Naravno, slamke, buziri i slicni domaci recepti nisu zamjena za postenu kolicinu keramike, lave, spuzve i slicnog, ali i oni su itekako upotrebljivi, cisto za malo popuniti filter, kao neki medjuslojevi...
Kod mene u jednom od diy filtera je slozeno na sljedeci nacin - prvi sloj su vrece od krompira, pa gruba spuzva 5cm debljine, nakon toga kila keramike, finija spuzva, kila keramike, finija spuzva, one plasticne bio-loptice, vrecica lave, finija spuzva, vrecica narezanih slamki, finija spuzva, termoplastika.... efektivni volumen posude je nekih 11 litara, manje ili vise koji dl..... Totalno slucajni redosljed, tako mi je dolazilo pod ruku.....i stvar radi bez greske, voda cista, bistra, nigrici unutra, 12 komada, 2 plehoa, nista biljaka......rasvjeta totalno bespotrebnih 30w, prejaka, ali nigdje algi, nigdje nicega, vodu ne mjenjam po 2 tjedna, nekad i duze..... da, akvarij je bijednih 230 litara....
Dakle, po meni, "tvornicki" mediji za filtraciju svakako, ali radi smanjena troskova i raznolikosti materijala kroz koji ce voda prolaziti, ni ova kucna rjesenja nisu za odbaciti.