Ne bas.
Ebay i-ili paypal svoju "proviziju" naplacuje prema cijeni po kojoj prodajes proizvod. Tako da ako ti nesto prodas po 20$, oni ti od toga uzmu 2$ (karikirano). Ako nesto prodas po 2$, oni ti uzmu 20 centi (opet karikirano). Postarina je iskljucena iz naplate, pa neki prodavaci jednostavno predmet koji prodaju prodaju po nekoj smijesnoj cifri, a ostatak prave vrijednosti proizvoda, ili ostatak one vrijednosti po kojoj su oni to zamislili prodati namiruju postarinom. Jasno je da oni ne plate toliko postarinu.
Znaci, tebi je kao tebi isti vrag dali kupujes cackalicu po 10$ i placas postarinu 2$, ili cackalicu placas 2$ a postarinu 10$, u svakom slucaju, cifra koju ti placas je 12$. Onome koji prodaje je ogromna razlika u djepu.
Jasno, ovo vrijedi za "buy now" opciju, dakle direktne kupovine bez bidanja, i u vecini slucajeva objasnjava nevjerovatno malu cijenu samog proizvoda koji se prodaje, i nevjerovatno visoku cijenu postarine.
Tako nekako ide objasnjenje, mozda sam i fulao oko toga tko uzima svoju proviziju, ne sjecam se tocno, ali znam da je odgovor kad pitas prodavaca "jesi ti normalan, zasto tolika postarina", najcesce "cuj, ti si na istome, platis stvarnu vrijednost, ovako ako ti predmet dam jeftinije i zapaprim postarinu, meni ostaje vise u djepu, a tebi je svejedno ustvari".