Kolovoz 07, 2025, 07:08:08 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Betta pomoc :)  (Posjeta: 2669 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cakivr

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Betta pomoc :)
« u: Veljača 25, 2012, 18:17:33 poslijepodne »
Cao drustvo...posle duzeg vremena odlucio sam da se malo skrasim kupim neki mali aq i udomim betu  E ovako posto do sada nisam imao kontakta sa ovom ribom,molim za vasu pomoc...Uzeo sam aq ATMAN CR 320 (32l) Imam unutrasnji filter atman 101 ali mozda cu ga zameniti vanjskim... treba mi vasa pomoc oko podloge,panjeva i bilja koje bi najbolje pristajalo betti,zelim da ima dosta bilja da se betta oseca lepo...a ovaj aq je bas za bettu pravi rad..hvala vam puno!

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
Odg: Betta pomoc :)
« Odgovori #1 u: Veljača 25, 2012, 19:25:45 poslijepodne »
Predložila bi ti da si pročitas vodić za pocetnike.
Ukratko, trebas staviti neku podlogu, sljunak. Glede bilja, baci oko na oglasnik- uvjek netko prodaje puno bilja za malo novaca.
ako zelis, mozes nutra staviti panj, kojeg prije trebas prokuhati nekoliko puta.
Takoder ti je bitno da akvarij ostavis da se ciklira prije nego sto stavis bettu nutra.
Sretno  :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Veljača 25, 2012, 22:01:22 poslijepodne »
Idealan akvarij za Bettu treba biti cca 12-15 litri, obavezno s grijačem, slabog protoka filtera jer nisu neki plivači i gusto zasađen s dosta skrovitih mjesta i dosta plutajučeg bilja na kojem će se Betta odmarati. Idealan sustanar - jedan puž jabučar. 32 litre za VT Bettu čak preveliko. U tom bi se bolje osječao plakat verzija.

Offline profish

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 61
  • http://www.youtube.com/watch?v=3xbdF959AS0&feature
« Odgovori #3 u: Veljača 27, 2012, 17:39:09 poslijepodne »
Cao drustvo...posle duzeg vremena odlucio sam da se malo skrasim kupim neki mali aq i udomim betu  E ovako posto do sada nisam imao kontakta sa ovom ribom,molim za vasu pomoc...Uzeo sam aq ATMAN CR 320 (32l) Imam unutrasnji filter atman 101 ali mozda cu ga zameniti vanjskim... treba mi vasa pomoc oko podloge,panjeva i bilja koje bi najbolje pristajalo betti,zelim da ima dosta bilja da se betta oseca lepo...a ovaj aq je bas za bettu pravi rad..hvala vam puno!
Uf,to je onaj akvarij sto je dosta visok?Bit ce malo zeznuto za Bettu,jer je to dosta u visinu,ali eto,sta je tu je.Ovako,mislim da ce ti protok biti prejak,jer ja imam atman 380 i baca tj voda pada kroz 10 ak rupa,jel tako?To njemu nece biti dobro,morat ces zavezati neku plutajucu biljku u koju ce udarati voda iz tih rupa.Dalje,nije ti potrebno neko dugo cikliranje za Bettana,dovoljno je ako mozes naci od nekog malo filter materijala pa da narezes u filter(koji je u poklopcu),Od riba sa njim mozes staviti koridorase i nekog algojeda,puz Nerita bi bio odlican.Sto se tice bilja,trebat ces ga puno,jer za taj akvarij je najbolje naci neko brzo rastuce.......Pijesak,panj kupis u pet shopu,malo ga isperes pod tus i pritisnes ga sa carapom(najlonkom)koju si napunio sa pijeskom(akvarijskim)Pijesak moras prije isprati u lavoru dok ti ne bude voda bistra,ako treba jos info imas uputstva za pocetnike,samo mala napomena,za Bettana ti ne treba neko cikliranje,mozes ga staviti puno prije nego neke druge ribe...pozz

Offline cakivr

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 28, 2012, 13:02:29 poslijepodne »
aq je dimenzije 32x30x27 , znaci 30 cm je u visini,stim sto se voda puni do 22-25 cm,a filter sam stavio unutrasnji atman 101,koji mreska vodu,... jos da narucim bilje,panj,i tjt...za podlogu cu uzeti zemlju za cvece i crni sljunak granulacije 2,5 mm... i trb mi stici co2 boca od 500,difuzor i taman tad i bilje stize ,i sve cu zajedno staviti.... a gnojenje cu videti dal ce biti,a i ako bude potrebno bice po el rezimu azbg brzeg rasta bilja,ali cisto sumnjam da cu gnojiti jer mislim da ce co2 resiti posao u malom aq....neka ispravka ? :) hvala

Offline cakivr

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 28, 2012, 13:16:36 poslijepodne »
p.s. ili je mozda bolje da fiulter spustim do dna,da ne mreska vodu a da ubacim pumpu za vazduh da ubacuje po malo vazduh ?

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 28, 2012, 14:45:02 poslijepodne »
p.s. ili je mozda bolje da fiulter spustim do dna,da ne mreska vodu a da ubacim pumpu za vazduh da ubacuje po malo vazduh ?
Ti  si se dobro naoruzao,a pola od toga ti ne treba ako imas namjeru drzati jednog Bettana.Bilje ne mora biti zahtjevno da bi ga bilo puno i lako je za odrzavati,cak ti ni zemlja ne treba.Ne treba ti pumpa od zraka,dovoljno je i ta sto si stavio.Bette su dvodihalice i oni svako toliko sami idu gore po zrak.Ovisi sta ces jos stavljati u akvarij,za Co2 ti neznam,mislim da je to sto si naumio Co2 suvisan,samo gledaj da nemas jako strujanje,nebitno je da li mreska ili si je zagnjurio dole.....

Offline cakivr

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Veljača 28, 2012, 20:00:25 poslijepodne »
Hranljiva podloga i CO2 mi je pre svega zbog bilja,jer drugacije bilje nece uspeti,a ja zelim da napravim dzunglu :P da se Bettan oseca veoma lepo :) samo da izaberem bilje,sto ce mi btii potrebno vremena i izbacujem slike na netu :) jos jednom hvala na informacijama....pozzz

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #8 u: Veljača 28, 2012, 20:36:25 poslijepodne »
Imas hrpu biljaka s kojima mozes cuda napraviti i bez co2. Spominjes divne stvari, co2, difuzor, ovakav ili onakav rezim gnojenja, samo si zaboravio 2 bitna elementa - biljke i rasvjeta. Ako nemas dobru rasvjetu, nista od djungle nazalost. I bojim se da ce ti atmanov filter praviti vise problema nego koristi u tako malom, a gusto zasadjenom akvariju.

Offline cakivr

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 28, 2012, 21:14:10 poslijepodne »
imam odlicnu rasvetu,a sta da uradim sa filterom? predlog ?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 29, 2012, 09:31:17 prijepodne »
smije li se znati sto je "odlicna" rasvjeta? Pitam prvenstveno jer i ja imam mali akvarij, isto za betu, ali nikako rjesiti pitanje rasvjete, s nicime bas nisam zadovoljan, pa me zanima kako si to rijesio?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Veljača 29, 2012, 09:49:26 prijepodne »
smije li se znati sto je "odlicna" rasvjeta? Pitam prvenstveno jer i ja imam mali akvarij, isto za betu, ali nikako rjesiti pitanje rasvjete, s nicime bas nisam zadovoljan, pa me zanima kako si to rijesio?

Za male akvarije je po meni najbolja ona Wave hang-on rasvjeta.

Offline cakivr

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Veljača 29, 2012, 10:44:35 prijepodne »
Pa ovako,ovaj moj aq ATMAN CR-320 ima svoju rasvetu u poklopcu sto dolazi s njim... To je neonka od 11w,ali posto je to malo svetla,ja sam je zamenio philipsovom morskom neonkom od 18w,koja je vise nego dovoljna za aq od 27l..... a sad cu vam poslati sliku aq (slika je sa neta) i na slici je fabricka neonka...
P.s. ovaj aq je veoma praktican ali trb puno ulaganja...:)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 29, 2012, 11:46:34 prijepodne »
Neznam sto je "morska neonka", mislis vjerovatno na spektar i "temperaturu" svjetla?

18w bi ti trebalo biti dovoljno, nadam se, ovisi koliko co2 i gnojiva mislis trpati unutra, ali da je "odlicna" rasvjeta....

Da, sto se filtera tice, neki hang-on bi ti bio odlican, samo neznam kako bi ga stavio zbog poklopca.

P.S. cek, stani....kako si ugurao 18w neonku u taj akvarij? T8, T5, ili nesto trece?
« Zadnja izmjena: Veljača 29, 2012, 11:50:52 prijepodne od Damir_Sl »

Offline cakivr

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Veljača 29, 2012, 12:06:49 poslijepodne »
Zamenio sam prigusnicu,jer je fabricka bila slaba,stavio istu ovakvu mislim istog oblika,samo 18w,koja ne greje a baca plavo-belu svetlost,bas kao u morksim aq...a razmisljao sam oko filtera i uzecu spoljni filter najverovartnije ,video sam jedan pogodan za aq do 50l... Imas mng mogucnosti oko rasvete za male aq,jer to i nije toliki problem... cim mi stignu sve komponente stavicu sliku pa ces videti... a jos veceras cu postaviti sliku svetla pa ces videti kako sam to izveo ...pozz
« Zadnja izmjena: Veljača 29, 2012, 12:09:59 poslijepodne od cakivr »

Offline cakivr

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Veljača 29, 2012, 12:07:41 poslijepodne »
P.s. za ovaj aq,ovih dimenzija,i zapremine od 27l,ova morska rasveta od 18w,je vise nego odlicna... (jer kao sto sam rekao uz njega je isla neka kineska od 11w,koja je mogla da zavrsi poso)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 29, 2012, 13:17:19 poslijepodne »
Danas je srijeda, a ja srijedom ne funkcioniram... :-[

Znaci, ne pricamo o 18w neonki, vec o onoj "lampi", neznam kako se to zove?

Offline cakivr

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Veljača 29, 2012, 20:58:28 poslijepodne »
pa nzm ni ja kako se tacno zove,pa sam je nazvao neonkom :P

Offline profish

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 01, 2012, 11:29:59 prijepodne »
Pa ovako,ovaj moj aq ATMAN CR-320 ima svoju rasvetu u poklopcu sto dolazi s njim... To je neonka od 11w,ali posto je to malo svetla,ja sam je zamenio philipsovom morskom neonkom od 18w,koja je vise nego dovoljna za aq od 27l..... a sad cu vam poslati sliku aq (slika je sa neta) i na slici je fabricka neonka...
Ta filter pumpa na slici ti je vise nego dovoljna za taj akvarij.Ali koliko vidim ti si odlucio sve "nabrijati"pa samo naprijed,bas me zanima kako ce to sve ispasti za jedno mjesec dana,Samo stavljaj slike,pa da smo u toku :D

Offline cakivr

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Ožujak 01, 2012, 12:07:23 poslijepodne »
Ta filter pumpa na slici ti je vise nego dovoljna za taj akvarij.Ali koliko vidim ti si odlucio sve "nabrijati"pa samo naprijed,bas me zanima kako ce to sve ispasti za jedno mjesec dana,Samo stavljaj slike,pa da smo u toku :D

ova slika je sa neta,ja imam drugu unutrasnju amtan 101 filter pumpu :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 01, 2012, 13:19:51 poslijepodne »
Filter pravi prejako strujanje, a ima premalo spuzve, ajde ovo drugo jos nekako ako ces samo jednu ribu drzati, ali protok ces morati nekako smanjiti, jer ce ti praviti preveliki propuh, a to ne pase ni beti ni biljkama.