Ma sve 5, znam kako je to kad poludis, pomogao bi ribi, a nista izgleda da ne djeluje, pa onda neznas jesi ludji ili ocajniji.
Meni je 5 prekrasnih velikih skalara otislo u periodu od 2 mjeseca, bez ikakvog objasnjenja ili razloga koji sam mogao pronaci. Jednostavno, sad je ziv, pliva, jede, sve normalno, za pola sata, ili pola dana kad dodjem do akvarija - on uginuo. I to ne frisko nabavljene ribe, vec su kod mene mjesecima bili, u akvaiju nikakve bolesti, alge, nista novog dodavano ni oduzimao, akvarij zacikliran, litraza ok, filter dobar.... jedino me tjesi sto je svih 5 komada iz iste "ture" od istog izvora, ostali nabavljani na drugim mjestima su ok. Hocu reci, desava se nekada i to.
Nazalost stvarno nemam neku ideju sto bi moglo biti, niti kako pomoci a da ne ides s nekom teskom kemijom, za koju opet uopce nisam siguran da bi ista pomogla, odnosno da nebi napravila vise stete nego koristi. Mozda ti je pametnije ici na popravljanje kvalitete vode, podizanja imuniteta riba, i hajde, mozda osiguravanje nekakvih "boljih" uvjeta opcenito govoreci. Nemoguce je reci da je ista sto si ti radio konkretan krivac za bilo kakvu bolest, ili opet s druge strane, da nista od tvojih akcija nije imalo veze s ovim problemima. Ja sam ti samo pokusao izdvojiti neke stvari koje su meni osobno (a naravno nigdje ne pise niti tvrdim da sam ja u pravu) malo cudne, mozda cak i nepotrebne. opet, uopce ne moraju biti vezane za tvoje probleme.
Sumirano:
1. mala litraza akvarija, skalari nisu neki ludi plivaci ni jurilice, ali vole imati prostora.Nadalje, skalari su ribe koje se nebi trebale drzati u pojedinacnim komadima, dakle, ne 1, ne 2, cak mozda ne ni 3 komada, vec vise. Jasno, ne pricam o mrijesnom paru koji je odvojen ili slicno. Znam da te zeza velicina akvarija, ali koliko vidim, skalari su jos mali, mozda kad se sve ovo iskristalizira sto je bio problem, kad rjesis to, ustabilis akvarij, da ubacis jos 2 mala? Mislim, nikako u biti nisam za ovu opciju vise riba na tu litrazu, ali kao privremeno rjesenje nista im nece biti, a svakako ce koristiti skalarima da ih ima vise. Zadovoljna riba najcesce znaci i zdrava riba, a skalari nisu zadovoljni kada su sami, ili ih je malo.
2. sustanari. Botia i skalari su ok kombinacija, barem kod mene funkcionira. Iako i za botiu vrijedi nekakvo pravilo da nebi trebala biti jedna, vidim da puno ljudi to na neki nacin ignorira, drzi jednu, bez ikakvih posljedica, barem ne onih vidljivih, jer im litraza ne dozvoljava veci broj. Ali beta, ona ti nikako ne ide u taj akvarij. em joj je prevelik, em nekakvo idealno drustvo za betu nisu ribe sa velikim, sarenim perajama, em joj sigurno nisu drustvo toliko velike ribe. S druge strane, drustvo za skalare nisu zivcane ribe, a beta, ako pricamo o muzjaku, svakako po meni spada u zivcane i teritorijalne ribe. Pitanje je kako se ona uopce ponasa u toliko velikom akvariju, ali budi siguran da nije najsretnija. S druge strane, ni skalari nisu sretni. za neonke neznam, nisam ih nikada imao, posebice ih nebi drzao sa skalarima.
3. voda - neznam dali ovdje ista poduzimati, i ako da, sto tocno. Po meni ne vidim poante u osiguravanju idealnih uvjeta sto se vode tice ribi koja generacijama nije naviknuta na to. Obicna voda iz pipe, odstajala (najbolje) ili tretirana kemijom za pripremu vode je i vise nego dovoljno kvalitetna za skalare. Mozda polako u tu tvoju vodu dodavati obicnu, pa kroz neko vrijeme vratiti vodu na pipovacu, nisam pametan. Samo je pitanje, dali su ti skalari od prvog dana drzani u takvoj vodi, ili je to promjena nastala kad su dosli kod tebe? Ali, obavezno tjedno mjenjaj 30-tak % vode, fulati ne mozes.
4. Hranjenje. Malo, raznoliko. Listici i slicna "plutajuca" hrana ti nije dobar izbor, skalari, iako su u biti toliko prozdrljivi da iskacu iz vode, su ribe koje se hrane u vodi. ono sto hocu reci - sredina i dno akvarija, kupljenje hrane s povrsine ili cekanje da se ona natopi i pocme padati, nekako to nije za njih. Druga stvar, skalari zahtjevaju nesto "jacu" prehranu, sve ovisi kako su navikli, ali granule poput tetra prima, sak energy, sera discus granulat i slicne su ti bolji izbor od listica i kojekakvih plutajucih keksica. Nadalje, zelena hrana ti je isto tako bitna i potrebna. Sak green, spirulina i slicne, uz obavezno povrce, i sto se ishrane tice neces pogrijesiti. Ja svoje hranim 2 puta dnevno, u tjednu dobiju barem 3 obroka od povrca, jedan dan u tjednu ama bas nista od hrane.
Tablete i stapici za ribe dna (botia, corydoras, ancistrus) su ok stvar, ali opet, nemoj na dnevnoj bazi, a posebice ne 2 puta dnevno. Ja imam 20 corydorasa, 4 botie, ancistrusa i pleha u akvariju sa tim skalarima, neznam dali jedom tjedno ubacim tableticu ili dvije te hrane. . nemas potrebe, a posebice ne bazirati ishranu samo na tome. Opet ti tu veliku ulogu igra i povrce, zelena hrana, ali i ove granule, jer svako ce uzeti svoj dio, ne brini da ce netko ostati gladan ili da riba nece napredovati. Znaci malo i raznovrsno, nikako ne ubacivati svakoj vrstu hranu "specijalno" za nju. Em sto ne mozes sprijeciti da ti se skalari prezderavaju, nepotrebno si zagadjujes vodu.
Ako je problem u prejedanju tog skalara, sve ce se samo rijesiti za koji dan, ali cim primjetis da pocme pokazivati interes za hranu - grasak. Ne puno, ali grasak je odlican za probavu.
Eto, znam da ti nista od ovoga ne pomaze, ali mozda za ubuduce imas neke okvirne ideje da koliko si u mogucnosti poboljsas zivot u tvom akvariju.