Kolovoz 15, 2025, 11:31:10 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nigrici ili nesto drugo???  (Posjeta: 1875 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Najki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
Nigrici ili nesto drugo???
« u: Ožujak 08, 2012, 13:03:11 poslijepodne »
ovako, sredio sam 80 litarski toplovodni akvarij u kojem bi drzao ribe koje bi mi sluzile kao ziva hrana za oskare. Kolega s foruma mi je već prije par mejseci preporučio nigrice kao najbolji izbor, jer njihov mrijest nije nikakva nauka, a i izmrijesti se mnoooogooo malaca. Sad me zanima dal postoji neka bolja alternativa ovoj, recimo gupiji ili nešto slično. Znaci prioritet su mi lak mrijest( pošto sam početnik i nemam iskustva u tom području), veliki broj malaca i brz razvoj i rast ribe!

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Nigrici ili nesto drugo???
« Odgovori #1 u: Ožujak 08, 2012, 14:40:45 poslijepodne »
Nigrici ne rastu bas tako brzo, i kao hrana, mogu sluziti samo dok su oskari mali, odraslom oskaru nista ne znace "spermici" od par mm, a dok nigric naraste do nekih 4 cm (okvirno) prodje par mjeseci, znaci, od svake ture bi morao ostavljati zalihu, a kad ti oskar naraste, friski malci ce ti biti beskorisni....

Da se nadopunim...uzgajati jednu vrstu da bi hranio drugu je onako.....bezveze.... ziva hrana u obliku malaca moze biti ponekad, za popunu jelovnika i slicno, ali bazirati prehranu samo na njima..... :down:

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 08, 2012, 16:07:27 poslijepodne »
Nigrici ne rastu bas tako brzo, i kao hrana, mogu sluziti samo dok su oskari mali, odraslom oskaru nista ne znace "spermici" od par mm, a dok nigric naraste do nekih 4 cm (okvirno) prodje par mjeseci, znaci, od svake ture bi morao ostavljati zalihu, a kad ti oskar naraste, friski malci ce ti biti beskorisni....

Da se nadopunim...uzgajati jednu vrstu da bi hranio drugu je onako.....bezveze.... ziva hrana u obliku malaca moze biti ponekad, za popunu jelovnika i slicno, ali bazirati prehranu samo na njima..... :down:

pa to i je u planu, samo kao dopuna jelovniku! Kako ce rasti oskar, tako ce rasti i nigrici... a jednom tjedno ziva hrana i nije neka velika potrosnja, tak da se nadam da ce to funkcionirat. I da se razumijemo, nisam ja tu kombinaciju nigrica i oskara izmislio, nego sam dobio vise preporuka od vlasnika oskara, ali bi htio cuti i misljenje ostalih forumasa :)

Offline ZLovric

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #3 u: Ožujak 08, 2012, 17:14:30 poslijepodne »
Sad ću ja kao potpuni laik bubnuti nešto. A jel se ne bi moglo hraniti takve mesoždere, recimo smrznutim (naravno odmrznutim) papalinama ili gavunima?

Offline reebeech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #4 u: Ožujak 08, 2012, 18:56:56 poslijepodne »
mislim da ces trebati i treci akvarij u koji ces odvajat male nigrice...ako ih ne odvojis nakon desetak dana nigrici ce pojest svoje malce...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 08, 2012, 19:19:29 poslijepodne »
Trebat ce ti poprilicno akvarija i mjesta, jer vec od prvog mrijesta moras ostaviti dio riba koje ce rasti do neke bitnije velicine, da bi posluzile oskaru kao hrana kad ovaj naraste.... Jer oskara od 20 cm hraniti ribicama od par mm, ne vidim poantu....

Ideja je u osnovi ok, samo racunaj na barem 3 akvarija koja ti trebaju - 1 za roditelje, 2 za malce, i treci za ostavljati ribe koje ce rasti i sluziti kasnije kao hrana. A ti akvariji, barem ne ovaj zadnji, ne mogu biti mali. Roditelji ce jesti male, dok su vece ribe u istom akvariju (ti nigrici koje ostavljas za kasniju hranu) nista od mrijesta, oni ce jesti male....

Drugim rijecima, treba ti jos koji akvarij, jedan za skroz male, jedan za ove koji ce narasti, i eventualno jos jedan sa strane, jer svaka kombinacija u kojoj ces malu ribu staviti sa onom vecom ti nece biti dobra.

I pazi na jos jednu stvar, i nigrici rastu, i nisu nimalo bezazlene ribe, pa se nemoj iznenaditi ako jednog dana posluzis svome oskaru rucak, a banda nigrica ubije boga u njemu..... :D :D Ok, to ces vidjeti iz prve ruke, kojim tempom ce rasti oni, kojim oskar, sve ovisi i o samim ribama, ali nigrici od 4-5cm su vec opaki protivnici i puno vecoj ribi od sebe, pogotovo ako ih je vise.....

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 08, 2012, 20:55:08 poslijepodne »
ma ja bi to drugacije rijesio... Dopustio bi samo jedan mrijest, u početku kad je oscar star mjesec dana, još je relativno mali i mo ći će se zadovoljiti "punoglavcima", a kako ce rast Oscar, tak ce rast i nigrici, a kak budu rasli nigrici tak cu i rijedit njihov broj samom ishranom oskara! Kod drugih funkcionira, sad je samo pitanje dal ce i kod mene  :D   

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 08, 2012, 21:00:42 poslijepodne »
Cekaj.....znaci, plan je prvi mrijest ostaviti kompetan, pa onako, vremenom hraniti oskara tim ribama.....

Ovaj...nadam se da imas VEEEEELIKI akvarij u kojem ces drzati te nigrice, procitaj malo koliko njih bude po jednom mrijestu, ok, smanjivat ce im se broj, ali djabe, biti ce ih manje, ali kako budu rasli, trebat ce puno mjesta.....

ja bih radije isao na zivorotke, ali to je samo moje misljenje.....ispravak, uopce nebih ni isao u osposobljavanje dodatnih akvarija koji bi mi sluzili za uzgoj hrane, jednostavnije ti je dogovoriti se s nekim tko ima hrpu tih zivorotki, ili nigrica, ako bas njih zelis kao hranu, ili bilo kojih drugih riba koje se cesto i obilno mrijeste, da mi jednom mjesecno za sitne pare ustupe visak, taj visak u jedan akvarij, bilo kakav, i onda na jelovnik...

Jer, nigrici jesu jednostavni za mrijest, ali i oni zahtjevaju odredjene uvjete......od prostora, kvalitete vode, filtracije..... nisu ni oni bas instant zecevi koji se mrijeste u casi vode, kao sto se prikazuju.....

Offline Najki

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 08, 2012, 21:15:49 poslijepodne »
Cekaj.....znaci, plan je prvi mrijest ostaviti kompetan, pa onako, vremenom hraniti oskara tim ribama.....

Ovaj...nadam se da imas VEEEEELIKI akvarij u kojem ces drzati te nigrice, procitaj malo koliko njih bude po jednom mrijestu, ok, smanjivat ce im se broj, ali djabe, biti ce ih manje, ali kako budu rasli, trebat ce puno mjesta.....

ja bih radije isao na zivorotke, ali to je samo moje misljenje.....ispravak, uopce nebih ni isao u osposobljavanje dodatnih akvarija koji bi mi sluzili za uzgoj hrane, jednostavnije ti je dogovoriti se s nekim tko ima hrpu tih zivorotki, ili nigrica, ako bas njih zelis kao hranu, ili bilo kojih drugih riba koje se cesto i obilno mrijeste, da mi jednom mjesecno za sitne pare ustupe visak, taj visak u jedan akvarij, bilo kakav, i onda na jelovnik...

Jer, nigrici jesu jednostavni za mrijest, ali i oni zahtjevaju odredjene uvjete......od prostora, kvalitete vode, filtracije..... nisu ni oni bas instant zecevi koji se mrijeste u casi vode, kao sto se prikazuju.....

zato sami postavio ovu temu, da mi predložite neke bolje solucije! Koje zivorotke npr.??? a sto se tice nabave riba za hranu od nekog ko već ima nigrice ili neke slicne ribe, da budem iskren nisam se raspitao, al ne vjerujem bas da cu u mojoj okolici naci nekog takvog  :D

Offline renato66

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: gornji laduč
« Odgovori #9 u: Ožujak 13, 2012, 19:34:08 poslijepodne »
kaj se mučiš s time kad glisti ima na svakom koraku a to im je poslastica a kad su odrasli daj im bojle koji  koriste ribiči za ulov šarana moji su bili 14 mjeseci 40 cm

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 13, 2012, 19:39:30 poslijepodne »
imao si nigrice koji su bili veliki 40cm??????

Offline renato66

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: gornji laduč
« Odgovori #11 u: Ožujak 13, 2012, 20:11:25 poslijepodne »
oskare

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 13, 2012, 20:14:02 poslijepodne »
Samo provjeravam, neka me plasiti.... ;)

Offline phasid man

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
  • Baculum Extradentatum --> Chromatopelma cyanopubes
« Odgovori #13 u: Ožujak 13, 2012, 20:24:36 poslijepodne »
a kako uzgojit malce? prijatelj ih ima u 100 l i svaki put kad dođem do nj je sve puno malca ... ali on ih ima samo 5 odraslih i jednog mladog... samo jednog je uspijo uzgojit ... ja sam si uzeo par malca i nezele jest ... tj. neznam s čim da ih hranim a veli da ih mama pojede ... ima ih na panju se odmaraju i nisu vise oni malci (kao guppy samo manji ) nego su vec polu okrugli ... mogu si ja uzet malce za 50 l?

sorri na ulet  :-[
Baculum Extradentatum x20
Chromatopelma Cyanopubescens x1
Eliptorhina Javanica x2