Srpanj 22, 2025, 15:47:04 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: suncanice )))  (Posjeta: 8675 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dejan8989

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
suncanice )))
« u: Travanj 10, 2012, 01:07:39 prijepodne »
dobio danas od suseda ribica dvije suncanice koje je primil na dravi kaj da sad smislim s njima a nemam jezerce na dvoristu??????

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: suncanice )))
« Odgovori #1 u: Travanj 10, 2012, 06:34:00 prijepodne »
Narastu poprilično tak da bi akvarij trebo bit velki.
U prirodu ih ni slučajno vračat jer su invanzivna vrsta.
Znači rađe ih daj mački.

Offline Ribba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2012, 20:36:42 poslijepodne »
fora su sunčekice, pogledaj si po forumu hladnovodne i biotop kaj piše o njima, lijepe su to ribice...

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Travanj 27, 2012, 20:55:48 poslijepodne »
Narastu poprilično tak da bi akvarij trebo bit velki.
Znači rađe ih daj mački.
mi ih u slavoniji zovemo sunčar...ali sve je to isto....ovo sto kazes da su invazivna vrsta slazem se..oni su napast kao i americki somic
jedu ikru drugih riba....
a da narastu veliki...e sad neznam sto smatras pod velikim..najveci u divljini sto sam vidjeo je malo veci od dlana...ja sam ih imao u akvariju prije 10 i vise godina i mogu reci da izgube dobar dio svojih boja kad su u akvariju...
a i zakrzljaju u akvariju...
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #4 u: Travanj 27, 2012, 22:57:06 poslijepodne »
a ima ih ko dreka.. tako da i vrati 22 natrag..ili da ne vrati 43 kom..apsolutno nebi nista promijenio
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 28, 2012, 12:27:29 poslijepodne »
a ima ih ko dreka.. tako da i vrati 22 natrag..ili da ne vrati 43 kom..apsolutno nebi nista promijenio
tocno tako...u mojoj karijeri sportskog ribolovca...nahvatao sam ih se puno,ali nigdje kao na bosutu u vinkovcima...to je bio show...
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline blastx19

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rovinj
« Odgovori #6 u: Travanj 28, 2012, 13:01:09 poslijepodne »
Ljepe ribe,koje po ljepoti su jako slicne diskusima,al jako treritorijalne.
Imam jednu malu u akvariju i tolko je znatizeljna da non stop prati bilo koj pokret ipred akvarija.
Na zalost je riba tudjinac u nasim vodama koja jede mladj ostalih riba i siri se nevijerojatno.
Po velicini dodje do max 20-25 cm tako da u jednom zabiljenom 200 litrasu mogu komotno stat jedan par.
Ak neznas razlikovat spolove uvedes vise primjerka odraslih u akvarij i primjetit ces da uskoro ce se stvorit par,ostale ribe mozes komotno izvadit van da nebi doslo do tuce.
Uz njih ja nebi stavio nista drugis riba,jedina varijanta je somic iliti cvergl al voli kopat pa unistio bi ti setup.
Ja san moju naucio na granulat za koi-e,cak vise udara po njemu nego po punoglavcima (ipak je grabezljivac mora da pojede i malo mesa  :-[ )

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 28, 2012, 13:08:47 poslijepodne »

Neće se ništa promjeniti ni ako popiješ pivo pa baciš limenku u prirodu, ali to ne znači da ju trebaš baciti...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 28, 2012, 13:34:37 poslijepodne »
malo ti je kriva usporedba..

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 28, 2012, 13:41:17 poslijepodne »
Ovisi iz čije percepcije gledišta...

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Travanj 28, 2012, 19:40:38 poslijepodne »
Evo danas bio u ribolovu   i uhvatio šarana od 3 kg,  i na crve mi došla 1 sunčanica, preljepa riba, vratio ju nazad, a kod panjeva ih ima uz površinu vode, kao da se sunčaju :D :D

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 29, 2012, 01:56:22 prijepodne »
Evo danas bio u ribolovu   i uhvatio šarana od 3 kg,  i na crve mi došla 1 sunčanica, preljepa riba, vratio ju nazad, a kod panjeva ih ima uz površinu vode, kao da se sunčaju :D :D
jel pecas sarana standardno na kukuruz,ili koristis boile...
suncari ti budu uz obalu,jer u plicaku prave gnijezda..i mrijeste se...a kad su u mrijestu napadaju sve,jako su agresivni...
tada ih je lako uloviti...gotovo ga rukom mozes uhvatit
CATCH AND RELEASE

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #12 u: Travanj 29, 2012, 03:41:01 prijepodne »
Znači rađe ih daj mački.
pa zasto tako, to su isto zivotinjice koje je Bog stvorio, sto za njih nebi trebalo biti mjesta u nekim jezerima gdje se nalaze? znaci trebalo bi ih pohvatat i npr, pobacat u kantu za smece, zasto bas takav stav? ako je priroda na neki nacin dopustila da se razmnozavaju i da ih nakon nekog vremena ima svagdje, zasto ne dopustiti takvo stanje, a ne ih ubijat ili slicno.. meni su lijepe i npr na svakom skoro jezeru ih ima ko dreka, lijepo ih je pogledat unutra, cak sam ih ja neko vrijeme imao ali dok su bile male, pa kad su porasle vratio sam ih nazad odakle sam ih i uzeo.. neznam cemu takva usporedba, za mene su one kao i sve ostale ribe u nasim ili bilo kakvim vodama.. Nemoj zamjeriti na poruci, ali svatko od nas ima svoje misljenje..  :up:
« Zadnja izmjena: Travanj 29, 2012, 03:44:54 prijepodne od alen_zgb »

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 29, 2012, 09:02:21 prijepodne »
Zakonom je zabranjen unos alohtonih vrsta u prirodu.
Konkretno, sunčanica osim što je izrazito grabežljiva te uništava ikru drugih riba, jede njihovu mlađ te sve druge životinje koje joj stanu u usta, ujedno je i jako teritorijalna te čuva svoja gnijezda s ikrom.
To joj daje prednost pred drugim ribama i time istiskuje naše autohtone vrste iz njihovog prirodnog staništa.
I meni su recimo drage crvenouhe kornjače, ali definitivno ne mislim da im je mjesto u našim rijekama i jezerima.
Dovoljno je prošetati do maksimirskog V. jezera da bi čovjek shvatio poražavajuću činjenicu kako su već potpuno istisnule domaću barsku kornjaču koje se skoro više tamo nemože ni vidjeti. Omjer je barem 20-30/1.

O tome i sličnim problemima koji se tiću očuvanja prirode, ugroženih vrsta te sprečavanja širenja alohtonih, vršimo edukaciju na AkTer festu.

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 29, 2012, 12:47:08 poslijepodne »
Zakonom je zabranjen unos alohtonih vrsta u prirodu.
Konkretno, sunčanica osim što je izrazito grabežljiva te uništava ikru drugih riba, jede njihovu mlađ te sve druge životinje koje joj stanu u usta, ujedno je i jako teritorijalna te čuva svoja gnijezda s ikrom.
To joj daje prednost pred drugim ribama i time istiskuje naše autohtone vrste iz njihovog prirodnog staništa.
I meni su recimo drage crvenouhe kornjače, ali definitivno ne mislim da im je mjesto u našim rijekama i jezerima.
Dovoljno je prošetati do maksimirskog V. jezera da bi čovjek shvatio poražavajuću činjenicu kako su već potpuno istisnule domaću barsku kornjaču koje se skoro više tamo nemože ni vidjeti. Omjer je barem 20-30/1.

O tome i sličnim problemima koji se tiću očuvanja prirode, ugroženih vrsta te sprečavanja širenja alohtonih, vršimo edukaciju na AkTer festu.
ovo je tocno da je negdje zabranjen unos.tj. pustanje nekih vrsta u odredene vode....
svaka je riba teritorijalna kad cuva gnijezdo i mlađ.....ne samo suncar..
e sad o kornjacama...znao sam prosle godine u ribolovu uhvatiti po 5 komada u 2 dana...mi nemamo problema,kod nas su barske..i to od onih kao dlan pa do kao 3-4 dlana
CATCH AND RELEASE

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #15 u: Travanj 29, 2012, 13:49:52 poslijepodne »
tocno tako...u mojoj karijeri sportskog ribolovca...nahvatao sam ih se puno,ali nigdje kao na bosutu u vinkovcima...to je bio show...

Gdje ih se može uhvatiti u blizini SB, a da ne moram platiti dozvolu? Ili da je to neki normalan iznos, kao npr. 30 kn na ribnjaku u Oriovcu. Htio bi možda par komada uhvatiti.
Znam da se može na Petnji, ali nisam baš lud da dajem 100 ili 150 kn za dnevnu dozvolu. Koje sam sreće još ne bi ni jednu uhvatio
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 29, 2012, 15:21:44 poslijepodne »

Gdje ih se može uhvatiti u blizini SB, a da ne moram platiti dozvolu? Ili da je to neki normalan iznos, kao npr. 30 kn na ribnjaku u Oriovcu. Htio bi možda par komada uhvatiti.
Znam da se može na Petnji, ali nisam baš lud da dajem 100 ili 150 kn za dnevnu dozvolu. Koje sam sreće još ne bi ni jednu uhvatio
imas ih i na barama kod nas....ali neznam s cim ces ju uloviti..kad se ti njoj priblizis ona da petama vjetra...jer ja sam ih ulovio vecinom tako sto su mi progutale udicu i mamac namjenjen ribama...najvise kukuruz...a onda je borba kad joj to treba izvaditi i osloboditi je...
nema ti svrhe ici ciljano na lov kornjace udicom,neces ju tako uhvatiti nikada....
CATCH AND RELEASE

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 29, 2012, 15:34:05 poslijepodne »
mislio sam na suncanice
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 29, 2012, 15:46:24 poslijepodne »
mislio sam na suncanice

imas ih prijatelju kod nas u brodu na koju god vodu krenes....
a o dozvolama je takva situacija da ju moras imati gdje god krenuo....
ali ovako,neznam dali cu stici ovaj tjedan ili uskoro na vodu..ako bude koja ja cu ju ponijeti,pa ti javim..ne obecavam nista,jer stvarno nisam siguran dali cu ici...
jel bi ih drzao negdje u ribnjaku ili u akvariju....
CATCH AND RELEASE

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 29, 2012, 16:00:09 poslijepodne »
Ok, znam da je sa dozvolama stanje takvo kakvo je...
Ne isplati mi se nikako kupovati godišnju dozvolu za to što ću otići pecati 3-4 puta, tako da kad idem, skoro uvijek idem na ribnjak u Oriovac. Dam 30 kn za dnevnu i dobro. Je da je prije bilo puno više ribe, ali ajd... ionako ne idem da upecam nešto ozbiljno.
Probao bi samo njih u akvarij.
Ajd kad već pričamo o tome... Kakvo je stanje s Mrsunjom? Nisam tamo duugo bio. Ima ih tamo npr? I kakve su tamo kontrole? Nije baš valjda da bi me netko zaskočio ako stanem usput na sat-2?

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 29, 2012, 16:11:18 poslijepodne »
Ok, znam da je sa dozvolama stanje takvo kakvo je...
Ne isplati mi se nikako kupovati godišnju dozvolu za to što ću otići pecati 3-4 puta, tako da kad idem, skoro uvijek idem na ribnjak u Oriovac. Dam 30 kn za dnevnu i dobro. Je da je prije bilo puno više ribe, ali ajd... ionako ne idem da upecam nešto ozbiljno.
Probao bi samo njih u akvarij.
Ajd kad već pričamo o tome... Kakvo je stanje s Mrsunjom? Nisam tamo duugo bio. Ima ih tamo npr? I kakve su tamo kontrole? Nije baš valjda da bi me netko zaskočio ako stanem usput na sat-2?
vidi ovako...uzmes stap,malu udicu...odes kod nas na bare u osjeckoj...imas ih na svakoj bari po čoškovima u plicaku....na 10-ak cm dubine budu
kontrola na svakoj vodi ti dolazi,kad se njima ide,ali tebi nece nitko nista kad kazes da si dosao uhvatiti par suncara...
CATCH AND RELEASE

Offline Karla

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 64
« Odgovori #21 u: Travanj 29, 2012, 16:37:22 poslijepodne »
najčešće kad uloviš sunčara na udicu on ju proguta  skroz do repa pa se često dešava da dok ga oslobodiš udice on ugine.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #22 u: Travanj 29, 2012, 18:24:40 poslijepodne »
Evo danas šaran završio u 3 trbuha :D :D
Pecalo se na šečerac , ja stavim 2-3 crva i 2 šečerca , na to najbolje grizu.
Danas sam digo jednog od kilu.
Karta za ribički dan je 100 kn, i ograničeno 5 kom, peca se subota i nedjelja, osim ak neispuniš normu u subotu, nekad grize pa se desi da netko digne 5 kom dao 7 sati, a ovaj vikend bio loš ja digo 2 , a ima i koji nisu ništ, u subotu riba bila na površini

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 29, 2012, 19:43:07 poslijepodne »
Čudno, ali nisam nikad još pecao na tim barama iako su 6-7 min vožnje od mene. S koje strane doći do njih? Vide se fino tamo s parkirališta od supernove, ali nisam nikad ni probao doći baš do vode.
A znam da su proždrljive užasno, a što im ja mogu.. Nek se kontroliraju.
Danas sam bio na Glogovici ovdje kod mene u Podvinju, skoro u Tomici. Otišao da ne sjedim u kući... Tu nema ništa živog, pokoja žaba i to je to

Offline tommySB

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 29, 2012, 20:31:56 poslijepodne »
Čudno, ali nisam nikad još pecao na tim barama iako su 6-7 min vožnje od mene. S koje strane doći do njih? Vide se fino tamo s parkirališta od supernove, ali nisam nikad ni probao doći baš do vode.
A znam da su proždrljive užasno, a što im ja mogu.. Nek se kontroliraju.
Danas sam bio na Glogovici ovdje kod mene u Podvinju, skoro u Tomici. Otišao da ne sjedim u kući... Tu nema ništa živog, pokoja žaba i to je to
ima onih koji jesu...proveo sam tamo kad sam bio mladji vise vremena nego kod kuce.....
znam sve u dusu...jedino mi zao sto su ih zatrpali...
kad ides u getro samo produzi dalje...u getro ulazis lijevo...a ti nastavis cestom ravno i prati put...
CATCH AND RELEASE