Kolovoz 16, 2025, 23:58:57 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomoc oko filtracije za 400l akvarijum  (Posjeta: 2971 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: pomoc oko filtracije za 400l akvarijum
« Odgovori #25 u: Ožujak 13, 2012, 08:57:18 prijepodne »
2 vrste spuzve, ako je vec imas. S time da bih ja ispred spuzve, znaci u onaj dio koji ce kupiti najvise prljavstine, stavio 2-3 vrece od krompira, dobro oprane, jasno, onda spuzva, nakon toga keramika, lava, zeolit (ako ti se da stalno mjenjati), termoplastika, mozes uzeti vrecicu obicnih djecjih slamki pa ih narezati na stapice, onaj plasticni buzir za kabl, pa narezati........ Aktivni ugljen ti u osnovi nije potreban.

Nemozes pogresno sloziti, izmjenjujes materijale, jedino sto je recimo bitno, u onaj prvi dio, u koji voda prvo dolazi, stavi grubi materijal, poput grube spuzve, vrece od krompira i slicno, daljni redosljed mislim da i nije bas jako bitan....

Offline igor8

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #26 u: Ožujak 13, 2012, 09:04:59 prijepodne »
Ja stavljam na dno keramičke valjke, iznda njih sloj biofibre i iznad toga spužva!
Spužvu svakih 2 tjedna isperem, ostalo nista ne diram i sve radi bezprijekorno.
Sad me zanima gdje mogu nabaviti keramičke valjke, odnosno sto bi mogao staviti umjesto njih u akvarij? Nesto improvizirati, da me dode jeftinije od valjaka...??

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #27 u: Ožujak 13, 2012, 09:53:52 prijepodne »
Ja stavljam na dno keramičke valjke, iznda njih sloj biofibre i iznad toga spužva!
Sad me zanima gdje mogu nabaviti keramičke valjke, odnosno sto bi mogao staviti umjesto njih u akvarij? Nesto improvizirati, da me dode jeftinije od valjaka...??

Aqua terra, pa nije ti bas keramika tolko skupa. Pa nije da ju kupujes svaki dan. Osobno mislim da je puno bolja od narezanog buzira za kablove.  Keramika je porozna za razliku od plasticnog buzira.

Ja koristim onaj vulkanit od aqualine za  biolosku filtraciju. Jeftiniji je od keramickih valjaka puno, a ima poroznu strukturu i mislim da je dobar ko medij za biolosku filtraciju.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #28 u: Ožujak 13, 2012, 10:28:51 prijepodne »
Naravno, slamke, buziri i slicni domaci recepti nisu zamjena za postenu kolicinu keramike, lave, spuzve i slicnog, ali i oni su itekako upotrebljivi, cisto za malo popuniti filter, kao neki medjuslojevi...

Kod mene u jednom od diy filtera je slozeno na sljedeci nacin - prvi sloj su vrece od krompira, pa gruba spuzva 5cm debljine, nakon toga kila keramike, finija spuzva, kila keramike, finija spuzva, one plasticne bio-loptice, vrecica lave, finija spuzva, vrecica narezanih slamki, finija spuzva, termoplastika.... efektivni volumen posude je nekih 11 litara, manje ili vise koji dl..... Totalno slucajni redosljed, tako mi je dolazilo pod ruku.....i stvar radi bez greske, voda cista, bistra, nigrici unutra, 12 komada, 2 plehoa, nista biljaka......rasvjeta totalno bespotrebnih 30w, prejaka, ali nigdje algi, nigdje nicega, vodu ne mjenjam po 2 tjedna, nekad i duze..... da, akvarij je bijednih 230 litara....

Dakle, po meni, "tvornicki" mediji za filtraciju svakako, ali radi smanjena troskova i raznolikosti materijala kroz koji ce voda prolaziti, ni ova kucna rjesenja nisu za odbaciti.

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #29 u: Ožujak 13, 2012, 10:41:32 prijepodne »

Dakle, po meni, "tvornicki" mediji za filtraciju svakako, ali radi smanjena troskova i raznolikosti materijala kroz koji ce voda prolaziti, ni ova kucna rjesenja nisu za odbaciti.

To svakako  :up:

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #30 u: Ožujak 13, 2012, 12:59:25 poslijepodne »

Aqua terra, pa nije ti bas keramika tolko skupa. Pa nije da ju kupujes svaki dan. Osobno mislim da je puno bolja od narezanog buzira za kablove.  Keramika je porozna za razliku od plasticnog buzira.

Ja koristim onaj vulkanit od aqualine za  biolosku filtraciju. Jeftiniji je od keramickih valjaka puno, a ima poroznu strukturu i mislim da je dobar ko medij za biolosku filtraciju.

Nisam ni skuzio da imaju keramiku!
e super, uzet cu onda kod njih!
tnx!

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #32 u: Ožujak 13, 2012, 13:31:10 poslijepodne »
e to mi je bitno da nema bas neki odredjen redoslijed. hvala drugari

P.S.akvarijum sutra gotov Uraaaaa