Lipanj 23, 2025, 19:41:02 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Brachypelma emilia  (Posjeta: 3592 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Alen333

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 35
Brachypelma emilia
« u: Ožujak 24, 2012, 14:15:39 poslijepodne »
pozdrav:)
možete mi rec ako mi je pauk zdrav,imam ga vec godinu dana..i nije jeo vec par mjeseci..ovako je debeli i samo u kucici bude:)
hvala

Offline Grozota

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • poʞ ǝuǝɯ ǝɾ ǝʌs n npǝɹ' ǝu ɯɐuz ɐz sɐʌ
Odg: Brachypelma emilia
« Odgovori #1 u: Ožujak 24, 2012, 15:49:47 poslijepodne »
Ne znam šta bi ti rekao ,evo moja brachypelma smithi je držala rekord preko ove zime oko 3 i pol mjeseca bez hrane i Ok je. Počela je jesti pred mjeseci i pol. Brachypelme su ti tarantule koje se ne kreću previše, nisu toliko aktivne pogotovo preko dana.
Ti njoj ponudi hranu jednom tjedno ako ne pojede u roku 5 min izvadi hranu van ,kad tad će početi jesti.
:devil-smiley-029:

Offline Rocker

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Ožujak 24, 2012, 16:40:17 poslijepodne »
Meni izgleda cist ok, mozda da malo manje vlazis treset kolko vidim dosta je mokar. Njima je dosta samo posudica s vodom, jedino kad se presvlace malo povecas vlagu,

Znaci neka normalna vlaga oko 50% kod presvlacenja malo dignes 60-70%

Offline Grozota

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 24, 2012, 17:48:57 poslijepodne »
Meni izgleda cist ok, mozda da malo manje vlazis treset kolko vidim dosta je mokar. Njima je dosta samo posudica s vodom, jedino kad se presvlace malo povecas vlagu,

Znaci neka normalna vlaga oko 50% kod presvlacenja malo dignes 60-70%

Nema potrebe dizat vlagu pred presvlačenje. To je najveća zabluda u ovom hobiju. Drži vlagu na oko 50 % i sve ok

Offline T-boy144

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #4 u: Ožujak 24, 2012, 18:32:38 poslijepodne »
Slazem se sa Grozotom vlaga se netreba dirati pred presvlacenje to sam procitao na dosta mijesta da je najveca zabluda u hobiju. Kaj se tice emilije vidim da je debela tako da nece umrijeti od gladi. Kad tad ce prihvatiti klopu. Pauci su na zemlji vec milionima godina i sigurno su naucili da se ne namjerno izgladnjuju bez razloga. ;)

Offline Alen333

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #5 u: Ožujak 24, 2012, 19:08:54 poslijepodne »
onda je sve ok..hvala:)

Offline Rocker

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #6 u: Ožujak 24, 2012, 19:10:08 poslijepodne »
Pa jeli onda zabluda to da ja nemam nikakv grijac, termostat, termometar i ostale gluposti? Ii je glupost sto forumasi previse citaju bajke?!

Sad ste mi fino digli zivce. Hvala!

@Alen333 sve bude ok, nebrini ;)

Offline Grozota

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 24, 2012, 19:32:08 poslijepodne »
zabluda ili ne ......važno je da paziš da je temperatura 20°C ili više i da je vlažno. Ja od svojih 14 terarija u 3 imam malene lcd mjerače vlage i temperature i po njma se ravnam i za ostale paukove di nemam mjerače

Offline phasid man

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
  • Baculum Extradentatum --> Chromatopelma cyanopubes
« Odgovori #8 u: Ožujak 24, 2012, 20:01:19 poslijepodne »
nemora biti ! vidio sam da su rekl da su im T bile i na 12 stupnjeva i da im nije bilo nista ... one se prilagode ... ali ipak treba imat neke osnovne uvjete (velicina terarija, ventilacija, vlaga) ...

za T se jako lagano brinut makar imao grijač ili termometar/hyometar ili ne... rekao bi da netreba ali ako se  ima nista neskodi ...
Baculum Extradentatum x20
Chromatopelma Cyanopubescens x1
Eliptorhina Javanica x2

Offline Grozota

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 24, 2012, 20:12:33 poslijepodne »
nemora biti ! vidio sam da su rekl da su im T bile i na 12 stupnjeva i da im nije bilo nista ... one se prilagode ... ali ipak treba imat neke osnovne uvjete (velicina terarija, ventilacija, vlaga) ...

za T se jako lagano brinut makar imao grijač ili termometar/hyometar ili ne... rekao bi da netreba ali ako se  ima nista neskodi ...

To što su drugi rekli zakači vrapcu na rep.
Naravno mogu podnjeti niže temperature al to je kratkotrajno, jel ubrzo ugibaju  ! ! ! ! ! ! !

Ne znači da je sve što piše istina, ako netko ima mali milijun postova da je najpametniji.

Offline T-boy144

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #10 u: Ožujak 24, 2012, 20:15:42 poslijepodne »
Tarantule nemogu prezivjeti dugo na niskim temperaturama!!!!!!!!

Offline phasid man

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
  • Baculum Extradentatum --> Chromatopelma cyanopubes
« Odgovori #11 u: Ožujak 24, 2012, 20:18:34 poslijepodne »
da, istina da nemogu dugo ali ako temp padne kad se nema grijač znaci da se nece nesto dogodit T ...  :up: temp je najbolja da nepada ispod 20 ° to se slažem.
Baculum Extradentatum x20
Chromatopelma Cyanopubescens x1
Eliptorhina Javanica x2

Offline kija88

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #12 u: Ožujak 25, 2012, 00:55:00 prijepodne »
12 stupnjeva je stvarno premalo, al do nekih 16 stupnjeva ne bi trebalo biti problema. A što se tiče vlage prije presvlačenja, ne vidim zašto se ne bi malo podigla vlaga, tek tolko da malo bude lakše izaći iz egzoskeleta. Ovo što vidim na slici, treset je premokar, dovoljan je samo čep sa vodom
« Zadnja izmjena: Ožujak 25, 2012, 01:00:12 prijepodne od kija88 »

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #13 u: Ožujak 25, 2012, 15:44:21 poslijepodne »
Ne razumijem zašto su neki postovi iz ove teme obrisani i zaista me zanima zašto je to netko napravio??...Iako je tema otišla u krivom smijeru moram naglasit da ekipa mlati takve gluposti ovdje na forumu i širi dezinformacije vec duže vrijeme i u velikoj mijeri i onda kada se javi jedan učen čovijek koji se čak poziva na "tatu držanja tarantula" , koji nam je objasnio da smo mi u zabludi i to na jedan fini stručan način onda se takav post izbriše.

Grozota ja se sada ne pozivan na niti jednog uzgajivača, ljubitelja vec govorim iz osobnog iskustva kojeg ti očito nemaš. Prije svega krajnje neprofesionalno je doć na forum i rec da forumaši čitaju bajke i pričaju gluposti jer se neki od nas bave ovim hobijem i nekoliko desetlječa i osim šta su pročitali literaturu imaju hrpetinu vlastitog iskustva pa mogu predložiti savijete.
Nažalost zaboravio sam tvoj zadnji post pa necu bit u mogučnosti prokomentirat ga u cijelosti, a moje iskustvo se daleko razlikuje od tvojih priča koje si pročitao od "tate u ovom hobiju" + kako si rekao ostalih FACA.

Do sada sam zaista imao mnogo vrsta tarantula(nazalost vise nemam), i imao sam leglo u kojem sam hranio 695 malaca, u pocetku ih je bilo oko 2500. Jaja sam nakon otvaranja kokona stavio u inkubator koji sam grijao žaruljom koja je jako isušivala zrak, i kod prelazaka paukova u L2 odnosno L3 stadij nekolicini bi znala koža zapet za nogu ili bi znali zapet u presvlacenju, a dok je vlaga bila dovoljno velika 99.5% se presvuklo bez probleme za što sa imao i dokaz do nedavno...gnijezdo paučine s 600+ koža paukoba stadij L3.

Nakon odvajanja 695 malaca u početku sam bio jako brižan i redovito im špricao vatu, daval hranu bla bla bla, i odumiranja su mi bila minimalna, nemam točno zapisano ali mislim da u prva 2 presvlacenja sam izgubio samo 2 pauka i to zato što ih je cvrčak pojeo, budući da nisam imao alternativan izvor tako male hrane.
Nakon nekoliko tjedana briga za tolike paukove mi je postala stvarno veliki teret, i hranjenje i davanje vode je doslovce bio začaran krug tjednog posla pa sam se malo opustio i postao neredovit, a tada sam vec poceo gubit slabije paukove pri presvlacenju, nažalost nemam neki pravi broj jer u tom trenu mi se gadilo otvorit posudicu i ulovit crrčka a kamoli jos zapisivat one koji nisu preživjeli. Očigledan razlog smanjenog preživljavanja je bio nedostatak vlage pri presvlačenju jer su hranu dobivali redovito što znači da nisu niti ostali bez "zaboravio sam kako si to bio nazvo" koji im treba u presvlačenju. Kod večih paukova sam imal problema jedino sa jednom avicularijom koja se nakon povečanja vlage uspijela presvuč tak da oko velikih paukova stvarno nebi mogo iznijet neke činjenice jer ih kao prvo nisam imao puno a kao drugo maksimalno se trudim osigurat im potrebne uvijete.

Jedina situacija u kojoj bi se mogao složiti sa tobom je da se paukovima osiguraju gotovo idealni uvijeti u terariju i u tom slučaju im se netreba povečavat vlaga prije presvlačenja. Odnosno ako parahybanu držiš na 70-80% vlage koliko otprilike zahtijeva potpuno joj je nepotrebno dizati vlagu pri presvlačenju jer tolika količina vlage je ogromna. Jednako tako  tarantule koje žive u sušnim i ekstremno sušnim područjima su vjerojatno razvile određene prilagodbe prilikom presvlačenja tako da im velika vlaga nije potrebna no određeni postotak svakako jest, nevezano na njihov tijelesni sastav i postotak vode u tijelu.

Tarantule u prirodi žive na različitim mijestima, a gotovo uvijek njihov dom ima veću vlažnost od vlažnosti zraka u područjima u kojima žive. To se lijepo da zamijetit kod avicularia i njihovih mreža na koje se taloži rosa, kiša.....zatim druge tarantule koje žive u rupama gdje je temperatura prihvatljivija i vlaga veća i da dalje ne nabrajam...

Neznam dali si ikada rastezao kožu od tarantule da bi naprimjer pogledao njen spoj, ja jesam i to tako da sam kožu nakon što sam ju stavio na paru od krhke i lomljive pretvorio u elastičnu i savitljivu pa sam je mogao normalno rastegnut mislim da se uslijed presvlačenja i dovoljne vlage događa upravo to, olakšava im se presvlačenje.

Sljedeča stvar je što se vlaga u terariju jako teško precizno mijeri, odnosno odokativna metoda je gotovo pouzdana kao i oni jeftini hygrometri tako da ako neki forumaš kaže da treba povečati vlagu to je zato što svi tarantule uglavnom drže na presuhim podlogama.

Eto nadam se da se dobro siječam tvog posta i da nisam nešto krivo shvatio, nažalost sada ga nemogu ponovo pročitat. Ukoliko si zainteresiran volio bih da ponovo izneseš svoje argumente i znanstvene činjenice, pogotovo svoje vlastito iskustvo pa cemo onda i mi zaostali ljubitelji koji nismo na svijetskim forumima sa facama prestat trkeljat gluposti i živjet u razno raznim zabludama.

Ostale komentare od svekolikog ISKUSNOG i PREPAMETNOG puka zaista neželim komentirati jer nakon tolikog vremena na forumu i odgovaranja u svakoj temi (više nizanja bedstoća) žalosno da niste ništa naučili, odnosno da ne želite naučiti....
i bojim se da jedine komentare koje možete objesit mačku o rep su oni tipa "vidio sam da su rekli"
I samo da kažem još jednu stvar, ima paukova koji mogu preživjet i živjet na niskim temperaturama, ima i komercijalnih vrsta kojima niske temperature nisu neki problem npr. gramostola rozea tako da je tesko globalizirat no uglavnom svima tarantulama odgovara 25C temperature a noću im je temperatura od 18-20 stupnjeva čisto dovoljna a to je temperatura na koju se uglavnom preko zime rashlade prostorije u kojima su tarantule. 12 stupnjeva je temperatura nekog hladnijeg podruma i verande koju od vanjske hladnoće dijele samo vrata i u takvim uvijetima tropske vrste nemogu preživjeti kraće (par dana) a nikako duže vrijeme....(također govorim iz iskustva)
« Zadnja izmjena: Ožujak 25, 2012, 15:52:39 poslijepodne od ivborosa »
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #14 u: Ožujak 25, 2012, 15:49:56 poslijepodne »
Ne razumijem zašto su neki postovi iz ove teme obrisani i zaista me zanima zašto je to netko napravio??...

Post je izbrisan (jedan) i moje pitanje od kud je tekst. Kako Grozota nije stavio izvore od kud je kopirao tekst (i preveo) izbrisala sam. Poslala sam mu pm da može postaviti post ponovo s imenom autora i od kud je tekst preuzet.

Offline Grozota

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 25, 2012, 21:18:52 poslijepodne »
Evo nakon što smo riješili sitne nesuglasice s tetom moderatoricom    ponovit ću post

Autor teksta je Stanley A. Schultz, autor The tarantula keepers guide-a svojevrsne biblije za sve ljubitelje ovog hobija a tekstovi su dijelom preuzeti sa južnoafričkog foruma http://www.tarantulas.co.za/forum   a dio je iz privatnih emailova koje izmjenjujem s dotičnim gospodinom. Ja sam ih prevodio s engleskog na hrvatski. Također dio tekstova sam copy/paste-ao naravno uz odobrenje Stanley A. schultza

Prvo da odem malo u offtopic i da komentiram iznad od člana ivborosa
 Apsolutno se slažem s tvojim postom iznad. O tome da li imam iskustva ili ne neka procijene drugi ljudi. Prvu tarantulu sam nabavio prije 16 godina i od tada je preko 100-tinjak tarantula prošlo kroz moj dom. Trenutno imam 32 godine , 16 godina iskustva 18 tarantula, pa valjda sam neku iskustvo i stekao sve te godine. Ono s čim NEMAM apsolutno nikakvoga iskustva su legla (koje je član ivborosa imao) i o kokonima, nimfama i njihovom držanju i razvoju u male pauke sam totalni tudum. A njemu za kokon ,brigu oko malaca stvarni skidam kapu jer za to kako je rekao treba i vremena i strpljenja i novaca na kraju.
Dalje nije da reklamiram, ali u The Tarantulas Keepers Guide-u imate odgovore na 99% pitanja koja bi vam mogla pasti na pamet a tiče se tarantula. Stoga mislim da bi vam tih 125 kuna koliko košta knjiga od 376 stranica bila odlična investicija jer neki toliko plaćaju prve slingove a da ne znaju što kupuju !

No sad da se vratimo na temu:
Tarantule sadrže tako zvani voštani sloj (waxy layer) koji ih čini vodonepropusnim s obje strane tj. izvana prema unutra i iznutra prema van. Gotovo su hermetički zaštičene/ zatvorene od okoline.
Također uz to što su tako hermetički zatvorene one su unutar svog egzoskeleta  75-80% voda Osim ako ne pate od ozbiljne dehidracije , to mislim na 4 ili više mjeseci u tijelu je dovoljno vode i lubrikanta da se tarantla presvuče tj. skine staru kožu.   Sljedi origainalan text:

This is a common misconception among tarantula enthusiasts. In fact, tarantulas are covered with a waxy layer that effectively waterproofs them from both the outside in, and the inside out. They are almost, but not quite, hermetically sealed off from their environment.

In addition, the tarantula, hermetically sealed in its little exoskeletal capsule, is fully 75% or 80% water. Unless it's already suffering serious dehydration (4 or more months in dry terrarium), there is plenty of water inside it to lubricate the old skin as it comes off.

Druga stvar koju sam spominjao je zašto tarantule znaju izgubiti jednu ili više noga pri presvlačenju:
Razlog je puka nesreća isto kao i kod ljudi kad uganu nogu ili slome ruku,nogu dok se bave nekom aktivnošću i padnu. Naravno kad npr tarantula se penje po terariju i padne ona ako se ozljedi neće odmah izgubiti nogu zbog svoje anatomije ali ako je ozljeda veća pri presvlačenju će izgubiti tu nogu koja će se naknadno kroz sljedeća presvlačenja potpuno regenerirati. Evo dio copy pastanog mail i o toj temi :

I suspect that tarantulas lose limbs during molts either by pure accident (much the same way we sprain an ankle or twist our backs) during the molting process; or because the limb was damaged earlier but not seriously enough to cast off, and is either held in place by scar tissue or pasted in place by clotted hemolymph (spider blood). This latter possibility seems quite reasonable when you consider that they make their living by pouncing on and subduing their prey, often violently. Being a predator does have its risks, too!

Evo to je to nadam se da sam vam malo razjasnio. Ja se već neko vrijeme držim toga (ne dižem vlagu pred presvlačenje) i sve je u najboljem redu. Isto kako je bilo do tada kad nisam znao i kad sam i ja dizao vlagu pred presvlačenje !