Evo nakon što smo riješili sitne nesuglasice s tetom moderatoricom ponovit ću post
Autor teksta je Stanley A. Schultz, autor The tarantula keepers guide-a svojevrsne biblije za sve ljubitelje ovog hobija a tekstovi su dijelom preuzeti sa južnoafričkog foruma http://www.tarantulas.co.za/forum a dio je iz privatnih emailova koje izmjenjujem s dotičnim gospodinom. Ja sam ih prevodio s engleskog na hrvatski. Također dio tekstova sam copy/paste-ao naravno uz odobrenje Stanley A. schultzaPrvo da odem malo u offtopic i da komentiram iznad od člana ivborosa
Apsolutno se slažem s tvojim postom iznad. O tome da li imam iskustva ili ne neka procijene drugi ljudi. Prvu tarantulu sam nabavio prije 16 godina i od tada je preko 100-tinjak tarantula prošlo kroz moj dom. Trenutno imam 32 godine , 16 godina iskustva 18 tarantula, pa valjda sam neku iskustvo i stekao sve te godine. Ono s čim NEMAM apsolutno nikakvoga iskustva su legla (koje je član ivborosa imao) i o kokonima, nimfama i njihovom držanju i razvoju u male pauke sam totalni tudum. A njemu za kokon ,brigu oko malaca stvarni skidam kapu jer za to kako je rekao treba i vremena i strpljenja i novaca na kraju.
Dalje nije da reklamiram, ali u The Tarantulas Keepers Guide-u imate odgovore na 99% pitanja koja bi vam mogla pasti na pamet a tiče se tarantula. Stoga mislim da bi vam tih 125 kuna koliko košta knjiga od 376 stranica bila odlična investicija jer neki toliko plaćaju prve slingove a da ne znaju što kupuju !
No sad da se vratimo na temu:Tarantule sadrže tako zvani voštani sloj (waxy layer) koji ih čini vodonepropusnim s obje strane tj. izvana prema unutra i iznutra prema van. Gotovo su hermetički zaštičene/ zatvorene od okoline.
Također uz to što su tako hermetički zatvorene one su unutar svog egzoskeleta 75-80% voda Osim ako ne pate od ozbiljne dehidracije , to mislim na 4 ili više mjeseci u tijelu je dovoljno vode i lubrikanta da se tarantla presvuče tj. skine staru kožu. Sljedi origainalan text:
This is a common misconception among tarantula enthusiasts. In fact, tarantulas are covered with a waxy layer that effectively waterproofs them from both the outside in, and the inside out. They are almost, but not quite, hermetically sealed off from their environment.
In addition, the tarantula, hermetically sealed in its little exoskeletal capsule, is fully 75% or 80% water. Unless it's already suffering serious dehydration (4 or more months in dry terrarium), there is plenty of water inside it to lubricate the old skin as it comes off.
Druga stvar koju sam spominjao je zašto tarantule znaju izgubiti jednu ili više noga pri presvlačenju:
Razlog je puka nesreća isto kao i kod ljudi kad uganu nogu ili slome ruku,nogu dok se bave nekom aktivnošću i padnu. Naravno kad npr tarantula se penje po terariju i padne ona ako se ozljedi neće odmah izgubiti nogu zbog svoje anatomije ali ako je ozljeda veća pri presvlačenju će izgubiti tu nogu koja će se naknadno kroz sljedeća presvlačenja potpuno regenerirati. Evo dio copy pastanog mail i o toj temi :
I suspect that tarantulas lose limbs during molts either by pure accident (much the same way we sprain an ankle or twist our backs) during the molting process; or because the limb was damaged earlier but not seriously enough to cast off, and is either held in place by scar tissue or pasted in place by clotted hemolymph (spider blood). This latter possibility seems quite reasonable when you consider that they make their living by pouncing on and subduing their prey, often violently. Being a predator does have its risks, too!
Evo to je to nadam se da sam vam malo razjasnio. Ja se već neko vrijeme držim toga (ne dižem vlagu pred presvlačenje) i sve je u najboljem redu. Isto kako je bilo do tada kad nisam znao i kad sam i ja dizao vlagu pred presvlačenje !