarij a ciklidi ga ne vole. I tak su te  moje tetrice samo dragulji u zelenoj kruni  :heart:

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #7 u: Travanj 10, 2012, 11:48:48 prijepodne »
Da tema ne bi otišla u off topic ... pročitajte ponovo prvi post!

Bit ove rasprave nije: "koja je grana akvaristike bolja" ... nego,  u kojoj ste se grani našli i jeste li se uspjeli opredjeliti za samo jednu!

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #8 u: Travanj 10, 2012, 11:57:18 prijepodne »
evo, da nastavim u tom tonu...

Trenutno sam se našao u ciklidnoj akkvaristici, pododjel - Malawi hapsovi ;)
Zbog čega? Vrlo jednostavno- nedostatak vremena... U akvariju koji je bio morski, pa zbog djeteta promijenjen u biljni, pa opet zbog djeteta i nedostatka vremena u ciklidni, jedbnostavno je fenomenalno imati velike , lijepe , šarene ribe ( c.moori, o.lithobates, l.caureleus, c.borley) koje jednom dnevno nahraniš i jednom mjesečno obaviš održavanje doslovno ovom metodom
-otvaranje prozora uz akvarij- 5 sec
-izvlačenje trećine vode kroz crijevo u vrt s prvog kata - 5 minuta
-spajanje crijeva na pipu u kuhinji i puštanje vode iz pipe do prijašnje razine u akvariju 7 minuta
-čišćenje uglavnom čistog stakla magnetom -1 minuta
-brisanje kapljica vode sa stakla i oko akvarija - 30 sec

Trebam li još što reći :D

Daleko od toga da je ovo kraj priče... Prvo, žena mi je ubacila bubu u uho da na tom mjestu ima mjesta i da ona želi veći akvarij...sadašnjih 150x50x60 će se tako u nekom periodu povećati na 220 x 65x60... Drugo- u kutu blagavaone je prazan , mračan prostor...žena je rekla da tam hoće kutni akvarij...

Kaj reći..dobru sam oženio :D

Offline Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #9 u: Travanj 10, 2012, 15:52:24 poslijepodne »
sviđa mi se tema..onak da vidimo malo ko kako diše :)

ja sam u početcima imao neki biljni akvarij, nakon toga sam otkrio ciklide i prešao na 200 lit.

imao sam Tangu zbog toga što nije bila toliko zastupljena ko malawi ciklidi a i zbog toga što je svaka riba drugačijeg oblika, to me privuklo najviše...

kako sam uređivao stan prodao sam 200 lit. i kupio 300 lit. (jbg, više nije stalo) i prevenstveno zvog klinaca ostao na tanganyiki jer je jednostavno održavanje, točno kako je Vedran opisao u ovih 5 koraka samo kaj kod mene neide voda kroz prozor nego u WC...

onda sam se zaželio malo bilja a pošto nije bilo mjesta u stanu nabavio sam jedan mali nano i tamo sadio čupao sadio neki scapeovi su bili OK, neki su bili promašaji ali sam skužio da uz svoje djece, posao i tu i tamo neku tekmu bilo na stadionu ili pred telkom nemam vremena za sve to gnojenje, rezanje i ostale scaperske poslove tako da sam ostavio samo ciklidni akvarij...

kak su klinci malo narasli imam nešto više vremena za hobi, pa sam ciklidni pretvorio u ciklidno biotopski i tu sam sad zadovoljan :) privukli su me južnoamerički ciklidi i nepuštaju, nadam se još kojem akvariju J. Amerikanaca u skoro vrijeme pa makar i apistogramma

uglavnom sviđa mi se njihov biotop i cijeli prirodni ambijent koji nastanjuju, najrađe bi si u boravku potok iskopao :)

za more još nemam love ni znanja makar u budučnosti tko zna :)

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Travanj 10, 2012, 18:10:58 poslijepodne »
Šta je reć na ovu temu,recimo imam 2 slatka i jedan slani akvarij i sviđaju mi se obje grane akvaristike,doduše neki me posprdno gledaju zbog litraže ali ne marim.Došao sam do zaključka da bih volio imati što više vrsta riba i to po mogućnosti u nekim velikim akvarijima,nije bitno da li su to tetre,gupike ili microrasbore,bitno da ima puuuuuno riba i kako je Vedran napisao bilo bi akvarija od podruma do tavana i ne samo akvarija,nego i terarija sa gušterima.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #11 u: Travanj 10, 2012, 18:27:03 poslijepodne »

Slično kao i pokretač teme ja bih najradije imao sve...jer me sve zanima pa čak i ciklidi koji do sada nisu došli na red, posebno apistogramme a moram priznati da sam puno proučavao i L brojeve i imam dosta knjiga. Problem je u prostoru i nedostatnom vremenu... pa zato moram praviti kompromise. Da se mene pita onako iskreno nikad nebi odustao od biljne slatkovodne..da sam recimo stalno doma i bez djece. Morsku sam dugo ignorirao i pravio se da me ne zanima ali mic po mic vidio nešto i kod kolega, kupio si prvu knjigu pola godine prije uopće početka sa morskom jer sam htio saznati osnove mada još nisam odlučio.... A kad sam počeo, totalna zaraza i preokupacija vremenski, da za slatkovodnu biljnu nije ostalo ništa vremena. Fascinantno je kako te nazovi običan kamen može prikovati uz staklo. :roll:    Taman te godine je došlo i prvo dijete i uhvatio sam se da nisam vodu u zadnjem biljnom promijenio 3 mjeseca, razina vode pala od 35 na 20 cm, pola ribica nestalo i onda sam sam sebi rekao  dosta je bilo mrcvarenja i sve sam prodao! Ili pošteno ili nikako, a za pošteno više nisam imao vremena niti snage....ljubavi je ostalo ali kako znamo ona nikad nije sama dovoljna. :D

I ostala je samo morska koju gledam da ne pretjeram a u budućnosti mislim smanjiti na samo jedan akvarij..sada sam na dva. Morska zato jer kad sve saberem i oduzmem je od svega interesantnog i fascinantnog, a bome svaki akvaristički smjer ima neku svoju unikatnost, ipak nešto što je teško i riječima opisati...dovoljno je da se pogledaju dokumentarci o koraljnim grebenima da bi vidjeli samo djelić te nevjerojatne prirode koja je u oceanima i čiji svaki kvadratni cm ima svoju priču...jednostavno me zarobilo i drago mi je da ima još bolesnika... :zagrljaj:
Karlo, sorry na zarazi.  :-[ 8)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #12 u: Travanj 10, 2012, 18:57:46 poslijepodne »
osim slatkovodnih biljnih, nista drugo nisam niti probao. Nije da ne volim more ili ciklide, ali svaki put kad provedem duze vremena uz morski ili ciklidni skuzim da mi fali zelenjava unutra. I zato mislim da mi je uopce glupo ici u tom pravcu jer znam da ne bi dugo potrajalo.

Offline kaja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #13 u: Travanj 11, 2012, 13:51:10 poslijepodne »
Kao i većina ovdje i ja sam prosao kroz razno razne faze.
I zelio bih jos puno toga, ali kao i ostali zbog nedostatka prostora i vremena, pomalo opredijelio za jedno specijalno podrucje.
Vec duze sam u tropheusima i nekak mi se cini da ce ta ljubav jos dugo trajati. Rod Tropheus, iz jezera Tanganyika, koji se sastoji od
otprilike 8 vrsta i nekoliko stotina podvrsta, svaka jedna zanimljivija od druge!
Svakoj budali svoje veselje :)

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #14 u: Travanj 11, 2012, 16:21:56 poslijepodne »
nekako su mi uvijek skalari bili ono nešto must have... nije neka skupa riba, niti specijalno lijepa... i jedva sam dočekala 450+litara da mogu smjestiti jato od 10tak skalara u nj...  :up:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Venom

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #15 u: Travanj 11, 2012, 16:26:26 poslijepodne »
Ja akvarije imam jedno 3 godine i ne mislim prestat . Svidaju mi se biljni akvariji koje sad i imam i imao sam ih , nista drugo . Ne planiram se "odseliti" u neke druge vode jer ovo mi se najvise svida i najljepse je . Morska je dosta teska i zahtjevna a ciklidi , pa tu nema bilja  :D
Svakome preporucam bar jedan biljni u kuci  :up:

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #16 u: Travanj 18, 2012, 09:06:37 prijepodne »
od neki dan imam 40-tak haplochromisa više, čuvam za AkTer :D

i sjedim u podrumu, gledam te kile i kile riba i mislim si - kako sam ja od višegodišnjeg deklariranog akvariste-travara, biljnog entuzijasta sa aquascape sklonostima, došao do riba-voda-kamen kombinacije :D

i opet sam se sjetio ove teme... :)  eto, kud te vrijeme i okolnosti dovedu...ali u svakom slučaju, zeleni se ipak nešto malecko u drugom kutu sobe od neki dan ;)

Offline veco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #17 u: Travanj 18, 2012, 09:23:31 prijepodne »
zeleni se ipak nešto malecko u drugom kutu sobe od neki dan ;)

cijano po kamenju i šljunku?

;)

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #18 u: Travanj 18, 2012, 09:33:35 prijepodne »
Što se mene tiče malawi ciklidi i shrimpovi!

Malawci posebni zbog boja, živosti i jer volim vidjeti kamenjar u akvariju! Uza sve to, jedostavnost održavanja!

Kozice definitivno najzanimljivija bića od svih! Taj njihov svijet i sve vezano uz njih me fascinira! Boja i vrsta koliko god poželiš, a i izazov jer su kod nas relativno "nove i neistražene".

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #19 u: Travanj 18, 2012, 09:35:26 prijepodne »
Apsolutni svastarac :):) ponajvise jer me sve zanima...sve o cemu mogu brinuti i voditi racuna o tome...uz to, jos jedan dodatni motiv, sirenjem hobija sirim i prijateljsta sa...jako jako puno dobrih ljudi....to je pogotovo ono sto me veseli!
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #20 u: Travanj 18, 2012, 09:35:57 prijepodne »
zeleni se ipak nešto malecko u drugom kutu sobe od neki dan ;)

cijano po kamenju i šljunku?

;)

:D :D dobraaa

Jok..složio sam jedan mali, na zen-nano foru koncept, 20-tak litara kozičnjak aquascape forme...

Imao sam skoro sve od opreme, frend stolar napravio od medijapana onu "posudicu", ja prefarbao i iznuta epoxy smolom premazao, sad se igram sa vanjskim dijelom, tj. "suhim" biljkama oko "mokrih" biljaka... Zanimljivo  je ispalo..
Jedino moram Gabi uvjeriti da ne raznosi kamenje i pijesak po kući, ne znam kak dugo će se moći suzdržavati :D

Offline Zeleni

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 18, 2012, 10:35:10 prijepodne »
Jedino moram Gabi uvjeriti da ne raznosi kamenje i pijesak po kući, ne znam kak dugo će se moći suzdržavati :D

ja svoje klince još nisam uspio uvjerit tako da sam odustao od bilo kakvih otvorenih akvarija i scapeova...

mislim da bilo za tjedan dana kao biotop save, onak sa olupinama autiča  ;)

inače jako mi se svidio taj zen koncept akvarija kad sam ga vidio u viliu, pa me baš zanima kako si to složio u DIY verziji

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #22 u: Travanj 18, 2012, 10:39:55 prijepodne »
bit će slike za par dana kad to još malo posložim kak se spada.. neću čekati da izgleda savršeno, ti perfekcionisti koji skrivaju akvarije u vremenu nastajanja su mi za udarat po ušima ;)

no dobro, odemo u off topic lakoćom koja plijeni :D

Dakle, ajmo dalje ekipo..Koji ste? Svaštarci ili specijalci?
IZJASNITE SE! :)

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 18, 2012, 12:02:48 poslijepodne »
Nekako mi je ova tema promakla. Bio sam na godisnjem odmoru od posla, svakodnevnih obaveza, ranog budjenja, interneta, foruma, TV-a i ostalih gadosti  :)

Ali ne i akvaristike. Otisao sam u Osijek i vratio se doma sa 18 diskusa  :zagrljaj:
To je ono sto me zanima zadnje dvije godine, i cim se ukazala prilika za novi i veci akvarij iskoristio sam je.

Inace me zanima svasta, od kozica preko aquascape-a i biotopa do mora. U zadnje 4 godine sam svasta isprobao, vecina vidjena tu na forumu. Sve sto sam naucio i bilo je tu na forumu. Nedostatak vremena cini ogranicenja, kako kod mene, tako i kod drugih, tako da sam odlucio drzati jedan akvarij. Trenutno je to Juzna Amerika.

Najvise me ipak zanima more, ali nemam o tome bas nikakvog znanja, i glupe predrasude (cijena, ovo-ono.., uglavnom pogresne ili djelomicno pogresne) su me odvukle od ove avanture. Ali napravio sam ja sebi slatkovodni sa preljevom i sumpom, barem da jednom imam nesto opreme za poceti morski. Kroz par godina, jos sam mlad :D

Nekako sam  u zadnje vrijeme dosao do zasicenja u hobiju, ne zbog nedostatka ljubavi prema istom, vec iskljucivo jer sam poceo zanemarivati druge stvari (Zena, obitelj, drustvo, posao, piva :D ).

Tako da zasad Diskusi, a jednom kad se zasitim i nadjem vise vremena za naucit nove stvari, onda opet iz pocetka u nesto novo  ;)

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #24 u: Travanj 18, 2012, 12:17:24 poslijepodne »
Otisao sam u Osijek i vratio se doma sa 18 diskusa  :zagrljaj:

demantij vratio si se sa 26 diskusa :))

Ja svaštarim i baš mi je super .

Kozice , mikro ribice ,  tetre, Diskusi.

Za sada samo slatkovodno, dok ne prestane recesija a onda možda i nekakvo more.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0