Imaš nekoliko rešenja:
1. Ph minus preparati, smanjuje ph vrednost, ali nije baš najbolje za ribe. Smanjuje ph vrednost do "beskonačnosti"...
2. Napravi čaj od treseta. Treset imaš da kupiš u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci. Ja sam balu od 80 kg platio oko 15-20 evra, a ima i manjih pakovanja. Bitno ti je samo da treset nije đubren, a to ćeš proveriti tako što ćeš ga potopiti u vodu, ostaviti 24 h i izmeriti nitrate. Čaj praviš tako što staviš oko dve dobre šake treseta u 5-6 litara ključale vode, ostaviš da vri jedno pola sata i poklopljeno ostaviš što duže (24h). Sa njim ph vrednost smanjuješ za 2 stepena
I u jednom i u drugom slučaju možeš mrestiti šta god hoćeš. Moraš samo paziti da smanjenje ph vrednosti ne bude naglo jer Ph vrednost je odnos alkalnih (baznih) i kiselih jona. Kiselost raste eksponencijalno-odnos kiselih i baznih jona je 10 za ph razliku od 1, odnos je 100 za ph razliku 2, 1000 za ph razliku 3... Što znači da ako smanjiš ph vrednost od jednom za tri stepena povećao si kiselost hiljadu puta...
Ne savetujem nikome da se igra kiselinama, dok je treset OK...
Nadam se da sam pomogao...