Igrom slucaja trenutno u akvariju sa cvenouhima imam hibride malawi ciklida. Glavna ideja je bila da ih kornjace pojedu i da se sprijeci daljnja hibridizacija, no bastardi su jednostavno pre brzi da bi ih kornjace uspjele uloviti. Jurcale su ih po akvariju prvih par dana i onda su skroz odustale. Ribe su se prilagodile i pocele se cak razmnozavati. Kornjace ih sada potpuno ignoriraju, kada je vrijeme hranjenja kornjaca ciklidi ih se ne boje do te mjere da im otimaju hranu iz usta.
Da me bivsi vlasnik nije zamolio da mu pomognem eliminirati te ribe nikad ne bi drzao ciklide sa crvenouhima bas iz razloga sto je @dante naveo. Također je velik problem da potpuno biljojedna vrsta ribe jede sirovo meso, ne vjerujem da ce im probavni organi dugo vremena to trpiti. Kako kornjace mlate nogama dok plivaju moze se dogoditi da povremeno ogrebu ribu pandzom i uzrokuju infekciju, pogotovo u vodi gdje se ubacuje sve i svasta. Zive u akvariju 150x65x45 cm punjenom do vrha, filtracija je Eheim 2080 + protocne tegle pune bilja koje vuku spojeve iz vode pa ne primjecujem neko znatnije pogorsanje u kvaliteti vode. Ali da imam slabiju filtraciju vjerujem da bi tjedne promjene vode bile nuzne.
Tako da je moguce drzati pojedine ciklide sa kornjacama ako na ribe gledas kao potencijalnu hranu koja ce poboljsati kvalitetu zivota tvojim kornjacama sto ce ih povremeno juriti i pojesti koju. Ali gledano sa aspekta riba za njih to nije nimalo sretna situacija, a o eticnosti svega toga je u podforumu o ciklidima potpuno besmisleno raspravljati. Ovu temu si trebao staviti u podforum kornjace da ljubiteljima ciklida bespotrebno ne dizes zivac.