Srpanj 25, 2025, 13:21:41 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: izrada akvarijuma pomoc  (Posjeta: 4106 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline smcm5

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
izrada akvarijuma pomoc
« u: Veljača 27, 2012, 19:48:46 poslijepodne »
posto sam odlucio da radim veci akv.160x50x50 intersujeme vase misljenje, koje staklo uzeti, jer mi je do 10 jako tesko doci, svi bi nesto narucivali a cijena da padnes na dupe,koliko bi bilo pametno da se uradi od 8mm stakla sa gornjim i donjim ojacanjim jer imam dobru ponudu.
aj dajte koji savjet pozzz

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Odg: izrada akvarijuma pomoc
« Odgovori #1 u: Veljača 27, 2012, 20:07:11 poslijepodne »
Pa koliko ja znam vjerojatno bi bilo pametnije odma kupit novi parket da nemas muke sa ciscenjem i susenjem, ako grijesim ispravite me.
hrga88

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Veljača 27, 2012, 20:15:59 poslijepodne »
120x50x40 (40 visina) mozes bez problema s 8mm staklom. Mozda mozes ugurati i jos malo duzi, mozda i malo visi, ali s ovim si siguran.

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Veljača 27, 2012, 20:42:54 poslijepodne »
na te dimenzije i na 10 mm bi trebo stavit ojačanja ja se nebi igrao sa 8 mm

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 27, 2012, 22:38:59 poslijepodne »
sad sam bas u dilemi, zuri mi se da pocnem raditi akv. a neznam sta sad da radim.jos cu malo potraziti mozda neko ima 10 mm na stanju sa nekom realnom cijenom

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 27, 2012, 22:46:12 poslijepodne »
Nemoj se igrat zbog parsto kuna. Nije to neki mali akvarij pa ko ga je.. ak procuri par litri.
I jedno od glavnih pravila u akvaristici je da nema žurbe.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Veljača 27, 2012, 22:47:21 poslijepodne »
postoji dobar razlog zasto je 10mm staklo toliko skuplje od 8mm.

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Veljača 27, 2012, 22:47:55 poslijepodne »
Moj prijatelj izrađuje akvarije. Dosad ih slijepio na stotine. Jednom mi je prilikom rekao da se može napraviti akvarij 200x40x40 sa staklom od 6mm. Tajna je u pojačanjima i vrhunskom silikonu za te namijene. ;)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 27, 2012, 22:56:25 poslijepodne »
Može, samo je u to slučaju koeficjent sigurnosti u kur..
Ja si ga doma nebi stavio. A vidio sam svakakvih silikona, ali ni jednom silikonu ni majstoru toliko ne vjerujem.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #9 u: Veljača 27, 2012, 22:58:54 poslijepodne »
Normalno, visina igra ulogu. Na svom točno po razini vode već napamet znam koliki će imati trbuh. Svaki cm je bitan.

Nema šanse da bi ja dala napraviti 160x50x50 od 8mm i da je najkvalitetniji silikon i akvari-meštar. Radje napravi manji/niži, ili 2 komada

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 27, 2012, 23:31:56 poslijepodne »
teoretski mozes i od 1-2mm, koje je vec najtanje u prodaji, ali je onda problem da nebi mogao drzati to samo duznim pojacanjima vec bi trebao imati pijacanja po visini, svakih 10ak cm, sto nebi bilo bas ljepo za vidjeti i bilo bi ful osjetljivo na udare.
nebi bilo bas najppametnije moguce :) ali je izvedivo, 160x50 moze od 8mm ali onda bi trebao maher to raditi, jak silikon i nesmije biti gresaka po spojevima, pravilna pojacanja, gornja i donja, i po mogucnosti sto deblje fuge napraviti. racunaj da brusena 8ica ustvari ima 6mm zbog kuta brusenja, tu treba sto vise natrpati silikona, ja bi na takav aq isao na 2-3cm fuge, u svakom slucaj, bolje biti previse siguran nego premalo...

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #11 u: Veljača 28, 2012, 00:07:56 prijepodne »
zovi aqaterru kod njih je 160x50x50 10mm 1605kn mislim ni da sam kupujes staklo i slilikon nebi puno manje prosao
hrga88

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 28, 2012, 00:32:57 prijepodne »
idem u cetvrtak u kutinu u akvateru pa cu provjeriti dobicete malo slika da vidite sta imaju u radnji posto je novo,a ima ovde kod mene momak radio akv zapremine 760l (ne znam dimenzije ima slika pa pogledajte)od laminirane sestice ,znaci dvije trice lijepljene izmedju folija koja to sve drzi,ima tu citav proces onda to ide u nekakvu masini  itd itd pa sam zato mislio da je moguce ovaj moj raditi od 8mm stakla

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 28, 2012, 00:59:08 prijepodne »
dok si tamo pitaj ondreja kakav je on veliki napravio od 8mm  :)
-laminirano staklo ti je slabije nego cijelo, proces je ali ne da bude jace, to je izmisljeno za javna mjesta, da kad razbijes izlog, vrata ducana, itd.. da se nerazrezes, tj, hoce te razrezati ali neces nastradat kao kod klasicnog, mislim da komadi nepadaju tako jako, ostanu visit, tako nesto.
-neizgleda ovaj aq malo premali za 760l? slika moze varati ali meni je malo jako cudno.
-a na aq najvise utjece visina, pritisak, ne sami volumen. mozes ti napraviti aq dugacak 5x5 metara ali visok samo 15cm pa staviti 4mm staklo.

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 28, 2012, 01:05:51 prijepodne »
provjericu tacne dimenzije pa cu javiti bas me interesuje jer kako vidim ovaj akv nema ojacanja
« Zadnja izmjena: Veljača 28, 2012, 01:13:12 prijepodne od smcm5 »

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 28, 2012, 01:17:33 prijepodne »
bas sam zato naveo ovaj njegov akv jer je jako visok ima slika sa njegovim klincima unutra pa se moze dobro ocjeniti ,stavio bih slike al nije bas primjereno imaju njegova djeca na slikama provjericu dimenzije imam ga na fejsu kao prijatelja pa cu ga kontaktirati

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 28, 2012, 01:28:03 prijepodne »
nekazem da nije istina, samo mi neizgleda tako velik na slici. visina mu je po prilici kao pola duzine, e sad, ako je visok 70 i isto toliko sirok i duplo duzi mogao bih biti tu negdje..samo na ovoj slici neizgleda da je to tako

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 28, 2012, 07:08:47 prijepodne »
provjericu tacne dimenzije pa cu javiti bas me interesuje jer kako vidim ovaj akv nema ojacanja

Ja jesam malo načorav, al kaj nije ovo željezni okvir? Tak su se radili akvariji prije 20-30 i više godina...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #18 u: Veljača 28, 2012, 08:55:44 prijepodne »

Ja jesam malo načorav, al kaj nije ovo željezni okvir? Tak su se radili akvariji prije 20-30 i više godina...

Ja isto dobro ne vidim, jel ovo vanjski filter u akvariju???

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 28, 2012, 09:08:16 prijepodne »
Mislim da je to ipak na suhom makar baš i ne izgleda tako.  :D
Il je čovjek čuo da Tetra oće procurit pa ju je kao preventivnu mjeru odma bubnuo u akvarij.  :D
Uf, neću coprat, imam doma dvije...

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 28, 2012, 09:33:24 prijepodne »
ja mislim da je bas uradio to metalno ojacanje odozgo

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 28, 2012, 09:44:02 prijepodne »

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #22 u: Veljača 28, 2012, 10:17:23 prijepodne »
Jednom mi je prilikom rekao da se može napraviti akvarij 200x40x40 sa staklom od 6mm. Tajna je u pojačanjima i vrhunskom silikonu za te namijene. ;)

Naravno da moze, i nema tu nikakve tajne. Uzduzna i poprecna pojacanja, vizualno i funcionalno totalno "unisten" akvarij, ali moze. Pitanje je zasto bi to radio, zasto bi strahovao dodirnuti akvarij i svaki tren ocekivao da nesto popuca? Nema poante. Razlika u cijeni nije bas tolika da bi to opravdao. s 8 mm idi na 200-300 litara akvarij, sve preko toga, ulozi u deblje staklo, dobitak je svakako veci i vrijedi te razlike u cijeni.

Ja sam radio sam male akvarije od 50 litara, od obicnog 2mm stakla, prozorskog, imao viska prozora. Bez ikakvih ojacanja, samo dobro uljepljeno silikonom, i drzi. Samo je pitanje kako drzi, sigurnost je na nuli, ali za ono za sto su namjenjeni su i vise nego dovoljni. Medjutim, takav akvarij nikad nebih stavio u dnevni boravak, stoje na mjestu gdje i ako popucaju nikakve stete ne mogu napraviti.

Tako da, bolje cekaj ili gotov akvarij koji ti odgovara dimenzijom, ili da negdje nadjes primjereno staklo, sve ostalo su ti kombinacije s kojima mozes imati puno problema.....

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 28, 2012, 10:35:40 prijepodne »
trazim ja jos ma ne kazu dzaba strpljen spasen

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 28, 2012, 14:40:41 poslijepodne »
meni se cini s ove slike(nemam fb a link mi nista nepokazuje, mozda treba ulogirat?tako da tamo nisam vidio) da to nije pojacanje vec dio poklopca/rasvjete, a ovo po visini su fuge. inace, samo na vrhu nevrjedi previse, to je vise da nemoras imati staklena pojacanja ali onda moras i znat instalirat to zeljezo/aluminij, zeznuto je sto mora biti nesto izmedu, nije pametno da nalege metal na staklo, moze doci do pucanja, a mora biti i prilicno tocno rezano/vareno, itd. sto jetesko sam napraviti za vecinu od nas a bojim se da ako covjek vec nemoze sam to raditi da bi ga doslo skuplje nego samo staklo za akvarij. inace, sto se sigurnosti tice, puni okov je majka, to su stavljali dok se jos ljepilo katranskim ljepilom, tada je drzalo dobro a danas bi drzalo jos duplo:)  sad to ovisi o ukusu, neko vise voli seamless, da se spoevi sto maje vide, tanki sloj prozirnog silikona, itd. meni osobno je ljepse kad ima okov, tj, stavljam od forexa ukrasni rub, a odma mogu staviti i puno deblje fuge koje se nevide, a da kojim slucajem umjesto forexa mogu staviti duralumiij bio bih jos sretniji :)