Kolovoz 17, 2025, 01:45:01 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Izrada akvarija 150l i sve potrebno  (Posjeta: 5747 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline croat92

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Izrada akvarija 150l i sve potrebno
« u: Ožujak 08, 2012, 16:01:13 poslijepodne »
Ovako, odlucio sam i jako sam zagrizao za kupnju akvarija nekih 150l.... otisao sam u pet shop i savjetovao se sa prodavacem...i na kraju jos se dvoumim ali mislim da cu uzeti hladnovodne, znam da ih ima manji izbor ali su manji troskovi sa njima....treba samo filter kupiti... skupio sam 900kn za akvarij.

Prvo...izrada akvarija 150l dimenzija 60x50x50 koliko mora biti debljina stakla 6mm? 8mm?.... i mislim si poklopac jos posebno izgraditi, a na taj stol koji ga planiram staviti je visina 60cm, s obzirom da je visina 50 a jos ce doci poklopac je do sta?

Drugo...filter kakav je najbolji i preporucite mi nekog... vise bih zelio da je hang ili unutar akvarija jer nemam mjesta bas niti iza akvarija... i da li mi treba jos sta za pocetak je ovo dosta ocekujem da cu do kraja mjeseca imati akvarij. :) :)

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Izrada akvarija 150l i sve potrebno
« Odgovori #1 u: Ožujak 08, 2012, 16:37:17 poslijepodne »
Kao prvo ja bih na tvom mjestu na taj stol stavio novu ploču da ti širina akvarija bude barem 80x'??( 50).
Zlatne vole jako mjesta za plivanje, a akvarij od 50x50 im je malo.
Za 900 kn, pogledaj tuj na oglasniku, njuškalu ili  nazvat AQUA-TERR-u pa naručit i još ti ostane za neki filter.
6 mm je dost sa pojačanjima , a sa 8 mm mirnije spavaš  :D :D, poklopac složiš sam ima tuj na forumu poklopaca na 100 načina :)
Filter ako možeš vanjski, ako nema mijesta  onda hangon , unutarnji su dosta slabi za 150 l
U biti imaš vremena ,  ne srljat, bolje 2 puta pitat nego 1 pogriješit :D :D

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 08, 2012, 16:39:30 poslijepodne »
s prodavacem se nemoj nikada savjetovat :)

Offline croat92

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 08, 2012, 18:01:27 poslijepodne »
Mislio sam potrositi 900kn sve zajedno +100 kn najvise....zasad ne mogu vise, poslije mozda.....a sa hladnovodima ne treba rasvjeta?

Mozda na kraju uzme tropske ako uzmem tropske sta moram uzeti samo grijac i rasvjetu jos, i sta rasvjeta mora nonstop biti ukljucena?

Sto je zahtjevnije hladnovodne ili tropske?  I jos moram i za dekoraciju akvarija potrosit ali to polako prvo da nabavim akvarij, zna netko jos koji dobar site za akvarije osim ove aqua terre oni su mi sada favoriti

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Ožujak 08, 2012, 19:34:08 poslijepodne »
Ako bi tropske  imaš u ZOO-VILL-ju  akvarij posejdon riviera 80 za nekih 840 kn, ( bar mislim ) od oko 100 l sa svom opremom.
Najpovoljniji akv na tržištu te litraže ,

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Ožujak 08, 2012, 19:36:35 poslijepodne »
s prodavacem se nemoj nikada savjetovat :)

Amen brate! Ja bih dodao - ni sa ljudima sa foruma se nemoj nikada savjetovati.... :D :D :D

zezam se malo, ali cuti ces 1001 misljenje a na kraju neces biti nista pametniji, cak naprotiv, tek onda nista neces znati.

Akvarij od 60*50*50 je besmislen. preskup. neprimjeren. besmislen. Ali totalno besmislen i za hladnovnodni i za toplovodni akvarij. Potreba za akvarijem visine 50cm je rijetka, i samo za odredjene vrste riba, ali tek s time se nemoj zamarati u pocetku.

Sto se zlatnih, odnosno hladnovodnih tice, nije tocno da su one manje zahtjevne, ili da "imaju" manje troskove. Osnova svakog akvarija je ista, razlike su minimalne i neprimjetne, posebice u financijskom smislu.

Ako ces ici na haldnovnodne ribe, idi na duzi i siri akvarij, visina ti nije toliko bas bitna. 80x50x40, 85x50x35, 85*40*40.... 100*40*35, 100*40*40....sve ti je to litrazom tu negdje, a riba ce vise cijeniti centimetar duzi nego centimetar visi akvarij. Staklo uvijek idi na deblje, vecina ovih kombinacija koje sam napisao idu bez brige sa 6mm staklom, ovi "manji" bez ojacanja, veci sa gornjim ojacanjima, ali radije balansiraj i kalkuliraj na drugoj strani, na staklu se ne stedi, dakle ako ne prelazis 80*40*40 mozes bez brige sa 6mm, svako povecanje bilo koje dimenzije - ulozi koju paru vise i radi od 8mm....

Jasno, sve ovo vrijedi i za toplovodne, isti vrag.

Hang on ili unutarnji filter prekrizi na tu litrazu, posebice kod hladnovodnih. Kod toplovodnih bi se jos i mogao svercati, ako ces imati neke manje ribe i manje kolicine riba, ali za hladnu vodu, nazalost, nista od toga. Vanjski filter, sto veci volumen, preljevni, pregradni, u poklopcu, bilo kakav, ali ne hang on, a posebice ne unutarnji. Modeli koji kostaju kao i dobar vanjski su iskljuceni iz ovog savjeta.....

Redosljed nabavke, prvo staklo, onda panjevi, podloge, ovo ili ono. Onda filter. Onda biljke. Onda to sve slozis, nalijes vodu, posadis biljke, i ostavis akvarij na miru barem dva tjedna.

Grijac u hladnovodnom u principu ne treba, ali nije lose imati ga pri ruci, hladnovnodni u principu ne znaci "hladna voda", vec da je temperatura koliko toliko konstantna i bez vecih oscilacija. Jasno, temperatura vode je niza nego kod toplovodnog, ali kod nekih "oblika" zlatnih ribica je vrlo blizu, dakle 22 ili cak i vise stupnjeva, a to neces odrzavati po zimi bez grijaca na konstanti.

Rasvjeta je obavezna u bilo kojem tipu akvarija, jasno ako imas biljke. A ako ih i nemas, opet, valjda nekog vraga moras vidjeti u tom akvariju, znaci rasvjetu moras imati, samo je pitanje kakvu i koliko jaku...

Nekako se bojim da ce ti 900 kn biti dosta za sve.....

Akvarij racunaj 300-500kn, ovisno o dimenzijama za koji se odlucis. Za dobar filter, barem jos toliko. Grijac 100kn, rasvjeta jos 100, ako kupujes panjeve i slicno, podloge, pa biljke..........malo si kratak sa proracunom, ali prati male oglase, nadje se svega za male pare....

Offline croat92

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Ožujak 08, 2012, 20:32:16 poslijepodne »
Ja sam mislio dati za filter 200kn... a sad kazes jos toliko koliko i akvarij :O...ja mislio uzeti u petshopu neki ali ne znam koji moze mi neko preporuciti koji dati link.

Ma ostajem dalje kod 60x50x50....a postoje poklopci koji se zasebno prodaju sa filterom i rasvjetom?

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Ožujak 08, 2012, 20:44:48 poslijepodne »
Gledaj ovako ja sam svoj 100l platio 300 kn samo staklo, za filter sam dao 200, grijac 200, a sad za polkopac za njega dođe 700 kn a covjek ti lijepo gore kaze najpovoljniji akvarij za sad je taj u zoo viliu za 850kn sa svom opremom znaci imas unutra sve i filter grijac poklopac i rasvjetu koja nemora raditi stalno nju nariktasna neki timer da svijetli nekih 12 sati dnevno!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Ožujak 08, 2012, 20:55:16 poslijepodne »
Ti ne kuzis.....te dimenzije akvarija su besmislene. Posebice za hladnovodne ribe. Zasto inzistirati na necemu sto nece funkcionirati?

Ako je 60cm maksimalna duzina za koju imas mjesta, ok, nije problem, ali nemas potrebe ici na visinu od 50cm, samo nazivno nabijas litrazu, pa ispadne da imas akvarij od 150 litara, a efektivno, nista od riba nece profitirati od te visine. Riba pliva lijevo desno, naprijed nazad, ali jako rijetko gore-dolje, da bi ta visina imala smisla na tako malu duzinu. da ne spominjem da ce te akvarij te visine kostati poprilicno vise od neke "standardne" i sasvim dovolje visine od 35-40cm, cak je i 40 poprilicno nepotrebno na "samo" 60cm duzine.

da, dobar filter kosta, 200 kn mozda je puno novaca, ali u toj cjenovnoj kategoriji nema bas nista cemu bih ja povjerio filtraciju hladnovodnog akvarija sa zlatnim ribama (jer valjda neces imati samo jednu?)

Uostalom, zar ti nije bolje dati 200kn manje za akvarij, pa u filter uloziti 400kn, nego raditi besmisleno visok akvarij, a onda skrtariti na filteru.....

Poklopci s rasvjetom postoje, ali i oni, pogadjas - kostaju kao i akvarij, cak i skuplje, ovisno o dimenziji, ako ih kupujes posebno.

Za hladnovodne, moj prijedlog - odi kod staklara, od 6mm stakla neka ti napravi akvarij 85x40x35, ili 80x50x35, to te nesmije kostati vise od 350-400kn. Preko oglasa uzmi polovni vanjski filter, ili novi haqos1200, on ti je dodatnih 400kn (cini mi se). Znaci, potrosio si 800kn. Ostaje 200 - u trgovini rasvjetom uzmi obicni zidni nosac sa grlima za t8 18w neonku, 2x18w, kupi i 2 daylight neonke (oznaka 860 ili 865). To sve zajedno ce te kostati nekih 50-tak kn. Za 10 kn kupi jedno pakovanje (10l) zemlje za cvijece florabela, istresi sve to u neku kantu ili bure, i naspi vode. Daljne upute za pripremu takve zemlje potrazi tu na forumu. dodatnih 50kn ulozi u kupnju sitnijih kamencica za podlogu. Preko foruma naruci neko nezahtjevno bilje, za 50kn mozes kupiti hrpu toga.

I eto ti, za 900+100kn, imas sve rijeseno, i dobar akvarij, i odlicnu filtraciju, i podlogu, i biljke i sve...... A poklopac, ako od niceg drugog, napravi od stirodura. Kupi tablu 2cm stirodura, izmjeri, izrezi nozem, spoji vijcima, napravi otvore i amen, kosta te 15kn, svi moji poklopci su upravo od stirodura napravljeni, mene estetika i "dizajn" ne dira previse, ono sto je bitno je da je jako jeftino i jako funkcionalno....

ili kupi neki od gotovih akvarija, samo koliko se meni cini, akvarj od 150 litara sa filtracijom, rasvjetom, poklopcem i svom opremom neces bas pronaci za 900kn u trgovini. Mozda se varam, to bi bilo najbolje rjesenje..... Ovo u zoo viliju je ok cijena, samo, taj akvarij nije 150 litara, on je 95 litara ako se ne varam, i dimenzije su mu 80 duzina, 32 sirina (sto je smijesno i premalo) i visina 45cm...opet bezvezno nabrijavanje litraze samo na visini akvarija....ali ok....nadalje, rasvjeta je banana na tom akvariju, 1x18w, na 45cm visine, neznam kako ces s time biti zadovoljan. Filtracija za zlatne - upitna. I da, u taj akvarij, 1 obicna zlatna, ili 2-3 nekakva teleskopa....

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #9 u: Ožujak 08, 2012, 21:30:17 poslijepodne »
U potpunosti se slažem sa Damirom :)
Hladnovodne su zahtjevnije u onom na čemu ti misliš najviše štedjeti - filteru. Prodavači obično preporučaju sve i svašta, samo da prodaju nepotrebnu/neadekvatnu opremu kako bi se svakih tjedan dva vraćao po nove ribe.
Pročitaj vodič za početnike na portalu, biti će ti puno toga jasnije.

P.S. Pitanje: zašto akvarij mora biti visine 60? Jer ako ga misliš staviti u neki regal to ti neće funkcionirati. Poklopac se mora moći otvarati a sami akvarij ako ima 150l to ti je odprilike 150kg pa gledaj da "stalak" to izdrži
« Zadnja izmjena: Ožujak 08, 2012, 21:34:33 poslijepodne od Dellete »

Offline croat92

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Ožujak 09, 2012, 14:15:49 poslijepodne »
Nece biti 60 visina nego 50 .... 60 cm iam prostora u visini uzeo sam 50 i jos 10 cm poklopac, i 51 cm mi je sirina sanka pa da bude tamn.....drzat cu ga na kuhinjskom sanku ispod kojeg je hladnjak držat ce to bez problema...prvo ide nabava akvarija 60x50x50 i uzet cu debljinu 8mm onda mogu mirno spavati.....

Zna netko da u Puli izraduje akvarije, vidio sam jednog clana pod nekom temom ali sam zaboravio kako se zove

Offline croat92

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Ožujak 12, 2012, 16:57:55 poslijepodne »
Ovako danas bio u pet centru Pipi u Puli i traze mi za 60x60x50 cm i 8mm izmedu 250-300 kn.....ocekivo barem oko 500kn, barem tolko bi doslo u aquaterri.je to ok cijena ?