Svibanj 07, 2025, 18:07:07 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: HPS lampe u teraristici  (Posjeta: 2535 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline šištro

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
HPS lampe u teraristici
« u: Ožujak 02, 2012, 22:16:02 poslijepodne »
evo jedno meni zanimljivo pitanje...citao sam da ekipa uzgaja zabranjeno bilje s atim lampama jel daju veliku kolicinu svijetla i topline...
 :) :)
kako bi bilo tj dali se moze to stavit u terarij za zivotinje tipa bradate agame ili takve slicne pustinjske zivotinje koje traze puno svijetla i topline... :up:
dali je tko probao...
my dragon in my <3

Offline ifsilon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
  • U usta ga vista, bejbe!
    • Ifsilon Exotics
Odg: HPS lampe u teraristici
« Odgovori #1 u: Ožujak 03, 2012, 15:10:07 poslijepodne »
Mislim da bi se moglo jer HPS i metal-halidne lampe daju odličan prirodni spektar. Ako mogu biljke rasti pod tim lampama mogle bi biti dobre i za guštere,ali su prejake za većinu terarija jer su to lampe od 100 i više W koje užasno griju.

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 03, 2012, 15:51:21 poslijepodne »
razumijem da su pre jake...nebi stavio u mali terarij...nego u vece terarije i ugradi se cool tube koji hladi lampu a grije ispod nje... :)
my dragon in my <3

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #3 u: Ožujak 03, 2012, 18:02:56 poslijepodne »
HPS lampe su rasvjetna tijela u kojima žarna nit isijava u mediju stlačenih natrijevih para. Pogodna je za rast biljaka zato jer isijava uglavnom u toplom dijelu spektra (žuto-narančasto). Kao takve, daju neprirodno žućkasto svjetlo koje nikako nije primjenjivo u teraristici (barem ne kod heliofilnih gmazova koji trebaju spektar što sličniji sunčevom).

Kad je već spomenuto, metal-halogena (metal-halidna) rasvjeta ima spektar koji je vrlo sličan sunčevom, i po intenzitetu mnogo jači nego HPS (znači, više lumena po watu snage). I još, HPS rasvjeta uopće ne proizvodi puno topline jer se električna energija konvertira uglavnom u svjetlosnu, a samo manjim dijelom u toplinsku energiju (suprotno od npr. halogenih svjetiljki). HPS lampa od 125 W proizvodi toplinu otprilike kao 50 W-atna halogena žarulja.

P:S. Ifsilon, stvarno ne razumijem zašto imaš potrebu pisati u svakoj temi koja se otvori, čak i kad (kao, npr,. u ovom slučaju) nemaš o predmetu rasprave blage veze.
« Zadnja izmjena: Ožujak 03, 2012, 18:18:03 poslijepodne od Nino G »

Offline ifsilon

• Punopravni član
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #4 u: Ožujak 03, 2012, 18:53:25 poslijepodne »
Hvala na informaciji Nino. Drago mi je da sam o još jednoj temi naučio nešto više nego sam do sada znao i ubuduće kada netko postavi pitanje, kulturno ću mu odgovoriti.  :up:

Čini mi se da je ovaj forum napravljen da bi diskutirali o stvarima koje nam nisu jasne i da učimo jedni od drugih,ali mi nije jasno zašto ti imaš potrebu  omalovažiti svakoga tko pogriješi?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #5 u: Ožujak 03, 2012, 20:22:43 poslijepodne »
Čini mi se da je ovaj forum napravljen da bi diskutirali o stvarima koje nam nisu jasne i da učimo jedni od drugih,ali mi nije jasno zašto ti imaš potrebu  omalovažiti svakoga tko pogriješi?

Ti nisi diskutirao, već si dao odgovor, i to potpuno pogrešan. Pokušavam održati kakvu-takvu razinu kvalitete ovog foruma, dok je većina iskusnih terarista od toga već odavno odustala, i uopće ih ne krivim zbog toga. Svako malo se pojavi neki novi terarista koji naglo, u roku od par mjeseci, postane vrhunski stručnjak za sva teraristička pitanja i sve u šesnaest daje (pogrešne) odgovore po svim mogućim temama, isto tako brzo "izgori", dosadi mu, pa ga nestane. Otkako sam na ovom forumu vidio sam ih bezbroj, a ti si samo jedan od friškijih takvih "stručnjaka".
Ako ne znaš, pitaš i nadaš se da će ti netko tko zna odgovoriti (za to ovaj forum prvenstveno služi). Ti, pak, iako ne znaš, osjećaš se pozvanim da lupetaš svašta. Da nema nikoga da te ispravi, gomila ljudi koja čita ovaj forum (a ima ih puno više od registriranih članova) prihvatila bi tvoj odgovor kao istinit - i što onda? Na kraju uvijek ispaštaju životinje.
Iskreno, nemam više živaca glumiti pristojnost s takvima...

Offline šištro

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 03, 2012, 22:02:19 poslijepodne »
nino to sam trazio jel nisam bio siguran u to...tj znao sam da daju svijetlost a ne toplinu...a i u svakom pogledu skuplje je od obicnog...
jako sam zahvalan na ovakvom odgovoru...  :) :up: :up: :up: :up: :up: :up:
my dragon in my <3

Offline ifsilon

• Punopravni član
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #7 u: Ožujak 04, 2012, 22:31:22 poslijepodne »
U tvojim očima možda i jesam klinac koji je "naglo, u roku od par mjeseci, postao vrhunski stručnjak za sva teraristička pitanja",ali od kud ti pravo da donosiš ovakve zaključke? Ti me sigurno jako dobro poznaješ i znaš koliko je moje znanje i ljubav prema teraristici pa si uzimaš za pravo reći mi da je to samo moj hir koji će mi brzo dosaditi? Nino, jako te cijenim kao terarista čije je iskustvo i znanje ogromno,ali čovječe, daj se malo spusti na zemlju! Sve se ovo moglo i lijepo reći, bez tog neprijateljskog tona,omalovažavanja i gledanja s visoka, ali to je sve stvar kulture...

Citat:
Pokušavam održati kakvu-takvu razinu kvalitete ovog foruma...
Ovakvim postovima u kojima vrijeđaš ostale članove? Na kraju će ovo postati jaaako kvalitetan forum kada više nitko neće pisati u njemu iz straha da ga takvi kao ti ne ubiju svojim postovima! U koliko tema si nekoga popljuvao? U koliko tema si se baš ti zakačio za nečiji post i svojom potrebom za svađanjem uništio temu?

Molim te, ako me ne možeš ispraviti ili mi odgovoriti pristojno, radije mi nemoj ni odgovarati jer takav odgovor zaista ne tražim!  A ako i osjetiš potrebu za daljnjim svađanjem sa nekim članom, molim te, nađi drugu žrtvu jer ti ja više ne želim pružiti to zadovoljstvo.

LP

P.S. @Šištro, ispričavam se na O.T.

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #8 u: Ožujak 05, 2012, 01:54:06 prijepodne »
ifsilon nema potrebe od prepirke i ovakvih odgovora. Nino G je samo reagovao na netacnu informaciju i dao primer kako ne treba da se daje bilokakav odgovor ako se ne zna tacno. Ja sam isto video ovu temu i ja bih iz srca odgovorio odma, cak mozda i pre vas, ukoliko sam znao sta da odgovorim. Posto nisam znao, nisam ni pisao, Upravo je Nino to hteo da kaze i da da primer sta ne treba da se radi da se ne bi narusio kvalitet foruma netacnim informacijama. Posto i ja nisam znao, citajuci tvoj odgovor i da ne bi Nino odgovorio, ja bi se tako naucio, a to nije kvalitet o cemu prica Nino. Nema tu ljutnje, jednostavno pises javno i moras da znas da ako napises nesto sto nije tacno, da ces se suociti sa reakcijom drugih clanova. Svaki clan ovde ima ime, koje meni nista ne znaci, ali  odgovori su oni koji grade autoritet jednog clana. Po pitanju gustera Nino je svojim odgovorima izgradio jedan autoritet, gde se vidi znanje i nacitanost. Osim toga on je iskusan terarista. Sve u svemu tu nema prostora za svadju i ljutnju, svaki tacan odgovor je dobrodosao od bilo kog clana, jer se iskljucivo preko tih odgovora gradi autoritet iza odredjenog nicka!

Offline ifsilon

• Punopravni član
    • Ifsilon Exotics
« Odgovori #9 u: Ožujak 05, 2012, 13:35:19 poslijepodne »
Znam Igore,moja greška i od sada ću paziti što i kako pišem, a do daljnje prepirke je došlo zbog načina na koji se Nino postavio prema meni pa sam reagirao kako sam reagirao.

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Ožujak 05, 2012, 16:19:55 poslijepodne »
Znam Igore,moja greška i od sada ću paziti što i kako pišem, a do daljnje prepirke je došlo zbog načina na koji se Nino postavio prema meni pa sam reagirao kako sam reagirao.

:up: