Srpanj 08, 2025, 20:03:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj buduci biljni - 500l  (Posjeta: 7365 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LICE

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • I nisam početnik, kao što misliš!!!!!!!!!!!!!
Moj buduci biljni - 500l
« u: Travanj 02, 2012, 13:27:48 poslijepodne »
Bok svima,   

Inace sam akvarista 12 godina i do sad sam imao:
1. 300l- malawi s 99 kom. malawaca svih vrsta.
2. 300l - Demasoni / Labidochromis caeruleus
3. 500l - imao do jucer Tropheuse Ikole/Pembe/Chimbe/Duboisi/Kasakalawice.

O cemu se zapravo radi, puko mi je film i zelim nakon svega u zivotu tank kojeg imam, a on je 500 l slozit u lijepi biljni /neonke, tetrice i dr.
Dimenzije su 150x50x70:
- Lampe su na orginalnoj konzoli od Juwela i to sylvania T5 2x grolux 54w, 2x aquastar 54w=216W
- Filter je Ehaim pro 3 XL 2080 (2x usis cijev fi 25mm i izlazna cijev fi 20mm - George Fischer)
- pumpa Marea 6000/3000 se povremeno upali.
- Eheim Jager grijac 300W
- CO2 boca 5l - Atomic CO2 Diffuser - 60mm
- Podloga:
   - hranjiva podloga je vulkanit+ tetra complet supstat
   - Šoder 2,5 mm

i dr.
Rudeš / Zagreb

Offline LICE

• Punopravni član
Odg: Moj buduci biljni - 500l
« Odgovori #1 u: Travanj 02, 2012, 13:29:45 poslijepodne »
1 slika je prvi tjedan cikliranja.
2. slika je drugi tjedan cikliranja.
4. slika je kakav bi htio imat.
Rudeš / Zagreb

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Travanj 02, 2012, 13:30:50 poslijepodne »
Auu ljepo se je to razraslo..
Što sve ima od bilja?

Offline LICE

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 02, 2012, 13:39:41 poslijepodne »
....iskreno svega kaj sam kupio ili dobio nekaj mi je vec zbog manjka (i ne iskustva ) MAKRO I MIKRO gnojenja malo i otislo.

Nikako da jos polovim dobru kemiju i formulu za ovaj aq.
Rudeš / Zagreb

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Travanj 02, 2012, 13:43:31 poslijepodne »
prvo kaj ne valja je ova pozadina koja nikako nejde sa biljnim akvarijom, naročito ne sa ovim nature, kojeg si stavio kao željeni cilj..
drugo..izbaci ove sve dodatne pumpe..što će ti to ? previše strujanja vode izbacuje previše co2 van i nikad dosta..lakše ti je držat co2 željenim prilikom manjeg strujanja vode, a bilju će isto bit bolje..
za početak, toliko..

Offline LICE

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 02, 2012, 13:52:37 poslijepodne »
....znam za pozadinu, ali sam je ipak ostavio ovu posto mi je iza goli zid, a dr.  stvar pokusao sam je odlijepit ali mislim da bi prije odlijepio staklo nego nju.

Znam za pumpe, jucer sam maknuo kao sto vidis 6000, i ostavio samo 3000 na L strani makar cu i nju preselit na D stranu da se ne vidi.

Rudeš / Zagreb

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Travanj 02, 2012, 13:54:27 poslijepodne »
prvo kaj ne valja je ova pozadina koja nikako nejde sa biljnim akvarijom, naročito ne sa ovim nature, kojeg si stavio kao željeni cilj..
drugo..izbaci ove sve dodatne pumpe..što će ti to ? previše strujanja vode izbacuje previše co2 van i nikad dosta..lakše ti je držat co2 željenim prilikom manjeg strujanja vode, a bilju će isto bit bolje..
za početak, toliko..

U potpunosti se slazem s ovim. Trece sto bih predlozio za pocetak je da smanjis svjetlo napola, ostavi samo dvije lampe zasad jer vidis da imas zelenila po pijesku. Prejaka je rasvjeta, a biljkama koje imas netreba toliko svjetla, a i jos se akvarij ciklira. Iako je dubina 70cm, svejedno mislim da je za ove biljke prejako svjetlo trenutno.

Ostavi 2x54W max 6-8 h za pocetak. Kad nabavis vise biljki, i kad se ustabile parametri, upali jos jednu lampu. Naravno, analogno tome ces trebati i podici CO2.

Pozadinu obavezno makni i ostavi ili bez nje, ako ides u ovom stilu kao sto si pokazao, ili stavi crnu foliju. I to je jednako efektno. Ovo sada neide sa nature tipom akvarija.

Stavi slobodno jos koju sliku, ali malo vecu.

Sretno  :up:
« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2012, 14:03:12 poslijepodne od Juricas »

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Travanj 02, 2012, 13:55:34 poslijepodne »
ma sve ok..ne pišem sa smajlićima....
bit će teško dobit dubinu i prozračnost postava sa pozadinom..probaj nekak maknut, sa skalpelom, sad dok još nije ubiljen..
makni i ovu pumpu, ne treba ti..
i još jedan savjet..panj pomakni malo al malo prema sredini i podloži ka sa kamenjem i onda na to nasipaj šljunak..dobit ćeš isto što i u onom koji si postavio ...
sretno

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #8 u: Travanj 02, 2012, 14:05:33 poslijepodne »
Živa je zajebancija odljepljivati pozadinu,ovo što želiš možeš složiti u manjem aq.
Tvoja wish lista ne sadrži neko prezahtjevno bilje,složi to u manjem,ovoga ostavi za bolja vremena
Kada ti je iza bijeli zid,sa običnom rasvjetom gore dobiješ dojam dubine,ne treba folija ili sl
500lit je malo zajebatije đubrit i punit sa co2
Želim ti puno uspjeha,razmisli o ovome

Offline LICE

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 02, 2012, 14:09:33 poslijepodne »
... znam da ce bit  tesko dobit dubinu i prozracnost sa pozadinom....iskreno mislim da cu sad morad pozadinu ipak ostavit i stavit je u neki dr. plan mozda opet zabrijem i stavim bilje preko cijepog aq.
.... da maknem i ovu pumpu, mislim da necu imat dovoljno snage da mi makne i odstrani smece koje mi se nakuplja na podlozi.
...panj cu jos morat malo pomaknut prema sredini zbog bilja (mislim na sađenje, imam pre malo mjesta s D strane), a vec sam podlozio sa kamenjem (7-8 kom.) i onda na to nasipao šljunak i stavio panjeve.

dal mi moze tko pomoc glede nabavke M/M elemenata  i koji savjet za njihovo doziranje, pls.  :up: :up: :up: :up:
Rudeš / Zagreb

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 02, 2012, 14:18:14 poslijepodne »
... znam da ce bit  tesko dobit dubinu i prozracnost sa pozadinom....iskreno mislim da cu sad morad pozadinu ipak ostavit i stavit je u neki dr. plan mozda opet zabrijem i stavim bilje preko cijepog aq.
.... da maknem i ovu pumpu, mislim da necu imat dovoljno snage da mi makne i odstrani smece koje mi se nakuplja na podlozi.
...panj cu jos morat malo pomaknut prema sredini zbog bilja (mislim na sađenje, imam pre malo mjesta s D strane), a vec sam podlozio sa kamenjem (7-8 kom.) i onda na to nasipao šljunak i stavio panjeve.

dal mi moze tko pomoc glede nabavke M/M elemenata  i koji savjet za njihovo doziranje, pls.  :up: :up: :up: :up:

Za makro/mikro elemente se javi kolegi "ibanezfrelon". To ti je trenutno nepotrebno uz ove biljke. Cak i kasnije nemoj pretjerivati ako neces ici na nesto jako zahtjevno. Prati stanje biljaka kad ih nabavis i kad pocnu rasti. Dodaj zeljeza u propisanim kolicinama i radi redovite izmjene vode. neces imati problema.

Vidim da imas jos neki supstrat u podlozi.  Uz dobar balans svjetla i CO2 i redivne izmjene vode netrebas pretjerivati s gnojenjem, pogotovo dok se akvarij dobro ne ubilji i dok se sve biljke ne prilagode na nove uvjete.

Imas clanke na u rubrici aquascape vezane uz metode gnojenja.

Predlazem od biljki puno microsoruma, bolbitis  za straznji plan, te e. tenellus ili mozda eleocharis parvula za prednji plan.
« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2012, 14:21:56 poslijepodne od Juricas »

Offline LICE

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 02, 2012, 14:24:25 poslijepodne »
@ Juricas: lampe sam imao upaljene sve 4 kom prvi tjedan, a drugi tjedan sam ostavio samo na 2x grolux posto su  pocele bujat zelene alge na staklu i podlozi.
 Vjerovatno cu danas nabavit ERITROMICIN 250 pa cu pocet sa doziranjem protiv algi.

@jurica75: .... zato sam ostavio pozadinu jer je stvarno sex to odlijepit, iza mi nije bijeli zid nego boje breskve.
A kad sam vec to krenuo idem do kraja, CO2 nije problem ni gnojenje mozda mi je sad najveci problem pogodit pravu formulu za gnojenje, citam dosta, iskustva su raznolika tako da ce biti i tu pravog Rock'n'Rolla, dal imate vi koji savjet iz đepa, mozda vas i poslusam hahhahahah.
Rudeš / Zagreb

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 02, 2012, 14:33:35 poslijepodne »
@ Juricas: lampe sam imao upaljene sve 4 kom prvi tjedan, a drugi tjedan sam ostavio samo na 2x grolux posto su  pocele bujat zelene alge na staklu i podlozi.
 Vjerovatno cu danas nabavit ERITROMICIN 250 pa cu pocet sa doziranjem protiv algi.

Daj ti sliku tih algi! Nemoj eritromicin. To koristimo da se rijesimo cijanobakterije, a ne zelenih algi koje ti vjerojatno imas. Ovo su, barem po slici, zelene alge zato jer previse przis svjetlom. Vjerojatno imas i preveliki period osvjetljenja. Kolko su ti upaljene lampe?

« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2012, 14:37:54 poslijepodne od Juricas »

Offline LICE

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 02, 2012, 15:01:18 poslijepodne »
.... bolbitis/ microsoruma vec imam, ali nemam puno i dugo su stajale u kanti kod tomeka_zg tako da nisu bog za sta.
A criptocorine imam par vrsta.

I ja mislim da imam ovu algu koja je nastala zbog svijetlosti,  zato sam ti napisao da sam smanjio iz 4 lampe na 2 lampe, ali se i dalje bojim da mi se nece ukorjenit u podlogu pa sam htio bubnut Eritromicin, smanjio sam i  CO2.
Rudeš / Zagreb

Offline LICE

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 02, 2012, 15:03:03 poslijepodne »
..da nisam ti napisao, lampe mi prze tocno 8 sati dnevno 2xgrolux.
Rudeš / Zagreb

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 02, 2012, 15:06:17 poslijepodne »
.... bolbitis/ microsoruma vec imam, ali nemam puno i dugo su stajale u kanti kod tomeka_zg tako da nisu bog za sta.
A criptocorine imam par vrsta.

I ja mislim da imam ovu algu koja je nastala zbog svijetlosti,  zato sam ti napisao da sam smanjio iz 4 lampe na 2 lampe, ali se i dalje bojim da mi se nece ukorjenit u podlogu pa sam htio bubnut Eritromicin, smanjio sam i  CO2.

Nece se ukorjenit, bez brige :) Samo smanji period osvjetljenja. Cak mozes napraviti da ti rasvjeta radi 4 sata, pa se gasi na sat-dva, pa opet upali na 4 sata. Povuci ce se alge i onda kreni sa 7-8 h u komadu.

Eritromicin nece pomoci ako nije cijanobakterija.

Microsorum i bolbitis vezi na granje ili kamenje, ali odrezi sve listove koji nisu dobri, ostavi samo rizome. Oporavit ce se.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #16 u: Travanj 02, 2012, 15:13:06 poslijepodne »
trebaš što prije staviti brzorastućeg bilja. bilo što, tek toliko da raste i vuče gnojivo iz vodenog stupa. cabomba, sagitarija, vodena kuga, rogolist i slično.kad bolbitisi i microsoriumi krenu lako to povadiš i ostavš samo tepih bilje. eritromicin je samo za cijanobakteriju, u krajnjem slučaju. nemoj smanjivati CO2, ja bih čak ostavio sve lampe ali u kraćem periodu, recimo 6+3h. s čime sada gnojiš?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 02, 2012, 15:35:04 poslijepodne »
te krute cjevi na filteru skroz odozdola imas ili prelaz samo gore kod akvarija? si mozda mjerio protok s njima?

Offline LICE

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 02, 2012, 15:42:33 poslijepodne »
Isprike, moj tipfeler: Marko_SP.

@ Marko_SP : Bok stari, nisam stigel prosli tjedan do tebe, mozda ovaj ako imas cajta.

Umetanje Citata
trebaš što prije staviti brzorastućeg bilja. bilo što, tek toliko da raste i vuče gnojivo iz vodenog stupa. cabomba, sagitarija, vodena kuga, rogolist i slično.kad bolbitisi i microsoriumi krenu lako to povadiš i ostavš samo tepih bilje. eritromicin je samo za cijanobakteriju, u krajnjem slučaju. nemoj smanjivati CO2, ja bih čak ostavio sve lampe ali u kraćem periodu, recimo 6+3h. s čime sada gnojiš?

Marko, treba ih i imat, stavio sam nesto, ali polako rastu, hahaha.
Gnojim s nicim , posto jos nemam sve kemije koje su mi potrebne, gnojim PROFITOM za sad dok se ne nabavi ostalo.

Rudeš / Zagreb

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #19 u: Travanj 02, 2012, 16:15:27 poslijepodne »
večeras šišam pa požuri

Offline Nikoleta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
  • Ako poštuješ sva pravila, propuštaš svu zabavu!
« Odgovori #20 u: Travanj 04, 2012, 07:51:50 prijepodne »
Vidim da si krenuo u scape. Znači odustao si od diskusa?
Novih 700 i nešto litara -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=87022.msg861875#msg861875
Diskusi -  http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50787.msg666154#msg666154

Offline LICE

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 04, 2012, 08:49:37 prijepodne »
Nisam, to je tek prva faza.
Mora se akvarij dobro zaciklirat, iskreno diskusi me cekaju ali cu ipak zapoocet s sitni ribicama dob ne dobim sve parametre koje zadovoljavaju uvjete.

Kako si ti kako tvoj aq, nisi nista stavila ili ja nisam vidio glede tvog, kaj ima.

Rudeš / Zagreb

Offline Nikoleta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
  • Ako poštuješ sva pravila, propuštaš svu zabavu!
« Odgovori #22 u: Travanj 04, 2012, 13:51:33 poslijepodne »
Evo ništa nema novog. Ribe su ogromne pa sam i drugi napunila diskusima. Morala sam malo prorijediti jato jer su postali nemoguči, a akvarij je naknap. Malo sam upala u neko riješavanje repova pa nisam puno bila na netu, zato ti se nisam stigla ni javiti da "odradimo" što je trebalo. Sorry!  -?
Ali sada je sve riješeno pa možemo i onu kavicu popiti koju smo dogovarali!  :up:
Novih 700 i nešto litara -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=87022.msg861875#msg861875
Diskusi -  http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50787.msg666154#msg666154

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
« Odgovori #23 u: Travanj 04, 2012, 14:54:16 poslijepodne »
ovo ljepo izgleda. Moje mišljenje je da bi bolje izgledalo bez stijena, ali sada je to tvoja stvar.
Puno mjesta za plivanje.
Pa kuda si preselio onda bivše stanovnike?

Offline LICE

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 04, 2012, 20:38:21 poslijepodne »
Hvala Cvele,
Tropheuse sam zamjenio za diskuse i ostalo.
Rudeš / Zagreb