Kolovoz 06, 2025, 20:08:34 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomor gupija!  (Posjeta: 1356 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ainabalion

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomor gupija!
« u: Ožujak 06, 2012, 15:22:41 poslijepodne »
Pozdrav!

Nedavno sam u ovim vodama, te koliko god se informirao opet sam neiskusan, stoga bih vas za početak molio da uzmete to svakako u obzir.

Naime prije 2 mjeseca san dobio akvarij sve super i krasno nakon 2 tjedna uselio ribice itd, itd... čak san imao sreće te se jedna gupi okotila prije 8 dana (4 malca), i sve je bilo idilično, al onda odjednom potpuna katastrofa :( :( :(.

ispod su navedene karakteristike i opis situacije:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža:  vitakraft 54L
-   temperatura: 25-26
-   parametri vode: nisan mjerio
-   vrijeme od pokretanja akvarija:  mjesec ipo
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: 2 tjedna   
-   koliko često i koliko mijenjate vode: jedan put u dva tjedna, 30% vode
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da

FILTER:
- filter je unutrašnji, neznam točno koji je model i protok jer je došao u paketu s akvarijem ugl marke je Vita Tech te unutra ima spužvu
- filter sam tek očistio nakon pomora gupija i to samo jednom u akvarijskoj vodi

OSTALA OPREMA:   
-   dva umjetna ukrasa (most i kućica)  3,4 umjetne biljke
-   grijač je vita tech 50W

STANOVNICI:
-   6 gupija (2 muska 4 ženke) svi pokojni  :'(, 4 coridora, i 2 plecostomusa (malo veca oko 8cm)
-   ima li potencijalnih „terorista“  NE
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom: gupije sam hranio listicima vita flake mix 1-2 puta dnevno u malim količinama, a corije i somove tabletama svaku večer 1 tabletu (da li je prošao rok trajanja) - nije

PROMJENE:
-   promjena opreme nije bilo, ribe su sve iste od početka s tim da sam nakon tjedan što sam uselio prva 4 gupija dodao još 2 gupija
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) nisam primjetio ništa posebno
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: ne s obzirom da su umjetne ali se na vrhovima biljaka pojavilo nešto crvenkasto…

SIMPTOMI:
-  guppy pliva normalno, normalno se ponaša i vratim se za 5 minuta i on je na dnu, bez ikakvih simptoma, točkica ili ičeg sličnog… kad bi ih izvadio iz vode jedino bih primjetio da im je donji dio trbuha bio malo malo prozirno žućkast (sad neznam jeli to normalno ili ne)
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) normalno su se hranili, nisu se skrivali jedino su malo više vremena na površini provodili nego inače, također sam 2 mrtva gupija pronašao kod filtera.
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima uopće nisam stigao reagirati jer su svi pocrkavali u roku od 24 sata…
-  stanje ostalih stanovnika: svi ostali coriji i somovi su živi, nemaju nikakve simptome, fleke, ugl dobro su samo su coriji možda malo mirniji nego inače al navečer se „ispušu“

Nakon ovog pomora koji se dogodio prije 2 dana ostao je jedan novorođeni guppi i još je zasad živ i normalno se ponaša... također sam nakon pomora opet promijenio 30% vode u koju sam stavio malo aqua safe-a i safe starta, s tim da je naravno voda odlezala jedno 10tak sati. sad mi uopće nije jasno o čemu je riječ tražio sam po forumu ali nisam našao ništa slično ovom... Po mom nestručnom mišljenju očito je nešto što utječe na gupije a na ove nema efekta ali neznam šta bi moglo bit...

Offline dibukk

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 39
Odg: Pomor gupija!
« Odgovori #1 u: Ožujak 06, 2012, 15:49:53 poslijepodne »
Imam isti akvarij kao i ti i za početak mislim da bi trebao vodu malo češće mijenjati.
Ja u svom promijenim 18 litara jednom tjedno. Filter koji je došao sa tim akvarijem je po meni jednostavno preslab tako da ja tokom izmjene vode i filter isperem u staroj vodi, ne temeljito ali isto moram jer mu se protok znatno smanji tokom tjedna. I dodam Aqua safe i pozitivne bakterije.
Eto, za početak, dok ti se ne javi netko iskusniji.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Ožujak 06, 2012, 16:18:51 poslijepodne »
Ribe su ti pougibale od trovanja nitratima.

Za ubuduće ćim primjetiš da su se ribe umirile i da se zadržavaju pri površini odmah moraš raditi veću promjenu vode...

Savjeti:

Temperaturu smanji na 25C
OBAVEZNO svakih 7 dana mijenjaj cca 30 do 35% vode uz obavezno usisavanje podloge
OBAVEZNO jednom mjesečno oprati spužvu iz filtera u vodi izvađenoj iz akvarija

Sada, ako si promijenio cca 35% vode svejedno izvadi spužvu i malo ju properi te ulij duplu dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija + 1 čajnu žličicu nejodirane soli Sera Ectopur ili Tuzlanske soli.
Slijedeći dan nakapaj na hranu i u akvarij duplu dozu vitamina JBL Atvitol ili Sera Fishtamin.

Pozdrav i sretno.

Offline Ainabalion

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 06, 2012, 21:53:20 poslijepodne »
Oke evo spustio sam temp na 25 te san očistio spužvu, doduse u dućanu nisan pronašao Easy life jedino neke pirule ka sto se stavljaju u filtar al to mi nekako nije baš uljevalo povjerenje... jel mogu umisto njega Safe start ulit ? (prodavač mi je rekao da ima sličan učinak  -? )

Također nema ni te soli za nac, a ni ovih vitamina sutra ću se zaletit do većeg dućana pa tamo pokušat pronać.

Hvala na savjetima  :)