Pomalo kompleksna tema...
Naime, pitao sam se svojevremeno- zbog čega ima ekipe koja zavoli jednu porodicu riba i drži se uglavnom nje, tipa ciklidaši, bettaljupci, gupičar, diskusari, ma ima ih- a s druge strane, ja sam imao pun kufer porodica, vrsta, akvarija, skejpova, biotopa, uzgoja, nabavljanja od svuda svega, slatko, morsko, koze, bilje...onak... ko neurotični šizik koji se ne može smiriti, traži nešto, a ne može do toga doći, ako i misli da je našao, ne traje dugo već ga vuku nove ribe, biljke, načini slaganja, oprema... Bilo je dana kad sam čak bio i pomalo frustriran tom činjenicom... Naime, skupilo se nekih akva favorita tijekom godina bavljenja ovim vodenim sportom broj 1, ali ...
I onda mi je jednom prilikom nakon upita mog kuma Juruparija na tu temu, lika koji je općenito jedna od najjačih njuški što se tiče ciklida srednje i južne amerike, a na našim područjima je neprikosnoveni car i ajatolah u tom ali i još pokojem području, sinulo....
Ja još nisam vidio ni sreo ribu koja bi mi bila ružna, odbojna, koju ne bih barem kratko mogao držati, gledati, proučavati... I sve me zanima. Da mogu imao bih biotopske i miješane i skejpane i morske i nano i piko i svakakve akvarije od podruma do krova i ne bi ih bilo manje od 100..i ne bi bilo dosta

Naravno , u tom slučaju bi imao i malog crnca da to sve čisti, jer trenutno ne mogu ni 3 koja imam doma pošteno održavati....
Zaključio sam da se jednostavno ne mogu specijalizirati, ni usmjeriti u jednu granu akvaristike, prihvatio sam to kao tako i lakše živim sam sa sobom od tog dana... Fala kume na poticanju razmišljanja o navedenoj problematici

Kakvi ste vi po tom pitanju?