Srpanj 19, 2025, 00:12:19 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kaj velite na ovo?  (Posjeta: 3971 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline gmatanic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
Odg: Kaj velite na ovo?
« Odgovori #25 u: Travanj 02, 2012, 18:40:44 poslijepodne »

Nisam sve čitao ali kaj nije prije par mjeseci bilo čini mi se na "Provjereno" od NoveTV reportaža o tipu koji si je preuredio auto da ide na vodu..i vozi tip to normalno. Jel gledao to još netko od Vas?

http://www.youtube.com/watch?v=-MA3_iGHghI&feature=related

Još uvijek ne tvrdim ni da radi ni da ne radi, ali mi tu još jedna stvar nije jasna.

Dakle trebalo bi uložiti neku energiju da se voda rastavi na vodik i kisik. Tada bi sagorijevali taj vodik u motoru.
Ako je izgaranje zapravo proces spajanja s kisikom, znači da bi se vodik u motoru opet spajao s kisikom u vodu. Pritom bi energija koju bi dobili spajanjem vodika i kisika trebala biti veća od one koju smo uložili da ih rastavimo.  :roll:
Pričamo o perpetuum mobile? Ili sam ja nešto krivo shvatio?
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Travanj 02, 2012, 18:50:56 poslijepodne »
Na koje staro ulje misliš - jestivo od friganja ili motorno? Ono prvo je sasvim moguće i isprobano samo što ga treba profiltrirati prije upotrebe. Kvaka je u tome da moraš biti u situaciji da možeš (besplatno) dobiti staro ulje jer litra jestivog ulja košta više od litre dizela - pretpostavljam?

valjda bi se dalo nabavit starog po pecenjarama, itd, onda bi cijena trebala biti dosta niza od novog ulja iz ducana. sta se uopce radi s starim uljem, nekako sumnjam da oni to nekom masovno prodaju, prije da ga bace

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #27 u: Travanj 02, 2012, 19:41:00 poslijepodne »

E na to sam mislio radilo se o RTL-u  tnx gmatanic!

Onda jel to to ili i tu ide benzin?? Tip ga ne spominje u prilogu.

Offline Salem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #28 u: Travanj 02, 2012, 19:43:29 poslijepodne »
Ne znam kako je kod nas, čisto sumnjam da do onog % biodizela koji ZET reklamira dolaze na taj način. U nekim evropskijim državama je organizirano takvo recikliranje ulja iz restorana ili pečenjara ali to je mali dio potreba. Može jedino značiti neku uštedu tebi ako ti ili kompa imate pečenjaru.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Travanj 02, 2012, 20:11:38 poslijepodne »

E na to sam mislio radilo se o RTL-u  tnx gmatanic!

:up:

Zapamtio sam ga jer je iz obližnjeg mjesta i zbog ove dugotrajne litre vode :D
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #30 u: Travanj 02, 2012, 20:13:40 poslijepodne »

E na to sam mislio radilo se o RTL-u  tnx gmatanic!

Onaj u prvom je ili lud ili patoloski lazljivac jer se istovario vise nego svi takvi lazljivci na Jubitou - njemu nije dovoljna 30% manja potrosnja nego se vozi 2400 km s jednom litrom vode  :D :D :D :D
Covjek koji je sjebnuo vecinu fizikalnih zakona umjesto da nakon sto uzme Nobela i postane direktor svemira, on vozi trulog Forda i nastupa na RTL-u umjesto Malene i Klepetana  :D

Ovi u drugom su malo poslozili rasklimani traktor, malo pojacali pricu i u sve to ubroji nounarku koja vrti bitno drukciju pricu od njih samih - ona misli da traktor ide iskljucivo na vodu, a cijelo vrijeme prikazuju natpis "hibridni" te sam vlasnik prica o ustedi dizela.
Uglavnom ova dva priloga vise govore o idiotima koji se nazivaju nounarima.
« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2012, 20:18:25 poslijepodne od AndrejX »

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #31 u: Travanj 02, 2012, 20:16:15 poslijepodne »

Oooops..al si oštar Andrej. :D :D

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Travanj 02, 2012, 20:16:37 poslijepodne »
Još uvijek ne tvrdim ni da radi ni da ne radi, ali mi tu još jedna stvar nije jasna.

Dakle trebalo bi uložiti neku energiju da se voda rastavi na vodik i kisik. Tada bi sagorijevali taj vodik u motoru.
Ako je izgaranje zapravo proces spajanja s kisikom, znači da bi se vodik u motoru opet spajao s kisikom u vodu. Pritom bi energija koju bi dobili spajanjem vodika i kisika trebala biti veća od one koju smo uložili da ih rastavimo.  :roll:
Pričamo o perpetuum mobile? Ili sam ja nešto krivo shvatio?

Shvatio si vise nego ovaj hvalisalac u prvom prilogu  :D
Meni ova cijela prica zvuci kao da uzmem dinamo od bicikla na kojeg namontiram malu turbinu, spojim ga na lampicu, stavim ga tocno ispred ispuha akvarijskog filtera i na RTL-u tvrdim da sam otkrio dobivanje elektricne energije iz nicega  :D

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Travanj 02, 2012, 20:24:22 poslijepodne »

Oooops..al si oštar Andrej. :D :D

Ma nisam nego me zivciraju sarlatani i prevaranti svih vrsta, a kad takva budaletina dobije prostor na televiziji (cak i na parodiji zvanoj RTL) vecina ljudi to prihvaca kao potvrdu autenticnosti - ajde ovi su jos benigni u odnosu sto radi jedna voditeljica na javnoj televiziji koja u jutarnjem terminu ugoscuje sve i svasta.
Nemam ja nista protiv i cak podrzavam da se naivnim budalama uzme novac (u cilju buduceg skolovanja  :D ) ali ova ruzna ekonomska vremena prepuna ocajnih ljudi su idealno vrijeme kad na povrsinu ispliva svo ljudsko smece i krene inflacija baba vracara, cudotovornih iscjelitelja i poglavito ovih sa "besplatnom energijom". Kako se pojavljuju ciklicki, ne moram niti pogledati oglasnike da bi znao kako sve vrvi i od magneta ili tableta za manju potrosnju koje cu nekad cak prodavali i po INA benzinskima

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Travanj 02, 2012, 20:35:32 poslijepodne »
Uz sve te prevare i sve mistične uređaje, ovaj je po meni najbolji. Nevjerojatno.
Da mi je vidjeti ljude koji su to kupili  :lol:
http://www.njuskalo.hr/tuning-snage/eko-usteda-goriva-tuning-oglas-2583584
pretpostavljam da je unutra kondenzator od kojih 1000 uF (ako i to) i lampica koja svjetli, tako da znate kad vam uređaj smanjuje potrošnju :D

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #35 u: Travanj 02, 2012, 21:23:55 poslijepodne »
Nmogu vjerovat na kakva sve ideje dolaze,da ljudim pokupe novce :D

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Travanj 02, 2012, 21:30:52 poslijepodne »
Zašto baš te - pa to je samo 59KN ne? Po čemu su ti gori od onih koji kupuju ili rade HHO uređaje?
Nešto govorite protiv RTLa koji i nema drugog programa osim zabavnog a prije 10tak dana je u školskom programu HRT-a bila teta koja je mrtvo ozbiljno reklamirala astrologiju  :dead:  :down:

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Travanj 02, 2012, 21:50:13 poslijepodne »
Koliko cujem u "Dobro jutro Hrvatska" uredno cirkulira sva sila sarlatana.

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Travanj 02, 2012, 22:08:09 poslijepodne »
Hvala Zelenom(a i ostalima) što mi je dao uvid koji mi je omogućio da shvatim kako ti HHO uređaji zapravo rade. Dakle rade bazično isto kao i homeopatija. Mislite da je homeopatija učinkovita(u onim povremenim slučajevima kad je) zbog navodno ljekovitih svojstava one njihove razvodnjene vode? Naravno da ne svakom normalnom je jasno da je ta voda samo voda - učinkovita je zato što liječi stres! E pa isto tako je i ovdje ključni su oni potenciometri kojima se ta vodonaprava podešava. Vozač je okupiran gledanjem u cajgere i podešavanjem potenciometara po uvjetima vožnje atmosferskom tlaku trenutačnom solarnom znaku itd. i analizom "uvjeta vožnje" što već kao takvo blagotvorno djeluje na umanjivanje stresa a što je važnije pažnja mu je nečim okupirana pa se ne uspije ni izdaleka tako dobro raspizditi na druge vozače, cestu, promet, HAC, Zagrebačke ceste, Bandića itd. kao što bi to bio slučaj u "normalnoj" vožnji. Pitate se kakve to veze ima sa potrošnjom? Pa Adam Savage i Jamie Hyneman su u svom klasičnom pokusu dokazali da osoba koja je pod stresom ili je neko dobro razbjesni zaista potrosi 10-20% više goriva na istoj relaciji nego inače. Logično objašnjenje je da osoba pod stresom puno više gazi po gasu i kočnici i općenito manje je u stanju primjenjivati finese racionalnije vožnje - primjetite podudarnost ovoga % sa navodnom uštedom za koju neki tvrde da su primjetili nakon ugradnje HHO vodomućkalice!
Moju Nobelovu nagradu mi možete poslati poštom
(A. Clarke)

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Travanj 02, 2012, 22:13:52 poslijepodne »
Ajde još bi nekako podnio u "Dobro jutro Hrvatska" i ostalim brojnim infotainment emisijama ali u školskom progamu...

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Travanj 02, 2012, 22:14:04 poslijepodne »
Prica je jos jednostavnija - OBD2 adapter s DX-a za par desetaka dolara i laptop te jedan krug oko kvarta su sasvim dovoljni za inicijalno mjerenje gdje bi se crno na bijelo zacepilo usta nevjernima.
Iz nekog razloga niti jedan od revolucionara nema vremena za takav zahvat, pukla je sajla pa pa ne moze otvoriti haubu ili ispod haube ima nekoliko revolucionarnih ideja za koje ne zeli da ih netko vidi  :D

Inace obozavam kad James Randy svako izlaganje pocne s predoziranjem homeopatskim proizvodima:

Njegova fondacija nudi 1 milijun dolara svakome tko dokaze u kontroliranim uvjetima neku od neobjasnjivih pojava, isto vrijedi i za ove HHO junake.
Nekim cudom nitko ne zeli uzeti tu lovu  :D
« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2012, 22:19:08 poslijepodne od AndrejX »

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Travanj 02, 2012, 22:50:00 poslijepodne »
Zašto baš te - pa to je samo 59KN ne? Po čemu su ti gori od onih koji kupuju ili rade HHO uređaje?

Pa zbog "principa rada".
Ovo sa HHO je nekako još i "osmišljeno"... iz vode uzimaš vodik, znaju svi da je jako zapaljiv, pa njega nekako dodati gorivu da ono bude "jače"...neku logiku možda možeš i naći u tome.

Ali ovo električno čudo...
ne znam gdje krenuti.
Preskočit ću sve ono što sa nekim najosnovnijim znanjem o tehnici/tehnologiji i elektrotehnici i el. struji općenito odmah govori da je riječ o najobičnijoj prevari. Toliko je stvari koje i netko tko ne zna baš ništa o el. struji može sam zaključiti.

1) Način na koji je sam tekst u oglasu napisan bi trebao svakog sa 2 zdrave moždane stanice upozoriti na neku muljažu. Sve skupa djeluje kao da je to napisao polupismeni 19-ogodišnjak koji se između ostalih artikala koje prodaje (lančići, narukvice, usb miševe u obliku automobila, naljepnice za mobitele, futrole i sl.) odlučio proširiti svoj asortiman na automobilsku industriju, pa nama rvatima donijeti spas u vremenima sveopće nestašice. Vjerojatno još i na tome nema skoro nikakve zarade, skoro da u minus čovjek ode. Kod takvih možete redovito nabaviti super polovne mobitele, a asortiman istih im se svakodnevno update-a. Obično ih možete sresti oko mjesne birtije i kladionice. Ovaj primjerak je vjerojatno evoluirao, pa se bacio i u sfere internetskog trgovanja.

2) Milijuni i milijuni $/€/kojekakvih valuta se godišnje ulažu u razvoj automobila i efikasnost automobilskih motora. Kada ti silni milijuni donesu poboljšanje od 2 ili 3 postotka, smatra se da su opravdali ulaganja. Ma kakvi milijuni, 59 kn i uštedit ćete 30 %.

3) 100 % japanski uređaj... japan, zemlja za koju ne moram pisati ništa po pitanju tehnologije i sličnih stvari je razvio takav uređaj, ali ga se nekako nisu sjetili ugraditi serijski u automobile. Ma možda su se i sjetili, ali nisu iz solidarnosti prema ostalim kolegama proizvođačima automobila, kako japanski automobili ne bi imali nepravednu prednost pred ostalima u vidu manje potrošnje.

4) Uz fantastičan učinak na potrošnju , proizvod ujedno pozitivno djeluje na sve potrošne elektorničke uređaje u automobilu. Ne znam koji su to potrošni elktornički uređaji u automobilu, ali opet se ti blesavi japanci nisu sjetili prije već ugraditi tako nešto u automobile kako bi pozitivno djelovali na sve potrošne elektorničke uređaje. Je da prave robote koji sviraju i tako to, ali ne može se čovjek svega sjetiti valjda.

5)  Omogućava manji napore elektrike i motora. Mislim da ovdje nemam što napisati, govori samo za sebe.

I na kraju, ako hoćete uštediti više, a vozite npr. Toyotu Yaris, zamijenite ju za Nissan Micru, pa ćete uštediti duplo više. A ona budala koja je od vas uzela Yaris-a... tko mu je kriv što nema F1 Eco Socket i nije prihvatio ruku spasa koju mu nudi njuškalo trgovina "BudiCOOL"

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Travanj 03, 2012, 11:17:04 prijepodne »
gmatanic,uz sve nabrojane razloge meni se i dalje čini da ti imaš nešto osobno protiv tog tipa  ;) Meni se objašnjenje principa rada čini jednako blesavo kao i ono za HHO izume - možda sam to samo ja. Spika za HHO zvući jako "znanstveno" uz puno mumbo-jumbo žargona ali to je znanost koliko i tekstovi za popunjavanje minutaže u zvjezdanim stazama. Iz dosada iznesenog se može lijepo vidjeti da nijedan od zagovornika HHO ne želi ni pokušati zbrojiti 2 i 2 niti ozbiljnije testirati izum ali su im usta puna objašnjenja koja bi trebala zvučati znastveno.
A za 2) naravno da korporacije ulažu velike pare u istraživanje i razvoj ali cilj ulaganja je da se auti učine dopadljiviji kupcima, jedan od načina je da se poboljšaju "features" a samo jedan od tih je potrošnja. Jesi li vidio kako izgledaju današnje reklame za aute - baš i ne obiluju tvrdnjama tipa "naš auto troši samo 4l/100". I da naravno proizvođači automobila su u puno boljoj poziciji da smanje potrošnju nego proizvođači kojekakvih aftermarket izuma, to su zapravo i napravili današnji auti troše manje od onih prije 25g koji su imali fergazer, frtajler i platine. Bit će zanimljivo ako dođe do toga da količina raspoložive nafte zaista postane ograničavajući faktor za prodaju novih auta - hoće li onda marketinški odjeli uspjeti prodati spiku "veći si frajer ako voziš mali auto sa malo KS i voziš sporo" sa obratnom tvrdnjom je dosad išlo lako.
Jer kao što si i sam napisao voziti Nissan Micru je najbolji način za smanjenje potrošnje poznat u načelu preko sto godina samo ljudima nekako ne ulazi u uho...

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Travanj 03, 2012, 12:14:53 poslijepodne »
Reklame su prilagodene trzistima pa tako jako dobro znaju da je u ovim krajevima najbitniji logo i agresivan izgled posto vecinu potencijalnih vlasnika najvise zanima trenutak kad ga doveze u ulicu i digne zivac susjedu ili rodbini  :D
Cak i u Americi gdje je donedavno gorivo bilo bezobrazno jeftino jedna od glavnih stavki u reklama je podatak o MPG, tj. koliko mogu proci milja po utrosenom galonu goriva.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Travanj 03, 2012, 18:39:33 poslijepodne »
gmatanic,uz sve nabrojane razloge meni se i dalje čini da ti imaš nešto osobno protiv tog tipa  ;)

:D

pojma nemam tko je lik

Mislim da osnovna zamisao ovog s vodikom nije uopće blesava. Osnovna zamisao bi bila dodavanje vodika dobivenog iz vode. Tu priča staje, jer su problemi u malim količinama vodika koje se na ovaj način dobivaju i činjenica da se za dobivanje vodika koristi energija dobivena motorom automobila.

Kad bi se za izvlačenje vodika iz vode koristila npr. neka kemijska reakcija neovisna o motoru automobila, i kada bi se dobivale dovoljne količine vodika, onda bi to bilo nešto drugo. Naravno tu je osim spomenutog još mnogo problema. Taj sustav za dobivanje vodika morao bi biti dovoljno malih dimenzija/mase kako bi se mogao ugraditi u automobil, učinkovit sustav opskrbe motora vodikom morao bi biti znatno kompliciraniji od običnog komada crijeva, za pravu učinkovitost svime skupa bi moralo upravljati računalo, a ne na ovaj način sa varanjem lambda sonde, što znači još elektronike, senzora itd itd.

E sad što je to nemoguće(?) izvesti, to je druga priča. Ali osnovna ideja mislim da je dobra.

Ono zašto je priča oko ovog električnog čuda puno lošija je činjenica da ono "sprema višak energije koju je proizveo motor, pa ju kasnije vraća" (ne radi to stvarno, takva je samo priča). Motor ne proizvodi viškove energije. Sad bi se i o ovoj mojoj rečenici moglo raspravljati, jer motor i proizvodi višak topline koja se zapravo baca, ali to nije el. energija.
Dakle, zanemarimo nesavršenost motora i toplinske gubitke...

On proizvodi onoliko koliko priključeni potrošači "vuku".  bilo da se ona koristi za pokretanje dijelova vozila, proizvodnju struje ili što već... pa ako taj "spremnik" vuče struju u sebe, motor će proizvoditi više snage upravo za tu struju koja ode u taj "spremnik". Da njega nema, ta struja ne bi bila ni proizvedena. Dodatna glupost je u tome što spremnik el. energije te veličine (najvjerojatnije se radi o najobičnijem kondenzatoru) može zaprimiti tako male količine el. energije (u odnosu na potrošače u automobilu) da im on ne može praktički nikako pomoći kad oni trebaju struju, odnosno zanemarivo. Da nekim slučajem i može primiti znatne količine energije, on bi zapravo dodatno naprezao motor.

Slično zamišljen sistem se koristi kod jačih audiosustava, sa velikim kondenzatorima, ali njihova cijena je puno veća i njihova namjena nije i ne može biti ušteda energije, nego neke druge stvari.
Sistem koji stvarno uzima višak energije vozila postoji, ali on radi na drugom principu. On radi na iskorištenju kinetičke energije vozila koja se "gubi" prilikom kočenja i nema veze s ovim.

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Travanj 08, 2012, 11:23:05 prijepodne »
E sad što je to nemoguće(?) izvesti, to je druga priča. Ali osnovna ideja mislim da je dobra.

Tu postoje mišljenja, naprimjer ja mislim da je osnovna ideja koma. Ali je nešto što ljudi vole čuti, isto kao i jedan od najpopularnijih kapitalističkih mitova da se premetanjem novca uvijek može stvoriti još novca samo treba rukovati novcima na pravi način, vjerovatno odatle i interes za takvim sistemima. Razmotrimo malo taj sistem materijalistički, ovaj mislim reći termodinamički. Sa radilice motora se uzima dobra mehanička energija i vrti alternator. Teoretski je moguće pretvoriti mehaničku energiju u električnu 100% iskoristivo ali zbog otpora žice, gubitaka u diodama, regleru itd. recimo da je to u zbilji vrlo optimistčnih 90%. Ta struja napaja elektrolizer, naravno ne direktno nego su tu još i neimenovani gubici u elektronskom kontrolnom sustavu o kojem ne znamo ništa pa ćemo preskočiti iako bi mogli biti poprilični. Elektroliza ne može pretvoriti električnu energiju u "kemijsku" sa 100% učinka dio će neminovno otići u toplinu, budimo darežljivi i dajmo tom elektrolizeru o kojemu ne znamo ništa vrlo optimističnih 80% učinka. E sad koliko zapravo te kemijske energije ima u kili vodika (kad se spali u motoru) ćemo preskočiti, recimo da ćemo toliko energije dobiti natrag kao toplinu. Nije neki problem samo meni se ne da tko hoće neka računa. Vodik (ili praskavac svejedno) dodajemo gorivu, recimo da će jednako učinkovito izgoriti u cilindru kao i dizel što u zbilji baš i ne mora biti slučaj. E sad dolazi ono glavno: pretvorba topline u  mehaničku energiju u motoru. Ovdje isto postoje teorijske granice učinkovitosti no daleko su ispod 100%  budimo i ovdje darežljivi pa recimo da jedan doooooobar dizel motor može 30% toplinske energije pretvoriti u mehanički rad. Dakle uzeli smo dobru mehaničku energiju sa radilice motora i propustili je kroz proces koji kao krajnji efekt vrati 21% (u najboljem slučaju) natrag u motor. Zanimljivo. Razlog zašto HHO uređaj ne povećava potrošnju je što on zapravo procesira vrlo malo energije u usporedbi sa snagom motora. Dovoljno je usporediti snagu motora i el. instalacije :100kW u odnosu na 500W pa da sve bude jasno.
Evo ti puno bolji način za upotrebu vodika: U garaži instaliraš elektrolizer, radiš elektrolizu vode i dok auto stoji u garaži vodik ulazi u rezervoar. Ili vodikom puniš balončiće iz kojih pomalo dodaješ u smjesu. Razlika je u tome što energiju u računu za struju plačaš manje nego onu u dizel gorivu, pogotovo ako struju u garaži ne plačaš po potrošnji nego zajednički za cijelu zgradu.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Travanj 08, 2012, 11:49:45 prijepodne »
Osnovna zamisao bi bila dodavanje vodika dobivenog iz vode.
Za tu ideju sam rekao da je osnovna i da mislim da je dobra. Nisam spominjao nikakve uređaje pokretane energijom dobivenom od motora SUI. Također sam spomenuo, ali samo kao ideju, možda dobivanje vodika nekom kemijskom reakcijom koja nema veze sa motorom automobila.

Naravno, ono što može biti dobro za potrošnju automobila, može biti loše na nekom drugom kraju, odnosno zaboravio sam napisati da sam pri tome "dobra ideja" mislio reći da bi se možda tako mogla smanjiti potrošnja benzina. Ali sigurno bi postojale negativne strane takvog sustava.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Travanj 08, 2012, 12:19:06 poslijepodne »
dal bi se dala instalirat turbina na javni vodovod, ne legalno vec teoretski? onda koristis protok u cjevima za dobijanje struje u stanu. cini mi se da bi to moglo raditi, ako pad pritiska nebi bio prevelik nitko i nebi primjetio, barem od stanara, sad neznam dal imaju koje druge nacine kontrole za to ali ideja mi je nekako sigurnija nego da se krade struja direktno iz zajednicke mreze. bio bi manji problem prostemat zid i sve pospajat ali dalo bi se to napraviti, pogotovo ako kroz vlastiti stan mozes, u slucaju nekog kvara tad i tako nitko nemoze doci na pregled bez tvog pristanka

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Travanj 08, 2012, 18:13:49 poslijepodne »
Naravno, ono što može biti dobro za potrošnju automobila, može biti loše na nekom drugom kraju, odnosno zaboravio sam napisati da sam pri tome "dobra ideja" mislio reći da bi se možda tako mogla smanjiti potrošnja benzina. Ali sigurno bi postojale negativne strane takvog sustava.

Vodik je kompliciran zbog izuzetno teskog skladistenja u samom vozilu te ostalih popratnih detalja koji su opisani u gornjem linku s BMW-ovim pokusaja na tom polju.

Vec su dostupni i za koju godinu ce postati standardni dio opreme sustavi koji iskoristavaju energiju kocenja automobila za proizvodnju elektricne energije, onako kako je trenutno dostupno na hibridima.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Travanj 08, 2012, 18:19:36 poslijepodne »
dal bi se dala instalirat turbina na javni vodovod, ne legalno vec teoretski? onda koristis protok u cjevima za dobijanje struje u stanu. cini mi se da bi to moglo raditi, ako pad pritiska nebi bio prevelik nitko i nebi primjetio, barem od stanara, sad neznam dal imaju koje druge nacine kontrole za to ali ideja mi je nekako sigurnija nego da se krade struja direktno iz zajednicke mreze. bio bi manji problem prostemat zid i sve pospajat ali dalo bi se to napraviti, pogotovo ako kroz vlastiti stan mozes, u slucaju nekog kvara tad i tako nitko nemoze doci na pregled bez tvog pristanka

Ideja nije losa osim sto se posvadala s osnovama fizike :)
Kad bi imala uporiste u stvarnosti bilo bi dovoljno sloziti jedno veliko akumulaciono jezero i na usisni kanal serijski spojiti par stotina turbina s cime bi namirili cijeli kontinent.

Ako zanemarimo mali detalj o susjedima koji ce prigovarati kad ostanu bez vode, treba malo razmisliti i gdje uglaviti ovakve hrpe krameraja:
http://www.builditsolar.com/Projects/Hydro/hydro.htm