Kolovoz 05, 2025, 18:28:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nove neonke u akvariju raspadanje ledjne peraje  (Posjeta: 3550 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dreamer

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Nove neonke u akvariju raspadanje ledjne peraje
« u: Ožujak 08, 2012, 12:52:43 poslijepodne »
Ovako prije 2 dana sam u akvarij ubacio 2 neonke, dobio sam ih na nakon sto su 2 dana nakon kupovine provele u staklenoj vazi bez grijaca. Bile su skroz problijedile. Nakon uvodjenja u akvarij vratila im se je normalna boja plava po ledjima i crvena crta.

Od jutros znaci nakon 36 sati nakon uvodjenja u akvarij jedna neonka ima ledjnu peraju skroz bijelu i djeluje nekako sljepljeno, ne znam da li se radi o bakterijskoj infekciji i kako lijeciti? Neonke jedu normalno, napadaju hranu...

Stanje u akvariju, 3 playta, 3 lemon tetre, temp 24 C, akvarij 35 lit, promjena vode 30% jednom tjedno, kod promjene vode dodajem Easy Life FFM, vrijeme od pokretanja preko 1 godinu, filter: mrezasti za grubu prljavstinu, spuzva, sera siporax, opet spuzva. Istina nije dosta dugo ciscen. Voda bistra ne smrdi jedino ima dosta algi oko usisa filtera.

Eh sada molim pomoc s cime bi se dalo tretirati tu peraju ili ostaviti kako je i cekati sto ce biti?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Nove neonke u akvariju raspadanje ledjne peraje
« Odgovori #1 u: Ožujak 08, 2012, 13:31:00 poslijepodne »
Peraje su spržene klorom.

Što napraviti:

Promjena dijela vode + pranje filter materijala + dupla doza FFM-a na litražu akvarija + sutradan dupla doza vitamina, treči dan propisana doza FFM-a, peti dan propisana doza vitamina a sedmi dan redovita promjena vode +dupla doza FFM-a a osmi dupla doza vitamina.

Temp digni na 25C.

Prati sitauciju i ako se pojavi bakterijska bolest budemo ih liječili, pozdrav i sretno.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 09, 2012, 02:36:11 prijepodne »
Thanks plavi uvjek imas neko rjesenje i kvalitetne savjete. Temp. podignuta vitamini dodani sutra pranje filtera i zamjena vode vrijeme ce pokazati sto dalje...

Hvala!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Ožujak 09, 2012, 10:03:21 prijepodne »
Javljaj promjene i sretno.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 09, 2012, 11:59:36 prijepodne »
Jutros se stanje pogorsalo, znaci ledjna peraja je bijela slijepljena i na njoj se stvara nesto kao bijela vata. Kao neka nakupina ajmo rec pamuka? I malo se siri na ledja gdje se peraja spaja s ledjima. Inace neonka normalno pliva i juri za hranom.

U ovom akvariju su prije nekoliko mjeseci slicnu pojavu imale lemon tetre isto bijele nakupine poslije ostanu crni oziljci, ako se sjecas. Mislim da je to to isto?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Ožujak 09, 2012, 12:06:15 poslijepodne »
Ne mogu ništa reći bez fotografije ali mogu sumljati da se na oštečeni epitel peraja nakalemila bakterija i izazvala bolest Columnaris.

Dakle, usporedi izgled njihovih peraja sa fotografijama koje sam objavio u članku: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=722:columnaris&catid=33:bolesti&Itemid=117

Ili pošalji fotografije da vidimo kako to izgleda.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 09, 2012, 13:19:22 poslijepodne »
Evo stizu fotke malo je tesko uloviti neonku foticem jer su dosta brze a i jako sitne ovo je najbolje sto sam trenutno uspio izvuci. Uglavnom izgleda cijela ledjna peraja mlijecno bijela i kao da se danas na njoj napravila neka vata ili plijesanj tome izgleda najslicnije uzivo. Nadam se da se iz fotki nesto vidi. Inace mozda je i viroza/gripa koja je mene uhvatila he he he apcihaaaa :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Ožujak 09, 2012, 13:36:09 poslijepodne »
Ovaj čemo problem pokušati riješiti sa solnom kupkom.

Izvadi malo akvarijske vode u jednu posudu i u njoj dobro otopi sol (Sera ECtopur ili Tuzlansku sol) i to 3 čajne žličice na 1 litru vode. U njoj drži ribicu 30 minuta. Ako primjetiš da se riba počinje čudno ponašati i da se diže ka površini odmah ju vadi napolje i prebaci u akvarij. (Kada tek ubaciš ribicu ona će malo divljati pa se smiriti).

Ovu kupku radi ujutro i naveće dva do tri dana ovisno o tome kako se povlaći ovo bjelilo.

Također zasoli i akvarijsku vodu i to na tvojih 35l stavi 1 žličicu i još 1/3 žličice te pojačaj aeraciju.

Dakle, najvjerojatnije se radi o kožnom parazitu Chilodonella a manje vjerojatno (zbog velike brzine razvoja sluzi) o bakterijskoj bolesti Columnaris, sol će riješiti i jedan i drugi problem.

PS. ja bih možda osobno počeo sa manjom dozom, recimo sa 2 čajne žličice na 1 l vode i pazio na oči ribe jer ako je prejaka doza ribe na očima mogu dobiti mrenu pa budi oprezan.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 09, 2012, 16:09:25 poslijepodne »
Mislis ovu obicnu Tuzlansku kuhinjsku sol? Izvrsno jer je znatno jeftinija varijanta od Ectopura  :up: Jedino se bojim da se neonki ne raspadne peraja dok sol ne pocne djelovati pokusati cu danas poslijepodne...  :(

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 09, 2012, 22:10:22 poslijepodne »
Ah previse panike nakon kupke i dodavanja soli te detaljnog čišćenja filtera (hmm bilo je i vrijeme da ga očistim) izgleda nakon prvotonog soka da je neonka bolje barem sada pliva zajedno sa ovom drugom i ima manje onog bijelog na peraji.... Eh jutro ce pokazati pravo stanje stvari... Hvala!

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 10, 2012, 12:59:34 poslijepodne »
Jutro...izgleda da je nonka bolje, nema vise onog bijelog na peraji peraja je normalnije boje iako joj sad gornji dio leđne peraje rub fali rasapo se. Neonka normalno pliva sa drugom neonkom i ponasa se normalno. Uzima hranu. Voda je zamijenjena 50%, u akvarij je dodana sol, filter je ociscen, dodana je dodatna spuzva za filtraciju uz postojecu staru spuzvu i siporax. Eh sada sto dalje?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Ožujak 12, 2012, 09:05:23 prijepodne »
Ako je ribi otpalo to bijelo sa tijela i ako si proveo minimalno 2 kupke tada u akvarij još dodaj duplu dozu vitamina (nadam se da si dan nakon zamjene vode dodao duplu dozu FFM-a na litražu akvarija) a ako nisi dodao FFM tada ga dodaj u duploj dozi dan prije ili poslije dodavanje vitamina.

Obavezno postavi fotografije da vidimo kakva je situacija.

Glede raspadnutih peraja ako im nije otpala kost i ako je u okolini ostalo barem malo epitela tada će se regenerirati. Čuj, mislim da je važnije da je ribi spašen život.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 12, 2012, 21:13:45 poslijepodne »
Izgleda da je terapija bila uspješna. Hvala ti! Dodao sam u medjuvremenu FFM i vitamine Sera Fishtamin naizmjenice.  Neonka izgleda bolje, ono bijelo na ribici na peraji i kozi i ona bijela paucina je potpuno nestala, nakon toga se je peraja raspala a sada se pomalo obnavlja.  

Evo slika u prilogu. Nadam se da ce to biti OK. Ribica se ponasa sada skroz normalno, juri na hranu, lovi se sa drugom neonkom...

Da li treba jos sto napraviti? Inace treba li neonki biti vise da budu u jatu? Ima li smisla jer mi se cini da je na ovaj mali akv. populacija vec sada prenapucena. (tri platya - ovi su prasci i najvise zagadjuju, tri lemon tetre - znatno manje zagadjuju, i 2 micro neonkice znaci ukupno 8 ribica a sve skupa na 30ak litara)

Fotke su prije i poslije terapije (danas)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Ožujak 13, 2012, 08:50:27 prijepodne »
Drago mi je da je terapija uspjela a s obzirom da su ostale košćice, peraja će se potpuno regenerirati.

Da neonke su jatne ribe i trebalo bi ih biti barem 5.

Pozdrav i sretno.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 13, 2012, 10:58:49 prijepodne »
Hvala jos jednom, inace da ne znam jesam li napisao uz dodavanje soli na cijeli akvarij kupke sam proveo dva puta i izgleda da je to stvarno pomoglo.  :up:

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 26, 2012, 21:35:19 poslijepodne »
Evo 14 dana je bilo vise manje OK a sad se problem ponavlja. U medjuvremenu sam dodao u akv jos jednu neonku iz iste nabave. Jucer opet na onoj koja je imala prije i na ovoj novoj lagano raspadanje ledjne peraje. Ona od prije uz raspadanje peraje pojavljuje se ono bijelo ovaj put se nije jos stvorilo onako kao vata nego tek na povrsini koze. Eh sad zanimljivost na onoj prvoj neonki to bijelo se siri doslovno u obliku sedla na ledjima. Primjetio sam da se neonke tu i tamo cesu o drvene predmete komade drva u akvariju.

Eh sad sinoc sam ih odmah ubacio u kupku kao prvi put, ali sto dalje?

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Ožujak 27, 2012, 08:43:46 prijepodne »
Vrlo nezgodna situacija!

Naime, i bakterijska bolest Columnaris i kožni paraziti pojavljuju se kada se pokvari kvaliteta vode, odnosno, pad imuniteta ili zbog loše kvalitete vode ili zbog nekog drugog uzroka.

Najbolje bi rješenje bilo liječiti cijeli akvarij ALI to nije trajno rješenje jer moramo otkriti UZROK stalnog javljanja bolesti. Mislim da je uzrok u filter materijalu koji se ili ne pere redovito ili zbog nepropusnosti ili začepljenosti materijala smanjuje brzinu protoka vode kroz filter a tako i denitrifikaciju.

Dakle 3 su radnje najbitnije za održavanje vode dobre kvalitete:

Filter materijal mora se prati u izvađenoj akvarijskoj vodi jednom mjesećno a s obzirom da se radi o vrlo malenom akvariju i malom filteru siporeks mora iči napolje i zamijeni ga akvarijskom spužvom
Svaki tjedan moraš mijenjati 30 do 35% vode ovisno o broju riba i učestalosti hranjenja
Svaki tjedan moraš usisavati podlogu

Liječenje antibiotikom bi poubijalo sve dobre bakterije u filteru i podlozi a s obzirom da su bolesne samo dvije ribice predlažem dvije mogučnosti:

1. terapija čišćenja sa soli
2. liječenje Furanolom 2 u odvojenom (karantenskom) akvariju

Javi što si odlučio, pozdrav i sretno.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 27, 2012, 10:38:11 prijepodne »
Plavi985 prije svega jos jednom puno hvala na savjetima. Da malo je nezgodno, no prvo dobra vijest nakon kupke u soli prakticno trenutno (pola dana) se bijelo s peraje i sedlo povuce ali evo danas opet je tu pomalo se vraća....kako su u istom akvariju i lemon tetre od kojih smo jednu svojevremeno lijecili zbog isto neceg bijelog na ledjnoj peraji mozda lijecenje cijelog akvarija nije losa ideja? Od simptoma jos treca neonka koja ne pokazuje nikakve simptome na perajama povremeno ubrzano dise doslovno kao da je trcala maraton. Takodjer na jednoj od ove dvije se je vidjelo i nesto malo bijeloga kod usta.

S druge strane poubijati cu filter akvarija?

Voda:

Sada je u akvariju ukupno 9 ribica 3 nenoke 3 lemon tetre 3 platy-a i pretpostavljam da je to previse na 30-35 litara. Problem mi je sto mi drugi akvarij pusta vodu i trenutno ih nemam gdje prebaciti. Ciscenje filtera i akvarija je bilo temeljito prije 2 tjedna kad su problemi poceli na neonkama kad sam ih dobio i tada je zaista u filteru bilo puno necistoca, cak i talog na dnu kao crna kava :-P

Pitanje kvalitete vode, u akvariju su dva komada spuzve relativno velike u odnosu na dimenzije akvarija, (jedna kao kutija cigareta, druga 3x6x20cm i treca oko 2x3x6 cm) jedino sto nisam siguran da li je OK sto se radi o malo vecim rupama na spuzvi recimo da je to akvarijska spuzva ona srednje velikih supljina. Siporax Mini zauzima vrlo vrlo malo mjesta tako ako ga i izvadim u taj prostor necu moci staviti gotovo nista spuzve. Siporaxa imam 35 g to bi bilo otprilike kao 3/4 kutija cigareta ili jos manje. Evo o ovom siporaxu se radi. Link.

http://www.aqua-pets.ro/popup_image.php?pID=5899

Što mislite da li bi bilo dobro rjesenje Furanol 2 na cijeli akvarij (radi prethodnih problema s lemon tetrom) ili pokusati izolirati uzrocnik ali ne znam da li se tko s time bavi? Ima li to smisla? Ili ovako pucati topom (Furanolom) pa poubijati sve od reda?

Ima li netko za prodati 2-3 tablete Furanola 2?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Ožujak 27, 2012, 11:04:28 prijepodne »
Ništa, onda kreni sa antibiotikom ili Furanol 2 ili Sera Bactopur Direct u trajanju od 4 dana sa dodatkom 1 žličice soli.

Prije stavljanja lijeka usiši podlogu, operi stakla i promijeni 35% vode (odstajale 12 do 24 sata bez dodatka ikakve kemije). Neka tijekom liječenja ne bude upaljeno svjetlo a ribe hrani jednom dnevno. Također drugi dan liječenja dodaj vitamine na hranu.

Nakon liječenja promjena do 80% vode (odstajale 24 sata) i jedan dan filtriranje preko aktivnog ugljena, slijedeći dan aktivni ugljen napolje vrati spužve (siporeks baci i prostor popuni spužvom sitnijih pora) i natopi ih tekučinom sa dobrim bakterijama (Easy Life EasyStart) a u akvarij dupla doza FFM-a na litražu + 1 žličica soli. Slijedeći dan dupla doza vitamina.

Prva 4 tjedna svaki peti dan mijenjaj 30% vode i dodaj dobre bakterije a onda kreni na redovite tjedne promjene vode.

Pozdrav i sretno.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 27, 2012, 16:50:18 poslijepodne »
Eh sada jos trebam nabaviti Furanol 2 dakle ima li netko za prodati malo Furanola 2? Thanks.

P.S. Ne kuzim ovo kod filtriranja s ugljenom da li u to vrijeme trebam izbaciti spuzvu van? I vezano za Siporax ima li neki razlog zasto ga izbaciti osim za dodatno mjesto? Jer u filteru imam jos slobodnog prostora tako da finiju spuzvu mogu ubaciti bez izbacivanja Siporaxa (Ima praznog prostora)

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 27, 2012, 17:47:23 poslijepodne »
I jos jedno pitanje ima li sanse detektirati uzrok nesto kao analiza vode da vidimo je li u pitanju Columnaris ili neki drugi parazit ili bakterija? Ili je to preskupo i tesko je detektirati?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #22 u: Ožujak 28, 2012, 09:10:45 prijepodne »
Citat:
P.S. Ne kuzim ovo kod filtriranja s ugljenom da li u to vrijeme trebam izbaciti spuzvu van? I vezano za Siporax ima li neki razlog zasto ga izbaciti osim za dodatno mjesto? Jer u filteru imam jos slobodnog prostora tako da finiju spuzvu mogu ubaciti bez izbacivanja Siporaxa (Ima praznog prostora)

Čuj, siporex ti je već dugo vremena u filteru i već su potpuno začepljene sve pore (taloženje kamenca) te više ne vrši nikakvu funkciju već samo smeta i smanjuje protok vode u filteru.
Ako te zanima više o filtraciji u malim akvarijima pročitaj moj članak: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=52865.0

Aktivni ugljen naguraj u taj prazan prostor u filteru (U Pet shopu možeš kupiti u malim vrečicama)

I jos jedno pitanje ima li sanse detektirati uzrok nesto kao analiza vode da vidimo je li u pitanju Columnaris ili neki drugi parazit ili bakterija? Ili je to preskupo i tesko je detektirati?

Naravno, sa nekim predmetom ostružeš tou bijelu masu i pogledaš pod mikroskopom ako vidiš parazite (fotografije imaš na internetu) tada je jasno a ako vidiš puno čupavih štapića kao na fotografijama u ovom članku tada se radi o bakteriji: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=722:columnaris&catid=33:bolesti&Itemid=117

Također možeš ribu odnijeti na Veterinarski fakultet gdje će oni pod mikroskopom pogledati o čemu se radi.

Međutim, s obzirom da si napomenuo da se na jednoj ribi bjela masa pojavljivala i oko usta tada sa velikom sigurnošću mogu reči da se radi o bakteriji (Columnaris) da se radi o kožnom parazitu već bi sve ostale ribe imale bijele mase po cijelom tijelu a ne samo kod gornje peraje i oko usta...

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 03, 2012, 00:06:28 prijepodne »
Thanks na detaljnom objasnjenju, procitao sam tvoj zaista strucan i detaljan clanak o filtriranju, analizi strujanja fluida i konacno bih imao jedno pitanje da li keramicki porozni materijal (iako se slazem u potpunosti s analizom strujanja fluida ) mogu ipak posluziti kao odredjeno manje 'staniste' bakterija gdje mozda protok i nije toliko bitan?

Vezano za neonke u ocekivanju posiljke Furanola.  :up: Ipak jadnu ribicu ne bih za sada secirao da joj uzmem uzorke dok je jos ziva ;) Slazem se sa tobom vrlo vjerojatno se radi o bakteriji.

I kao moj zakljucak ljudi pazite sto stavljate u akvarij, u biti vecina problema u akvarijima nakon pocetnickih pogresaka i nakon prvih nekoliko mjeseci se javlja zbog neodgovarajuce higijene odnosno unosa infektivnog bioloskog materijala. (riba i biljaka)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #24 u: Travanj 03, 2012, 11:26:07 prijepodne »
Citat:
pitanje da li keramicki porozni materijal (iako se slazem u potpunosti s analizom strujanja fluida ) mogu ipak posluziti kao odredjeno manje 'staniste' bakterija gdje mozda protok i nije toliko bitan?

Odgovor je: da, mogu.