Srpanj 20, 2025, 00:24:19 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Otocinclus - uvučen trbuh i ugiba  (Posjeta: 1502 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mali Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
Otocinclus - uvučen trbuh i ugiba
« u: Ožujak 14, 2012, 16:01:03 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   Akvarij je 50x30x30, 45L,
-   temperatura je 25C,
-   parametri vode ne znam,
-   Akvarij je pokrenut prije godinu i pol,
-   Nakon mjesec i tjedan dana su stigle prve ribe (ne ove o kojima je riječ),
-   Jednom tjedno mijenjam 30 % vode i prilikom izmjene usisavam podlogu.

FILTER:
-   Filter je Eheim 2008 i 2010 koji se momentalno ciklira.
-   Filter materijal čistim u akvarijskoj vodi koju sam prethodno izvadio i to kad se protok kroz filter smanji, to je otprilike jednom mjesečno.
-   U filteru je original spužva koju sam dobio s filterom.

OSTALA OPREMA:
-   Imam dva drveta iz pet centra, na oba ima crne čupave alge.
-   grijač Elite 100W
-   pumpu za zrak  nemam.
-   CO2 sustav DIY
-   Prilikom izmjene vode dodajem FFM ali ne svaki put, ProFito 0,5ml dnevno i Carbo 0,8ml dnevno. Ponekad JBL Atvitol-a.

STANOVNICI:
-   3 Otocinclusa, sva tri iz Aqua Terre. Oko godinu dana su kod mene
-   5 Ancistrusa, kupljeni preko foruma
-   5 Hokejki, Penguin tetra
-   Nema potencijalnih „terorista“
-  Ribe hranim TetraPlecomin-om. Hranim ih i špinatom, blitvom, liščem kelerabe, tikvicama, i onda naj češće ne stavljam tablete jer ih ne fermaju neg klopaju zelenjavu.

-   U akvariju još imam Vallisneriu, Sagitariju, Anubias mali, Ludwigiu i nešto leče po površini…

PROMJENE:
-   Nema promjena u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna.
-   Nema nikakvih promjena kvalitete vode. Nemam više ni one masne mrlje po površini.
-   Od kako sam kupio ProFito počupo sam sve biljke iz akvarija koje su imale trulo lišće tj.
koje je propadalo i posadio sam vrhove koji nisu imali trulih listova. Nakon početka gnojenja mi biljke puno gušće rastu i nema više trulih listova. Ima tu i tamo koji ali mislim da to nije nešto strašno.
Imam crne čupave alge koju stalno mičem mehaničkim putem. Nemrem je se riješiti...

SIMPTOMI:

Jedan Otocinclus je jucer imao neku flekicu kod glave ali mislio sam da je to samo malo pigmentacija a on da je ok. Danas ujutro u 8h kad se upalilo svjetlo bio je naprijed miraj sa uvucenim trbuhom. Mislio sam da je  :dead: ali kad sam ga pokuso izvadit otplivao je i izgubio se negdje pa sam pretpostavio da se sam treba najest i da ce bit ok.
Sad kad sam doso doma Otocinclus je na ledima, vidi se da malo dise, ima uvucen trbuh... Nisam bas siguran da ce prezivjeti...
Ostali stanovnici su svi ok.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Otocinclus - uvučen trbuh i ugiba
« Odgovori #1 u: Ožujak 15, 2012, 09:54:57 prijepodne »
Susjed, sve radiš kako treba.

Problem je sa otocinklusima taj što su to sve ribe ulovljene u prirodi i pune su crijevnih parazita...

Jedino je rješenje kada ih kupiš da ih prije stavljanja u veliki akvarij očistiš od parazita i tek onda možeš biti miran.

Znaš i sam da riba može parazite nositi godinama sve dok joj je visok imunitet ali u jednom trenutku zbog nekog razloga padne imunitet i tada paraziti prelaze u inicijativu i ubijaju ribu...

Pozdrav.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #2 u: Ožujak 15, 2012, 17:55:10 poslijepodne »
Otocinclus nije prezivio do jutra.
Bio je kod mene vise od godinu dana...
Steta sto su ga paraziti sredili...
 :-X

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #3 u: Ožujak 15, 2012, 22:12:10 poslijepodne »
ovakve vrste riba najbolje je jednom u par mjeseci tretirati preis colyem

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Ožujak 15, 2012, 22:36:26 poslijepodne »
ovakve vrste riba najbolje je jednom u par mjeseci tretirati preis colyem

Da slažem se Jurupari, ali parazite je trebao (sa tim antiparazitikom ili nekim drugim), očistiti uvoznik riba za vrijeme zakonom propisane obveze držanja riba u karanteni.

Na žalost svi znamo kako se postupa sa uvezenim ribama, nema karantene ili ima a ona traje nekoliko dana, ribe se ili uopće ne tretiraju sa lijekovima ili se pak tretiraju sa kojekakvim kemikalijama i slično.

Jedini uvoznik za kojega osobno znam da provodi karantenu i ne prodaje ribe prije nego ribe budu barem 10 dana u karanteni je Aquaterra ali mislim da oni ribe ne čiste od parazita.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #5 u: Ožujak 15, 2012, 22:58:03 poslijepodne »
Cek to onda znaci da bi trebali kad god kupimo ribu u nekom ducanu dofurat ju doma i drzat 10 dana u karanteni, ocistit ju od parazita s tim necim i tek onda ju ubacit u akvarij s ostalim ribama?
Ovaj Otocinclus kao i druga dva koja imam su kupljeni u Aqua Terri.
Zao mi ga je jer su mi to super ribice i ne narastu velike, ali opet kad se sjetim kako ih love i kako postupaju s njima naj rade bi ih zabranio...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Ožujak 16, 2012, 09:24:56 prijepodne »
Upravo tako Zeleni, novokupljena riba obavezno prvo u karantenu na cca 10 do 15 dana.

E sada, ne moraš sve ribe tretirati sa sredstvima protiv parazita.

Na primjer, ja i Jurupari smo kupili iz Aquaterre ribe ulovljene u Columbiji (L-ovi) a ja sam u toj turi kupio i otocinkluse (katkođer ulovljeni u divljini) i naravno da se kod tih riba mora provesti čišćenje od parazita jer su imali svega i svačega. Međutim, ako kupuješ ribe tipa gupy, corydorasi, plati, moli, sijamske borce i algojede njih je dovoljno samo držati određeno vrijeme u karanteni na promatranju jer su to ribe uzgojede kod nas i manja je vjerojatnost da imaju parazite pa ih se drži više da se vidi da li će se ispoljiti Ich.

Međutim, ako uzimaš Diskuse i ostale ciklide te ribe iz divljine obavezno treba provesti čišćenje od parazita.

Offline DeX_13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #7 u: Ožujak 16, 2012, 09:42:53 prijepodne »
Upravo tako Zeleni, novokupljena riba obavezno prvo u karantenu na cca 10 do 15 dana.

E sada, ne moraš sve ribe tretirati sa sredstvima protiv parazita.

Na primjer, ja i Jurupari smo kupili iz Aquaterre ribe ulovljene u Columbiji (L-ovi) a ja sam u toj turi kupio i otocinkluse (katkođer ulovljeni u divljini) i naravno da se kod tih riba mora provesti čišćenje od parazita jer su imali svega i svačega.

Međutim, ako uzimaš Diskuse i ostale ciklide te ribe iz divljine obavezno treba provesti čišćenje od parazita.

može jedan kratak naputak, kako i čime provesti karantensko čišćenje? Možda neta sticky tema?!?!
Za ubuduće...  :up: :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Ožujak 16, 2012, 10:12:42 prijepodne »
Po meni su najbolji lijekovi od Sere pa sam za čišćenje koristio slijedeće:

Za sve kožne i škržne parazite: Sera Tremazol
za crijevne parazite tipa protozoa: Sera Flagelol
za crijevne parazite tipa nematoda: Sera Nematol

Za čišćenje od kožnih i skržnih parazita vrlo je uspješna i modra galica.

JBL-ovi lijekovi za čišćenje parazita nisu dobri kao Serini.

Offline DeX_13

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 16, 2012, 12:06:01 poslijepodne »
Po meni su najbolji lijekovi od Sere pa sam za čišćenje koristio slijedeće:

Za sve kožne i škržne parazite: Sera Tremazol
za crijevne parazite tipa protozoa: Sera Flagelol
za crijevne parazite tipa nematoda: Sera Nematol

Za čišćenje od kožnih i skržnih parazita vrlo je uspješna i modra galica.

JBL-ovi lijekovi za čišćenje parazita nisu dobri kao Serini.

po netu se spominju kupke u "Methylene blue" znaš li šta je to, jer sam dobio određenu količinu iste kao navodno "dobar" lijek ali se nisam usudio probati.

Također vidim da se nudi u aquashopu Preis Coly, kao biljni preparat za uklanjanje parazita, pa mi reci šta misliš o njemu?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Ožujak 16, 2012, 12:54:42 poslijepodne »
Modra galica je naziv za bakrov(II) sulfat pentahidrat. Kemijska formula je CuSO4 · 5 H2O.

Metilensko plavilo (CI 52015) je heterociklički aromatski kemijski spoj sa molekularna formula C 16 H 18 N 3. S Cl. Koristi se u kombinaciji sa malahitnim zelenilom i nekim drugim supstancama u Serinom Costapuru - dakle za liječenje Icha i drugih kožnih parazita. Navodno da može pomoći u liječenju otrovanja od amonijaka i nitrita.

Za ovaj lijek koji si spomenuo nisam čuo. Ali već sam gore napomenuo da su se meni najbolje pokazali Serini lijekovi.

Pozdrav.

Offline DeX_13

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 16, 2012, 13:31:42 poslijepodne »
Modra galica je naziv za bakrov(II) sulfat pentahidrat. Kemijska formula je CuSO4 · 5 H2O.

Metilensko plavilo (CI 52015) je heterociklički aromatski kemijski spoj sa molekularna formula C 16 H 18 N 3. S Cl. Koristi se u kombinaciji sa malahitnim zelenilom i nekim drugim supstancama u Serinom Costapuru - dakle za liječenje Icha i drugih kožnih parazita. Navodno da može pomoći u liječenju otrovanja od amonijaka i nitrita.

Za ovaj lijek koji si spomenuo nisam čuo. Ali već sam gore napomenuo da su se meni najbolje pokazali Serini lijekovi.

Pozdrav.
Super, hvala!
Znači za potpunu proceduru čišćenja, bilo bi dobro napraviti karantenu i provesti kuru sa sva tri serina lijeka?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Ožujak 16, 2012, 13:37:53 poslijepodne »
1. Ovisi od koga kupuješ. (Na primjer ako kupuješ Diskuse od Penanga tada nije potrebno čišćenje jer je on jedini u Hrvatskoj koji svoje ribe drži čistima od parazita)
2. Nije uvijek potrebno čišćenje sa sva tri lijeka sve ovisi od koga kupuješ, da li su ribe iz domaćeg uzgoja, da li su kupljene od uzgajivaća ili iz trgovine i dr.
3. Također je bitna i vrsta riba koju si kupio jer ne idu svi paraziti na sve vrste riba a neke ih imaju pa služe kao prijensonici a ne ispoljavaju ili vrlo rijetko ispoljavaju znakove bolesti (Skalari - Hexamita)...