Vele bit> naravno. Jedino sto samopomoc funkcionira do jedne granice, nakon toga si vise ne pomazes, vec se samo dodatno zbunjujes. U biti, svi smo mi previse zaokupljeni kojecime, i onda na takva opcenita pitanja i milion puta odgovorene stvari samo odmahnemo glavom i kliknemo na sljedecu temu. To je razumljivo. Samo sam htio reci, u nekom idealnom svijetu bi se i na takve teme odgovaralo, pisalo, raspravljalo, po milion i prvi put, uvijek je nekakva nijansa razlicita, nema tu religije, jasno mi je, ali i ta jedna sitnica koja se u mom (ne mom, opcenito) slucaju razlikuje od onog napisanog moze biti dovoljna da se ja totalno pogubim i vise neznam ama bas nista.
Takodjer si u potpunosti u pravu, sto je znanje, ulozeni trud i vrijeme vece, i pitanja su preciznija i specificnija, do jedne granice, onda vise nema pitanja, ili ih ima izuzetno rijetko. Jer, sto cu uopce pitati. Ne, ne radi se o tome da je netko toliko pametan i upucen pa da na sve zna odgovor, vec jednostavno, citanje i pretrazivanje starih tema i odgovora funkcionira izvrsno ako vec nekakvog pojma o necemu imas, onda je puno lakse pronaci ono sto ti treba i primjeniti to, a nekakve nijanse i razlicitosti tvog i necijeg slucaja su ti jasne, princip je jasan, i u biti, to pomaze. Kako sam vec rekao, nekome tko o nekoj temi nema pojma, citanje slabo pomaze.
Jer samo iskustvo dovoljno vrijedi, i samo na osnovu iskustva mozes graditi dalje nesto, na osnovu teorije je to jako tesko. I nevezano dali se radi o pokretanju novog akvarija, nekakvim opcenitim pitanjima tipa "ja bih drzao to i to, sto mi sve treba" i slicno, nevezano dali je rijec o bolesti, lijecenju, simptomima, opremi, bilo cemu, ako stvari funkcioniraju po sistemu konkretno pitanje - konkretan odgovor, onda je to nekakva ideala od koje svi imaju koristi. Stariji i iskusniji uce mladje, vrijeme prodje, mladji probaju, i za neko vrijeme mladji postaju ti koji "uce" nove mladje i pocetnike, stariji su tu onda samo sigurnosni okidac, u slucaju da se pojavi problem koji netko sa manje iskustva ne moze rijesiti. Ili ponudi kvalitenije rjesenje.
Medjutim, ako stariji i iskusni sute, mladi uce nekakvu teoriju i slicne slucajeve, koliko u biti nauce, i koliko su oni uopce spremni svoje znanje dalje staviti na raspolaganje, kad ni oni prvi nisu dobili pomoc kad su je trebali.
Ja stvarno neznam koja je poanta foruma, kako ga napraviti boljim, ljepsim, ucinkovitijim, bilo sto, stvarno neznam. Nebih se u to niti htio mjesati. Ali znam da svaka pomoc, konkretan odgovor, ma koliko pitanje bilo glupo, savjet, ideja, bilo sto, jednostavno ne moze odmoci, kad pricamo o kvaliteti necega opcenito. Ako je to tocno, postupanje suprotno od toga valjda vjerovatno steti.